Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sarcina activa reglabila => Proiect didactic

Postări Recomandate

Mulțumim de informații, păcat că tocmai ieri am lansat comanda la farnell și am pus în cos tot MCP6022 și 6021 (pentru amplificare termocuplu și sarcina CC versiunea portabila pentru acumulatori)

Presupun că merge destul de bine și ca amplificator dentermocupla, ținând cont că se foloseau chiar batranul si LM358nin unele cazuri.

Link spre comentariu

Sint amplificatoare chopper si la TME.

Am cumparat eu acum ceva timp si erau tot in capsula SOT23.

De exemplu acesta: https://www.tme.eu/ro/details/mcp6v11ut-e_ot/amplificatori-operationali-smd/microchip-technology/

Desi nu spune explicit, la pagina 19 din datasheetul de mai sus se vede structura interna si se explica functionarea ei.

Sint mai multe, trebuie numai studiate datasheeturile: https://www.tme.eu/ro/katalog/amplificatoare-operationale/f9ca1ba51e7037a663bcd76c8e6949b7.html si vazut care sint chopper.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Stefan cu siguranta o sa fie ok si acolo, grija doar la alimentare, nu-i dai mai mult de 5,5V sub nici o forma.

LE: Sesebe m-am uitat la un momentdat de choppere pe la tme dar din cate stiu la toate pe care le-am vazut era cel putin o chestie care nu-mi placea, asta este o cobinatie excelenta dintre cei mai buni parametrii necesari la surse liniare, si alimentarea mare este o veritabila cireasa de pe tort.

Editat de Marian
Link spre comentariu

@Marian imi cer scuze ca fac offtopic pe topicul tau.

@maxente in mod norma asa trebuie sa zic si eu de TME fata de Farnell? Desi stiam ca la Farnell preturile sunt mai mari fata de TME am avut placuta surpriza ca din 8 repere toata sa fie mai ieftine cu cel putin 5% pana la 20%. Desi am comandat prin distribuitor local timpul de livrare si costul transportului sunt sub TME.

MCP6V51T-E/OT -  5,52 lei (fara TVA)

Editat de Stefan.
Link spre comentariu

Revin cu o mica modificare la schema.

Experienta ultimelor teste cu arderea celor 2 mosfeti desi rulam la curentul maxim acceptat in schema, m-a convins sa investighez mai amanuntit si problema este una de SOA, cam tot mosfetii de tensiuni sub 100V au aceasta problema, este normal.

Sigur, stiam deja de la bun inceput ca n-o sa putem testa 10A la 30V ( adica 300W ), radiatorul oricum n-ar face fata, insa neatentia poate duce usor la defecte, deci este cazul de ceva masuri de protectie, mai precis trebui sa ne asiguram ca oricum la tensiuni mari nu vom putea testa curentul maxim, si am ajuns la conceptul asta:

010.png

Pare complicat dar de fapt este destul de simplu.

Am introdus un comparator cu histeresis care monitorizeaza tensiunea de la sarcina, si cand se atinge un anumit prag prestabilit cu ajutorul divizorului, comparatorul comanda prin NPN-ul ala un releu, care la randul sau comuta intre 2 praguri de referinta, una cea "normala" de aproximativ 333mV valabila pentru curentul maxim de 10A, si accesibila doar la tensiuni de sarcina sub pragul prestabilit, si cealalta una redusa la aproximativ 133mV care ar reduce curentul maxim posibil de testat la aproximativ 1A prin fiecare mosfet ( 4A in total ) la tensiuni de sarcina peste pragul prestabilit. 

Rezultatul pe scurt este ca putem lucra sarcina activa pe orice tensiune in limita 0-30V, cand depasim o anumita tensiune, curentul maxim posibil de testat va scadea automat la cca 4A.

Am ales curentul asta pentru ca mi se pare totusi suficient pentru 30V, si am testat deja mosfetii cu el, la 34V cu 1A rezista fara probleme din cate vad.

Valori la componente cand o sa am timp de ceva finisaje si teste suplimentare. 

La sarcina controlata digital ce-o voi face pentru mine voi implementa chestia asta din soft, deci comparatorul ala va lipsi.

Totodata cred ca o sa schimb mosfetii cu ceva de genul asta:

https://www.tme.eu/ro/details/ixtq50n20p/tranzistori-canal-n-tht/ixys/

Este un compromis pentru ca sunt ceva mai scumpi si au Rds-On ceva mai mare, deci curentul maxim nu va mai fi disponibil pana la tensiuni foarte mici, insa oricum mai jos de 1-1,5V nu vad de ce as testa, deci asta nu va fi o problema. 
Avantajul acelor mosfeti este SOA mult mai bun.

I-am gasit cautand solutii la treaba asta, si fac parte dintr-un grup restrans care au cel mai bun SOA din ce am gasit pe la TME.

Revin cand am noutati.

Link spre comentariu

Daca folosești IGBT (FGH40N60 cazul meu) scapi oarecum de aceasta "dificultate" deși prețul din magazine e piperat, am luat câteva bucăți de pe forum la un preț bun. Oricum metoda limitării automate (protecție) e foarte buna și păstrezi varianta cu MOSi ceva mai ieftini.

E adevărat că nu pot descărca celule Ni-Mh (aku sub 1.8V).

Editat de Stefan.
Link spre comentariu

Domule, in vremuri vechi am participat la crearea unei surse de curent constant de 100Adc.

Prima versiune a fost cu un VMOS de aprox 150A IDmax.

Urmatoarele au fost cu IRFZ44, vreo 8 bucati paralelate, imperecheate la inceput, dupa aia s`a mers cu ele direct dar cred ca 10 buc, pretul era de sub un sfert din prototip.

Cred ca mai simplu este asa decit cu 1 tz aproape de limita.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Stefan am IGBT-uri foarte bune ( si scumpe ) insa tocmai ce-ai zis si tu, ala e baiul, respectiv tensiunea minima de test care este destul de mare fata de mosfeti.

4 minutes ago, Ion_Bumbu said:

Cred ca mai simplu este asa decit cu 1 tz aproape de limita.

N-am zis nicaieri ca o sa raman la un singur tranzistor, iar mosfetii de la Ixyx din link-ul meu de mai sus nu-s nici ieftini si nici fragili, din contra, i-am ales tocmai datorita robustetii, la sarcina mea posibil pe aia sa-i folosesc, dar nu toti sunt dispusi sa cheltuie 100 de lei numai pe tranzistori, si protectia de mai sus este o precautie binevenita si sigura impotriva neatentiei ( ca asta era ideea, sa nu dai din greseala curentul prea sus la tensiuni mari ).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări