Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

100 de ani de România Mare


Mircea

Postări Recomandate

NOTA: Va rog, nu postati aiurea, nu e vorba despre cum se vinde tara, nu despre cine o fura, nu despre manele, nu glume sau bancuri cu unguri si tigani, sau orice tenta xenofoba, nu despre frustrarile la locul de munca si nici despre laserul minune de la Magurele.

 

Va rog, postati la subiect: poze inedite, istorii din familie (anecdote chiar, de ce nu?!), link-uri (dar puneti si ceva text) de pe pagini de profil.

 

In 2 saptamani, 100 de ani de România. Nu atat de mare cat a fost in '918, dar inca impreuna!

 

Se va simti lipsa unor istoriologi de forum (Adrian si Victor), dar poate ies si ei cu ceva informatie.

 

România Mare in '918:

romania-mare-color.jpg

 

Un articol, un fel de cum am trait "eu" unirea ( Extrase din Regina Maria, Jurnal de război (1918), Editura Humanitas, București, 2015 ):

https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/1-decembrie-1918-visul-de-aur-al-romaniei-spunea-regina-maria

imgp7019.jpg

 

Este incheiat cu: "«Biruință», într-adevăr"... frumos zis!

 

Slabuta pagina Wiki (RO): https://ro.wikipedia.org/wiki/Marea_Unire. Si cea in EN: https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Union_Day

Un text de retinut, caci dusmanii pot fi iertati, dar dusmania lor niciodata uitata:

"Marea Unirea este legată inexorabil de personalitățile regelui Ferdinand, reginei Maria și omului de stat Ionel Brătianu. Încheiată de facto la 1 decembrie 1918 odată cu unirea Transilvaniei, recunoașterea diplomatică a solicitat eforturi pe parcursul următorilor ani. În ciuda constituirii ei într-un scop esențial al politicii externe în următoarele două decenii, recunoașterea din partea Uniunii Sovietice nu a venit niciodată, iar dinspre ea avea să vină în 1940 ultimatumul care a pus în acțiune dezmembrarea României Mari în avantajul Uniunii Sovietice, Bulgariei și Ungariei."

 

Dar interesanta cartea postala aniversara:

RomaniaGreatUnion.jpg

 

Textul rezolutiei de la Alba-Iulia:

"VII. Adunarea Națională cu smerenie se închină înaintea memoriei acelor bravi români, care în acest război și-au vărsat sângele pentru înfăptuirea idealului nostru murind pentru libertatea și unitatea națiunii române."

https://ro.wikipedia.org/wiki/Declarația_de_la_Alba_Iulia

rezolutiunea-de-la-alba-iulia.jpg

 

Alte linkuri (cititi Colegiul de redactie in dreapta sus):

http://www.certitudinea.ro/articole/istorie/view/rezolutia-de-la-alba-iulia

 

https://youtu.be/RozQk-BTSuA

 

Editat de Thunderer
Link spre comentariu

             O greseala care deja a fost speculata. Romania nu exista doar de 100 de ani ( sau trebuia explicata altfel, pentru a nu lasa loc speculatiilor care nu au intarziat sa apara ). Daca vrem , exista cel putin de la 1600, doar ca se numea altfel. Si apoi, pana la urma, cel care a facut UNIREA a fost POPORUL ROMAN. Si iarasi nu trebuie lasat loc interpretarilor rauvoitoare. Se poate face multa teorie pe marginea subiectului dar, hai sa-i dam poporului ce-i al lui , jertfa, curajul, UNIREA in momentele grele.

Editat de mihai1953
Link spre comentariu

Unirea din 1600 o fi fost facuta de Romani sau de conducatorul (Mihai Viteazul) cu origini grecesti nascut din flori (chiar conteaza acest aspect???)? Se poate specula mult si bine (daca tot vrem sa despicam firul in 4), dar in ciuda aversiunii catre casa regala (cu bune si rele), este o Biruinta a tuturor. O Biruinta impotriva imperiilor de la rasarit si de la apus. Daca cel de la apus s-a stins, cel de la rasarit ne bantuie si astazi.

 

Sa nu negam istoria si rolul fiecaruia in acel act important in istoria romanilor. Sa nu acceptam ca istoria sa fie rescrisa sau contrafacuta pentru a include in imagine pe unii care nici nu au fost acolo, sau excludem pe cei care, fiind de origini straine, s-au comportat ca adevarati romani.

 

Fapte:

https://adevarul.ro/locale/alba-iulia/povestea-unui-martor-evenimentul-marii-uniri-1-decembrie-1918-la-alba-iulia-iarna-imbracase-orasul-alb-caldura-sufletele-noastre-1_583ef80b5ab6550cb8ff5f85/index.html

 

Cum s-a pus la cale:

http://www.ziuaveche.ro/exclusiv-zv/dezbateri/1-decembrie-1918-cum-s-a-facut-marea-unire-ziua-nationala-a-romaniei-255128.html/

1 decembrie 1918– Are loc, în sala Casinei din Alba Iulia, Adunarea Națională, cu participarea a 1.228 de delegați (deputați) aleși. Gheorghe Pop de Băsești, președintele Partidului Național Român, declară Adunarea Națională de la Alba Iulia “constituită și deschisă”. Vasile Goldiș rostește cuvântarea solemnă, încheiată cu un proiect de rezoluție, care începe cu cuvintele: “Adunarea Națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România”. Proiectul de rezoluție este adoptat cu ovații prelungite. Pentru cârmuirea Transilvaniei, Adunarea Națională procedează la alegerea unei adunări legislative numită Marele Sfat Național, compus din 250 de membrii; acesta, la rându-i, va numi un guvern provizoriu — Consiliul Dirigent. După adoptarea actului istoric al Unirii, cei peste 100.000 de participanți la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, adunați pe Câmpul lui Horea, aprobă cu aclamații entuziaste hotărârea de unire necondiționată și pentru totdeauna a Transilvaniei cu România. Unirea Transilvaniei cu România încheie procesul de făurire a statului național unitar român, proces început în 1859, prin unirea Moldovei cu Țara Românească, continuat prin unirea Dobrogei în 1878, a Basarabiei în martie 1918 și a Bucovinei în noiembrie 1918.Suprafața României Mari: 295.049 km pătrați, cu o populație de 16.500.000 de locuitori.

 

Si altele:

http://ziarullumina.ro/o-porunca-a-istoriei-marea-unire-de-la-1-decembrie-1918-117923.html

Cu ultimele forțe și grație Regelui Ferdinand, care, prin discursul său, i‑a motivat pe soldați, România a reintrat în război la 9 noiembrie 1918. La 11 noiembrie, Germania capitula și semna armistițiul la Cateau‑Cambresis.

Pe fondul situației grele cauzate de război în Ungaria și suportând cu stoicism toate greu­tățile provocate de maghiarii din Transilvania românilor în acea perioadă de haos, la 18 noiembrie/1 Decembrie, s‑a întrunit Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. „Ziua mare și sfântă pentru neamul nostru”, 1 Decembrie 1918, a sosit. Adunarea a fost prezidată de Gh. Pop de Bă­sești, în prezența a 1.228 de delegați. Cei prezenți au ascultat mai multe discursuri, al lui Iuliu Maniu, Ștefan Cicio Pop și ale altora, primite cu foarte mult entuziasm. În afara clădirii, peste 100.000 de români veniți din întreaga Transilvanie trăiau un vis.

Editat de Thunderer
Link spre comentariu

Frumoase prezentarile    :aplauze

 

 

Referitor la postarea lui  @adrian_pic :   Parca mi-ar parea rau ca tara noastra  nu  ar mai avea forma unui  "buchet de flori".

Chiar mi se parea ceva deosebit,  aceasta trasatura.

 

Dar aceasta parere de rau este nesemnificativa  pe langa importanta unirii cu zonele invecinate  (cu care ne inrudim).

Link spre comentariu

Oare se scria cu i din i in anul 1918? Sau cu i din a?

https://ro.wikipedia.org/wiki/Ortografia_limbii_române

Desigur, in postul de mai sus unde e pusa Rezolutia nu se precizeaza nicaieri ca documentul a fost redactat in 1918, posibil sa fie o copie dupa 1953 cu corectiile de rigoare.Desi se presupune ca e cel original din 1918.

Cel mai probabil, se foloseau ambele ortografii, cea cu i din i si cu i din a, dar e bizar ca tocmai in Rezolutie s-a utilizat varianta mia putin "culta", demonstrata ulterior incorecta, si care a fost utilizata intre 1953-1993.

 

ziar_w2000_h1123_q100.jpg

 

images_2018_06_14_Pagina-7_ziarul_miscar

Link spre comentariu

 E vorba aici de România Mare, de la 1918 încoace, altminteri, se pare că existau strămoși ai românilor încă de acum 5500 de ani în Moldova-Ucraina, de azi, Cultura Cucuteni. Și nu numai asta...tracii erau tot strămoși ai românilor de azi, și populau inclusiv zona Varna-Asparuhovo de azi(anticul Odessos)-merită vizitat Muzeul de Istorie din Varna!

 Cât despre ortografia textului din Rezoluție, posibil să se fi folosit ambele ortografii, deși asta face ca documentul să pară neoriginal, mai ales dacă adăugăm și alte "modernisme"-dar, consultând ziare din epocă, nu mai pare așa de bizar, se pare că fiecare editor folosea ortografia care-i convenea, după bunul plac.(!)

Link spre comentariu

Eu propun să se abțină de la a bate câmpii cei care chiar nu știu decât teorii conspiraționiste și politică de scandal.N-aș vrea să lipsesc forumul chiar de toți trollii pe un singur topic...fiindcă ar fi ca o vânătoare de curcani.

Editat de validae
Link spre comentariu

La subiect aveti ceva de spus?

 

Va dau eu tema de lucru/discutie: prezenta casei regale la Alba-Iulia. De ce? De ce nu?

 

NB: La subiect, despre istorie, nu despre convingeri politice. Multumesc.

 

Poate sterge moderatorul incepand cu primul mesaj de la inceputul paginii 2. Multumesc.

Link spre comentariu
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări