flomar60 Postat Noiembrie 28, 2018 Partajează Postat Noiembrie 28, 2018 Toti cei care ati postat aici ati avut la reparat-cel putin ocazional!- si cate un televizor CRT....in toate aceste TV-uri exista condensatorul incriminat C301 cu o valoare de 2,2nF Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 28, 2018 Partajează Postat Noiembrie 28, 2018 (editat) Da, si antena electrocuteaza sau cablul HDMI conectat la o sursa cu impamintare, electrocuteaza asemeni. Nu foarte tare dar se simte! 4 placi video am avut carora le-a murit iesirea HDMI, din aceasta cauza, descarcare pe unul din pinii activi ai mufei HDMI. Nu toti stiu ca deconectarea sau conectarea mufei HDMI (cca sa fii sigur 100% ca nu omori placa video) se face cu sursa de semnal sau aparatul la care se conecteeaza/deconecteaza cablul HDMI, trebuie sa fie scos COMPLET din priza, altfel riscati "no signal input/output" on HDMI port. Am prietena din copilarie careia i-a MURIT mama electrocutata cind a schimbat antena de pe Bulgari pe Colectiva, desi condensatorii de 220pF/400Vac de la mufa de antena ce "separau" sasiul de antena, erau ceramici si NU erau in scurt. Fire mai sensibila, caz nefericit, Cristina si-a gasit mama moarta linga televizor cu mufa de antena linga dinsa. De cite ori mergeam pe le ea, mama ei ma ruga, Claudiu schimba tu antena ca mi-e frica, ma "curenteaza"... Aveam 14-15 ani cind s-a intimplat. Editat Noiembrie 28, 2018 de Vizitator Link spre comentariu
Spitfire Postat Noiembrie 28, 2018 Partajează Postat Noiembrie 28, 2018 8 hours ago, Marian said: Vezi de treaba, a laudat alimentatoarele de laptop ( nu comentez asta in sine ), si toate sunt flyback, a spus exact ce a dorit sa spuna. Am ce lauda, sa vad vreo alta sursa in comutatie sub 50$, care poate furniza minim 60W si care functioneaza non-stop de 14 ani... Nu toate brick-urile sunt flyback, uitati unul care nu e, si nici vreo legatura la impamantare nu necesita(chiar deloc!): La asta ma refeream cu frantuzescul eclateur, adoptat in DEX-ul nostru sub forma eclator: Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 28, 2018 Partajează Postat Noiembrie 28, 2018 Adica schema asta cu UC3843 nu este flyback? Link spre comentariu
UDAR Postat Noiembrie 28, 2018 Partajează Postat Noiembrie 28, 2018 (editat) 12 minutes ago, Spitfire said: Nu toate brick-urile sunt flyback, uitati unul care nu e Și ăsta ce-o fi Cuk, SEPIC, PSFB - ZVT ??? Scuze, mi-a luat-o @miticamy înainte . Editat Noiembrie 28, 2018 de UDAR Link spre comentariu
Spitfire Postat Noiembrie 28, 2018 Partajează Postat Noiembrie 28, 2018 (editat) Nu e flyback pur, autoblocat, e comandat... http://www.ti.com/lit/ds/symlink/uc3843.pdf Quote Other internal circuits include logic to ensure latched operation, a pulse-width modulation (PWM) comparator that also provides current-limit control, and a totem-pole output stage that is designed to source or sink high-peak current. The output stage, suitable for driving N-channel MOSFETs, is low when it is in the off state. The UCx84x family offers a variety of package options, temperature range options, choice of maximum duty cycle, and choice of turnon and turnoff thresholds and hysteresis ranges. Devices with higher turnon or turnoff hysteresis are ideal choices for off-line power supplies, while the devices with a narrower hysteresis range are suited for DC-DC applications. The UC184x devices are specified for operation from –55°C to 125°C, the UC284x series is specified for operation from –40°C to 85°C, and the UC384x series is specified for operation from 0°C to 70°C. Editat Noiembrie 28, 2018 de Spitfire Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 28, 2018 Partajează Postat Noiembrie 28, 2018 (editat) Validae nu este cazul sa devii avocatul lui Spitfire, nu atacam nimic, pur si simplu sunt 2 termeni diferiti: https://www.google.ro/search?biw=1536&bih=723&tbm=isch&sa=1&ei=AM_-W8SvGsabsAHIlb2gDw&q=eclator+&oq=eclator+&gs_l=img.3..35i39j0i30j0i24l2.11712.12195..13067...0.0..0.126.361.0j3......1....1..gws-wiz-img.of9suYg8zQQ https://www.google.ro/search?biw=1536&bih=723&tbm=isch&sa=1&ei=2M7-W4qfIcK0sQGf26HwDw&q=spark+gap+pcb&oq=spark+gap+pcb&gs_l=img.3..0i19j0i8i30i19.24770.25608..25974...0.0..0.108.417.1j3......1....1..gws-wiz-img.ccJqe2ePGok Nu tin minte sa fi vazut vreun eclator in surse de laptop, in schimb spark gap sunt. Asta am dorit sa subliniez, cei 2 termeni nu pot fi confundati. Spitfire bati campii si nu te prinzi... Sursa aia este flyback toata ziua si toata noaptea. Orice schema la care primarul este in antifaza cu secundarul, este flyback. Cu alte cuvinte orice sursa care redreseaza inversa este flyback. Apoi poza aia a ta NU e eclator, e spark gap. E ca si cum ai confunda un bipolar cu un mosfet, zau asa. Macar pe tine te inteleg, n-ai prea multe in comun cu electronica, dar Validae... PS: Imi amintesc o vorba pe care Smilex mi-o spunea mai demult pe cand faceam o confuzie elementara legata tot de flyback: "Mamiferul este caine"... De retinut Editat Noiembrie 28, 2018 de Marian Link spre comentariu
elektronu85 Postat Noiembrie 28, 2018 Partajează Postat Noiembrie 28, 2018 (editat) Mda... de la Ana la Caiafa, de la brum pe masa la eclatoare! Fain asa! Eclatorul si spark gap-ul e unul si acelasi lucru, eclatorul pe cablaj e doar o alta varianta constructiva! Dar fiecare cu convingerile lui! Hai, pace voua! Uite de asta scade nivelul forumului, in loc sa aduceti noutati si chestii faine, stati si scurmati ca gaina margica, cum apare o exprimare sau o idee cat de mica diferita de convingerile voastre, cum ati facut si voi o margica!!! Have fun, fiti veseli, ce dracu! Editat Noiembrie 28, 2018 de elektronu85 1 Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 28, 2018 Partajează Postat Noiembrie 28, 2018 (editat) Exact asta subliniam și eu, ele fac același lucru, doar că spark- gap e creat din cablaj, iar eclatorul sub diverse forme ce conțin electrozi. Referitor la flyback, colegul Spitfire probabil a rămas cu impresia greșită că flyback înseamnă numai surse autooscilante, pe când noțiunea flyback se referă la doar la modul funcționare al transformatorului.. Acea schemă postată de el e binențeles tip flyback. Editat Noiembrie 28, 2018 de validae Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 28, 2018 Partajează Postat Noiembrie 28, 2018 36 minutes ago, elektronu85 said: Eclatorul si spark gap-ul e unul si acelasi lucru Tocmai ca nu este! Distinctia, oricat de subtila, exista. Spark gap este ceva ce improvizezi din traseele pcb-ului. Eclatorul este un element distinct si de sine statator, adica independent de traseele pcb-ului. Nu te duci la magazin sa ceri "vreau si eu un spark gap", ci ceri un eclator. Nu-i spui chinezului de la fabrica de pcb-uri ca zona cutare este un eclator, ci un spark gap. Un bipolar si un mosfet pusi amandoi la o sursa flyback indeplinesc fix acelasi rol, n-ai sa spui totusi ca sunt unul si acelasi lucru, sigur, numele generic de "tranzistor" ramane, nu insa si arhitectura, si tocmai asta e distinctia pe care n-o intelegeti nici tu si nici Validae. Cel mai elementar diferential ( ca tot suntem la amplificatoare ), indeplineste fix acelasi rol de baza ca orice AO, asta nu inseamna ca unei scheme cu un diferential ii spui ca e cu AO, doar pentru ca improvizezi cu discrete functia matematica elementara a unui AO, nu inseamna ca ai si creeat unul. In fine, as putea s-o tin la nesfarsit asa, si probabil in zadar, dar macar am incercat, cine-i mai deschis la minte poate va pricepe... Deci ma retrag. Link spre comentariu
flomar60 Postat Noiembrie 28, 2018 Partajează Postat Noiembrie 28, 2018 O poza cu eclatoare recuperate de mine din diverse montaje....poate asa se lamureste controversa! Link spre comentariu
sk24bpo Postat Noiembrie 28, 2018 Partajează Postat Noiembrie 28, 2018 Clasa Y de condensatoare nu se defecteaza scurtcircuitandu-se ci exact invers, se intrerup. Da na, nu rare sunt cazurile in care in loc de Y se pun gresit condensatoare X care merg si ele la 230vac, cu mentiunea ca acestea se defecteaza cu scurtcircuit la final, deci nu e bine sa le inversezi rolul ca faci buba. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 28, 2018 Partajează Postat Noiembrie 28, 2018 La cite si cum se lucreaza in ziua de astazi, nu te mai poti astepta la nimic bun. Imi pare rau ca nu am facut poze la acei condensatori ceramici folositi acolo din care unul era explodat in doua, pur si simplu, iar traseul de masa de la iesirea de casti avusese probabil "functie" de siguranta fuzibila. Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 28, 2018 Partajează Postat Noiembrie 28, 2018 (editat) @Trigger102 De unde pina unde ai scos-o ca la condensatoarele X defectarea este cu scurtcircuitare? Arată-mi un document care sa spună asaceva. Și la condensatoarele X defectarea este tot fără scurtcircuitare - prin întrerupere. Editat Noiembrie 28, 2018 de sesebe Link spre comentariu
sk24bpo Postat Noiembrie 29, 2018 Partajează Postat Noiembrie 29, 2018 La clasa X defectul poate fi si cu scurtcircuitare si cu intrerupere. Daca se intampla sa fie cu scc, acesta va scoate afara din circuit sigurantele. La clasa Y nu se accepta asa ceva deoc. Prin urmare acesti condensatoari sunt mult mai robusti. Eu asa stiu, daca gresesc imi cer scuze anticipat. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum