Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Un soi de bucla de masa...


matzah

Postări Recomandate

Sau cel putin cam asa credeam... 

 

Situatia mea e urmatoarea: amp facut de mine+sursa in comutatie (din pacate, de asemeni facuta de mine). Carcasa este metalica, legata la impamantare. Masa de semnal e "ridicata" fata de masa alimentarii cu 22ohmi.  Cu intrare in scurt, nu se aude absolut nici un zgomot. Cu intrare in gol la fel (gain destul de mic). Cu intrare legata la un telefon sau ceva de genul, amplificatorul canta, fara probleme, fara zgomote.  

 

Introducem in ecuatie "laptop nr 1". Un Microsoft Surface Pro 4, dracie de-aia convertibila tableta/laptop. Pe baterie canta fara probleme, cu adaptorul cuplat, se aude un foarte minim brum. Cand pun ceva sa cante, brumul dispare, probabil placa audio are vreun neam de mod de stand by sau ceva de genul. La 10 secunde dupa ce se termina melodia si nu mai canta nimic, placa intra in stand by si iar incepe brumul. Daca nu sunt foarte aproape de difuzoare sau atent dupa asa ceva, nu-l consider deranjant.

 

Introducem in ecuatie "laptop nr 2" - cel pe care de altfel il folosesc zilnic. Un Macbook Pro 2017, carcasa de aluminiu. Pe baterie iar canta fara probleme, cu adaptorul cuplat, haraie intr-un mod absolut odios. Atingand carcasa metalica pot obtine variatii pe tema a cat de oribil haraie, de la prost la foarte prost. Asta haraie orice ii faci. 

 

Ambele laptopuri au in comun ca adaptoarele lor nu au impamantare. Am incercat sa fac un experiment, presupunand cumva o bucla de masa. Am un invertor cu sinusoida pura 48Vcc->230Vca. L-am alimentat din sursa mea de laborator cu 48V cat sa obtin 230V izolati de retea. Am alimentat amplificatorul din acest invertor si laptop-ul nr 2 (macbook) din reteaua normala. Haraie la fel. Situatia e aceasi si daca inversez si alimentez laptopul din invertor si amplificatorul din reteaua normala. In conditiile astea, nu inteleg intre ce si ce s-ar face o bucla de masa?

 

Ca si solutii imi vin in minte momentan urmatoarele: 

 

1. Fac un neam de traf de izolare 1:1 pentru intrare (sau metode similare). As evita chestia asta deoarece presupun ca are un impact in sunet (in rau!) 

2. Vand blestematia aia de macbook, numai probleme mi-a facut... 

 

Aveti alte idei ce ar putea fi neregula aici?

 

 

 

 

Link spre comentariu

Prostia celor ce fac alimentatoare de laptop dar nu leaga la IMPAMINTARE intilnirea condensatorilor din filtrul EMI de de capacitate redusa, 2,2-4,7nF.

 

Desi mufa din alimentator este prevazuta cu 3 pini (nul-faza-impamintare), stecherul nu este prevazut si el cu impamintare...

Dar bineinteles ca leaga la masa (minusul) iesirii alimentatorului, pe el fiind "floating" tensiunea retelei.

 

Varului meu i-a busit placa de sunet dintr-o consola Pioneer, exact cind a bagat un laptop din exterior pentru o prezentare video la un eveniment (el trebuia sa dea doar sunetul).

Cum a bagat cablul cu Jack stereo de 3,5mm pe iesirea laptopului, sunetul lui de ambianta s-a oprit, vumetrele pe cai mergeau dar nexam master out, MORT!!!

 

El are toate conectica cu impamintare si verifica in fiecare locatie impamintarea fata de faza cu bec de 100W.

 

Practic in acest caz, condensatorii din EMI s-au "desarcat" prin placa lui de sunet la impamintarea de pe lina lui de scule si aia a fost.

 

Si la placa de sunet a laptopului (un HP, scula), nu se mai aude unul dintre canale.

 

Cum pana mea poti concepe filtrul EMI, fara sa dai condensatorii de acolo la impamintare?!?

 

Ce inginer IDIOT sa fii sa faci un asemenea design?!?

 

 

EMI de cacat.jpg

EMI OK.gif

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Cum a scris si  DjLeco, sunt doua surse in comutatie,amandoua au filtre emi,cine stie cum legate si ce scapari au c-urile.O bucla de masa pe acolo se realizeaza.Cerceteaza "ground lift",poate rezolva partial problema.Cum este scris mai sus.Impamantarea daca nu e buna,iar probleme,chiar daca e doar la un aparat.Poti sa pui capac la  laptop definitiv la un contact imperfect,jackuri slabite.

Mufele de intrare/iesire sa fie izolate de  sasiu daca e metalic.

 

Editat de Den
Link spre comentariu

pentru inceput, suspectam ceva la acel macbook, asa ca am cuplat osciloscopul pe iesirea de casti cu adaptorul conectat si ceva muzica ruland in background (altfel si chipset-ul audio al astuia intra in vreun neam de stand by). Apoi fara acel adaptor, am luat un cablu usb C si am conectat laptopul la un incarcator de telefon obisnuit. Se incarca mult mai greu asa, dar nu asta urmaream. 

De observat cum s-au curatat acele spike-uri, implicit a disparut si baraitul. 

Acel adaptor e cumparat de pe internet separat de laptop, desigilat de mine din cutie. S-ar putea sa fie vreun neam de fake mai reusit. O sa incerc cand am ocazia cu un inlocuitor sa vad daca rezolva problema. 

 

Mentionez ca am aceasta problema doar cu macbook-ul, am mai incercat cu telefoane, o alta tableta etc, nici una nu mai manifesta aceasta problema, deocamdata las amplificatorul in pace. 

cu adaptor.jpg

fara adaptor.jpg

Link spre comentariu

Salut

1. Ia o pereche de boxe din alea mici si ieftine, cu alimentare de la 230, si vezi daca pe ele auzi brumul! In felul asta te asiguri daca amplificatorul are sau nu probleme.

2. Cu alimentatorul am patit si eu la fel, cu un laptop! Incearca alta priza din alta incapere, cat mai aproape de tabloul electric (pentru laptop), din care tragi un prelungitor, ca am patit la fel si cand am facut asta problema a disparut.

3. Verifica continuitatea impamantarii din amplificator pana la tablou. Am intalnit, la mine in casa, caz in care una din camere nu facea contact impamantarea de la priza. Am intalnit caz in care chiar insasi cablu de alimentare folosit de 230 nu avea impamantarea conectata.

4, Vezi mufa de la laptop sa nu aiba ceva schame sau praf care sa nu faca contact corect. (nu cred ca e cazul....dar un lucrul banal ca asta iti da batai de cap)

5. Postul lui @DjLeco poate fi adevarat

6. Postul lui @Thunderer2018 are si asta o logica foarte buna

7. @Marian si el are mare dreptate

8. In 80% din cazuri Codecurile audio intra in stand-by daca nu au sunet pe iesire! incearca un rezistor in paralel cu iesirea, de diferite valori, doar de proba si vezi ce se intampla. Mai poti incerca facand probe cu rezistorul de intrare de 22 ohmi, sa-i faci bypass. Incearca si varianta unui condensator pe firul cald al intrarii sau chiar un filtru RC pe intrare.

9. Incearca un rezistor de 10 ohmi intre impamantarea amplificatorului si cea a retei de 230. Eu am rezolvat cu asta cateva bucle de masa, care nicicum nu am reusit sa le elimin decat asa.... bine am folosit o punte 1 cond de 10nf si un rezistor de 10.

10. Verifica firele, mufele sau cablul ecranat din amplificator s. Sunt aproape de sursa? Mi sa intamplat ca un fir de masa "razlet si nevazut" sa treaba pe langa sursa in comutatie si aveam un bazait in boxe, iar indepartarea lui cu inca 3 cm mai departe de sursa, a rezolvat problema.

11. Am intalnit o situatie in care sursa in comutatie nu avea load suficient pe iesirea ei si parea ca am o bucla de masa doar cand bagam semnal audio. rezolvarea la mine a fost adaugarea modului stereo al amplificatorului si reglarea curentului de mers in gol un pic mai marisor fata de cat ar trebui, dar fii inventiv si fa cateva teste "safe".

12. Ce alte surse ai pe langa amplificator sau alimentate in reteaua de 230V din casa? Scoate tot din priza si lasa doar amplificatorul si Mac-ul in priza. Am avut o problema de genul cu o componenta continua de la un frigider, dar eram pe traf, nu pe smps. Totusi incearca, poate ceva sursa de la electrocasnice, baga ceva reziduri iar cand bagi cblul de semnal in laptop, intra in spectrul audio. (improbabil sa fie asta, dar macar elimini sa existe o astfel de situatie)

 

Spor, si daca ma mai imi vine ceva in minte iti voi scrie

 

Editat de Ionut Remus
Link spre comentariu

Rezistenta de 10 ohm dintre punctul de intalnire creat de masa intrarii de semnal RCA si masa reactiei negative si celalalt punct care este de fapt star,ground-ul, rezolva problema. Ai aceasta rezistenta inseriata in circuitul de masa al amplificatorului ? Rolul ei este de a micsora curentii de circulatie nedoriti care se preumbla prin traseul de masa al cablului RCA interconect dintre aparate. Acum 2 saptamani am patit la fel cu un dac care nu are impamantare (clasa II de izolatie). Cauza baraielii ? Leco a specificat exact problema: filtre de alimentare 230vac alese nepotrivit pentru un aparat fara impamantare, cu clasa II de izolatie. In atare situatie se aleg filtre care nu ai condensatoare de tip "Y".

Link spre comentariu

cu ceva intarzieri (munca...) am gasit problema. Impamantarea era legata la masa, respectiv carcasa + masa "de forta" a amplificatorului+sursa. Decuplarea astora si izolarea lor fata de carcasa a eliminat problema. Curios ca totusi facea chestia asta doar cu acel macbook, n-am patit cu alte laptopuri. 

Si, da, al meu macbook are "emi de cacat, ca la laptop!!!" L-am luat sh la un pret foarte bun, dar de-ar fi fost nou, vorbim totusi de un laptop de aproape 7000 lei. Interesant e ca doar la astea noi am patit chestia asta, cele mai vechi (2013-2015) alea cu conector magsafe, nu fac asa.

Pe de alta parte macbook pro 2017, pierde semnalul wifi cand conectez un dongle usb c, deci nu ma mira nimic. Si da, chestia de mai jos merge...

 

Editat de matzah
Link spre comentariu

Filtrul EMI protejeaza reteaua de zgomotul de comutatie, n-are legatura cu problema ta...

Sunt o multime de desktop-uri ieftine cu surse chinezesti fara nici un fel de filtru EMI si nimeni nu se plange ca se aud prost, e norma, n-are legatura...

Link spre comentariu
Quote

Ce inginer IDIOT sa fii sa faci un asemenea design?!?

 Cu tot respectul cred ca nu faceti diferenta intre un alimentator in comutatie totem-pole bazat pe circuit star plug si unul half-bridge flyback. Mai usor cu jignirile...chiar daca suntem in Romania. Ca fapt divers, cele mai bune alimentatoare brick sunt cele cu alimentare de la retea doar cu faza si nul, fara impamantare, IEC C7.Odata cu introducerea noului standard global de 19V care va fi utilizat la orice laptop-uri, PC-uri si monitoare, full compatibil cu USB 3.1 type C, nici n-o sa mai vedeti vreo conexiune la impamantarea retelei.

Muf%C4%83%20alimentare%20casetofon-1000x

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări