Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

simulare schema

bogdan546

Postări Recomandate

Nu folosi amplif ideal, el este pt alte scopuri. Pune un comparator cum am pus eu la inceput sau un operational de uz curent. Dupa 3 pag tot nu inteleg ce nu intelegi. Ce poate fi mai simplu decat un comp cu histerezis!

Link spre comentariu

Si atunci cum poti calcula un divizor daca nu stii la ce potential se duce un capat al rezistentei de 26k? Esti intrun cerc vicios din care nu ai cum sa iesi. Ce inseamna un circuit nealimentat? poti da un exemplu din practica unde ai intalnit asa ceva?

Link spre comentariu

Un exemplu de calcul este aici, chiar daca AO-ul este alimentat pentru a functiona simularea, calculele pentru a vedea tensiunea pe iesire nu au legatura cu alimentarea lui.

Intr-un test scris  schema este la fel fara sursele de alimentare.

http://Untitled.png

Editat de bogdan546
Link spre comentariu

image.png.a21762a4fd3ccd3c6bbb503da84808ad.png

Este exact ce v-a aratat @miticamy cu circuitele ideale, dar in aceasta schema alimentezi cu 12V si scoti la iesire 20V, ca la un perpetuum mobile.:85

Deoarece acest exemplu este de amplificator linear, cu intrarea IN+ la masa, vedeti clar ca se fac calcule corecte, dar rezultatele sunt ireale, deci daca ati pune

R3=300K tensiunea la iesire ar fi spre 2000V. In simulare, asa fac unele programe mai vechi dar si unele cu circuite ideale. Cred ca acum puteti sa perfectionati

aceasta metoda de calcul si sa calibrati amplificarea astfel incit tensiunea de iesire sa fie mai mica decit tensiunile de alimentare. In limbaj tehnic se spune

ca circuitul limiteaza semnalul de iesire sau la amplificatoare se spune ca se intra in "clipping".

In cazul circuitului trigger in care sunt niste praguri care depind de tensiunea de iesire nu se poate aplica un astfel de calcul.

Link spre comentariu

Mai zicea cineva ca la ce-ți mai trebuie studii de specialitate și matematica !?! 

Electronica se învață în 2 luni de pe YouTube.

Nu trebuie sa știi nimic altceva, îți trebuie numai un laptop cu YouTube și devii expert în orice în numai citeva luni de zile. 

Link spre comentariu

Acela este un exemplu la care am pus eu alimentarea +- 12v, dar daca modific amplificarea functioneaza foarte bine . Eu am vrut sa arat ca nu trebuie sa cunosti tensiunea de alimentare pentru a face calculul amplificarii.

Untitled.png

Editat de bogdan546
Link spre comentariu
3 hours ago, sesebe said:

Mai zicea cineva ca la ce-ți mai trebuie studii de specialitate și matematica !?! 

Electronica se învață în 2 luni de pe YouTube.

Nu trebuie sa știi nimic altceva, îți trebuie numai un laptop cu YouTube și devii expert în orice în numai citeva luni de zile. 

Nu stiu daca a spus cineva aici asa ceva, dar eu nu am fost niciodata de acord ca electronica se invatata de pe youtube . Doar daca ai o baza matematica solida se poate invata dupa cursuri si exemple de pe youtube.Eu nu am asa ca intreb pe aici

Editat de bogdan546
Link spre comentariu
53 minutes ago, bogdan546 said:

Acela este un exemplu la care am pus eu alimentarea +- 12v, dar daca modific amplificarea functioneaza foarte bine . Eu am vrut sa arat ca nu trebuie sa cunosti tensiunea de alimentare pentru a face calculul amplificarii.

Untitled.png

Ce amplificare ai modificat? La pagina 1 aveai parca alt comparator cu histerezis, schema asta de unde a aparut?

Edit: hai ca am mai facut o simulare, greu cu tine.

bogd3.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
9 hours ago, bogdan546 said:

Este bun pentru "learning" pentru ca se intelege cum reactia negativa forteaza egalitatea de tensiuni la intrarile unui AO ideal, esential pentru o functionare lineara.

Am inteles oarecum ce se doreste in acest topic, seamana cu alte topicuri de neinteles si de aceea ma retrag.

@gsabac

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări