Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

simulare schema

bogdan546

Postări Recomandate

Nu știu ce simulări s-au făcut pina acum și de unde s-a ajuns la concluzia ca semnalul este dreptunghiular, dar în schema postat de @miticamy eu nu vad altceva decit o sursa de curent (sink) comandata în tensiune iar căderea de tensiune pe rezistenta de 10miliohm din sursa tranzistorului este exact tensiunea de pe intrarea neinversoare, tensiune aproximativ egala cu tensiunea sursei de referinta (căderea de tensiune pe rezistenta de 1Meg este neglijabila la o prima analiza).

Pt ca se cere curentul, acesta se calculează foarte ușor împărțind tensiunea la valoarea rezistentei. 

Ce am citit pe topic pina acum au fost copacii care ascundeau pădurea. Lumea se pierde în detalii care nu contează la o analiza inițială și uita sa explice sau sa rezolve problema. 

Unul din aspectele ce se urmăresc la un interviu / test de angajare este sa se vadă cit de bine știe pretendent sa abordeze scalabil problema. Se începe cu principiul de calcul, chiar fără calculele propriu-zise, pt a se vedea dacă se înțelegi problema și apoi în funcție de examinatori și cerințele lor se poate trece la nivele din ce în ce mai avansate de detaliu. Dacă se trece direct la delatii de pierde foarte ușor din vedere problema de baza. 

E ca și la masini: dece nu merge masina? Meșterul își tot punea întrebări ba-i aia, ba-i cealaltă, și a trebuit sa vina un puștiulică sa spună ca mașină-i stricata. 

Link spre comentariu
3 hours ago, sesebe said:

Unul din aspectele ce se urmăresc la un interviu / test de angajare este sa se vadă cit de bine știe pretendent sa abordeze scalabil problema. Se începe cu principiul de calcul, chiar fără calculele propriu-zise, pt a se vedea dacă se înțelegi problema și apoi în funcție de examinatori și cerințele lor se poate trece la nivele din ce în ce mai avansate de detaliu. Dacă se trece direct la delatii de pierde foarte ușor din vedere problema de baza. 

Depinde de angajator . Aceste teste sa dau in scris

In schema se cere curentul pe rezistenta de 1ohm care este in serie cu drena tranzistorului (alimentarea ao este 10-0V)

Link spre comentariu

Schema se judeca in felul urmator:

Datorita reactiei negative tensiunea intoarsa prin MOSFET la intrarea negativa (In-), este fortata sa fie egala cu cea de pe intrarea pozitiva (In+), deoarece operationalul ar fi ideal.

Atunci curentul prin rezistenta de sursa va fi Vin/Rsursa = 0,05/0.01=5A. Acest curent se regaseste in drena, deci curentul prin rezistenta de 10 ohmi este de 5A.

Acum in cazul circuitului operational Level2 folosit in LTspice datorita rezistentei mari in serie cu intrarea In+ are loc o cadere de tensiune prin curentii de polarizare (bias)

ai circuitului operational si astfel se ajunge la curenti mai mari pe iesire. Aceasta cadere de tensiune este asimetrica datorita rezistentelor echivalente diferite pe cele 2 intrari

si in plus apare o alta eroare datorita diferentei infime de tensiune intre cele doua intrari (offset). Tot acest ansamblu trebuie privit ca depinzind de temperatura si de tensiuni.

Deci exemplul este facut cu smecherie, ca sa se testeze cunostintele mai aprofundate despre AO si MOSFET, impedante mari, curenti mici, puteri disipate pe MOSFET la limita de suportabilitate, influenta temperaturii si a tensiunilor de alimentare ale AO astfel incit tensiunea de iesire spre poarta (gate) sa poata deschida corect MOSFET-ul.

PS. Pentru rezolvarea curentilor si tensiunilor la noua schema cu generator de curent folositi de 2 ori teorema Thevenin pentru generatorii de tensiune.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

am incercat thevenin  si  mi-a dat un curent mai mare decat in simulator.

Cum am facut : 

1 Am pasivizat sursa de tensiune de 5v, am intrerupt sursa de curent si am calculat tensiunea pe  500+10k||1k, cu  sursa de 10v . (V1)

2 Am pasivizat sursa de 10v si am calculat tensiunea pe gruparea 1k+10k ||500ohmi , cu sursa de 5v  (V2)

3 Am calculat grpuarea de rezistente in paralel 10k, 500, 1k (rechivalent)

4 Am impartit suma tensiunilor rezultate(V1+V2) la Rechivalent +10k  mi-a dat un curent de 781uA , care este mai mare decat in simulare.

Editat de bogdan546
Link spre comentariu

Va salut,

Cred ca va complicati cu Thevenin la schema cu generator de curent. Va propun o transfigurare Norton (in loc de Thevenin) pentru sursele V1 si V2. Apoi calculati tensiunea in nodul de sus. Iaca mai jos ...

Calculul pe hartie ...

elforum_gen_crt_calc.thumb.PNG.7c8c8fcde0e9e6cc88d28b0b4a5dbd12.PNG

Si simularea.

elforum_gen_crt_sim.thumb.PNG.f46f1ed7e831967d120ebf13af8d1a66.PNG

Stiind tensiunea nodului de sus, curentii se calculeaza  de-a dreptul banal. Fara pasivizare, superpozitie si alte dulcegarii.

De ex., I(R3)=(V1-U)/R3 = (5-4.83)/1K=170uA  s.a.m.d.

Editat de cirip
Link spre comentariu

multumesc pentru ajutor, dar nu am inteles de unde ati luat 20mA

doar daca se verifica ce sursa de curent in paralel cu rezistenta da tensiunea respectiva

Editat de bogdan546
Link spre comentariu

Cu teorema Norton, fiecare generator de tensiune V in serie cu o rezistenta R, este echivalent cu un generator de curent V/R in paralel cu rezistenta R.

Astfel apar grupurile V1/R3 paralel cu R3 si V2/R2 paralel cu R2, adica curentii echivalenti de 5mA si respectiv 20mA, pusi in paralel cu I1. S-a tinut cont de posibilitatea cuplarii

generatorilor de curent in paralel, iar ca o remarca generatorii de tensiune ideali se pot cupla doar in serie. Rezistenta echivalenta se poate calcula si cu relatia

R=1/Y unde Y=1/R1 +1/R2 +1/R3, unde Y este admitanţa echivalentă.

@gsabac

Link spre comentariu

La schema comparatorului daca aplic metoda substitutiei asa cum sugera userul @craciun  pastrand tensiunea de alimentare 12v

ar da valori asemanatoare cu simularea . (11k||10k/11k||10k+26k )*12 +(26k||10K/26k||10k+11k)*5 =3,993v si pentru celalat prag unde VO este 0 ramane doar ultima ecuatie care da 1,981v

Nu stiu cum s-ar putea calcula fara sa stiu cat este tensiunea de alimentare a comparatorului sau poate se refera la vi care este 10v maxim

Link spre comentariu

Desi la o prima vedere am fost sceptic,  calculul este corect si se potriveste cu schema echivalenta cu 2 generatori de curent Norton prefigurat de @cirip.

Vad ca ati intrebat de mai multe ori ce variante sunt cu tensiunea de alimentare a comparatorului si va amintesc ca ati folosit un circuit operational ideal pe post de comparator

alimentat intre masa si V+ care scoate la iesire semnale intre masa si V+, dar in aceasta schema trebuie ales un operational real care permite o sursa unica de alimentare.

Comparatoarele specializate sunt de tipul "open colector" sau cu iesire simetrica si care se pot alimenta de la o singura sursa de alimentare sau cu surse pozitive si negative.

Cele "open colector" au tensiunea minima ca la un tranzistor saturat in functie de curentul consumat spre masa si tensiunea de iesire in gol egala cu tensiunea de alimentare,

daca se conecteaza o rezistenta spre V+.

La celelalte, tensiunile de iesire sunt date in cataloage si pot fi diferite cu 1-2V fata de tensiunile de alimentare.

O posibila incurcatura cu comparatoarele provine din nivelul de intrare pentru care se poate face comparatia,

adica daca se vrea comparatii la mV sau sute de mV fata de masa, trebuie ales circuitul care compara corect la aceste tensiuni fata de masa,

mai ales atunci cind se foloseste o sursa unica de alimentare.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Acesta fiind un exercitiu cred ca se foloseste de vreo proprietate a amplificatoarelor ideale 

Ma gandesc la V+ =V- (intrarile AO), dar nu sunt sigur (adica sa iau o data 0 pe V- si o data 10v ) aplicand superpozita

Link spre comentariu

Pai este in alt program si nu stiu cum este definit operationalul din schema ta. Pune aici descrierea lui. Cred ca daca este definit cu alimentare nu ai cum sa simulezi fara aceasta. Asta pe care l-am prezentat de la TINA are alimentare infinita care nu mai trebuie prezentata in simbol.

REVIN: descarca si TINA9 gratuit, este bine sa ai 2 moduri de a privi lucrurile. TINA mi se pare suficient pt probleme marunte desi nu prea imi place cum lucreaza cu Ube bipolari.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Am incercat in tina9, dar imi da semnalul amplificat pe iesire (cu ao ideal)  10v de pe  intrare triunghiular il am pe iesire 50v

Deci in concluzie nu se poate simula fara alimentare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări