Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

simulare schema

bogdan546

Postări Recomandate

dl @gsabac,

Am facut si eu o simulare si se vede in imagine ca cele 2 praguri sunt corect calculate in formulele mele, amandoua:

primul prag 1.98V , al doilea 3,866V

simulare comparator.jpg

Editat de craciun
Link spre comentariu

Felicitari pentru site, este foarte puternic!

Nicio problema, am verificat si eu si rezultatul este in postare.

Simularea este buna si @miticami a facut corect aceasta simulare cu aceleasi valori de praguri si aici apoi a exemplificat mai precis valorile de comutatie.

1 hour ago, craciun said:

dl @gsabac,

Am facut si eu o simulare si se vede in imagine ca cele 2 praguri sunt corect calculate in formulele mele, amandoua:

primul prag 1.98V , al doilea 3,866V

Primul prag l-am calculat si intradevar este 1,982V.

Pentru al doilea prag @craciun a propus urmatoarea formula:  R2||R1*Vb/(R2||R1+R3).

Deci aplicand superpozitia , ptr cele 2 praguri vei avea:  R2||R3*V2/(R2||R3 +R1) si al doilea prag R2||R1*Vb/(R2||R1+R3).

R1=11K, R2=10K, R3=26K si Vb=12V

R2||R1= (10*11)/(10+11)=110/21=5,238K

R2||R1*Vb/(R2||R1+R3)= 5,238*12/(5,238+26)= 62,856/31,238= 2,012V

Deci ma intreb cum s-a calculat valoarea de 3,866V

PS. Formulele mele sunt valabile pentru ambele surse de 12V.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Da din calcule asa reiese, dar pe grafic la simulare se vede ca al doilea prag e apropiat de 4V , deci presupun ca formula ptr al doilea prag e gresita.

PS: Mersi de aprecieri ptr site, daca la siteul meu danolteanu.webs.com va refereati :)

Editat de craciun
Link spre comentariu

Eu folosesc lt spice . Aceste exercitii nu sunt de la scoala, fac parte dintrun test ( care se da la diferite firme )

Asa cum am amintit si la inceput in schema comparatorului nu este specificata sursa de alimentare este data doar forma semnalului (este exact cum l-am prezentat , adica nu are valori negative )de la intrarea inversoare si locul gol in test in care pe baza calculelor trebuie trasata forma de unda de la iesire . Asa ca presupun, ca exista o metoda de calcul cu care se poate  trasa cum arata tensiunea de pe iesire .

In prima schema se cere aflarea  curentul de pe rezistenta de 1ohm Eu am presupus initial ca este o greseala din cauza lipsei reactiei, dar este posibil sa ma inselat deoarece se foloseste un tranzistor care are canal initial, deci exista un curent intre  drena si sursa.

Editat de bogdan546
Link spre comentariu

Dl. @gsabac,

Va rog sa imi spuneti daca ptr cel de al doilea prag e corect sa aplicam teoria superpozitiei ptr tensiunea pe R2.

Daca da atunci cele 2 tensiuni (1,982V si 2,012V obtinute pe R2 in urma pasivizarii pe rand a lui V2 si Vb) trebuiesc insumate si ar da 3,994V ceea ce ar corespunde cu simularea . :)

Astept o parere de la dvs.

Link spre comentariu

Nu este valabila deoarece sunt doua situatii distincte, deci 2 scheme distincte. Pentru rezolvare trebuie folosita schema urmatoare:

image.png.8480e727d3f9bb025e7d0a6d3009eebf.png

Se scriu 3 ecuatii Kirchhoff, sau 2 ecuatii de curenti ciclici sau 3 ecuatii cu potentiale la noduri si se rezolva algebric sistemul format,

prin substitutie sau cu determinanti. O alta posibilitate este folosirea teoremei Thevenin si insumarea celor 2 curenti rezultati,

deoarece sursele de curent se pot pune in paralel.

Rezolvarea ar fi un bun exercitiu pentru @bogdan546, deoarece lui ii trebuiesc aceste cunostinte.

@gsabac

Link spre comentariu

o sa o rezolv imediat, dar totusi am spus ca trebuie aflata tensiunea de pe iesire

i1= 0,0914A si i2 = 0,307A si i3 este suma lor

o sa mai verific sa vad daca am gresit

mai precis i1=0,0914634A si i2= 0,307926829A prin rotunjire ar fi 0,0915A si 0,308A  si i3=0,34A

Editat de bogdan546
Link spre comentariu

Am vazut ca sunt mA, dar I3 dupa calculele dvs. imi da 0,3995mA si rezulta pe 10K o tensiune de 3,995V.

Rezultatul indica o precizie deosebita, deoarece cu un zoom mare se obtine aceeasi valoare si pe simulare.

Pentru fisierele de simulare faceti Save As, dati nume, salvati in folderul Documents, apoi postati pe forum

un rar sau zip care contine cele doua fisiere tip .asc.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Schema formatorului de semnal tip Trigger Smith functioneaza perfect pe simulator cu setarile din fisierele trimise.

Schema generatorului de curent comandat in tensiune este foarte buna dar nu ruleaza deoarece

LTspice nu are definit un mos generic, de aceea alegeti unul din librarie, de exemplu IRFP240 si deoarece curentul rezultat este cam de 6A si tensiunea pe el cam de 14V

rezulta in total o putere de 84W, care se poate disipa cu un radiator foarte mare. Ca idee IRFP240 poate disipa 150W pe radiator infinit.

@gsabac 

Link spre comentariu

Nu ma intereseaza implementarea practica ci doar metoda de calcul pentru a afla curentul pe rezistenta de 1ohm

si la schema comparatorului daca se pot afla pragurile fara sa stiu tensiunea de alimentare.

Si mai vin cu o schema  simpla asemanatoare cu cea postata de dvs.  dar cu un generator de curent in paralel cu rezistenta de 10k

banuiesc ca aceasta grupare se ia ca un generator de tensiune, dar am incercat o simulare si nu iese ca in calcul .

schema cu generator de curent.rar

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări