Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

simulare schema

bogdan546

Postări Recomandate

Mai am o schema tot dintr-un test, care ar fi un comparator la ca se da forma de unda si amplitudinea semnalului de intrare(0-10v triunghiular ), dar nu se da alimentarea amplificatorului operational. Eu am simulat schema cu alimentare de 12v si nu imi dau seama cum se calculeaza pragul si de ce este defazat

Untitled (FILEminimizer).png

Untitled2.png

Link spre comentariu

Salut,

In schema ta pragul e dat de divizorul R1 , R2 deci e aprox 1/2 din V2 adica 2,5V.

Iesirea b ar trebui sa fie in 12V cand semnalul de intrare e sub 2,5V si zero cand e peste 2,5V de aici asa zisul defazaj . :)

Succes.

Editat de craciun
Link spre comentariu

Vb are 2 valori 0V sau 12V.  Deci practic ptr histerezis vei avea 2 valori una 0V si cealalta 10K*12V/36K=3,3V

Practic tu ai 3 praguri de fapt 0V , 2,38V si 3,3V.

Cum semnalul de intrare e >de 0V  ramane ca iesirea va bascula doar la celelalte 2 praguri.

Editat de craciun
Link spre comentariu

Acum am vazut ca ati luat tensiunea pusa de mine de 12v .In schema cu exercitul respectiv nu se da valoarea tensiunii de alimentare a comparatorului

Deci m-ar interesa sa aflu metoda prin care aflu Vo ca sa pot afla al doilea prag.

Editat de bogdan546
Link spre comentariu

Pai comparatorul functioneaza asa: Cand tensiunea semnalului de intrare trece de cea de prag el basculeaza iesirea in V+ sau V- in functie de intrarea pe care e aplicat In- sau In+.

La histerezis lucrurile se complica. mai multe info gasesti pe net daca cauti comparatoare cu AO.

Succes

Editat de craciun
Link spre comentariu

Vo e tensiunea de iesire a AO,  care la comparator poate fi +Vcc sau -Vcc. Deci in functie de ce tensiune de alimentare ii pui montajului, Vo va fi Vcc+ sau Vcc-.(ex 12V, sau 0V la alimentare asimetrica, daca alimetezi simteric vei avea +12V si -12V).

Link spre comentariu
1 hour ago, craciun said:

uite aici o descriere a comparatoarelor cu AO:

http://www.etti.tuiasi.ro/dce/curs/curs13/c13deea.pdf

Din ce se vede in doc, schema ta e o combinatie intre un comparator simplu , si unul cu histerezis.

Astfel primul prag e R2*V2/(R2+R1) iar al doilea este R2*Vb/(R2+R3)

Daca faceti 2 scheme echivalente in cele 2 cazuri, veti vedea ca la calculul primul prag trebuie introdusa si valoarea rezistentei R3

si la al doilea prag si valoarea rezistentei R1, pe linga cele 2 valori Vbminim si Vbmaxim.

PS. Editare:  Sunt mai multe variante, daca se utilizeaza un comparator "open collector" sau unul cu iesiri spre V+ si V-

@gsabac 

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Da , corect ce spune dl. @gsabac .

Deci aplicand superpozitia , ptr cele 2 praguri vei avea:  R2||R3*V2/(R2||R3 +R1) si al doilea prag R2||R1*Vb/(R2||R1+R3).

Editat de craciun
Link spre comentariu
3 hours ago, craciun said:

Da , corect ce spune dl. @gsabac .

Deci aplicand superpozitia , ptr cele 2 praguri vei avea:  R2||R3*V2/(R2||R3 +R1) si al doilea prag R2||R1*Vb/(R2||R1+R3).

Pentru primul prag este corect in ipoteza ca ambele surse V1 si V2 sunt egale si Vbmaxim este egal cu tensiunea de alimentare, al doilea prag este calculat gresit deoarece R3 este in paralel cu R1 la plus, deci pragul este:  R2*V2/(R2 +R3||R1).

@bogdan546 am facut impreuna exemple extrem de complicate si nu inteleg cum de nu reusiti simularea si calculul la circuitele elementare.

Prima schema cred ca are erori de alimentare pentru circuitul ideal folosit, dar ca idee este buna ca generator de curent constant comandat in tensiune.

Pentru continuare sa incepem cu inceputul:

- ce program folositi;

- este o problema de scoala care necesita si calcule;

- circuitul ideal trebuie alimentat intre o sursa pozitiva si masa dar oare functioneaza asa;

PS. Un circuit ideal definit in programele de simulare are mai multe performante setate prin nivelele Level 1, Level2, Level3,

unde se precizeaza parametrii de amplificare, impedante, curenti limita, tensiuni de iesire limita, etc.

Deci trebuie vazut intii care sunt parametrii acelui circuit ideal ca sa se poata face calculele si apoi acestea se pot verifica cu simularea.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări