Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE de test cu tuburi RF

radasous

Postări Recomandate

9 hours ago, vera said:

Daca tolele se incalzesc mai tare decat bobinajul, sunt 2 cauze:

1-tole de calitate f proasta (putin probabil);

2-scurtcircuit in sistemul de prindere (cel mai probabil).

Am intalnit o singura data ac. fenomen, cand cineva a facut tolele oglinda, cu "smirghel".

Tolele sunt de la un transformator de alimentare din radio Traviata, inainte de reconstructie aratau trist, oarecum umflate. Transformatorul este cu dimensini cam la limita. O sa il inlocuiesc, psf-ul corect are nevoie de Ua mai mare pentru a obtine 10W fara chinuri, catre 450V.

Editat de radasous
Link spre comentariu

Traful este rebobinat de mine... suruburile de strangere ale miezului au fost izolate cu tub termocontractabil si cu saibe izolante... la 230V retea avea curentul de mers in gol de 24mA...calculul a fost facut cu 10 000 Gs inductie...

Link spre comentariu

Eu v-as recomanda acest PSF.Caracteristicile sunt trasate dupa un model real de tub OS51 care este echivalent 100% cu PE1/100.Puterea pe sarcina si THD-ul din acel grafic sunt performante "nud" adica fara nicio reactie negativa .

Aceste tuburi sunt pregatite sa lucreze cu grila pozitiva deci in A2,caz in care de la un SE se poate obtine o putere utila in sarcina de 1/2 din Pda.In graficul postat nu intru in A2.

PE1-100.png

Exclus ca un transformator de iesire facut de colegul @flomar sa fie de proasta calitate,la un curent de mers in gol de numai 24mA pierderile prin curenti Foucault in miez sunt de neluat in seama,s-ar putea ca  puterea acestui transformator nu corespunda cu cerintele  proiectului de fata.Tolele de la RR TRAVIATA trafo de alimentare  erau  foarte bune,daca imi aduc aminte!

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
14 minutes ago, flomar60 said:

Traful este rebobinat de mine... suruburile de strangere ale miezului au fost izolate cu tub termocontractabil si cu saibe izolante... la 230V retea avea curentul de mers in gol de 24mA...calculul a fost facut cu 10 000 Gs inductie...

Cand este scurt in tole apar si manifestari mecanice, nu doar caldura. Traf-ul este mai tacut ca un u melc si este corect realizat, doar ca miezul e cam mic. Pentru 2x100mA consumati de amplificator in cc, curentul in secundar este de 260mA.

Link spre comentariu
1 minute ago, LMOlimpiu said:

Eu v-as recomanda acest PSF.Caracteristicile sunt trasate dupa un model real de tub OS51 care este echivalent 100% cu PE1/100.Puterea pe sarcina si THD-ul din acel grafic sunt performante "nud" adica fara nicio reactie negativa .

Aceste tuburi sunt pregatite sa lucreze cu grila pozitiva deci in A2,caz in care de la un SE se poate obtine o putere utila in sarcina de 1/2 din Pda.In graficul postat nu intru in A2.

PE1-100.png

Exclus ca un transformator de iesire facut de colegul @flomar sa fie de proasta calitate,la un curent de mers in gol de numai 24mA pierderile prin curenti Foucault in miez sunt de neluat in seama.Tolele de la RR TRAVIATA trafo de alimentare  erau  foarte bune,daca imi aduc aminte!

Cam catre acel psf m-am orientat initial, apoi m-am mutat pe un Ua mai mic pentru ca din simulari a iesit ca este posibil. Am sa revin la el, in mod normal am pe undeva un traf de  330V/100W.

Transformatorul cu probleme este de alimentare anodica, nu de iesire si este construit foarte corect, nu intra in discutie asta, in conditiile de mai sus, pierderea de tensiune pe infasurarea secundara este de 9V, exact cum iese din calcul. Eu l-am vrut bobinat pe traf de traviata, pe asta il aveam in dulap si nu era impregnat, deci usor de demolat. Problema este ca inainte de rebobinarea avea o alura cam trista, cu tolele cam "umflate/cracanate/rasfirate" pe mijloc, desi la colturi era strans bine cu suruburi, poate nu a am niomerit chiar cel mai bun miez. Oricum, ar trebui sa fie mai mare, asta este clar.

Incalzirea transformatorului este doar o constatare, problema principala este redresare si filtrarea, acolo imi lipsesc 40V comparativ cu ce iese din calcul. Revin cu schema sursei.

Link spre comentariu

Bineinteles ca la cel de alimentare m-am referit.Pentru cele de iesire nu am vazut niciun comentariu,insa atentie la Ra este definitoriu in rezultatul THD si referitor la raspunsul SQW 10Khz,imi plac mai mult acele cu riginguri la care aveti o crestere foarte buna pe front si un palier excelent comparativ cu cele "rotunjite ",dar astea sunt parerile mele si nu conteaza !!!

Fiti atent la capacitatea Miller pentru aceste tipuri de tuburi,trebuiesc conduse pe G1 cu circuite de iesire cu impedante foarte mici.

Link spre comentariu
3 minutes ago, LMOlimpiu said:

Bineinteles ca la cel de alimentare m-am referit.Pentru cele de iesire nu am vazut niciun comentariu,insa atentie la Ra este definitoriu in rezultatul THD si referitor la raspunsul SQW 10Khz,imi plac mai mult acele cu riginguri la care aveti o crestere foarte buna pe front si un palier excelent comparativ cu cele "rotunjite ",dar astea sunt parerile mele si nu conteaza !!!

Fiti atent la capacitatea Miller pentru aceste tipuri de tuburi,trebuiesc conduse pe G1 cu circuite de iesire cu impedante foarte mici.

Sqw cu serpi este obtinut cu feedback in catod si este normal sa fie mai bun decat fara, ca la cele rotunjite. Nu stiu cat de bine se vede pe fft-uri, dar in varianta cu cfb armonicele sunt mai jos cu 10dB.

Driverul este mu-follower, semnalul este preluat de pe catodul triodei de sus, deci impedanta este mica, cred ca in jur de 900 ohmi pentru 6n8s si 1000 ohmi pentru 6n9s. Testele de mai sus sunt cu 6n9s.

Link spre comentariu

Asta este sursa pentru anodica, nu are nimic special:

409684161_sursaanodica.thumb.jpg.9301fd2a97305fb3c8e7c1c9d9f51e48.jpg

Droselele au 90 ohmi si curentul prin ele este 110 mA, tensiunea alternativa 255V este cea masurata pe punte, dupa primul filtraj sunt 318V, la iesire obtin 308V.

Editat de radasous
Link spre comentariu
On 2/25/2019 at 3:11 PM, radasous said:

Am pus si ace, sa vad mai bine miliamperii...

Acele sunt miliampermetre inseriate in catozii tuburilor finale si ma bucur ca le-am pus, am putut sa observ ce se intampla atunci cand tuburile finale intra in regim de curenti pozitivi pe g1, mai exact, scade curentul halit din sursa de anodica si asa lesinata.  Trecerea in curenti de grila devine vizibila pentru o tensiune de iesire de putin peste 5V rms, moment in care curentul prin tuburile finale, stabilit initial la 100mA, incepe sa scada, pentru 8V pe iesire ajunge la 80mA, tensiunea anodica creste cam cu 20V si...se modifica psf-ul. Probabil ca la o asemenea schema ar fi buna o stabilizare a tensiunii de alimentare, daca cineva are o solutie minune pentru asta ar fi foarte util sa o prezinte. Solutie minune=componente putine, adica un singur tranzistor. 

Link spre comentariu
2 minutes ago, Kosmin said:

Se poate trimite la o fabrica, vine cablajul din China gata gaurit si cu treceri metalizate :)

Stiu...tot e greu, as prefera ceva de genul:

stab.jpg.6e923a3eaea2239dec8d430a63f16c72.jpg

Nu stiu daca e buna conceptia si nici daca nu fuge fumul din IRF.

Link spre comentariu

Daca tolele se incalzesc mai tare decat bobina, cauzele sunt cele expuse de mine.

Daca tolele au aprox. temperatura bobinei, atunci poate fi vorba despre suprasarcina (sau scurtcircuit spire-aici nu e cazul, trafo fiind nou).

Daca gresesc va rog sa ma luminati dvs.

Link spre comentariu
4 minutes ago, vera said:

Daca tolele se incalzesc mai tare decat bobina, cauzele sunt cele expuse de mine.

Daca tolele au aprox. temperatura bobinei, atunci poate fi vorba despre suprasarcina (sau scurtcircuit spire-aici nu e cazul, trafo fiind nou).

Daca gresesc va rog sa ma luminati dvs.

Scurtcircuit in spire nu este, cu consum redus cu 20% valorile tensiunilor sunt corect, la consum normal nu bazaie, nu vibreaza. Posibil sa  fie doar o impresie ca tolele se incalzesc mai mult decat bobinajul, am masurat temperatura manual, aducaa cu mana, pe bobinaj este si izolatie. Pur si simplu trebuia un miez mai mare sau mai bun.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări