Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE de test cu tuburi RF

radasous

Postări Recomandate

12 minutes ago, Ion_Bumbu said:

PE1/100=OS51 Tunsgram

Stiu asta, acela este un alt proiect, aflat doar in stadiul de schema in simulator. Fft-urile de mai sus sunt pentru amplificatorul cu gu19.

Link spre comentariu

Ce efect are C9 (polarizat ?! 1000 μF) din ultima schemă ?, elimină componentă DC 40mV-50mV ...

mai trebuia/necesita o atenuare suplimentară la frecvențe joase (Xc-C9) ?, nu mă prind.

Cum arată sqw-40Hz acum ?(cu C9 prezent), dar fără C9 ?

(cu C9  probabil palierul sq-40Hz foarte curb tangent la trasa imaginară, și un sinus 40Hz cred că dă nasol)

Se comportă bine condensatorul ăla polarizat 1000 μF in AC-AF ? (polarizat invers pentru o semialternață)

"Ai vrut să compensezi cumva fuga fazei" pentru frecvențe joase ?! cu C9

schema.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
41 minutes ago, valderama said:

Ce efect are C9 (polarizat ?! 1000 μF) din ultima schemă ?, elimină componentă DC 40-50mV ...

mai trebuia o atenuare suplimentară la frecvențe joase (C9-Xc) ?, nu mă prind.

Cum arată sqw-40Hz acum ?(cu C9 prezent) dar fără C9 ?

(cu C9 prezent probabil palierul sq-40Hz foarte curb tangent la trasă imaginară)

56mV este componenta continua, cu sau fara el este cam acelasi lucru, mai exista un condensator pe semnal, C6:

377472156_40Hz.thumb.jpg.907d04d1973abc40299dec6b886095b7.jpg

Editat de radasous
Link spre comentariu

Am facut si o estimare a benzii de frecventa folosind semnal dreptunghiular de 400Hz, metoda Kenneth A. Kuhn, ies in jur de 27kHz:

frq.thumb.jpg.ae924104950e304641a87b516e2e7b9e.jpg

Mie mi se pare ca rezultatele sunt ceva mai bune decat la masuratorile anterioare, tuburile au acumulat intre timp ceva ore de functionare, in jur de 150, probabil s-au mai rodat.

Link spre comentariu

Am plantat aproape toate componentele, mai trebuie adaugate circuitele pentru reglaj negativare, alimentarea filamentelor si anofica.

Pentru filamente am transformatoare separate, pentru trioda de sus o sa ridic potentialul.

Am pus perle de ferita prin locurile nevralgice, sper sa scap de parazitii de 200 si ceva de kHz ce aparea la gu19.

rps20190208_185706.jpg

Link spre comentariu

In topicul  Reconstructie SE cu EL34 s-a ajuns la o discutie legata de pozitionarea GND in secundarul transformatorului de iesire, asa ca am facut o serie de masuratori in conditiile specificate de dl. @popa marius, adica semnal dreptunghiular de 10 kHz. Etajul este fara nfb si fara cfb.

Au iesit asa:

198186314_10KhZSQMODIFICAREMASAINSECUNDAR.jpg.107e941cbf39b29d4295ebe07abf5432.jpg

Se poate observa ca cea mai buna varianta pentru 10kHz sqw este fara conexiune GND in secundar pentru ca semnalul este "mai dreptunghiular" si are rms mai mare cu 10 mV. Conectand gnd in mijlocul secundarului valoarea RMS a semnalul scade cu 10mV,  in cazul conectarii gnd in finalul bobinajului apare si o mica oscilatie, deci este cea mai dezavantajoasa varianta. Oscilatia apare si cu gnd conectat la inceputul bobinajului.

Link spre comentariu

Intre timp am terminat de plantat piesele pe sasiul cu pe1/100 si am alimentat filamentele pentru prajeala. Tot timpul am avut senzatia ca am ajuns la o schema simpla, cu putine componente...a iesit un mic paienjenis pana la urma.

plantatie.thumb.jpg.360b170c555593432eaf3c6ba6fb255e.jpg

filamente.thumb.jpg.ba2fa12ca6f8e5e487bec812d95cec52.jpg

Link spre comentariu

Dreptunghiul la 10 Khz arata foarte bine, o mica recomandare, torsadarea firelor de filament ar trebui facuta mai strinsa, practic cele doua fire se introduc  in mandrina unei  masini de insurubat si capetele intr-o mengina, se realizeaza astfel o torsadare foarte strinsa

Link spre comentariu
11 hours ago, popa marius said:

.....torsadarea firelor de filament ar trebui facuta mai strinsa, practic cele doua fire se introduc  in mandrina unei  masini de insurubat si capetele intr-o mengina, se realizeaza astfel o torsadare foarte strinsa

Multumesc pentru sfat, daca va fi nevoie voi mai strange firele, doar sa le pot convinge sa stea impachetate, sunt siliconice.

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 13 ore, radasous a spus:

Intre timp am terminat de plantat piesele pe sasiul cu pe1/100 si am alimentat filamentele pentru prajeala. Tot timpul am avut senzatia ca am ajuns la o schema simpla, cu putine componente...a iesit un mic paienjenis pana la urma.

plantatie.thumb.jpg.360b170c555593432eaf3c6ba6fb255e.jpg

filamente.thumb.jpg.ba2fa12ca6f8e5e487bec812d95cec52.jpg

Tuburile nu se rodează dacă au alimentate doar filamentele , pentru rodaj trebuie si ceva tensiune anodică .

Link spre comentariu
Acum 2 ore, radasous a spus:

Multumesc pentru sfat, daca va fi nevoie voi mai strange firele, doar sa le pot convinge sa stea impachetate, sunt siliconice.

la capete se poate pune un tub termoretractabil si atunci torsadarea se pastreaza

Link spre comentariu

Incet si sigur se cam aduna si amplificatorul de tip sorcova cu PE1/100, momentan o gramada de siare si sticle:

-traf alimentare anodica
-traf-uri de iesire
-2 traf-uri filamente si negativare (toroidale)
-2 drosele anodica

-drosel mic pentru negativare

-doua seturi se lampi

1121830126_fiaremutate.thumb.jpg.0f52ca34fb564de59a3601e73be21223.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări