Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE de test cu tuburi RF

radasous

Postări Recomandate

Cum am ramas fara idei pentru teste pe GU19, astazi am schimbat tuburile si am (re)pus GU18, in ideea ca astea suporta tensiune mai mare pe g2 (300V vs 250V) si sunt ceva mai noi si aproape  identiece pentru a putea lucra pe ambele canale simultan. Am  micsorat rezistorii dintre g2 si anod la 47 ohm (echivalet 94 ohm pe fiecare tetroda), astfel ca tetrodele s-au triodizat ceva mai agresiv. Am alimentat montajul si dupa ce a functionat cam o ora am inceput masuratorile. Am folosit ca generator batranul Heathkit AF-9A de la dl @popa marius, (ca intodeauna cand am nevoie de semnal sinusoidal, multumesc a mia oara!), am facut reglajele preliminare de negativare pe osciloscopul uni-t, apoi m-am mutat pe osciloscopul software+dac-ul PCM2902. Am reglat generatorul pentru a avea 5W putere de iefire pe ambele canaleAm pus Soundcard Scope pe mod fft si am reglat negativarea pentru a obtine thd minim. Pentru un canal am obtinut 1.34%, pentru celalalt 1.26% si 1.39% insumat. Valorile tensiunilor de iesire difera doar cu 2mV, asta inseamna ca le-am echilibrat destul de bine.

1940804213_FFTGU185W.thumb.png.220473765a2c6e5b6b20751083e334f0.png

In psf-ul actual se pot obtine maxim 6.32W fara limitare vizibila pe sinus de 1kHz, in acest caz thd insumat este 4.25%:

1668755892_FFTGU186_3W.thumb.png.eedaec249576b84068e779285ead04f7.png 

In rest, amplificatorul se comporta similar ca si cu gu19, adica este suficient de liniar de la 30Hz in sus. Trebuie reprecizat ca transformatoarele fabricate de catre dl. Bodea sunt oarecum supradimensionate, sunt calculate pentru ceva abuzuri, putere 15W si curent aqnodic de 140mA, in conditiile in care thd minim se obtine pentru curent anodic de 84 mA la puterea maxima cu sinus nealterat (6.32W). Oricum, transformatoarele se comporta la fel si la 110mA, adica tot la 10Hz se strica sinusul foarte tare.

PSF-ul actual pentru GU18:

-tensiune de alimentare 320V

-tensiune in anod 308V

-tensiune in g1 -32.1V

-tensiune in catod 0.332V

L.E.  Pozele de mai sus nu se vad prea clar in browser, le-am urcat si postimage.org

FFT-GU18-5-W.png

FFT-GU18-6-3-W.png

Editat de radasous
Link spre comentariu

Am uitat sa precizez ca, in configuratia de mai sus, amplificatorul functioneaza predominant in clasa A1, cu GU19 se ducea putin in A2.

Curentul anodic de 84mA este cumulat pentru tetrodele conectate in paralel, deci fiecare tub disipa 25.84 W pe anozi si g2-uri.

Editat de radasous
Link spre comentariu

IMD-001.png

Incercati sa analizati semnalul de intrare in amplificator cu Soundcard Scope. Oscilatiile alea parazite ma duc cu gandul la distorsiuni de IMD. In general apar frecvent la tuburile de RF. Este, totusi, posibil sa fie din Soundcard Scope.

Felicitari pentru modul de prezentare al amplificatorului si mai ales pentru masuratori. Cred ca este ceva mai mult decat un ...hobby.

Link spre comentariu
10 minutes ago, der_doktor said:

IMD-001.png

Incercati sa analizati semnalul de intrare in amplificator cu Soundcard Scope. Oscilatiile alea parazite ma duc cu gandul la distorsiuni de IMD. In general apar frecvent la tuburile de RF. Este, totusi, posibil sa fie din Soundcard Scope.

Felicitari pentru modul de prezentare al amplificatorului si mai ales pentru masuratori. Cred ca este ceva mai mult decat un ...hobby.

Oscilatiile sunt din sursa dac-ului, e o pleosnita mica, in cimutatie, ce face + - 12V din cei 5V ai usb-ului. Ar trebui da ii pun o sursa clasica, dar nu ma lasa lenea. Amplificatoarele sunt curate, in gol am 2-3 mV de zgomot, predomina  niste zgomote de 23 kHz, 200 si ceva kHz si 400 si ceva kHz, toate sunt din aer, su cu o sarma pe sonda le captez. Clafirea e plina de imprimante mari, laptopuri, switch-uri, wireless.

Editat de radasous
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
On 12/15/2018 at 10:20 PM, der_doktor said:

IMD-001.png

....Felicitari pentru modul de prezentare al amplificatorului si mai ales pentru masuratori. Cred ca este ceva mai mult decat un ...hobby.

Am uitat sa raspund aici...Multumesc pentru aprecieri! Intradevar, uneori hobby-urile mele sunt depasite de evenimente si devin oarecum obsesive, la o barca am lucrat aproape sase ani si inca nu consider ca este gata. In cei sase ani i-am cumparat si 5 motoare...

Sa revenim la gu-uri. Astazi am reinstalat transformatoarele de iesire de la toroidy si am conectat tuburile in UL, nu testasem deloc asta. Am obtinut un excelent oscilator de 236 kHz pe unul din canale, cu un maxim al oscilatiei de 4.3Vrms, obtinut pentru negativare de 24V. Trebuie sa mentionez ca nu am gridstoppere in amplificator, screen stopperul este cam mic - 47 ohmi pentru cele doua g2 in paralel, nu am nfb, doar reactii locale prin catozi. Traseele pe pcb sunt relativ lungi, la fel si cablurile transformatorului. Oscilatia este doar in tubul final si am eliminat-o rustic, cu retea serie rc de 1nF+1.2k in paralel pe primarul transformatorului de iesire. Am sa investighez in zilele urmatoare o varianta mai corecta de eliminare a oscilatiilor si am sa revin si cu masuratori. La prima vedere se pot obtine cu gu18 10W cu sinus fara limitare.

Editat de radasous
Link spre comentariu

Incearca sa pui o bobina (soc de RF) in circuitul de grila, 10-20 spire pe corpul unei rezistente sau o bara de ferita de 4-5 mm diametru. Tuburile astea de RF sunt cam sensibile la oscilatii iar un gridstopper clasic (rezistor) nu prea ajuta cu nimic.  Frecventa aia de oscilatie este doar o armonica de intermodulatie. Daca faci o analiza spectrala in RF o sa vezi ca fundamentala e pe la 1-2MHz. Osciloscoapele astea digitale nu prea arata intotdeauna realitatea. Cand sunt doua semnale cu frecvente diferite, in general il arata pe cel cu frecventa mai mica. Un osciloscop analog de 100MHz ajuta mult cand e vorba de oscilatii. Pe digital ai semnal curat si nu iti explici ce se intampla. Pe vremuri se puneau socuri de RF chiar pe alimentarea filamentelor, tocmai pentru a nu introduce semnale parazite in spatiul grila-katod , chiar daca tuburile sunt cu incalzire indirecta.

Link spre comentariu
30 minutes ago, der_doktor said:

Incearca sa pui o bobina (soc de RF) in circuitul de grila, 10-20 spire pe corpul unei rezistente sau o bara de ferita de 4-5 mm diametru. Tuburile astea de RF sunt cam sensibile la oscilatii iar un gridstopper clasic (rezistor) nu prea ajuta cu nimic.  Frecventa aia de oscilatie este doar o armonica de intermodulatie. Daca faci o analiza spectrala in RF o sa vezi ca fundamentala e pe la 1-2MHz. Osciloscoapele astea digitale nu prea arata intotdeauna realitatea. Cand sunt doua semnale cu frecvente diferite, in general il arata pe cel cu frecventa mai mica. Un osciloscop analog de 100MHz ajuta mult cand e vorba de oscilatii. Pe digital ai semnal curat si nu iti explici ce se intampla. Pe vremuri se puneau socuri de RF chiar pe alimentarea filamentelor, tocmai pentru a nu introduce semnale parazite in spatiul grila-katod , chiar daca tuburile sunt cu incalzire indirecta.

Am sa investighez cu atentie, mai ales ca oscilatia este doar pe un etaj, cel cu conexiuni mai lungi catre tub. Oricum, oscileaza frumos, o sinusoida draguta. 

Tuburile sunt putin fortate in ecran, cu 8 V peste maximul din catalog.  Osciliscop analogic am doar de colectie, nu il mai implic in aiureli ca nu stiu cata viata i-a ramas. 

Link spre comentariu

Am testat cu gridstopper si screenstopper majorat, nu au treaba cu oscuiatia. Urmeaza sa fabric socuri rf, mai am ceva sirme multifilare recuperate. Interesant este ca oscileaza doar tubul final si doar in  conexiune UL, daca pun intrarea primei triode in scurt, iscilatia dispare.

Link spre comentariu

Am pus socuri rf pe grilele gu18, oscilatiile sunt nemodificate, asa ca le-am eliminat cu condensator de 1nF in paralel pe primar, este varianta cea mai simpla si nici nu ma intereseaza in mod special de unde vine oscilatia, ci sa vad ce pot transformatoarele toroidy in conexiune UL.

Asa arata semnalul pe iesiri cu intrarile in aer, dupa aplicarea condensatorilor pe primar:

in.jpg.c556158311887a3e560d4a8fa17003c2.jpg

Asa arata masuratori rapide cu sinus intre 10Hz si 15kHz si dreptunghi (aproximativ dreptunghi...) la 100Hz si 1kHz, cu galben este semnal de intrare, cu turcoaz cel de iesire, pentru putere de iesire de 3.5W la 1kHz:

10Hz-15kHz.thumb.jpg.2e6cbefd0ae6da42982cb0fe579296bb.jpg

Dupa oscilograme, raspunsul in frecventa este cam aiuristic sub 50Hz si peste 10kHz comparativ cu varianta conexiune trioda+cfb+traf-uri de la dl. Bodea, bate si vantul in sinusoide, urechistic se aude cam la fel.

Link spre comentariu
On 12/29/2018 at 1:14 PM, radasous said:

Astazi a sosit si generatorul de semnal chinezoi, de acum o sa am si dreptunghiuri pentru abuzuri.

Tocmai am executat o mica serie de abuzuri, generatorul chinezoi (FeelTech FY660-15M) este chiar util. Amplificatorul este montat in varianta tuburi finale GU18-1, transformatoare Toroidy TTG-EL34SE (3.2k/8ohm, Nominal Power: 40W, Nominal anode current: 100mA, Primary Inductance Lp: 51,2 H), conexiune UL. G2 este conectat la priza UL cu rezistor de 330 ohm in paralel cu condensator de 220nF (asta este o mica ticalosenie care infrumuseteaza dreptunghiuri, adica compenseaza oarecum condensatorul de cuplaj intre triodele din driver).

PSF-ul tuburilor finale este fixat in valorile recomandate ale tubului, adica:

-tensiune de alimentare 315V,

-tensiune in anod 306V

-curent anodic 44mA/tetroda

-curent G2 5mA/tetroda

Am facut o serie de masuratori pentru o putere de iesire de 10W pe sarcina rezistiva de 8.2 ohm la 1kHz, pastrand constanta amplitudinea semnalului aplicat la intrare (1.21Vvv pe generator)

Semnal sinusoridal 10Hz-20kHz:

369522984_sin1020000.thumb.jpg.7152b9d108cc0e7ce558aef5205ffbba.jpg

Semnal dreptunghiular 40Hz, 1kHz, 10kHz, la 1kHz se poate estima si un sr de 0.8V/µs:

1845364217_sq40100010000.jpg.f00eee995dfbbae17f71c911db230fa1.jpg

FFT la 1kHz, pe grafic ar rezulta un thd in jur de 1.7%:

498219465_fft1kHz.jpg.3463cce315599d130541b413fb7c50cf.jpg

Link spre comentariu

Astazi am vrut sa revin la subiectul topicului, adica SE cu GU19, si in asteptarea unor gu19 din acelasi an de la dl. Viorel am reinstalat in montaj cele doua exemplare din colectia personala unul fabricat in '73 si unul in '89. Am reglat psf pentru curent anodic 45mA/tetroda, curent in g2 5mA/tetroda. Pentru acest psf tensiunea de negativare este de 23V pe tubul din 73 si 19V pe cel din 89, amplificatorul lucrand in A2 catre puterea maxima. Cu gu19 era in A1 (34V negativare).

Dim masuratori si fft-ul de mai jos reiese ca se obtin cam aceiasi 10W cu thd sub 2% ca si  in varianta cu GU18, atat ca armonicile pare sunt sensibil mai mari, deci sunetul este mai lampos.

Cu intrarea in scurt pe iesire sunt 1.77V rms de brum de retea:

iesire.jpg.9a978b0e7004c5f30521285b5fcac4da.jpg

Masuratori cu semnal sinusoidal inte 10Hz si 20kHz, amplitudinea aleasa pentru 10W pe iesire, la 1kHz:

379959475_sin10-20000.thumb.jpg.2c77c2903d7c957840f2a2b7979cc98e.jpg

Semnal dreptunghiular de 40Hz, 1kHz si 10kHz, am pus si markei de timp pentru evaluarea sr:

887397040_sq40100010000.thumb.jpg.249ff36b71cc79c770cbb109534795d3.jpg

FFT la  1000 Hz si 10W la iesire:

FFT.jpg.e38c8dc5c3e2f4dc65393caee1251f26.jpg

Link spre comentariu

Am uitat o observatie in legatura cu transfomatoarele toroidale pentru SE din test (Toroidy TTG-EL34SE), radiaza foarte mult, cu semnal injectat pe un singur canal pentru 10W, sonda osciloscopului capteaza aproximativ 22 mV pusa in scurt (aligatorul de masa musca din carligul de semnal :rade:), iar pe canalul fara semnal sunt 2V rms pe iesire, intrarea in aer. Treaba asta creste diafonia la puteri mari, deci este necesara ecranarea transformatoarelor, eventual si a montajului. Cred ca se pierde o caracteristica importanta a miezurilor toroidale, practic devin un moft.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări