THOMAS Postat Decembrie 13, 2018 Partajează Postat Decembrie 13, 2018 (editat) Trebuie sa aveti in vedere ca THD are predominant armonicile pare numai si numai prin inadaptarea sarcinii.Inclinarea dreptei de sarcina pentru un SE in dreapta sau in stanga PSF-ului va modifica ponderea armonicilor pare/impare,bineintel;ees ca si semnalul pe sarcina va fi simetric/asimetric.Deci asta este o gaselnita pentru a face ca un SE oarecare sa aiba sunetul unui SE facut cu triodele 300B sau 2A3,aceste tuburi numai cand adaptarea sarcinii este optima numai atunci vom gasi spectrul armonic definit in modul pe care-l pac audiofilii.Referitor la schema simulata si prezentata mai sus eu gasesc doua inadvertente: - 1) facand rapoartele inductantelor de pe schema pentru OT nu rezulta un Ra=2K ci un Ra=1K3 -2) bobina din KNFB este in faza cu cea din anod,deci dv. aveti un oscilator veritabil. Colegul @sebi_c,utilizeaza niste modele pentru GU19 foarte bune,insa cele de la N.Koren nu modeleaza G2. Argumentul precum ca modeul SPCE nu ar putea fi bun,cu toate ca este un model foarte bun nu este valabil si nici nu are importanta.Chiar daca ar fi vb de un model prost,matematic evolutia THD cam asa are loc,indiferent de ce tuburi vom utiliza. Editat Decembrie 13, 2018 de LMOlimpiu Link spre comentariu
sebi_c Postat Decembrie 13, 2018 Partajează Postat Decembrie 13, 2018 Exista o tendinta de a crede ca asa cum faceau pionierii in domeniul amplificatoarelor, este cel mai bine, adica fara NFB. In fapt, atunci nu era bine fundamentat acest mecanism, daca nu chiar lipsea aceasta idee, care duce la o forma noua de arta design-ul amplificatoarelor. Asa cum arata si LMOlimpiu, NFB este util la orice configuratie si aduce niste argumente. Un sistem liniar, reproduce o marime de la intrare la iesire sub forma Uout= K x Uin (de ex.). K ar trebui sa fie o constanta, iar caracteristica de transfer ar arata ca o dreapta , dar din pacate nu este asa in realitate. Asa ca, de cele mai multe ori, dreapta asta arata ca un "S". Daca te invarti in partea liniara, amplificatorul va raspunde liniar. Dar daca semnalele ajung la capete, distorsiunile sunt evidente. SE, avand o nesimetrie mai accentuata, va amplifica diferit semilaternatle unei unde sinusoidale si de aici bogatia de armonici pare. Prin urmare, un SE ar avea mai multa nevoie de NFB, fata de un PP, care are caracteristica de transfer simetrica. In acest fel PP nu va avea parte de armonica a doua. Armonica a treia este prezenta la ambele configuratii. @Radasous, spui ca ti-ai propus asta din start, fara NFB. dar cum o sa tii amplificatorul in zona liniara? Mai mult, un amplificator fara NFB reactioneaza diferit cand semnalele sunt mai puternice. Chiar se ineaca, desi multi nu simt asta. Adica, cand scoti un sistem din zona de lucru, are un timp pentru restabilire. Un sistem cu reactie, urmarind corelatia dintre semnalul de iesire si intrare va fi mult mai agil. 1 Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 13, 2018 Partajează Postat Decembrie 13, 2018 (editat) Pe langa avantajele expuse de colegul @sebi_c; reducerea THD si bineinteles impedanta de iesire a amplificatorului,reactia negativa totala (NFB) va imbunatati foarte mult DF (Damping Factor) reducand foarte mult rezistenta interna a amplificatorului pe care o "vede" traductorul electroacustic,difuzorul rezultatul fiind o redare mult mai buna/corect a frecventelor joase. . Si nu in ultimul rand sa nu uitam ca traductoarele electroacustice (difuzoarele) au impedanta diferita functie de frecventa,dar datorita celor spuse mai sus vor avea o caracteristica impedanta freventa cat mai liniara. Cred ca pana la urma vorbim de un amplificator nu de un instrument muzical,nu? Editat Decembrie 13, 2018 de LMOlimpiu Link spre comentariu
adrian_pic Postat Decembrie 13, 2018 Partajează Postat Decembrie 13, 2018 Soclurile pentru pentode PE1/100 sunt cele de 6C33C? Link spre comentariu
radasous Postat Decembrie 13, 2018 Autor Partajează Postat Decembrie 13, 2018 Off, cata agitatie... Sa le luam pe rand: -transformatorul este sigur 2k/8ohm, in topicul de ieri am scris ca pun schema, nu simularea, valorile inductantelor sunt de pe o hartie din timpul fabricatiei. Pe aparatul meu au la 500Hz 8.2H in primar, 32mH secundar si 25.2mH CFB-ul . Pentru transformator atasez masuratori cu generator+osciloscop ale raportului de transformare in intervalul 10Hz-50kHz si calculul Ra -infasurarea din catod este conectata corect si isi face treaba, miezul intra in saturatie la 10W pe la 20Hz -modelul spice de gu-19 nu se potriveste cu tuburile ce le am eu, drept urmare nu este bun in cazul asta, simularea a ramas doar o simulare. Am montajul fizic, osciloscop, generator de semnal sinusoidal, cred ca ma pot descurca cu ele. -nu am o problema cu nfb, l-am folosit in pp-ul cu EL86 si pe vremuri in amplificatoare cu tranzistori, pur si simplu schema asta o vreau fara nfb, sunt suficiente reactiile locale, mai ales ca amplificarea globala nu este foarte mare, deci cu surse normale de semnal nu am cum sa il inec. Amplificatorul, in configuratia actuala, este pentru test, toate compunentele sensibile, traf alimentare, traf-uri de iesire, drosel, sunt supradimensionate cu 30% exact pentru a elimina orice posibila gatuire, inclusiv pcb-ul este mai mare decat ar fi normal pentru a usura schimbarea componentelor si masuratori. Update la configuratie: am revenit la conexiunea trioda, oscilatia de 200 kHz a disparut, probabil ca era din traseul lung si rezistenta din G2. P.S. Este cam ciudata atmosfera de pe sectiunea vintage, descurajant de ciudata... 1 hour ago, adrian_pic said: Soclurile pentru pentode PE1/100 sunt cele de 6C33C? Cred ca da, sunt ca si la GU50, 7 craci printre care un anod mai gros Link spre comentariu
simson Postat Decembrie 13, 2018 Partajează Postat Decembrie 13, 2018 P.S. Este cam ciudata atmosfera de pe sectiunea vintage, descurajant de ciudata... ............................................................................................................................................ Eu nu realizez ce este ciudat in postarile colegilor de forum? Va rog sa fiti mai explicit daca tot v-ati pronuntat, ca sa destindem atmosfera. Cel putin eu am citit postari interesante legat de reactia negativa globala, ponderea THD-ului si distributia armonicelor pare/impare la un Single Ended toate legate de proiectul dvs. din care toti avem de invatat. Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 13, 2018 Partajează Postat Decembrie 13, 2018 (editat) 4 hours ago, radasous said: Off, cata agitatie... Sa le luam pe rand: -transformatorul este sigur 2k/8ohm, in topicul de ieri am scris ca pun schema, nu simularea, valorile inductantelor sunt de pe o hartie din timpul fabricatiei. Pe aparatul meu au la 500Hz 8.2H in primar, 32mH secundar si 25.2mH CFB-ul . Pentru transformator atasez masuratori cu generator+osciloscop ale raportului de transformare in intervalul 10Hz-50kHz si calculul Ra **************************************************************************************************************************************************************** -infasurarea din catod este conectata corect si isi face treaba, miezul intra in saturatie la 10W pe la 20Hz -modelul spice de gu-19 nu se potriveste cu tuburile ce le am eu, drept urmare nu este bun in cazul asta, simularea a ramas doar o simulare. Am montajul fizic, osciloscop, generator de semnal sinusoidal, cred ca ma pot descurca cu ele. -nu am o problema cu nfb, l-am folosit in pp-ul cu EL86 si pe vremuri in amplificatoare cu tranzistori, pur si simplu schema asta o vreau fara nfb, sunt suficiente reactiile locale, mai ales ca amplificarea globala nu este foarte mare, deci cu surse normale de semnal nu am cum sa il inec. Amplificatorul, in configuratia actuala, este pentru test, toate compunentele sensibile, traf alimentare, traf-uri de iesire, drosel, sunt supradimensionate cu 30% exact pentru a elimina orice posibila gatuire, inclusiv pcb-ul este mai mare decat ar fi normal pentru a usura schimbarea componentelor si masuratori. Update la configuratie: am revenit la conexiunea trioda, oscilatia de 200 kHz a disparut, probabil ca era din traseul lung si rezistenta din G2. P.S. Este cam ciudata atmosfera de pe sectiunea vintage, descurajant de ciudata... Cred ca da, sunt ca si la GU50, 7 craci printre care un anod mai gros Referirile mele de mai sus au fost facute strict pentru schema simulata de dv si prezentata,deci repet: - schema simulata nu este corecta in ceea ce priveste conectarea bobinei din catod,deci nu se putea simula in aceste conditii si - facand raportul de transformare din OT (simulare) nu rezulta Ra de 2K ci de 1k3 asadar tot ce am spus a fost facut pe schema postata de dv. si simulata,daca aveti o alta schema atunci imi cer scuze,dar schema postata din simulare nu este functionala in acest fel.Daca nu aceea este schema,atunci nu ii vad rostul sa fie postata acolo ????? Soclul pentru PE1/100 nu este identic cu soclul de la GU50,in niciun caz,poate cu soclul de la 6C33C sau 6C18C.Imi cer scuze daca deranjeaza interventiile mele,am sperat ca puneti o schema corecta pe care putem discuta liberi. Inca odata mii de scuze! Editat Decembrie 13, 2018 de LMOlimpiu Link spre comentariu
radasous Postat Decembrie 13, 2018 Autor Partajează Postat Decembrie 13, 2018 (editat) Nu ma deranjeaza interventiile, doar ca se ajunge mereu la discutii abramburistice pe teme ce nu vor fi clarificate vrodata, gen nfb, pp vs se, etc. Cu soclul aveti treptate, cu schema nu, functioneaza: Sa revenim la oaia mea. Am redus rezistenta din g2 la 430 ohmi si am revenit la conexiune trioda. thd calculat doar pentru armonici impare cat si pentru toate vizibile: Revin dimineata cu masuratorile de la 10Hz la 50kHz si calcul raspunsul in frecventa, momentan nu ma mai lasa sa atasez Editat Decembrie 13, 2018 de radasous Link spre comentariu
radasous Postat Decembrie 13, 2018 Autor Partajează Postat Decembrie 13, 2018 2 hours ago, simson said: Eu nu realizez ce este ciudat in postarile colegilor de forum? Va rog sa fiti mai explicit daca tot v-ati pronuntat, ca sa destindem atmosfera. Cel putin eu am citit postari interesante legat de reactia negativa globala, ponderea THD-ului si distributia armonicelor pare/impare la un Single Ended toate legate de proiectul dvs. din care toti avem de invatat. Eu realizez, pentru ca sunt in pozitia de user aproape necunoscut celorlalti. Pentru mine atmosfera este destinsa si asa ciudata, in mod sigur nu ma voi sinucide din cauza unor devieri de la subiectul topicului. De cele mai multe ori este chiar distractiv, din pacate se pierde informatia utila printre balarii. As fi preferat sa se discute mai aplicat despre configuratia driverului, despre tuburile folosite, despre psf, pana la urma este un amplificator pus in practica dupa o simulare din topicul de simulari, adaptata la ce am prin sertare. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 13, 2018 Partajează Postat Decembrie 13, 2018 Se poate verifica cu usurinta ca majoritatea amplificatoarelor PP cu 300b sau 2a3 nu utilizeaza NFB fiindca liniaritatea acestor tuburi face inutila "cosmetizarea" performantelor. Oricum configuratia PP cu aceste tuburi are ca scop doar puterea superioara ce se poate obtine asa ca o concluzie logica ar fi ca fara tuburi liniare este imposibila performanta sau ca un compromis rezonabil ar trebui sa fie plasarea tuburilor uzuale intr-un regim de lucru optim ce sa se apropie de situatia ideala 300b ca SE este o referinta la care un PP nu are cum sa ajunga, va rog sa ma contraziceti... Acum 9 minute, radasous a spus: Eu realizez, pentru ca sunt in pozitia de user aproape necunoscut celorlalti. Pentru mine atmosfera este destinsa si asa ciudata, in mod sigur nu ma voi sinucide din cauza unor devieri de la subiectul topicului. De cele mai multe ori este chiar distractiv, din pacate se pierde informatia utila printre balarii. As fi preferat sa se discute mai aplicat despre configuratia driverului, despre tuburile folosite, despre psf, pana la urma este un amplificator pus in practica dupa o simulare din topicul de simulari, adaptata la ce am prin sertare. Acum 9 minute, radasous a spus: Eu realizez, pentru ca sunt in pozitia de user aproape necunoscut celorlalti. Pentru mine atmosfera este destinsa si asa ciudata, in mod sigur nu ma voi sinucide din cauza unor devieri de la subiectul topicului. De cele mai multe ori este chiar distractiv, din pacate se pierde informatia utila printre balarii. As fi preferat sa se discute mai aplicat despre configuratia driverului, despre tuburile folosite, despre psf, pana la urma este un amplificator pus in practica dupa o simulare din topicul de simulari, adaptata la ce am prin sertare. @ radasous, procedezi corect, imi place modul cum abordezi constructia ta, felicitari ! Link spre comentariu
radasous Postat Decembrie 13, 2018 Autor Partajează Postat Decembrie 13, 2018 3 minutes ago, popa marius said: .....@ radasous, procedezi corect, imi place modul cum abordezi constructia ta, felicitari ! Multumesc, oricum este doar hobby! Tot in dulap o sa aterizeze cand mi se termina ideile si ma apuc de alta traznaie. Din ce imi amintesc eu, 300b este o trioda contruita pe vremea cand nfb nu exista, deci este proiectata pentru a fi liniara, pana la urma este normal sa fie o referinta. Link spre comentariu
radasous Postat Decembrie 13, 2018 Autor Partajează Postat Decembrie 13, 2018 (editat) 1 hour ago, radasous said: Revin dimineata cu masuratorile de la 10Hz la 50kHz si calcul raspunsul in frecventa, momentan nu ma mai lasa sa atasez masuratorile de la 10Hz la 50kHz pentru aproximativ acelasi nivel al semnalului de intrare: Semnalul galben este intrarea, cel albastrui este iesirea. Amplificarea este destul de liniara de la 30Hz in sus, o sa scot maine graficul. Pe semialternanta negativa nu prea mai am ce face, indiferent de cum reglez negativarea, nu mai creste, intra in limitare ca si cum bias-ul ar fi prea mic. Driverul poate debita 30V rms fara deformari, cei 6.4V rms pe iesire se obtin din 23V rms la iesire driverului. Toate masuratorile au fost facute pe un singur etaj, cel al carui gu19 are curentul anodic mai mic in aceleasi conditii de polarizare, este versiunea mai noua, fara mustiuc de sticla langa anozi. Editat Decembrie 13, 2018 de radasous Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 14, 2018 Partajează Postat Decembrie 14, 2018 (editat) Aveti posibilitatea sa injectati un semnal dreptunghiular la intrarea pentru o putere la iesire corespunzatoare THD minim(acceptabil pana in 5% sinus) la 100Hz si la 10KHz ? Daca vedem aceste doua rezultate nu ar mai fi nevoie de toate acele teste pentru sinus. Daca se poate ar fi ceva foarte interesant de analizat! In rest,felicitari pentru rabdare si perseverenta! Editat Decembrie 14, 2018 de LMOlimpiu Link spre comentariu
radasous Postat Decembrie 14, 2018 Autor Partajează Postat Decembrie 14, 2018 (editat) 8 hours ago, LMOlimpiu said: Aveti posibilitatea sa injectati un semnal dreptunghiular la intrarea pentru o putere la iesire corespunzatoare THD minim(acceptabil pana in 5% sinus) la 100Hz si la 10KHz ? Daca vedem aceste doua rezultate nu ar mai fi nevoie de toate acele teste pentru sinus. Daca se poate ar fi ceva foarte interesant de analizat! In rest,felicitari pentru rabdare si perseverenta! Din pacate nu am semnal dreptunghiular bun, am incercat, totusi, niste masuratori cu o tableta pusa ca generator. Pe semnal dreptunghiular are o oscilatie, presupun ca din sursele interne. Masuratori la 40Hz, 100Hz, 1000 Hz, semnalul de intrare este galben, cel de iesire bleu, nivelul de intrare a fost stabilit pentru aproximativ 8.2V rms pe sarcina de 8.2 ohmi la 1000Hz:: Masuratori la 20Hz, 40Hz, 100Hz, 1000 Hz, , nivelul de intrare a fost stabilit pentru aproximativ 6.9V rms pe sarcina de 8.2 ohmi la 1000Hz:: Masuratori sinusoidal la 10Hz -15 kHz, , nivelul de intrare a fost stabilit pentru aproximativ 4.5V rms pe sarcina de 8.2 ohmi la 1000Hz:, se pot vedea si ceva defazaje: Si in varianta xy: Ceva lucruri interesante se vad pe semnal triunghiular si dinte de fierastrau, pe un ecran mai mare credca s-ar putea regla si bias-ul destul de elegant. Editat Decembrie 14, 2018 de radasous Link spre comentariu
radasous Postat Decembrie 14, 2018 Autor Partajează Postat Decembrie 14, 2018 (editat) 2 hours ago, radasous said: blablabla Cred ca nu am precizat pe nicunde ca amplificatorul se aude foarte ok, separarea intre canale este foarte buna. Diagrama castig-frecventa scoasa din masuratorile de ieri, la Pout 5W, sarcina rezistiva: Maximul de castig este pe la 2500Hz, 23.49 dB, minimul este la 10Hz, in rest cred ca se incadreaza in cei 3dB Mai jos este fft so thd masurat cu aplicatia soundcard scope, un dac rezonabil cu driver asio. A iesit ca in fft-ul osciloscopului Editat Decembrie 14, 2018 de radasous Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum