radasous Postat Noiembrie 24, 2018 Autor Partajează Postat Noiembrie 24, 2018 Am reglat putin negativarea si am obtinut la 100 Hz, 1000Hz si 10000 Hz: Transformatorul din teste este cel putin stupid, are 1.9H in primar, 7.65 mH in secundar, sectiune in jur de 7.5 cmp. Se vede ca la frecvente oarecum joase se emotioneaza. Link spre comentariu
radasous Postat Noiembrie 25, 2018 Autor Partajează Postat Noiembrie 25, 2018 Am facut cateva mici modificari pe schema, am marit rezistorul din catozi, mi se parea ca tuburile sunt cam prea calde si am refacut reglajul de bias pe oscilograma la 1kHz. Am constatat ca modelul de GU19 din ltspice nu este chiar ok, pe ansamblu, curentii sun mai mari cam cu 30% in realitate decat cei afisati in simulare. Am facut si un FFT, cred ca ma incadrez in thd de 2% pentru putere de iesire de 8W, asta cu un transformator foarte slab. 1 Link spre comentariu
sebi_c Postat Noiembrie 28, 2018 Partajează Postat Noiembrie 28, 2018 Pune si tu valori masurate, nu alea din simulare, sa vedem ci acolo. Link spre comentariu
radasous Postat Noiembrie 28, 2018 Autor Partajează Postat Noiembrie 28, 2018 Valorile au ramas pe schema cand am extras-o din ltspice, nu au importanta. Oricum, nu mai sunt de actualitate, am remodificat de doua ori configuratia - nu foarte mult, tot in catodul tuburilor finale si la negativare- si am facut ceva teste (...cu muzica) si cu gu18 in loc de gu19. Teste si masuratori concludente voi face incepand de saptamana viitoare, dupa ce sosesc transformatoarele de iesire. Oscilogramele sunt din osciloscop. Link spre comentariu
radasous Postat Decembrie 5, 2018 Autor Partajează Postat Decembrie 5, 2018 (editat) Salutare, Lucrarile la amplificator necesita cateva mici update-uri: -Am fost nevoit sa inlocuiesc perechea de gu19 cu gu18, cele doua gu19 nu sunt din aceeasi generatie si este o diferenta de aproape 30% la curentul anodic si din G2. -Colectia de transformatoare de iesire este completa, am o pereche de Toroidy 3.2kΩ/8Ω (TTG-EL34SE) si o pereche de transformatoare manufacturate in tara de dl. Bodea. Am facut primul rand de masuratori cu transformatoarele toroidy, la o putere de iesire de 5.3W (8Vef/8.2Ω). Aceasta este puterea la care apare limitare pe semialtenanta negativa la 1kHz. Amplificatorul este alimentat la 300V,. PSF-ul pentru gu18 cu tetrodele in paralel este asa: tensiune in anozi 288V, tensiune de negativare pe G1-20V, curent anodic 45mA fiecare, curent G2 (insumate) 11mA. Negativarea ar mai avea nevoie de ceva reglaj, din pacate, potentiometrele de 68kΩ/1W cumparate de la TME au valori diferite de cele inscriptionate, respectiv 32kΩ si 57kΩ, toleranta este 20% nu 50%. Cu intrarea in scurt, zgomotul de 50Hz are valoare de 1.96mV. Masuratori in intervalul 0Hz-50kHz: Amplificatorul se compora suficient de liniar in intervalul 30Hz-50kHz ...cu semnal sinusoidal. Am scos si un FFT din osciloscop, thd pnetru armonicile 3 si 5 iese 1.51%, armonicile pare sunt destul de grase. In zilele urmatoare voi monta transformatoarele fabricate de dl. Bodea, intai intr-o configuratie asemanatoare, 3.1kΩ/8Ω, ulterior in configuratia mult mai distractiva 2kΩ/8Ω + CFB. Sursa trebuie regandita, partea de negativare are rezistenta interna cam mare (2800kΩ pe drosel), drept urmare devine sensibila la curentul din circuit. Editat Decembrie 5, 2018 de radasous Link spre comentariu
radasous Postat Decembrie 5, 2018 Autor Partajează Postat Decembrie 5, 2018 (editat) Atases si schema din simulare, am trecut cu albastru tensiunile masurate (acolo unde sunt diferente fata de cele simulate) in anod, catod si G2 de la GU18. Modelul de gu18 este creat cu Model Paint Tools, varianta Koren Improved Pentode Model,V2, dupa curba Va-Ia din catalog. Modelul este relativ bun, mai putin la G2 unde vede un curent dublu. Editat Decembrie 5, 2018 de radasous Link spre comentariu
gheo23 Postat Decembrie 5, 2018 Partajează Postat Decembrie 5, 2018 De ce alimentezi g2 din anozi ? Nu era mai nimerit direct din alimentare ? Nu apare astfel reactie negativa , un ultraliniar ad-hoc !? Link spre comentariu
radasous Postat Decembrie 5, 2018 Autor Partajează Postat Decembrie 5, 2018 24 minutes ago, gheo23 said: De ce alimentezi g2 din anozi ? Nu era mai nimerit direct din alimentare ? Nu apare astfel reactie negativa , un ultraliniar ad-hoc !? Pai ideea este sa functioneze ca trioda, adica am pus G2 pe disabled. In plus, suprafetele anodului si ecaranului se insumeaza. Rezistenta din G2 ar trebui sa omoare eventuale oscilatii parazite. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 5, 2018 Partajează Postat Decembrie 5, 2018 Ca sa functioneze ca pseudotrioda fiecare tub trebuie sa aibe conectata G2 la anod printr-un rezistor de 100-300 ohm Link spre comentariu
radasous Postat Decembrie 5, 2018 Autor Partajează Postat Decembrie 5, 2018 2 minutes ago, popa marius said: Ca sa functioneze ca pseudotrioda fiecare tub trebuie sa aibe conectata G2 la anod printr-un rezistor de 100-300 ohm Aveti mare dreptate, am pus rezistorul mai mare pentru a reduce tensiunea din G2, desi stiu ca nu este tocmai cinstit, tuburile astea au 300V ca valoare maxima pentru G2 si se inrosesc cu rezistor mai mic. Initial a fost 100 ohmi, apoi 330, acum 2k2. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Decembrie 5, 2018 Partajează Postat Decembrie 5, 2018 Dacă se balbaie negativarea , trebuie eliminată rezistența de 1K , sincer ....nu vad rolul acelui soc , mai bine un condensator de valoare mai mare sau un multiplicator de capacitate cu tranzistor , eventual se poate stabiliza tensiunea de negativare , este SE si consumul tuburilor finale este aproape consant , citiva miliamperi in plus la puterea maximă , negativarea nu trebuie sa " urmărească " anodica .....ca la PP . Link spre comentariu
radasous Postat Decembrie 5, 2018 Autor Partajează Postat Decembrie 5, 2018 Rezistenta serie este dintr-un filtru rc care micsoreaza diafonia. Problema mare este rezistenta interna a droselului de pe negativare, are 2k8.. Condensatori sunt destui pe negativare, unul de 100 micro inainte de soc, unul de 68 dupa soc si unul de 68 dupa rezistorul de 1k8. O sa apelez la varianta cu un tranzistor IRF, probabil si la anodica, sa am si ceva soft-start. Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 6, 2018 Partajează Postat Decembrie 6, 2018 (editat) 12 hours ago, popa marius said: Ca sa functioneze ca pseudotrioda fiecare tub trebuie sa aibe conectata G2 la anod printr-un rezistor de 100-300 ohm Pentru tuburile din seria GU17,18,19,32,29..., nu este posibil acest lucru intrucat G2 din ambele tetrode din balon sunt conectate impreuna in interior,cum s-ar zice G2 este comuna,ca si catodul de altfel.Este totusi un tub proiectat si gandit pentru RF. Editat Decembrie 6, 2018 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Decembrie 6, 2018 Partajează Postat Decembrie 6, 2018 La 25.11.2018 la 18:28, radasous a spus: Am facut cateva mici modificari pe schema, am marit rezistorul din catozi, mi se parea ca tuburile sunt cam prea calde si am refacut reglajul de bias pe oscilograma la 1kHz. Am constatat ca modelul de GU19 din ltspice nu este chiar ok, pe ansamblu, curentii sun mai mari cam cu 30% in realitate decat cei afisati in simulare. Am facut si un FFT, cred ca ma incadrez in thd de 2% pentru putere de iesire de 8W, asta cu un transformator foarte slab. C5,C8 trebuiesc " intoarse " invers Link spre comentariu
radasous Postat Decembrie 6, 2018 Autor Partajează Postat Decembrie 6, 2018 sunt invers pe montaj Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum