Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

11AK30 pentru pensionari

Vizitator

Postări Recomandate

Salut, un depanator mi-a adus o placa 11AK30 cu defect pe cadre--intrerupea pana la linie orizontala la cea mai usoara atingere a placii. A inlocuit electrolitici, a refacut lipituri dar degeaba.

Am gasit defectul (nu prea usor)-refacut lipituri la o rez SMD pe care colegul o trecuse cu vederea dar la lupa arata foarte bine.

Am zis sa profit de placa sa fac masuratori pe video dupa ce am raspuns la un subiect deschis  aici

Masuratorile le-am pus aici:

Am observat ca nu am semnal video cand am pus antena dar am zis ca e folosit cu receptor separat. Cand a venit sa-l ridice am uitat sa-i spun asta si la client a iesit scandal.

A recunoscut ca eu lucrez mult mai ingrijit si ca sigur el a deranjat ceva cand a refacut atatea lipituri si inlocuiri de piese.

Nu a reusit sa gaseasca cauza si mi-a adus placa din nou.

Ar fi interesant de vazut cum aflati voi mai usor daca defectul este din selector sau STV.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 27
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sesebe

3

• petreelectronic

2

• dan cod

2

• ionel sm

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Da, azi am avut o zi proasta. Nu am selector cu sinteza si nu doream sa schimb STV si sa aflu ca nu el este de vina. Am o placuta rupta la care funct STV-ul, un selector vechi cu benzi si o sa fac un montaj la care sa pun diagnosticul precis fara sa scot selectorul sau STV-ul.

002-6.jpg

Link spre comentariu

Am pus iesirea selectorului de pe placa de depanat la placa sparta (testor):

004-6.jpg

Acum am semnal video care se modifica cu P+ din TC.

Deci STV-ul ar fi defect pe calea de FI-demodulare. Urmeaza sa-l schimbe individul care se pare ca a gresit ceva cand a refacut lipiturile la STV.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...

Am primit un AK30 care pe masa nu are nimic aparent. Multi clienti evita sa spuna defectul, oricum nu ma ajuta mult si pe toate le iau de la zero--adica nu pun tv-ul in priza sa vad cum se manifesta.

Decuplez dioda ce duce la MCR si scot un pin de la 5R6 pt masuratorile de inceput apoi o pun la loc si masor in colector BU. Azi am pus 100R in loc de 5R6 ca sa se vada ce consum mic este doar cu traful linii. In plus metoda arata imediat daca defectul este in traf prin acel consum (sau in secundare traf). 

003-4--456.jpg

018-4--19.jpg

colector BU fara bobina.jpg

022-4.jpg

Link spre comentariu

Am pus placa la tub, totul a fost in regula cam o ora. Eram la calculator cu spatele la el si mi s-a parut ca am auzit un zgomot ciudat. Imaginea disparuse si a aparut ceasul de lipsa semnal. Are OSD, schimba canalele dar si pe o noua cautare nu prinde semnal. Am pus din nou placa pe masa, iar are semnal ca in oscilograma de mai sus. Am zis ca este o problema de contact, am rasucit si lovit placa in toate felurile dar nu da niciun semn de intrerupere. A mers asa 3-4 ore fara intrerupere. Pt ca nu pot aduce tubul o sa incerc cu oscul portabil maine dimineata. 

Link spre comentariu

Aseara se pare ca a obosit si a facut defectul. Cu oscul mic am inceput cu selectorul- VAR, BUS- totul in regula. Stiam ca la semnalul de cablu  FI este atat de puternic ca se vede pe osc. Asa ca am pus pe FUS si am vazut imediat problema: pe pinii de iesire nu era deloc tensiune asa ca nu putea lipsi decat tensiunea de 5V pt FI. Zero in pin 12. Ca sa fiu sigur ca am identificat defectul nu refac lipituri pana nu vad eu in ce loc face intreruperea. Azi am zis ca apas doar in zona sa vad exact unde face intreruperea. Nu vrea nici de-al naibii sa mai intrerupa oricat apas eu cu o surubelnita de textolit. Cred ca cineva la programat sa mearga doar ziua, o sa-i schimb memoria.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări