Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Motor electric alimentat cu un singur mini panou solar (calculator de birou) si generator de curent continuu

Vizitator sciencetoolbar

Postări Recomandate

Vizitator sciencetoolbar

Motorul electric cu consum redus 

Pentru realizarea motorului electric am folosit un montaj ( foto 2 ) pe care l-am scos dintr-o jucarie solara. 

Sursa motorului  : mini panou solar VIMUN SC-3012-2A, 29.44mm×11.6mm×1.1mm, 4 cells (se gaseste si in calculatoarele de birou ) 

Sfera magnetica neodim 19 mm - 27 de grame 

Am inlocuit bobina initiala a montajului (cea care se vede in foto 4 ) cu o bobina provenita de la o sonerie electrica veche, 230 V curent alternativ 

Am folosit 2 holsuruburi si 2 piese metalice pentru prinderea sferei ( fosti magneti neodim oala cu surub (foto 6) )

VIDEO : TEST 1 motor electric 

Am realizat ca pentru ca motorul sa poata atinge o turatia maxima este necesara fixarea celor 2 piese metalice exact pe polii magnetici ai sferei (N si S) 

VIDEO TEST 2 motor electric :

Sfera trebuie foarte bine echilibrata pentru o turatie optima 

Nu exista  frecare (exceptand frecarea cu aerul )in partea de sus intre holsurub si "capul" de surubelnita metalic lipit pe suportul de plastic - asa cum se poate vedea in VIDEO 2

Am folosit o suprafata de sticla. 

Generatorul de curent continuu 

Am anexat generatorului o bobina de la un motor electric 230 V (motorul care invarte farfuria unui cuptor cu microunde)

Am folosit o punte redresoare (curent alternativ -> curent continuu)

Am ales un led de la o lampa scanner dintr-o imprimanta multifunctionala ( foto 8 ) - (6 V - 12 V )

Rezultatele obtinute :

VIDEO 3

ST

DC motor circuit.png

low consumption motor.jpg

vimun mini solar panel.jpg

spere_motor_circuit_2.jpg

electric generator.jpg

Neodymium  Pot Magnet with Screw Thread.jpg

screws.jpg

6V - 12 V led.jpg

ac dc.jpg

coil-iron-less.jpg

Editat de sciencetoolbar
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• gsabac

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

• 2 săptămâni mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...

De data asta mi-au atras atentia transformarile diverselor forme de energie, din energie luminoasa prin efect fotovoltaic in energie electica, apoi electromagnetica, mecanica

si in final obtinerea impulsurilor luminoase cu dioda LED, prin efect de electroluminiscenta.

Felicitari pentru realizare.

@gsabac

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări