Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Difuzor central din canalele stereo fata

Vizitator gangara

Postări Recomandate

Vizitator gangara

Buna ziua,

Doresc sa creez un difuzor central pentru masina mea (versiunile top au deja, insa au sistem Bose dedicat) ce o sa il montez in locul dedicat.

Practic, o sa fie un dif de medie/ inalte cu doar un cond 4-22 uF in serie (idem boxe chinezesti).

Radioul meu nu are iesire centrala si m- am gandit sa il pun in paralel cu o iesirea fata (precum o boxa trei cai) insa ar fi dependent de sunetul stereo.

Intrebare, chiar daca o sa cad in ridicol : as putea sa ma leg printr-un " convertizor stereo-mono " pe iesirile fata stanga dreapta?

Central.jpg.ab72cf41b3bb69680c22e57ef6511e82.jpg

Multumesc anticipat

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• doru3160

2

• one

1

• Mircea

1

• marius_amp

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

La restul nu comentez, esti liber sa incerci schema ta si sa te convingi ca nu merge, doar ca trebuie sa tii cont ce fel de iesire ai pe amplificatorul aparatului.Daca vrei sa unesti   -R cu -L si iesirea pe fiecare canal e in punte, nu fata de masa, mai mult ca sigur o sa bulesti aparatul.Ce-o sa se mai auda in difuzorul central dupa rezistenta serie de 1K e alta poveste, dar ai grija la ce faci pe iesirea aparatului ca-i pacat de el.

Link spre comentariu

E foarte posibil sa fie 2 iesiri in punte. Deci un simplu convertizor stereo-mono nu ar merge.

Poti incerca cu trafo separatoare 1:1. Cate unul pe fiecare canal. Le cumperi de pe eBay. Nu au sa aiba probleme de liniaritate la frecvente medii-inalte.

Mai jos, conexiunea in partea dreapta, pui condensatoarele in serie cu iesirile L si R. Legi capetele libere impreuna si ai o singura iesire catre masa comuna.

cm-lux1-diagram-598.jpg

Nu stiu cum se va auzi insa, si ce influenta va avea un canal asupra altuia.

Eu as culege semnalele balansate si le-as debalansa. As insuma si intra in alt amplificator. 

Link spre comentariu

Dar daca nu e secret, ce model de aparat ai? Poti sa faci/cumperi un amplificator pt central, separat de ce ai acum, si pe intrarea lui te joci cu iesirile de auxiliar daca ai asa ceva. Semnalul acolo e cu masa comuna pe canale, il poti mixa, dupa care il aplici la intrarea amplificatorului.

Link spre comentariu
Vizitator gangara

Multumesc pentru sfaturi.

Aparatul este de fapt radioul (Bosch) fara optiune Bose de pe Laguna3. Nu are iesire auxiliara si nici iesire pentru central.

Modelul Bose are amplificator separat cu 6 canale.

Pana la urma varianta cu un amplificator mic separat ar fi optiunea cea mai buna (un TDA mi ar fi foarte OK).

Partea de intrare ma descurajeaza. Va trebui sa gasesc un modul de intrare tip HIGH si sa imi converteasca din stereo in mono.

Intrarea de tipul asta o am pe SBW Activ Focal. Intrarea este tip HIGH, direct din canalele spate. Nu influenteaza cu nimic functionarea difuzoarelor spate, nici stereofonia.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator gangara

Revin cu o propunere, respectiv cu o cerinta de ajutor la problema din titlu.

Consider ca am gasit o solutie de compromis a-mi crea un difuzor central din semnalul boxelor fata.

Din iesirea boxelor fata ma pot lega la un convertor HIGH-LOW (convertor cu separare galvanica ce l-am cumparat deja) ce va servi o intrare pentru un mic amplificator pentru difuzorul central, difuzor ce o sa il filtrez doar cu un condensator in serie.

Imi puteti propune va rog un TDA sau o solutie cat mai simpla pentru un amplif cu intrare stereo si cu o singura iesire ( mono sau punte ). Max 15W.

Multumesc!

Link spre comentariu

Cum vrei sa filtrezi cu un condensator in serie ? Unde te-ai gandit sa pui condensatorul si mai ales, ce vrei sa filtrezi ?

Ce astepti sa auzi dupa montarea acestui al-3-lea difuzor ? Mai tare, mai bine, mai cum ?

Eu estimez ca prin modificarile pe care le faci vei afecta buna functionare a amplificatorului si exista si riscul de a-l defecta.

Link spre comentariu
Vizitator gangara

In raspunsurile anterioare am mentionat ca pe Laguna 3, model Bose exista un difuzor central (practic mono) ce completeaza sunetul in habitaclu. Sistemul este un 5.1 (sbw in portbagaj).

Modelul meu nu este Bose, deci doresc un dif de medii/inalte in centru (se va monta in locul dedicat).

Pentru asta trebuie sa preiau semnal din difuzoarele fata si sa fac un Mono din ele fara a afecta HU.

Dupa discutii cu colegii de forum, am ajuns la solutia de mai sus, ce pare a fi OK.

Convertor High/Low cu separare galvanica din difuzoarele fata, plus amplificator pentru dif ul central.

Intrebarea era, daca exista vre un integrat sau o solutie cat mai simpla de amplificator ce sa aiba intrare stereo si o singura iesire.

Link spre comentariu

Salut,

Exista un astfel de integrat, de fapt exista mai multe. Primul care imi vine in minte este TDA7377 (era destul de des folosit in auto ceva mai demult) Putere aprox 20W, schema extraordinar de simpla. Cauta pe google.

Dar inainte de toate gandeste-te ca acel sistem Bose are o prelucrare avansata a semnalelor pentru fiecare difuzor in parte pentru o auditie corecta. 

Eu am pe masina (Renault Latitude) acel sistem Bose si pot sa spun ca nu imi dau seama ca am un difuzor central in bord, acolo sunt dirijate mai mult sunetele navigatiei sau alte chestii care trebuiesc sa se auda "din fata".

Mai bine te orientezi catre un minisubwoofer cu care sa completezi frecventele lipsa din bass si o sa fii mult mai castigat.

Acel difuzor "alimentat" mono din difuzoarele frontale nu va face decat sa iti strice de tot stereofonia.

Daca vrei sa iti continui proiectul, nu ai decat, noi doar ti-am spus ca nu prea se justifica.

Spor!

Adrian

Link spre comentariu
Vizitator gangara

Merci pentru TDA. O sa il testez sa vad daca influenteaza negativ sistemul masinii.

Ce este drept, stiu ca o sa influenteze stereofonia, insa vreau un surplus de medii. Daca imi place bine, daca nu...il scot.

Pentru joase, am deja un sbw Focal foarte interesant (mic, insa deosebit de potent si fidel) ,  insa creaza o problema ce am descris-o intr un alt topic ( probabil din cauza unei surse in comutatie imi induce paraziti in antena radio, antena ce este integrata in luneta masinii).

Din cauza frigului n-am mai apucat sa testez nimic.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări