Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Select 2 deosebit

vera

Postări Recomandate

Am un Select 2 cu finala PCL82. Initial, am presupus ca a schimbat-o cineva, din lipsa de ECL82. Uitandu-ma mai atent la aparat, am constatat ca este neumblat, deci este original. Am cautat peste tot si nu am gasit nimic despre ac. varianta de aparat.

Ulterior mi-a adus cineva un Select 2 cu ECL82, tot neumblat.

.Trafo retea PCL82-cu verde infasurarea de 6,3V, in continuare infasurarea pt. PCL82 (cu rosu)

2lcsg13.jpg

Trafo retea ECL82 are numai infasurarea de 6,3V (cu verde)

14bs55j.jpg

Ati mai intalnit asa ceva? Stiti ceva despre ac. varianta?

Va multumesc

Editat de vera
Link spre comentariu

In prima poza este un traf care are in secundar ,   6,3v ptr ECL , si 12 vptr PCL . Punctul de masa este acolo unde sant lipite firele rosu/galben/albastru . tensiunea anodica  , o ia din infasurarea primara atrafului .

In a doua poza , este un traf care are in secundar ,  numai 6,3V .Tensiunea anodica se ia din infasurarea primara .

De aceea aceste aparate prezentau pericolul de electrocutare .

Link spre comentariu

@vergil, nu ai fost atent, ambele trafo au infasurari separate pt. Ua.

Primarul este pe fata cealalta.

In poza este (dreapta) secundarul pt. Ua (redresare cu priza mediana, 3iesiri) iar in dreapta (incercuit) secundarele pt. filamente.

Transformatorul de retea este special facut pt 6,3V si in continuare 16V. Legatura care se vede este intre "0" secundar filamente si priza mediana secundar Ua. 

Editat de vera
Link spre comentariu

Corect , nu am fost atent , si nici nu m-am uitat in scheme .

In cartea albastra este Select S-625A , Select S-633A , Select 3 S-641A . Probabil ca Select S-633A este Select 2 .

La schemele respective corespunde relatarilor tale . 

Pina la urma ce nu este in regula ? Din ce vad din poze sar parea ca este corect . Acum unde duc conexiunile ??

Link spre comentariu

"Pina la urma ce nu este in regula ? Din ce vad din poze sar parea ca este corect . Acum unde duc conexiunile ??"

In nici o carte nu apare o schema cu finala PCL82. Aparatul meu este dotat din nastere cu PCL82. Transformatorul este original, construit special pt. alimentare filament PCL82.

Legaturile sunt astfel (vezi prima poza):

1-dreapta-cele 2 fire albastre merg la anozii  EZ80;

2-firul rosu (mediana) merge la "0" filamente (stanga) si prin firul galben la masa aparatului;

3-firul alb (6,3V) merge la filamentele ECH81, EBF89, EM80, EZ80 si bec scala;

4-firul albastru deschis (16V), merge la filamentul PCL82.

Sper ca acum este clar.

Am alt Select 2, identic (si la fel cu primul), care corespunde schemelor din publicatii si este dotat cu ECL82.

Nelamurirea mea este ca acest aparat, cu finala PCL82, nu apare in nici o publicatie.

Am intrebat daca a mai intalnit cineva ac. aparat (sper ca nu-i singular=ar avea o valoare inestimabila).

Link spre comentariu

A fost înlocuit ECL82 cu PCL82 de către uzinele Electronica, tocmai din cauza ca ECL82 devenise rar și scump. Nici poveste de modificari amatoricesti. Un simplu artificiu la traful de alimentare asigura alimentarea filamentului finalei audio cu tensiunea necesară (vreo 17 V).

De fapt este aceeași lampa cu altă tensiune de filament. Echivalent sovietic 6F3P.

Au existat modificari si mai exotice, de exemplu când tubul PFL2OO finala video in tv devenise o raritate a apărut înlocuitorul tranzistorizat ce se înfigea direct in soclul lămpii originale. :rade:

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu

+_Florin_+ stiu si eu de ac. echivlente tranzistorizate, aparute in comert, cand tuburile devenisera o raritate. Nu am vazut nici un TV, iesit pe poarta fabricii, cu asa ceva (si am reparat la greu TV AN).  

Mare mi-a fost mirarea, cand an dat peste ac. RR cu PCL82. Am cautat in toate publicatiile si nu am gasit nimic despre el (si nici nu cred ca o sa gasesc). Cred ca este o modificare facuta de fabrica, intr-un moment de criza ECL82.

In toate prospectele era subliniat ca "Uzinele E..., isi rezerva dreptul de a face modificari.....

Modificari, modificari, dar sa stim si noi.

Link spre comentariu

Nu erau obligati sa notifice clientul...trebuiau sa asigure parametrii din fisa tehnica a produsului, si cam atat.Probabil au fost putine si n-au mai trecut modificarea si in hartii...au mai fost semnalate pe forum asemenea modificari.

Link spre comentariu

Eu am întîlnit mai multe radio Select care din fabrică aveau PCL82. Așa cum a fost semnalat și mai înainte, filametul acestei lămpi este alimentat dintr-o înfășurare separată.

Schemele sînt identice și nu au alte modificări. Cu excepția filamentului, lămpile sînt identice (la soclu și la parametri).

Am o schemă care prevede această modificare, dar nu știu s-o postez de pe telefon.

Link spre comentariu

Multumesc colegului @deneinvins, pt. documentatie.

Mai jos schema Select 2, cu PCL82 si lista de piese:

pt9w6.jpg

sce34y.jpg

Iata ca acum stim si noi de modificari, datorita faptului ca producatorul le-a publicat.

Presupun ca ac. aparat a fost fabricat intr-o serie mica, determinata probabil, de o criza de ECL82.

Este bine ca ac. lucru a fost consemnat. Pacat ca multe alte informatii s-au pierdut.

Editat de vera
Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări