poplex22 Postat Noiembrie 10, 2018 Partajează Postat Noiembrie 10, 2018 am o problema cu un invertor de 160A, functioneaza bine daca sudez la banc si alimentez direct din priza de retea, problema apare atunci cind ma deplasez prin gradina si am de sudat la un gard , alimentarea o fac prin prelungitor pe rola cu cablu gros la vreo 30-40m, nu mai pot suda pentru ca-mi lipeste electrodul si nu-mi ofera curen suficient ?, nu l-am mai folosit de ceva vreme , 6-8luni, inainte puteam suda foarte bine , ce sfaturi imi dati va rog ?, am masurat tensiunea retelei la locul faptei si este buna , citeva solutii ? Link spre comentariu
PINTI Postat Noiembrie 10, 2018 Partajează Postat Noiembrie 10, 2018 Desfa tot cablul de pe de pe rola prelungitorului si intinde-l prin gradina. Nu il lasa colac in stil bobina. Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 10, 2018 Partajează Postat Noiembrie 10, 2018 Asta e o recomandare de bun simț, din cauza curentului mare cerut de invertor, cablul bobinat pe rolă se încinge extrem de tare la mijloc, fiindcă nu se poate evacua căldura generată în el și se poate ajunge și la topirea izolației.Am fost martor la un astfel de eveniment la serviciu, un coleg sude cu un prelungitor tip bobină, după câțiva electrozi cablul a luat efectiv foc.A trebuit să-l aruncăm fiincă se topise izolația.Alt efect al prelungitoarelor lungi tip bobină e deformarea sinusoidei și înrăutățirea randamentului, pe lângă pierderile evidente prin rezistență ohmică. Link spre comentariu
poplex22 Postat Noiembrie 10, 2018 Autor Partajează Postat Noiembrie 10, 2018 bun , dar inainte tot pe rola il foloseam si mergea bine ?, n-am retinut daca-l derulam mai mult cablul si-l intindeam de pe bobina Link spre comentariu
poplex22 Postat Noiembrie 10, 2018 Autor Partajează Postat Noiembrie 10, 2018 sincer, habar n-am , am vazut ca-i gros cablul si n-am retinut acest aspect ca fiind relevant , e la tara acum m-as fi uitat rapid !, sa fie 3mm pe fiecare fir ? problema e ca a mers foarte bine , cred , totusi , ca-i ceva din interior ?, sa fie filtrajul insuficient ? Link spre comentariu
PINTI Postat Noiembrie 10, 2018 Partajează Postat Noiembrie 10, 2018 Din moment ce spui ca la banc aparatul functioneaza normal, inseamna ca nu are nimic. Dupa nenumarate derulari si strangeri , acel prelungitor s-a degradat. Link spre comentariu
modoran Postat Noiembrie 10, 2018 Partajează Postat Noiembrie 10, 2018 Cablul ala "gros" e izolatia groasa sau sarma din el ? La chinezarii doar plasticul de pe deasupra e foarte gros, dar inauntru cateva fire, si alea din aluminiu cuprat. Eu am facut scurt din greseala la capatul unui prelungitor din asta chinezesc de 100 metri si nici vorba sa decupleze sigurantele, am observat doar cand a inceput sa iasa fum din cablu. Cu altt prelungitor "teapan" sar sigurantele imediat. Link spre comentariu
PINTI Postat Noiembrie 10, 2018 Partajează Postat Noiembrie 10, 2018 Cum a spus si colegul @dan85 mai sus, acele cabluri sunt facute din resturi de lite care sunt toarse precum lana de la oi. Acrste cabluri se recunosc dupa rigiditatea lor: daca sunt foarte maleabile atunci sunt fabricate in aceasta tehnologie. Daca mai au si culoarea portocalie este clar. Link spre comentariu
spik Postat Noiembrie 10, 2018 Partajează Postat Noiembrie 10, 2018 Daca la banc aparatul mere bine si cu prelungitor nu, atunci e clar cine e "vinovatul"! Link spre comentariu
modoran Postat Noiembrie 10, 2018 Partajează Postat Noiembrie 10, 2018 Si cand te gandesti ce simplu era sa se masoare tensiunea direct la bornele aparatului cand se sudeaza, problema era deja rezolvata pana acum. 2 Link spre comentariu
poplex22 Postat Noiembrie 10, 2018 Autor Partajează Postat Noiembrie 10, 2018 dupa cum am mentionat aparatul si rola de cablu le am la tara, sper sa ajung maine si pe seara revin cu amanunte daca problema este , cu siguranta , in exterior ! Link spre comentariu
amudsen Postat Noiembrie 12, 2018 Partajează Postat Noiembrie 12, 2018 Este posibil sa fie oxidate si contactele cablu-stecher-priza dupa atata timp (mai ales daca il porti in medii umede, etc.). La cablurile multilitate e bine sa cositoresti capetele care fac contact (nu intre ele, bineinteles , ca sare siguranta din prima). Link spre comentariu
Sharky Postat Noiembrie 12, 2018 Partajează Postat Noiembrie 12, 2018 Pune un voltmetru vezi cat de mult scade tensiunea cand sudezi fata de cat ai cand il bagi direct in priza. Despre prelungitor va trebui sa faci ce zic colegii, nu e de joaca. Un analfabet tehnic spunea ca se topeste de la efectul de bobina. Inductanta prelungitorului e relativ mica, ca il tii desirat sau nu, tot aia e. Rezistenta lui e dominanta. Daca ai loc pe mosor infasoara-l cat mai dezordonat, va fi mai aerisit si inductanta va fi mai mica. Link spre comentariu
gauss Postat Noiembrie 12, 2018 Partajează Postat Noiembrie 12, 2018 (editat) La 50 Hz inductanta e total nesemnificativa . Practic zero . Problema la mosor e ca spirele de inceput nu mai disipa , fiind obturate de straturile de deasupra . La unele prelungitoare e mentionat expres ( pe carrcasa si in instructiuni ) ca folosirea la sarcina nominala e permisa numai cu conductorul desfasurat de pe mosor . Personal , as folosi numai prelungitoare outdoor - conductor cu izolatie individuala si finala din cauciuc , prize cu protectie IP ridicata etc . Ma rog , e mai scump . Dar poate impiedica defectarea aparatului , la invertere reparatia numai ieftina nu este . Datele tehnice ale aparatului de sudura , mai ales inverter , sant in conditiile folosirii cu conductorul prevazut de fabricant ( standard ar fi 3 metri ) , si retea ideala , cu cablurile de sudura livrate ( standard tot 3 metri ) , fara pierderi de putere la consumul invertorului . Oricat ar fi sectiunea conductoarelor din prelungitor (posibila practic ) , dupa 10 metri lungime , pozitia butonului pe scala de curent se schimba ... curentul disponibil scade vizibil . La unele aparate scumpe , de firma , era mai de mult atasat un tabel cu intensitatea posibila de a fi folosita la lucru ... functie de lungimea prelungitorului , 4X4 mm patrati la trifazat , 3X2,5 la monofazat . Din ce am inteles , practica a disparut ... Editat Noiembrie 12, 2018 de gauss 2 Link spre comentariu
poplex22 Postat Noiembrie 12, 2018 Autor Partajează Postat Noiembrie 12, 2018 va multumesc tuturor, am luat alt prelungitor si toate au fost in regula, deci problema era de la cablu !, stima Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum