Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lampa cu variatie a intensitatii luminnoase


dulamaa9

Postări Recomandate

salut. am vazut prin magazine o lampa la care se poate modifica intensitatea luminoasa. vauzut si facut curios :) si m-am gandit sa fac si eu asa ceva la o veioza...si am gasit un divizor de tensiune de genulu1----------|******** R1******** |-----u2********R2-------------|(* le-am pus pentru a-mi afisa corect r1 si r2 in schema :) ) unde u2=r2/(r1+r2)u1. si m-am gandit sa pun r1 variabil, la 0 u2 e tot u1 si pe masura ce creste, creste si numitorul si scade tensiunea la iesire. pana aici toate bune si frumoase, dar cand am incercat sa pun pe un bec de 12V mi se cam prajea(adica iesea fum din potentiometru). cm naiba sa dimensionez pentru 220V daca la 12 volti facea fum? daca are cineva un sfat sau alta idee de astefel de lampa astept. multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • cirip

    4

  • dulamaa9

    4

  • Craciun

    2

  • csl1131

    1

Top autori în acest subiect

Nu merge asa. E normal sa iasa fum. La 220 ar fi fost si mai spectaculos :)Gugal "light dimmer schematic". In principiu ar trebui sa contina un tiristor sau un triac si un diac si alte piese incl. potentiometrul de reglaj.Ciripedit: Ptr ca vad ca iti place sa abordezi putin mai teoretic, o sa iti dau 2 idei. 1)Nu uita ca rezistenta sarcinii nu este neglijabila si se conecteaza in paralel cu R2. 2)Calculeaza puterile disipate in R1 si R2 (compus) ptr o tensiune de iesire oarecare si compara-le cu specificatiile componentelor. Asta va explica fumul. :)

Link spre comentariu
Vizitator mister_rf

:lol: ...Acesta este un experiment destul de periculos... :) La un montaj care foloseste divizarea tensiunii trebuie sa tii cont de faptul ca puterea care nu se utilizeaza este preluata de a doua rezistenta...De aceea in practica nu se controleaza intensitatea curentului care trece prin bec in acest mod... Solutia este folosirea unui tiristor, care folosit in curent alternativ, poate controla curentul din circuit...

Link spre comentariu
Vizitator mister_rf

Uite un exemplu de schema:

Posted Image

SCR=tiristor sau triac... exemplu BT136,BT137

Un tranzistor NPN =BD135,137 sau chiar BC107

Un tranzistor PNP =BD136,138 sau chiar BC177

Link spre comentariu

Cel mai simplu si eficient cu triac comandat in poarta dupa redresare de diac, iar diacului ii aplici printr-un potentiometru o tensiune reglabila.(schema se aplica si la alti consumatori de c.a., de ex. aspiratoare). Daca am timp o sa desenez schema cu Eagle si o postez. In principiu seamana mult cu cea a lui @mister rf exceptand faptul ca foloseste triac in loc de tiristor. Bafta ! Daniel

Link spre comentariu
Vizitator mister_rf

...si aceasta schema foloseste ambele alternante... 8)

Si poate ca este mai simplu de realizat deoarece nu ai nevoie de diac. 8)

 

Iar scheme cu diac si triac sunt o multime pe net...

Posted Image

Link spre comentariu

Ma refeream la faptul ca triacul "se aprinde" pe ambele alternante in functie de momentul de basculare al diacului. Analizand mai atent prima schema a lui @mister_rf , consider ca are dreptate deoarece tiristorul e montat pe diagonala puntii redresoare deci utilizeaza si el ambele alternante in functie de cum e comandat in poarta. Scuze Mister_rf ! Daniel

Link spre comentariu

salut. am incercat sa calculez puterile :)cam asa :Pr1=r*i^2=r1*u1/(r1+r2);Pr2=u2^2/r2;(am tinut cont ca r bec e zero).si pentru niste rez de r1=r2=2K si u1=12V si u2=6V iesePr1=6W si Pr2=18W(cam mult !!!! fata de ce putea potentiometrul).am calculat bine?pentru mister_rf: cam ce puteri au rezitentele din schema? C-ul de ce tensiune sa-l pun? diodele e ok daca fac o punte din 1n4148?am incercat sa pun schema in orcad cu o rez de sarcina de 600. dar ca si in alte dati ma oftic ca nu reusesc sa fac netlistul s apoi sa vad in spice ce si cumca imi da erori(puncte la tz mai ales in aer :((((((((( ). mai incerc sa vad ce si cum, ca nu mai vreau sa testez pe componente reale :).ps: o schema cu cmponete mai putine nu e? sau sunt cam pretentios? o sa mai caut si eu. si ami am o intrebare, daca se paote, cu ce va ocupati? merci.

Link spre comentariu
Vizitator mister_rf

E doar o problema de grafica... :)

Eu am reflexul ca sarcina se plaseaza la ANOD:

...si atunci daca pinul 1 este ANOD iar pinul 2 CATOD totul este OK.. :roll:

Schema este de pe net...

 

Iar la prima schema tensiunea de lucru a condensatorului este de 25-35V.

Rezistentele de obicei au 0.5W.

Diodele: 1N4007, trebuie sa suporte cel putin 400V/1A...

Later edit:

La montajele de acest gen trebuie avut in vedere ca se lucreaza direct cu tensiunea de 220Vca si de obicei este necesara o siguranta de protectie in serie cu faza circuitului, uzual 1-2A temporizata.

Si pentru a evita acidentele legate de electrocutarea utilizatorului, montajul trebuie sa fie introdus intr-o cutie de plastic si ideal ar fi ca axul potentiometrului sa fie dintr-un material izolator.

Link spre comentariu
Vizitator mister_rf

Indicatiile de pe forum sunt doar un punct de plecare... :d Mai departe urmeza sa se documenteze si in functie de componentele disponibile sa gasesca modul cel mai simplu de implementare a solutiei in practica... 8)

Link spre comentariu

nu prea sunt eu lamurit care e treaba cu diacele si triacele :) dar sper sa fac schema si sa iasa. multumesc inca odata.ps:voi sunteti pasionati asa de electronica? de cat timp va ocupati de smecheriile astea? ma bucur ca mai sunt ameni pasionati de asa ceva si ca si stiu. eu am facut fac de electronica dar nu prea am avut timp sa o simt asa bine(eram stresat de proiectele de la programare si etc). paote odata si odata o sa am timp sa fac...si mie imi plac numai ca nu am lucrat prea mult :(( sa fim optimisti totusi.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări