Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa alimentare pentru montaje cu tuburi

mojnost

Postări Recomandate

Recent am ratat cumpararea unei surse cu tuburi, datorita neseriozitatii vanzatorului (6xEL34, foarte grea si mare dar buna), asa ca m-am hotarat sa-mi fac eu una.

Cerintele sunt: 3 surse intr-o carcasa,

1. una simpla pentru filamente, 6,3V/15A si 12,6V/8A stabilizate cu protectie suprasarcina, ambele sa functioneze pe aceeasi infasurare a transformatorului, cu priza pentru 6,3V pentru ca nu vor functiona simultan, pentru aceasta se gasesc scheme pe forum; daca prezinta impedimente ma lipsesc de partea pentru filamente si folosesc surse IEMI 40V/15A, am doua bucati.

2. 50V - 400V/400mA cu limitare curent, tensiune anodica, cu prize comutate manual in secundar pentru a reduce atat tensiunea pe elementul serie de putere cat si disipatia; sub 50V nu am nevoie sa scada;

3. 500V/250mA tensiune fixa stabilizata cu limitare curent, necesara pentru a fi inseriata cu sursa nr.2 pentru tensiuni mari.

Practic, pe langa sursa de filament vreau sa am disponibila 50 - 450V/400mA rspectiv prin inseriere 50 - 950V.

Nu vreau nimic in comutatie, transformatoarele si droserele de filtraj nu reprezinta o problema, pentru afisarea tensiunilor si curentilor am instrumente analogice sau cumpar kituri digitale, inca nu sunt hotarat, depinde cat de mare iese sursa, nu vreau sa maresc panoul frontal ca sa incapa instrumentele dar daca tot iese mare pun analogice.

Am 3 surse industriale apropiate de ce am nevoie dar insuficiente atat ca tensiune cat si curent, 2 rusesti si una Tesla pe lampi, pentru filamente am o sursa ruseasca 6,3V/18A si 12,6V/2A pe langa alte tensiuni dar scoate doar alternativ si e prea mic curentul la 12,6V, daca este cineva curios pun poze cu sursele mele.

Solicit putin sprijin cu scheme, linkuri, idei..., sau poate a construit cineva una si imi da mura-n gura documentatia.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mojnost

4

• modoran

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

2 hours ago, popa marius said:

Va ajut eu, am sa caut topicul cu o asemenea sursa  sau mai bine vorbim pe tel

Multumesc.

2 hours ago, modoran said:

Daca banii nu sunt o problema si nu vreti in comutatie comandati un trafo la Petra sau alta firma ce face trafo retea la comanda.

Dupa cum am mentionat transformatoarele nu reprezinta o problema, gasesc transformatorul de puterea potrivita, las primarul si rebobinez secundarul, intai sa ma hotarasc la o schema si traful va fi in functie de schema.

Link spre comentariu

fata-b5-10.png

schema-b5-10.jpg

Exemplu de schema, toate semiconductoarele cu germaniu, tranzistoarele serie sunt P217B si atacul lor cu P215, furnizeaza 0-300V, trepte de 30V din comutator si regaj fin din potentiometru, protectie fixa la suprasarcina 300mA. Dezavantajele schemei din punctul meu de vedere: germaniu, pnp, protectie fixa cu relee dintre care releul P2 nu este model standard, in documentatie se dau nr. de spire si prizele. O schema asemenatoare dar mai moderna, cu 2n3055/KU/BU si limitare curent ar fi excelenta.

Am o asemenea sursa si functioneaza perfect.

Editat de mojnost
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări