one Postat Iulie 20, 2007 Partajează Postat Iulie 20, 2007 Cred ca am incercat degeaba sa dau raspuns.Mai incerc totusi o data.Daca etajul de intrare scoate 0-1V, iar etajul final 0-10V, atunci intr-adevar etajul de iesire nu va urmari semnalul de intrare, adica va ajunge la 10V mai tarziu decat va scoate etajul de intrare 1V.Dar etajul final ajunge mai repede la 1V decat ajunge iesirea primului etaj la 1V. De aici rezulta viteza mai mare. Link spre comentariu
LostCell Postat Iulie 20, 2007 Autor Partajează Postat Iulie 20, 2007 1 volt al etajului de intrare ar trebui sa corespunda la 10V la iesire.este normal ca va ajunge la un volt mult mai rapid decat cel de intrare deoarece semnalul este amplificat de x ori.ce incerc sa zic..este ca degeaba etajele de dupa AO sunt mult mai rapide,sa zicem 50V/microsecunda,daca AO are doar 13V/microsec,SR total al amplificatorului nu va depasi pe cel al AO-ului.off-topic:vreo sugestie de inlocuire a ne5534 cu ceva mai rapid? Link spre comentariu
d2134 Postat Iulie 20, 2007 Partajează Postat Iulie 20, 2007 LostCell, vezi relatiile (6.27) si (6.28) din lucrarea mai sus pomenita. Aplica-le in cazul tau si o sa vezi daca ai nevoie sau nu sa inlocuiesti operationalul. Etajele de amplificare puse in cascada trebuie sa aibe SR din ce in ce mai mare. Pina la urma SR este o caracteristica de iesire si valoarea globala este dictata de etajul de iesire, nu de cel de intrare. one are dreptate, chiar daca nu explica foarte "didactic". zal, cred ca faci confuzie cu ce se discuta in paragrafele 6.1-6.3 din lucrarea mai sus pomenita, raspunsul in frecventa si raspunsul la semnal treapta (timpul de crestere). Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 20, 2007 Partajează Postat Iulie 20, 2007 ce incerc sa zic..este ca degeaba etajele de dupa AO sunt mult mai rapide,sa zicem 50V/microsecunda,daca AO are doar 13V/microsec,SR total al amplificatorului nu va depasi pe cel al AO-ului.E exact pe dos decat concluzia la care ai ajuns mai sus. Sa luam un exemplu pur teoretic: Sa zicem ca ai doar 2 etaje, un preamplif (AO) cu 0.1 V/us si un final cu 50V/us. Sa mai presupunem ca preamplif-ul are amplificare 10 iar finalul 20, adica tot lantul are 200. Acum hai sa atacam preamplif-ul cu semnal triunghiular de 0.1Vpp si 25 kHz. Dupa preamplificator o sa avem un semnal triunghiular de 1Vpp (ca doar are amplificare 10). Pentru un semnal triunghiular de 25 de KHz asta inseamna 0.05V/us. Deci intr-o microsecunda iesirea preamplifului variaza cu 50 de mV (0.05V/us nu constituie o problema pentru preamplif ca doar am zis ca poate maxim 0.1V/us). Pana aici cred ca toata lumea e de acord. In aceeasi microsecunda, la iesirea amplificatorului final, tensiunea variaza de 20 de ori mai mult, ca doar atat e amplificarea finalului. Cei 50mV variatie (intr-o microsecunda) de la iesirea AO devin acum 1V/us la iesirea finala. In concluzie: la iesirea amplif-ului final avem o variatie de 1V/us adica un SR global, pe tot lantul de amplificare, mai mare decat SR maxim al preamplificatorului (AO), care era de numai 0.1V/us. :smt003 Despre asta vorbeste one cand explica cum de e posibil asa ceva. Capisci? :weedman: :smt003 :weedman: :smt003 :weedman: Link spre comentariu
one Postat Iulie 21, 2007 Partajează Postat Iulie 21, 2007 :partyman: Adica.... voltii ...... :partyman: :partyman: :partyman: Link spre comentariu
zal Postat Iulie 21, 2007 Partajează Postat Iulie 21, 2007 Ce nu au inteles majoritatea e ca A.O. e chiar in intrarea finalului, nu e etaj separat. Asa ca el dicteaza raspunsul general al amplificatorului. Link spre comentariu
one Postat Iulie 22, 2007 Partajează Postat Iulie 22, 2007 Daca amplificarea in tensiune o face operationalul, da.Dar sa vedem si schema ca teoria ca teoria dar... Link spre comentariu
zal Postat Iulie 23, 2007 Partajează Postat Iulie 23, 2007 Cred ca e vorba 99% de PA300 cu un NE5534 pe intrare, totusi se poate aplica teoria si la alte amplifuri cu A.O. pe intrare. Schema a fost pe forum mai demult. Link spre comentariu
one Postat Iulie 23, 2007 Partajează Postat Iulie 23, 2007 De obicei, in astfel de scheme, amplificarea in tensiune nu o face numai integratul, pentru motivul ca tensiunea de alimentare a acestuia este sub tensiunea de alimentare a finalilor. De aceea putem considera ca mai exista un etaj intermediar. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 23, 2007 Partajează Postat Iulie 23, 2007 Ce nu au inteles majoritatea e ca A.O. e chiar in intrarea finalului, nu e etaj separat. Asa ca el dicteaza raspunsul general al amplificatorului.Daca etajele de dupa AO nu au amplificarea in tensiune supraunitara, atunci ai pus-o, ca nu mai ai cum sa obtii SR global mai mare decat cel al AO... Dar asta nu inseamna ca intr-un lant audio SR global e dat de cel mai mic SR din tot lantul.Mai pe scurt, daca toate curvele sunt destepte asta nu inseamna ca orice desteapta e curva. :weedman: :smt003 :weedman: :smt003 :weedman: Link spre comentariu
d2134 Postat Iulie 24, 2007 Partajează Postat Iulie 24, 2007 Ce nu au inteles majoritatea e ca A.O. e chiar in intrarea finalului, nu e etaj separat. Asa ca el dicteaza raspunsul general al amplificatorului.De unde si pina unde ai dedus dumneata ca acel A.O. este si primul si ultimul etaj cu cistig in tensiune? Din experienta de ani de zile?Cred ca dupa ce ti-am zis ca ai facut confuziune intre parametri incerci sa o intorci "ca la Ploiesti", sau chiar nu-ti dai seama de cum stau lucrurile?Chiar si vad un amp audiofil cu cel mai mare cistig in tensiune dictat de un A.O. (NE5534). Hai sa fim seriosi, in cazul asta trebuie schimbata conceptia noastra despre lume, nu SR-ul unui etaj. Link spre comentariu
zal Postat Iulie 24, 2007 Partajează Postat Iulie 24, 2007 ''Teoria ca teoria, dar practica ne omoara''. La amplifurile pe lampi zice teoria ca SR ar fi chiar si de 10 ori mai mare ca la cele pe semiconductori, totusi nu trec de citeva zeci de volti nici ele.Cine nu are ce face si vrea sa verifice teorii din carti sa ia niste amplificatoare de la Denon sau Onkyo, dar si alte firme ce folosesc curent astfel de scheme si sa masoare SR unor astfel de amplifuri (daca au aparatura necesara). Existind destule prin tara cred ca nu e asa de greu sa puna mina pe unul. :smt003 Oricum parametrul asta e comercial si nu foloseste prea mult in viata. Mai importante sint distorsiunile, banda si zgomotul. Link spre comentariu
sifor Postat Iulie 24, 2007 Partajează Postat Iulie 24, 2007 Sa crezi tu ca nu are importanta SR-ul la un amplif audio !Ia asculta unul care are 5V/uS si altul care are 50V/uS, si poate vei avea o revelatie ! ?Distorsiunile ies in evidenta mai usor, la fel si raportul semnal/zgomot, mai ales daca e slab. SR-ul e un parametru mai subtil, se "aude" mai ales cind asculti comparativ mai multe scule in aceleas conditii, aceas sursa de semnal, aceleas boxe, incapere, ai sa fii uimit ce diferente de sunet pot aparea.Don Mario Link spre comentariu
zal Postat Iulie 24, 2007 Partajează Postat Iulie 24, 2007 Greu te faci inteles aici. :smt003 Link spre comentariu
LostCell Postat Iulie 24, 2007 Autor Partajează Postat Iulie 24, 2007 d2134-m-am uitat la formule dar nu am avut chef si timp de calcule(chiar daca sunt banale),da este vb de PA300 pe care o puteti lua de aici d2134-sr-ul are legatura cu perioada semnalului de intrare?(sa zicem sin50hz)care se micsoreaza(perioada) odata cu cresterea frecventei=>ca semnalul creste mai repede in unitate de timp deci mai multi V/microsecunda Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum