Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Nelamurire slew rate amplificator


LostCell

Postări Recomandate

Nu inteleg cum poate avea un amplifcator slew rate 45V/microsecunda daca operationalul de pe intrarea sa are slew rate 13v/microsecunda(in datasheet ne5534),Ma poate lamuri cineva cu aceasta problema?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • one

    8

  • LostCell

    5

  • zal

    5

  • d2134

    4

Top autori în acest subiect

Acest parametru se poate masura foarte usor cu un simplu osciloscop + un generator de semnal dreptunghiular.SR-ul final al unui amplificator poate fi diferit de SR-ul operationalului de pe lantul de amplificare, poate fi mai mic sau mai mare, depinde de schema, mai precis de nivelul de semnal la care lucreaza opampul.Don Mario

Link spre comentariu

Nu ma prind in clipa asta, de ce depinde de nivelul semnalului?

Slew rate este derivata, in raport cu timpul, a semnalului de iesire. Deci depinde de pulsatie (frecventa) si de amplitudine (nivel).
Link spre comentariu

Slew rate este derivata, in raport cu timpul, a semnalului de iesire.

Asa e, dar asta nu inseamna ca slew rate-ul depinde de nivelul sau frecventa semnalului de intrare.Raman la parerea mea, ca este o CONSTANTA a amplificatorului si depinde de schema, nu de amplitudinea sau frecventa semnalul cu care ataci amplif-ul.Adica nu conteaza ca atac amplif-ul cu 0.1V sau 1V dreptunghiular, slew rate-ul tot atat e, si e dat de amplif nu de marimea sau frecventa semnalului dreptunghiular de la intrare.
Link spre comentariu

Slew-rate-ul este dat in primul rand de viteza de raspuns a tranzistoarelor finale. La mosfet in general este mai mare decat la bipolari datorita vitezei mai mari de recombinare a purtatorilor de sarcina.Din cate stiu, cel mai mare slew-rate il au tuburile electronice.Viteza de raspuns a intregului amplificator poate fi mai mare sau mai mica decat viteza etajului de intrare. Explicatia este simpla, excursia de semnal la iesirea amplificatorului oparational este mai mica decat a intregului amplificator.Sper sa reusesc diseara sa fac o argumentare prin calcul, acum sunt la serviciu si nu am timp.

Link spre comentariu

Nu am reusit sa fac un calcul prin care sa demonstrez influenta primului slew-rate asupra celui de-al doile, tinand cont si de factorul de amplificare.O sa fac o analogie mecanica, pentru explicarea fenomenului.Presupun o varga sau bat destul de lung, asemanator celui utilizat la o undita, pentru pescuit. Iau in considerare doar batul, fara firul de nylon, peste sau altele.Aceasta functioneaza ca o parghie de gradul 3, adica forta activa se aplica intre punctul de sprijin si punctul de actionare al fortei rezistente.Sa spunem ca batul are 3m lungime. Capatul batului este fixat in pamant sau un dispozitiv. Mana pescarului actioneaza la 30cm de capatul fix, din cei 3m ai batului (factor de amplificare 10). In momentul in care se trage in sus de bat, din punctul de actionare, miscarea se va transmite cu intarziere la capatul batului-unditei, practic nu va ramane drept ci se va inconvoia pe timpul miscarii.Viteza de reactie a varfului este mai mica, pentru ca la momentul inceperii actionarii, acesta era practic in repaus, iar la final, nu ajunsese in pozitia finala.Totusi, intr-un anumit timp (sa zicem 0.2-0.5sec), varful batului a parcurs o distanta mai mare decat zona de actionare. (daca viteza unghiulara ar fi fost 30°/sec, atunci in 0.5sec a realizat o rotatie de 15°, adica deplasare de 7.85cm, adica 15.7cm/sec, iar varful a parcurs sa zicem abia 10° din cele 15 la sfarsitul actionarii manerului, adica 52cm deci 104cm/sec )Deci viteza "manerului" 15.7cm/sec, viteza varfului 104cm/sec, desi a parcurs doar 2/3 din cursa.Bineinteles ca daca factorul de amplificare este 1 sau o valoare mica, atunci viteza de raspuns a amplificatorului ar fi mai mica decat viteza etajului de intrare. De la un anumit factor de amplificare, viteza de iesire poate depasi viteza etajului de intrare.

Link spre comentariu

one, prima explicatie e foarte clar expusa, ai mare dreptate cu tot ce ai scris acolo. Acum mi-e foarte clar de ce tot amplif-ul poate avea S/R mai mare decat preamplif-ul. Nu e nevoie de calcule, ca e logic si nu mai am nelamuriri. Ar fi trebuit sa ma prind si singur, dar... :banghead: Cat despre a doua explicatie, norocul meu ca o citisem deja pe prima, ca altfel... :partyman: Analogia n-ar fi gresita, dar e tare greu de urmarit!Merci one pt. cele 2 explicatii, pe mine unu m-ai lamurit. :yahoo:

Link spre comentariu

One, foarte frumos descris si adevarat. :supz: Insa,

Slew-rate-ul este dat in primul rand de viteza de raspuns a tranzistoarelor finale.

SR-ul poate fi limitat si de celalalte etaje ale amplifului. Daca sunt folosite tranzistoare finale rapide, SR-ul poate fi limitat de exemplu de etajul amplificator de tensiune (in cazul utilizarii unei scheme "clasice") daca curentul de colector al tranzistoarelor este mic sau tranzistoarele sunt mai lente , se iau masuri de prevenire a autoscilatiilor etc.Atunci cand se proiecteaza un amplificator trebuie tinut cont de fiecare etaj in parte pentru ca nu are sens ca unele etaje sa fie rapide dar in acelasi timp un etaj sa fie lent.
Link spre comentariu

Da, corect, dar am scris "in primul rand", adica daca ai finali slabi, degeaba ai componente bune in alta parte.Da, etajul amplificator in tensiune este la fel de important.Slew-rate-ul este cu atat mai important cu cat excursia tensiunii este mai mare.

Link spre comentariu

n-am inteles mai nimic pe aici asa ca am cautat un pic,si am dat peste http://vega.unitbv.ro/~pana/ea.c/Cap6.pdf cititi de la pag 7 paragraful 6.4 si mai departe pag 8. "Amplificatoarele operationale, compensate intern în frecventă, contin de obicei în structura

lor un condensator care are rolul să stabilizeze functionarea în buclă închisă, adică împiedică AO să

oscileze. La modificarea semnalului de intrare, acest condensator trebuie să se încarce sau să se

descarce, în functie de sensul de variatie a semnalului de intrare. Această încărcare-descărcare se

desfăsoară într-un anumit interval de timp, ceea ce va impune o anumită viteză maximă cu care se

poate modifica semnalul de iesire. Dacă variatia semnalului de intrare depăseste această viteză

maximă, iesirea nu mai poate urmări forma de variatie a semnalului de intrare si apar distorsiuni."

Link spre comentariu

Mai simplu: SR e legat de viteza de raspuns a amplifului care se micsoreaza pe masura ce semnalul inainteaza spre iesire. Referitor la intrebarea pusa de tine la inceput, e logic ca nu are cum sa fie mai rapid etajul final al amplifului decit A.O. de pe intrare (stiu la care schema faci referire, cea de 300W), ar putea fi vorba de un SR al amplifului fara A.O. de la intrare, insa ar fi trebuit specificat in datele lui tehnice, daca nu e asa inseamna ca e vorba de reclama. Totusi se pot obtine viteze mai mari intr-o schema numai cu trz.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări