Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tablou electric apartament 3 camere diferentiale

Vizitator tibyste

Postări Recomandate

Vizitator tibyste

Buna ziua, va scriu in speranta ca ma puteti ajuta in urmatoarea problema:

Avem un apartament 3 camere la  bloc de 4 etaje cu siguranta din tablou de pe hol de 25A

In  casa avem 2 circuite de lumina cu fy 1.5 si 2 circuite de prize normale cu fy 2.5

Pe langa aceste 4 circuite avem inca 7 circuite de priza trase separat, 3 a/c-uri si 4 prize in bucatarie.

Pentru toate circuitele exista sigurante automate abb de 10A pentru lumina si 16A pentru prize

Cum as putea sa montez sigurante cu protectie diferentiala si de cati amperi, avand in vedere ca doresc solutia de mijloc cost/ protectie, nu generala dar sa pot pune pe 2-3 circuite 

Multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Siguranta generala ar trebui sa fie diferentiala .

Eu asa am montat la 4 camere cu trei plecari :diferentiala pe general ,sigurante automate corespunzatoare pe cele trei plecari si inca una separata si priza separata cu impamantare pentru masina de spalat .

Link spre comentariu
Vizitator tibyste
Acum 3 minute, razvan-l1 a spus:

Siguranta generala ar trebui sa fie diferentiala .

Eu asa am montat la 4 camere cu trei plecari :diferentiala pe general ,sigurante automate corespunzatoare pe cele trei plecari si inca una separata si priza separata cu impamantare pentru masina de spalat .

Din pacate nu am posibilitatea sa pun pe generala diferentiala , deoarece pe hol am tablou vechi cu sigurante fuzibile patroane ,si am inteles ca nu am voie sa efectuez nici un fel de lucrari acolo.

Din acest motiv vreau sa pun in casa , dar nu generala si nici pe fiecare circuit fiind 11 la numar, costul este ridicat

As dori sa le combin ,cate 2 ,3 sau 4 circuite pe o singura diferentiala dar nu stiu cum se poate si daca se poate

Multumesc

Link spre comentariu

Ar fi normal sa ne spuneti de ce doriti intreruptoare diferentiale ! deoarece principala metoda de protectie impotriva  socului electric este legarea la nul sau la pamint,nu ca e ceva rau ,inlocuiti sigurantele automate (intreruptori magnetotermici ) cu intreruptori diferentiali identici  ca ,,amperaj" si curent de defect 30ma iar sig generala 300ma.

succes!

Link spre comentariu
Vizitator tibyste

Doresc sa montez  sigurante cu protectie diferentiala pentru bucatarie fiind umezeala si restul de prize si lumina,avand un copil mic.

Intrebarea era daca pot monta o siguranta pe 2,3 sau 4 circuite , din cauza costului, nu pe ficare circuit, avand 11 toate si de cat ar trebuii sa fie sigurantele avand in vedere ca cea tin tablou  de pe hol este de 25a ?

Pe langa acest aspect, intreb daca nu cumva trebuie sa ramana si sigurantele normale si inainte de ele se va monta aceasta diferentiala ?

Daca pun pe general o diferentiala de 300ma nu se opri toata casa, daca am o problema ?

Eu din acest motiv nu as dori pe general diferentiala, sa nu raman in pana toata casa in caz de ceva

Multumesc 

Link spre comentariu

Salut,

Daca dispui de loc in tabloul electric poti incerca urmatoarea configuratie cu 3 diferentiale:

1. Pe iluminat o diferentiala de 16A/10mA. Aceasta va deservi pentru protectia diferentiala in cazul in care cineva isi baga degetele pe la intrerupatoare sau lustre. Aceasta siguranta se pune inaintea celor 2 sigurante de iluminat.

2. Cele 2 circuite de prize normale o diferentiala de 20A/10mA, deasemenea montata inainte de sigurantele simple.

3. O diferentiala de 20A/10mA pentru circuitele prizelor de bucatarie;

Pentru Clime nu consider necesare sigurante diferentiale deoarece acestea sunt montate suficient de sus si nu ai acces usor la ele. Cand se face intretinerea, se decupleaza siguranta, deci pericolul este suficient de mic.

La prizele din casa si iluminat, sunt sanse ca cineva (un copil) sa isi bage degetele pe la prize/intrerupatoare, astfel diferentiala va intra in functiune.

Este destul de ok diferentiale separate pe iluminat si prize pentru ca, in caz de defect, nu ramai complet in bezna.

Propun diferentiale de 10mA pentru ca, fiind pe circuite restranse, nu se ajunge sa declanseze accidental din cauza urentilor de scurgere ai aparatelor, deasemenea ofera o protectie mai buna/rapida in caz de accident. 

PS. Pentru configuratia asta ai nevoie ca sigurantele existente in tablou sa fie cu 2 poli (P+N), sau sa separi conductoarele de nul in caz ca le ai legate pe toate la comun in bara de nul. FIecare diferentiala trebuie sa aibe circuitele (faza/nul) trecute prin ea. 

Toate cele bune!

Adrian

Editat de AdR!@N
corecturi sintaxa
Link spre comentariu
Acum 16 ore, tibyste a spus:

Din pacate nu am posibilitatea sa pun pe generala diferentiala , deoarece pe hol am tablou vechi cu sigurante fuzibile patroane ,si am inteles ca nu am voie sa efectuez nici un fel de lucrari acolo.

Instalatia e a furnizorului pana in contor, dupa contor, iti apartine, cu tot cu "patroane". Pune diferentiala generala si chiar poti renunta la "patroane" daca vrei. Din ce spui, inteleg ca ai pastrat vechile sigurante si dupa ele ai mai facut un tablou cu automate.

p.s. pentru mine holul e in casa. daca te referi la casa scarii cand spui hol, e alta treaba.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator tibyste
Acum 6 ore, AdR!@N a spus:

Salut,

Daca dispui de loc in tabloul electric poti incerca urmatoarea configuratie cu 3 diferentiale:

1. Pe iluminat o diferentiala de 16A/10mA. Aceasta va deservi pentru protectia diferentiala in cazul in care cineva isi baga degetele pe la intrerupatoare sau lustre. Aceasta siguranta se pune inaintea celor 2 sigurante de iluminat.

2. Cele 2 circuite de prize normale o diferentiala de 20A/10mA, deasemenea montata inainte de sigurantele simple.

3. O diferentiala de 20A/10mA pentru circuitele prizelor de bucatarie;

Pentru Clime nu consider necesare sigurante diferentiale deoarece acestea sunt montate suficient de sus si nu ai acces usor la ele. Cand se face intretinerea, se decupleaza siguranta, deci pericolul este suficient de mic.

La prizele din casa si iluminat, sunt sanse ca cineva (un copil) sa isi bage degetele pe la prize/intrerupatoare, astfel diferentiala va intra in functiune.

Este destul de ok diferentiale separate pe iluminat si prize pentru ca, in caz de defect, nu ramai complet in bezna.

Propun diferentiale de 10mA pentru ca, fiind pe circuite restranse, nu se ajunge sa declanseze accidental din cauza urentilor de scurgere ai aparatelor, deasemenea ofera o protectie mai buna/rapida in caz de accident. 

PS. Pentru configuratia asta ai nevoie ca sigurantele existente in tablou sa fie cu 2 poli (P+N), sau sa separi conductoarele de nul in caz ca le ai legate pe toate la comun in bara de nul. FIecare diferentiala trebuie sa aibe circuitele (faza/nul) trecute prin ea. 

Toate cele bune!

Adrian

Salut,

multumesc in primul rand de raspuns foarte pe intelesul meu, cel putin.

Ceea ce nu prea am inteles eu daca sigurantele mele actuale 1P+N  abb merg pentru ceea ce ai comunicat 

Referitor la sensibilitatea lor, este in regula cea de 10mA, avand in vedere ca toata instalatia din apartament este noua trasa prin teava ingropata in perete, cu conductori fy 2.5 prize si 1.5 lumina, cu impamantare  trasa la toate prizele si la toate luminile,Am mai citit despre faptul ca la 10mA ar sari la aproape orice problema, fata de 30mA ?

Despre cele 3 ac/uri cu circuit separat , ce siguranta pot pune ca si diferentiala, deoarece ele sunt sus dar unele prize sunt jos, la podea ?

Multumesc anticipat

Tibi

Link spre comentariu
Vizitator tibyste
Acum 6 ore, Fan Elforum a spus:

Instalatia e a furnizorului pana in contor, dupa contor, iti apartine, cu tot cu "patroane". Pune diferentiala generala si chiar poti renunta la "patroane" daca vrei. Din ce spui, inteleg ca ai pastrat vechile sigurante si dupa ele ai mai facut un tablou cu automate.

p.s. pentru mine holul e in casa. daca te referi la casa scarii cand spui hol, e alta treaba.

Eu poate nu m-am exprimat corect, tabloul cu patroane este in hol, pe casa scarii iar in casa am un tablou nou cu instalatie cu tot, sigurante automate

Multumesc 

Link spre comentariu

Din ce spui am inteles ca stai la bloc.  Tabloul il ai in hol(in apartament) sau in casa scarilor? Holul si casa scarilor sint doua lucruri diferite.E pentru prima data cind aud ca tabloul cu sigurante(partoane) este pe casa scarilor. Nu cumva este vorba de sigurata principala, montata in firida, inaintea contorului? Doar aceea e unica siguranta afara din apartament!

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu
Vizitator tibyste

Tocmai asta nu vreau, deoarece daca exista o problema raman in pana toata casa.Daca as pune o diferentiala generala de 300 mA pe general nu stiu de cati amperi, avand in vedere ca generala are 25 si vor mai fi de 20 A pe circuitele trase separat de a/c si prizele din bucatarie.

Multumesc

Link spre comentariu
Acum 22 ore, tibyste a spus:

Tocmai asta nu vreau, deoarece daca exista o problema raman in pana toata casa.

Si crezi ca situatiile astea vor interveni atat de des, ca sa te deranjeze intr-atat? Eu am schimbat panoul din casa de mai bine de 10 ani si am pe intrare diferentiala din care am plecat prin alte sigurante spre circuitele existente si adaugate (masina de spalat + uscator si centrala). Nu am avut nici o declansare in timpul asta...si daca era una, probabil nu m-ar fi deranjat, ba dimpotriva m-as fi bucurat ca a functionat protectia.De ce vrei complicat cand se poate si simplu, si n-am spus-o doar eu...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări