adydep Postat Noiembrie 7, 2018 Partajează Postat Noiembrie 7, 2018 10 hours ago, sesebe said: Îmi pare rău că nu merge. La placa asta nu prea înțeleg cum face măsurătoarea de calibrare pt emisiile la cei 3 catozi pt ca acel feedback este puternic integrat și nu poate sa se modifice suficient de rapid ca să aibă valori diferite în timpul celor 3 linii de culoare folosite la calibrare. La unele etaje finale cu tranzistori erai semnale diferite de feedback pt cele 3 culori. Cit este tensiunea la bornele lui DZ204? Ai putea sa o tragi mai sus cu o rezistenta? ...se face la fel ca la toate televizoarele cu aparitie intarziata a rastrului si control automat al punctului de negru...si asta inca de la aparitia lui TDA3562 (adica "de cand bunica fata mare ") si pana la ultimul tv cu UOC si tub cinescop... 9 hours ago, ROBEERT said: Din pacate, nu am ajuns pana acolo. Am tatonat doar rezistentele care vin din ABL si comanda baza lu' Q203 si rezistenta din colectorul acestuia. Nu m-am legat de acest circuit deoarece este functional. Dupa cum am scris mai sus, cu un tub de 37 cm care il am eu de probe, functioneaza ok. Observatie: am masurat pe pinul 22 de la jungla si la aparitia rastrului, se citeste o tensiune de cca. 3,24 volti. O alta procedura care i-am facut-o: am lasat pinul 22 in aer si i-am tras din recuperata de 8 volti printr-o rezistenta semireglabila tensiune de cca. 3 - 3,5 volti si tot asa face. Nu ma baga in seama deloc oricum as actiona in acest pin 22. Daca nu mi-a facut peri albi farasul asta. Nu are nici o treaba ABL-ul cu problema dumeavoastra...sunteti pe un drum total gresit! Care este rolul ABL intr-un tv crt??? Link spre comentariu
ROBEERT Postat Noiembrie 7, 2018 Autor Partajează Postat Noiembrie 7, 2018 Acum 9 ore, andrei_ a spus: Nu are nici o treaba ABL-ul cu problema dumeavoastra...sunteti pe un drum total gresit! Care este rolul ABL intr-un tv crt??? Eeeeeeei. Intrebare de gradinita. Are rolul controlului curentului de fascicul. Creste si scade tensiunea FIT in functie de lumina imaginii ca sa nu se produca " umflari ale imaginii. ". Link spre comentariu
dan-a2 Postat Noiembrie 7, 2018 Partajează Postat Noiembrie 7, 2018 Asa este , defectul dvs . nu are legatura cu ABL-ul !! 1 Link spre comentariu
adydep Postat Noiembrie 7, 2018 Partajează Postat Noiembrie 7, 2018 Pe un depanator din Bacau (vecin de atelier cu mine),cand l-am intrebat daca stie ce inseamna ABL,mi-a zis ca ABL=Ai BeLit-o...intre timp saracul (s-au implinit 3 ani ) a trecut in lumea celor drepti ... Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 7, 2018 Partajează Postat Noiembrie 7, 2018 12 minutes ago, ROBEERT said: Eeeeeeei. Intrebare de gradinita. Are rolul controlului curentului de fascicul. Creste si scade tensiunea FIT in functie de lumina imaginii ca sa nu se produca " umflari ale imaginii. ". Bancurile se posteaza la Bodega. Link spre comentariu
ROBEERT Postat Noiembrie 7, 2018 Autor Partajează Postat Noiembrie 7, 2018 (editat) Acum 1 oră, miticamy a spus: Bancurile se posteaza la Bodega. I-am dat omului definitia ABL-ului. Credea poate ca nu stiu ce este ala ABL. Acum 1 oră, dan-a2 a spus: Asa este , defectul dvs . nu are legatura cu ABL-ul !! Bun, defectul este din tub. Dupa cum am scris in prima postare, evit sa supravoltez filamentul sau sa aplic tubului o regenerare. Deci chestiile astea doua le evit. Tot asa, dupa cum am spus in prima postare, caut sa aplic un truc in asa fel incat sa " pacalesc " jungla precum ca cei trei catozi au emisii egale ca sa nu imi mai blocheze rastrul. Evit regenerarea sau supravoltarea filamentului, deoarece foarte greu am gasit acest tub de 48 cm. putin mai bun decat cel defect. Regenerarea tubului sau supravoltarea filamentului o aplic in ultima instanta daca nu gasesc metoda de a " pacali " jungla exact cum am spus mai sus. Azi din pacate nu am avut timp sa ma mai ocup de el. Urmeaza sa incerc sa reduc valoarea CL ( curentul de fascicul ) din meniul service. O sa revin cu rezultatul. Editat Noiembrie 7, 2018 de ROBEERT Link spre comentariu
sorintv Postat Noiembrie 7, 2018 Partajează Postat Noiembrie 7, 2018 In revista Service TV nr.6 pag.98, este o schema cu TDA6107Q, pentru " Simularea unui tub CRT ideal pt. tv. Philips". Poate merge si pe acest sasiu. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 7, 2018 Partajează Postat Noiembrie 7, 2018 50 minutes ago, ROBEERT said: I-am dat omului definitia ABL-ului. Credea poate ca nu stiu ce este ala ABL. Se pare ca nuai inteles ca acea definitie este un banc. Cum se poate modifica inalta tensiune cu frecventa cadrelor sau mai exact care este mecanismul prin care s-ar putea modifica inalta? Pinul 22 este pt axarea video pt a reduce curentul de fascicul citind tot cadrul, pinul 18 este pt citire curent fascicol pe cursa inversa cadre pe un fond negru. Si nu se citeste dezechilibrul intre culori ci emisia totala insumata pe cele 3 cai. Daca o culoare nu are emisie normala si suma va fi mai mica si nu se va comuta finalul video pe imagine. In functionare normala fiecare culoare va fi citita independent pt a se face axarea functie de emisia fiecarui catod, de aceea nu exista niciun semireglabil pe modulul video la acest tip de reglaj. Exista o logica complexa care deschide niste porti un timp limitat si in momente bine stabilite, aplicarea unei tensiuni in afara acelor momente poate bloca sistemul. Link spre comentariu
adydep Postat Noiembrie 7, 2018 Partajează Postat Noiembrie 7, 2018 (editat) 28 minutes ago, miticamy said: Se pare ca nuai inteles ca acea definitie este un banc. Cum se poate modifica inalta tensiune cu frecventa cadrelor sau mai exact care este mecanismul prin care s-ar putea modifica inalta? Pinul 22 este pt axarea video pt a reduce curentul de fascicul citind tot cadrul, pinul 18 este pt citire curent fascicol pe cursa inversa cadre pe un fond negru. Si nu se citeste dezechilibrul intre culori ci emisia totala insumata pe cele 3 cai. Daca o culoare nu are emisie normala si suma va fi mai mica si nu se va comuta finalul video pe imagine. In functionare normala fiecare culoare va fi citita independent pt a se face axarea functie de emisia fiecarui catod, de aceea nu exista niciun semireglabil pe modulul video la acest tip de reglaj. Exista o logica complexa care deschide niste porti un timp limitat si in momente bine stabilite, aplicarea unei tensiuni in afara acelor momente poate bloca sistemul. Oricum domnu Robert a dat o definitie,fata de vecinul meu de atelier (defunctul depanator)care a putut spune ca ABL=Ai BeLit-o. Domnu Robert,"mecanismul "ABL =Automatic Brightness Limited ,are rolul de a reduce luminozitatea la scaderea tensiunii tensiunii de FIT,datorata cresterii curentului de fascicul si viceversa. Dumneata trebuie sa umblii la CUT-OFF,adicatale pe circuitul dintre pin 5 de la 6107(8) si pinul 18 de la 8842;aici se face mica magarie.... Apoi se pun si 3 rezistente de 1M(cum am spus si pe page.anterioara)intre 180 si fiecare catod.De ce? Pai sa va spun si raspunsul;cand tubul e uzat tensiunea pe catozi coboara foarte mult(ajunge pe la 50V),iar pe cut-off atinge nivelul maxim;8842 blocheaza iesirile RGB.Ori cu rezistentele "pacalim"6107 care "ii spune " lui 8842 sa sea drumu la RGB. (@sesebe stie el ceva,dar e in ceata) Editat Noiembrie 7, 2018 de andrei_ Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 7, 2018 Partajează Postat Noiembrie 7, 2018 N-am mai reparat televizoare "în serie" din timpul facultății iar pe atunci nici nu aveam scheme la ele, trebuia să-ți dai seama numai după puținele datasheet-uri care se mai gaseau. Acum, la discuția asta, nici măcar nu am deschis datasheet-ul la integrat..... deci e normal sa fiu puțin în ceata..... Link spre comentariu
adydep Postat Noiembrie 7, 2018 Partajează Postat Noiembrie 7, 2018 3 minutes ago, sesebe said: N-am mai reparat televizoare "în serie" din timpul facultății iar pe atunci nici nu aveam scheme la ele, trebuia să-ți dai seama numai după puținele datasheet-uri care se mai gaseau. Acum, la discuția asta, nici măcar nu am deschis datasheet-ul la integrat..... deci e normal sa fiu puțin în ceata..... Cred ca-ti dai seama ca am zis-o in gluma,nu cu rautate! Sti ca mie imi place mistocareala . Link spre comentariu
Florinel TV Postat Noiembrie 7, 2018 Partajează Postat Noiembrie 7, 2018 Eu in aceasta cauza mai pun in paralel o rezistenta de pe filament de aceiasi valoare (si asa mai protejezi tubul) si daca nu merge il arunc , eu am tuburi de 48 ca am strins , oricum ar fi combinatia de al face sa mai functioneze , acel tub nu o sa mai aibe culorile lui normale lumina etc. Link spre comentariu
ROBEERT Postat Noiembrie 8, 2018 Autor Partajează Postat Noiembrie 8, 2018 Acum 12 ore, andrei_ a spus: Oricum domnu Robert a dat o definitie,fata de vecinul meu de atelier (defunctul depanator)care a putut spune ca ABL=Ai BeLit-o. Domnu Robert,"mecanismul "ABL =Automatic Brightness Limited ,are rolul de a reduce luminozitatea la scaderea tensiunii tensiunii de FIT,datorata cresterii curentului de fascicul si viceversa. Dumneata trebuie sa umblii la CUT-OFF,adicatale pe circuitul dintre pin 5 de la 6107(8) si pinul 18 de la 8842;aici se face mica magarie.... Apoi se pun si 3 rezistente de 1M(cum am spus si pe page.anterioara)intre 180 si fiecare catod.De ce? Pai sa va spun si raspunsul;cand tubul e uzat tensiunea pe catozi coboara foarte mult(ajunge pe la 50V),iar pe cut-off atinge nivelul maxim;8842 blocheaza iesirile RGB.Ori cu rezistentele "pacalim"6107 care "ii spune " lui 8842 sa sea drumu la RGB. (@sesebe stie el ceva,dar e in ceata) Bun, dar un truc in pinul 18 la TDA8842 nu ar fi " mai cinstit si lautareste " sa fac? modificand valoarea lu' DZ208 si alte tatonari prin acest lant de reactie care ajunge in acest pin 18? Ce spuneti? Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 8, 2018 Partajează Postat Noiembrie 8, 2018 (editat) Si TDA884x din acest tv: RGB output circuit and black-current stabilisation The colour-difference signals are matrixed with the luminance signal to obtain the RGB-signals. The TDA 884X devices have one (linear) RGB input. This RGB signal can be controlled on contrast and brightness (like TDA 8374/75). By means of the IE1 bit the insertion blanking can be switched on or off. Via the IN1 bit it can be read whether the insertion pin has a high level or not. The TDA 885X IC’s have an additional RGB input. This RGB signal can be controlled on contrast, saturation and brightness. The insertion blanking of this input can be switched-off by means of the IE2 bit. Via the IN2 bit it can be read whether the insertion pin has a high level or not. The output signal has an amplitude of about 2 volts black-to-white at nominal input signals and nominal settings of the controls. To increase the flexibility of the IC it is possible to insert OSD and/or teletext signals directly at the RGB outputs. This insertion mode is controlled via the insertion input (pin 26 in the S-DIP 56- and pin 38 in the QFP-64 envelope). This blanking action at the RGB outputs has some delay which must be compensated externally. To obtain an accurate biasing of the picture tube a “Continuous Cathode Calibration” circuit has been developed. This function is realised by means of a 2-point black level stabilisation circuit. By inserting 2 test levels for each gun and comparing the resulting cathode currents with 2 different reference currents the influence of the picture tube parameters like the spread in cut-off voltage can be eliminated. This 2-point stabilisation is based on the principle that the ratio between the cathode currents is coupled to the ratio between the drive voltages according to: The feedback loop makes the ratio between the cathode currents Ik1 and Ik2 equal to the ratio between the reference currents (which are internally fixed) by changing the (black) level and the amplitude of the RGB output signals via 2 converging loops. The system operates in such a way that the black level of the drive signal is controlled to the cut-off point of the gun so that a very good grey scale tracking is obtained. The accuracy of the adjustment of the black level is just dependent on the ratio of internal currents and these can be made very accurately in integrated circuits. An additional advantage of the 2-point measurement is that the control system makes the absolute value of Ik1 and Ik2 identical to the internal reference currents. Because this adjustment is obtained by means of an adaption of the gain of the RGB control stage this control stabilises the gain of the complete channel (RGB output stage and cathode characteristic). As a result variations in the gain figures during life will be compensated by this 2-point loop. An important property of the 2-point stabilisation is that the off-set as well as the gain of the RGB path is adjusted by the feedback loop. Hence the maximum drive voltage for the cathode is fixed by the relation between the test pulses, the reference current and the relative gain setting of the 3 channels. This has the consequence that the drive level of the CRT cannot be adjusted by adapting the gain of the RGB output stage. Because different picture tubes may require different drive levels the typical “cathode drive level” amplitude can be adjusted by means of an I2C-bus setting. Dependent on the chosen cathode drive level the typical gain of the RGB output stages can be fixed taking into account the drive capability of the RGB outputs (pins 19 to 21). More details about the design will be given in the application report. The measurement of the “high” and the “low” current of the 2- point stabilisation circuit is carried out in 2 consecutive fields. The leakage current is measured in each field. The maximum allowable leakage current is 100 mA When the TV receiver is switched-on the RGB output signals are blanked and the black current loop will try to set the right picture tube bias levels. Via the AST bit a choice can be made between automatic start-up or a start-up via the m-processor. In the automatic mode the RGB drive signals are switched-on as soon as the black current loop has been stabilised. In the other mode the BCF bit is set to 0 when the loop is stabilised. The RGB drive can than be switched-on by setting the AST bit to 0. In the latter mode some delay can be introduced between the setting of the BCF bit and the switching of the AST bit so that switch-on effects can be suppressed. It is also possible to start-up the devices with a fixed internal delay (as with the TDA 837X and the TDA884X/5X N1). This mode is activated with the BCO bit. The vertical blanking is adapted to the incoming CVBS signal (50 Hz or 60 Hz). When the flyback time of the vertical output stage is longer than the 60 Hz blanking time the blanking can be increased to the same value as that of the 50 Hz blanking. This can be set by means of the LBM bit. For an easy (manual) adjustment of the Vg2 control voltage the VSD bit is available. When this bit is activated the black current loop is switched-off, a fixed black level is inserted at the RGB outputs and the vertical scan is switched-off so that a horizontal line is displayed on the screen. This line can be used as indicator for the Vg2 adjustment. Because of the different requirements for the optimum cut-off voltage of the picture tube the RGB output level is adjustable when the VSD bit is activated. The control range is 2.5 ± 0.7 V and can be controlled via the brightness control DAC. It is possible to insert a so called “blue back” back-ground level when no video is available. This feature can be activated via the BB bit in the control2 subaddress. Editat Noiembrie 8, 2018 de Vizitator Link spre comentariu
gigi56 Postat Noiembrie 8, 2018 Partajează Postat Noiembrie 8, 2018 (editat) Scuze ca deranjez domnule robeert daca doriti tub cu diagonala 48 sa servesc eu ,dar discutam MP Editat Noiembrie 8, 2018 de gigi56 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum