Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare boxe Aiwa

zvonacfirst

Postări Recomandate

Din curiozitate am montat pe breadboard schema cu TIP122 pe care am postat-o la pag. 3 a topicului (aceea avea niste greseli pe care ulterior le-am corectat cu ajutorul dvs) si la care am renuntat deoarece @Thunderer2018 mi-a sugerat o alta schema.

Asa cum am scris am reluat-o doar din curiozitate si am constatat ca functioneaza surprinzator de bine, atat la 12V cu releu de 12V cat si la 19V cu releu de 24V.

R8 = 10k este un semiraglabil care ofera posibilitatea ajustarii timpului de anclansare a releului de la 0 la cateva minute (probabil 3-4 minute, nu am cronometrat). Pe mine m-a interesat doar plaja de 2-5 secunde.

Am utilizat exact componentele din schema cu exceptia releului. Nu am gasit simbolul corect, dar am folosit in locul celor doua relele din schema initiala un singur releu DPDT, cate un rand de contacte comandand cate o boxa.

Capture.JPG

Link spre comentariu
Vizitator aws.

Problema userilor ca tine este faptul ca, din motive pe care eu nu reusesc sa le inteleg (sau refuz sa scriu aici ceea ce concluzionez caci nu prea ar suna placut) este ca refuza cu indarjire chiar si cea mai mica idee referitoare la "a studia". Daca ai fi avut curiozitatea sa-ti arunci ochii prin colectia revistei Tehnium si a cartilor vechi de constructii electronice pentru amatori ai fi gasit nu una ci cateva zeci de astfel de scheme (indiferent ca se numeau temporizator foto, cuplare difuzoare cu intarziere, temporizator sau oricum altcumva) si cu descrierea atat de amanuntita a schemei si a modului de functionare a acesteia, incat dupa doar doua-trei astfel de articole citite ai fi inteles absolut tot despre modul de functionare a unui astfel de montaj si ti-ai fi dat seama ca o asemenea schema merita cel mult o pagina de topic, nu patru.

Daca esti doar putin pasionat de electronica te sfatuiesc ca macar asa, de curiozitate, sa frunzaresti revistele Tehnium, almanahurile si acele carti, chiar incepand de la cele scrise de G. D. Oprescu, care se gasesc toate pe net, si nu vei avea absolut nimic de pierdut. Din contra!

Editat de aws.
Link spre comentariu

OK, multumesc ca ma ajuti sa inteleg care este problema unui "user ca mine".

Am sa revin dupa ce termin de citit toate bibliografia recomandata si atunci am sa scriu si eu postari ca cea de deasupra.

Link spre comentariu

Omul vrea sa inteleaga la fel cum si eu as vrea. Daca cineva iti da o schema de-a gata si nu ai inteles nimic din ea ce castigi ?

Tranzistorul TIP122 se pare ca are un beta mult mai mare comparat cu BD-ul.

Totusi nu asa de mare precum un Darlington.

Pentru timp te joci din rezistenta si condensator. O rezistenta mica cu un condensator mare functioneaza, dar e preferabila combinatia rezistenta mare si condensator mic.

Un releu anclanseaza si la jumate din tensiunea nominala, insa daca vrei o anclansare ferma in folosesti conform parametrilor.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Pentru ca asa mi se pare normal dupa ce v-am chinuit nervii cu ignoranta mea, revin cu rezultatul.

In final am ales sa realizez schema pe care am postat-o mai sus pe aceasta pagina la care, dupa masuratori si rearanjarea componentelor am reusit sa introduc si un LM317 care sa imi asigure 12V constant la polii bobinei releului pentru a avea o anclansare ferma, asa cum m-a sfatuit @cocochannel.

De ce am ales aceasta schema: modulul de amplificare are un dialog de conectare si de confirmare a conectarii bluetooth si am dorit sa am posibilitatea de a regla timpul de intarziere in asa fel incat acel dialog sa se auda complet, si am reusit acest lucru, montajul functionand foarte bine.

Schema finala este urmatoarea:

Capture.JPG.3de317d0fb2c318608669788f9e79fc4.JPG

Din dorinta de a exersa am realizat si un PCB pe care il atasez in caz ca sunt si altii interesati de realizarea acestei scheme.

PCB_Boxe-delay-PCB-cu-LM317-V5_20190121234539.zip

PCB-ul l-am editat in EasyEDA si l-am realizat prin metoda transferului termic al tonerului si, ca prima incercare, cred ca mi-a iesit destul de bine. Ulterior i-am facut si o stanare utilizand Rosol. Inainte de a lipi componentele l-am verificat cu multimetrul pentru a identifica eventuale discontinuitati sau scurturi.

20190120_100304.jpg.bf1319a96f491481837637e792bafbdb.jpg

Dup plantarea componentelor, montajul arata cam asa.

20190121_222355.thumb.jpg.10aa9a849d4e3ff72ab8efcb41ae380f.jpg

In final le multumesc tuturor celor care m-au ajutat cu sfaturi dar si cu critici. Sunt un tip perseverent, in limita timpului liber pe care il voi avea voi studia, asa cum am fost sfatuit, dar am sa si practic de placere diferite montaje si sper ca in timp sa fiu in stare sa formulez postari mai putin enervante.

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări