zvonacfirst Postat Ianuarie 4, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 4, 2019 (editat) @ain Am pus un zener DZ5V6 dar cu C14 de 47u nu se schimba nimic. Rezistenta de R14 nu este 100k ci 68k si am masurat-o, atata are. Am scris anterior de ce am schimbat valoarea. D8 este noua dar am verificat-o si nu este in scurt. @sesebe ce vezi in poza este acea baterie de condensatori de capacitate mare legati in paralel. Am pus si trei la un moment dat. Dupa ce am schimbat zenerul (care mi se pare ca nu influenteaza rezultatul) si cu C14 = 1000u obtin o intarziere de circa 1sec, poate un pic peste. Am masurat rezistenta bobinelor releelor. Au 385 ohmi. Editat Ianuarie 4, 2019 de zvonacfirst Link spre comentariu
modoran Postat Ianuarie 4, 2019 Partajează Postat Ianuarie 4, 2019 Cum ai montat zenerul ? Daca "nu se schimba nimic" e montat invers decat trebuie si pica mereu 0,6V pe el. Ai si tu multimetru sa masori ceva pe acolo ? Daca nu ai schimba zenerul invers decat e acum Link spre comentariu
ain Postat Ianuarie 4, 2019 Partajează Postat Ianuarie 4, 2019 (editat) Sau schimba schema. https://www.google.com/search?rlz=1C1CHBF_enRO761RO761&biw=1366&bih=608&tbm=isch&sa=1&ei=e20vXL6kBMKkacvNjNAL&q=delay+speaker+connection+schematics+npn+relay&oq=delay+speaker+connection+schematics+npn+relay&gs_l=img.12...0.0..21590...0.0..0.0.0.......1......gws-wiz-img.5It6W19wvEo × Editat Ianuarie 4, 2019 de ain Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 4, 2019 Partajează Postat Ianuarie 4, 2019 Merge foarte bine, valorile componentelor sunt mai greu de calculat. Link spre comentariu
Mircea Postat Ianuarie 4, 2019 Partajează Postat Ianuarie 4, 2019 Uite varianta care merge: Am pus 10k in paralel cu 100k, caci Vbe nu depasea 0,6V doar cu 100k. Odata pusa 10k in paralel (tu pui direct 10k, fara 100k) avem 0.7Vbe. Am folosit BD135. Avem cam 1 secunda cu 10k + 50uF (am pus 2 de 100u in serie), sau 2 secunde cu 100u direct. In rest, celor care cer alte scheme... Am pus un releu de 12V cu Rbobina = 167R ca sa echivaleze 2 de 385R in paralel. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 4, 2019 Partajează Postat Ianuarie 4, 2019 Asa, cu 10K vedem ca baza poate sa traga 1,2 mA. Cu un beta intre 40 si 250, avem mult mai mari sanse sa sustinem 60mA prin colector. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 4, 2019 Partajează Postat Ianuarie 4, 2019 un mic darlington cum se vede in lincul lui @ain schimba mult in bine datele problemei. Link spre comentariu
Mircea Postat Ianuarie 4, 2019 Partajează Postat Ianuarie 4, 2019 Abia acum te-ai prins? Dar in schema originala BDX53 (2 pagini mai in urma)... ce tip era? E inutil sa mai crosetam, avem o schema care functioneaza la 1-2secunde, suficient pentru scopul de fata. Condensatorul de 100u poate fi la 25V, nu e nevoie de mai mult. Daca se doreste si protectie DC, se poate adauga usor (un pumn de optocuploare - cam 4 as zice) si merge si pe iesirea in punte. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 4, 2019 Partajează Postat Ianuarie 4, 2019 cred ca tu te-ai prins abia acum, ca e a treia oara cand zic de beta in topicul asta.condul poate fi si de 10V, ca nu ai mai mult de 7,5V pe el. Mai e si 16V pana la 25. Link spre comentariu
Mircea Postat Ianuarie 4, 2019 Partajează Postat Ianuarie 4, 2019 Bai, nicule, tu stii ca ai dreptate? Stii care e eroarea mea? Sursa mea are relee pe iesire (de la protectia de suprasarcina), cam 1 secunda ia ca sa anclanseze. Astfel ca aveam 1 secunda de intarziere... falsa. Am pus un 2N3904 (poate fi orice BC NPN) si am facut darlingtonul. Acuma merge intradevar. Scuze tuturor pentru bulibaseala creata. Schema darlington + poze: Link spre comentariu
zvonacfirst Postat Ianuarie 5, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 5, 2019 Iupppiiiii!!! Confirm ca functioneaza. Atasez schema cu componentele utilizate de mine. Acel rezistor de 9.53K este un ceramic cu 2%. Nu am avut altceva deocamdata. Credeti ca vor fi probleme daca il folosesc? Am, din vremuri apuse, foarte multi rezistori ceramici de diverse valori. Am mai folosit si nu am avut probleme. Am observat ca sunt destul de bine calibrati. Am folosit C14=100uF si am in jur de 2 sec delay. Cred ca este suficient. La bornele bobinelor releelor am in jur de 11V cu releele anclansate. Cred ca este bine. Poza de jos este pentru @modoran ca sa ii arat ca am un multimetru, de duzina este adevarat, dar il am si il mai si folosesc. Multumesc mult tuturor si imi cer scuze daca, fara intentie, v-am mai si suparat pe unii dintre d-voastra. Cand voi realiza montajul voi reveni cu poze. Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 5, 2019 Partajează Postat Ianuarie 5, 2019 Si ai gasit unde era eroarea mai devreme cind nu functiona? Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 6, 2019 Partajează Postat Ianuarie 6, 2019 1 hour ago, sesebe said: Si ai gasit unde era eroarea mai devreme cind nu functiona? Probabil ca nu, alfel s-ar fi vazut ca acum functioneaza la fel si cu 100K + 10 uF. rezistorul respectiv nu e ceramic este un rezistor cu pelicula metalica probabil fabricat la curtea de arges. Link spre comentariu
zvonacfirst Postat Ianuarie 6, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 6, 2019 (editat) On 1/4/2019 at 7:34 PM, Thunderer2018 said: Scuze tuturor pentru bulibaseala creata. @Thunderer2018 eu trebuie sa imi cer scuze pentru bulibaseala creata. 10 hours ago, sesebe said: Si ai gasit unde era eroarea mai devreme cind nu functiona? @sesebe, am refacut montajul de peste 10 ori. Probabil am gresit de fiecare data cate ceva desi mi-am dat silinta sa respect schema. Ulterior am gasit niste probleme la breadboardul meu care nu are continuitate pe sirul de alimentare, de minus si de plus, de pe o parte. Ulterior am adaugat niste strapuri acolo unde era intrerupt. Nu mi-am dat seama de la inceput. Nu stiu daca acolo a fost problema dar a fost singura eroare identificata de mine. Pe viitor probabil ca am sa fur ideea lui Thunderer2018 si am sa fac montajul in aer, desi breadboardul imi da mai multa libertate de a corecta erorile sau de a inlocui componentele. 8 hours ago, cocochannel said: functioneaza la fel si cu 100K + 10 uF. @cocochannel nu trebuie sa-ti spun eu ca ai dreptate, dar am incercat si functioneaza si cu 100k+10uF, poate chiar mai bine as putea spune deoarece am 11.7V la bornele bobinelor releelor anclansate. Inca odata, mii de multumiri si mii de scuze. Voi fi mai atent in viitor. 8 hours ago, cocochannel said: rezistorul respectiv nu e ceramic este un rezistor cu pelicula metalica probabil fabricat la curtea de arges. Sunt ok rezistentele astea? Sa le folosesc in continuare? As putea folosi in locul lui R16 de 120ohmi un rezistor ca acesta? L-as prefera din cauza gabaritului redus. Editat Ianuarie 6, 2019 de zvonacfirst Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 6, 2019 Partajează Postat Ianuarie 6, 2019 Sint niște rezistente foarte bune singura lor problema fiind faptul ca se pot desprinde terminalele de pe plăcută la lipire dacă se utilizează o temperatura prea mare sau se încălzește prea mult timp. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum