modoran Postat Ianuarie 2, 2019 Partajează Postat Ianuarie 2, 2019 In schema anterioara punea alimentarea in scurt doar daca tranzistorul conduce, acum pune in scurt fara tranzistor, e o diferenta. Link spre comentariu
Mircea Postat Ianuarie 2, 2019 Partajează Postat Ianuarie 2, 2019 Propun colegului sa faca schema pentru un singur releu, pentru claritate. Si sa o aranjeze asa: Ca sa priceapa ce si cum. Apoi, restul de detalii. 2 minutes ago, modoran said: In schema anterioara punea alimentarea in scurt doar daca tranzistorul conduce, acum pune in scurt fara tranzistor, e o diferenta. Ati comentat dupa modificarea schemei. Ce sa se mai inteleaga?! 20 minutes ago, modoran said: Tot gresita e schema 2 tranzistorul pune alimentarea in scurt cand este deschis ??? In care schema si cum??? Link spre comentariu
zvonacfirst Postat Ianuarie 2, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 2, 2019 @cocochannel, multumesc. Am intors diodele si am scos acel nod de pe minus. Am scos si LM317 si am introdus acel filtru RC sugerat de Thunderer2018, dar cu R9 si C5 fara valori (explic mai jos de ce). Sper ca am inteles corect ce mi-ai sugerat si am modificat bine. @Thunderer2018, ziceai ceva de "un filtru RC din 1M + 1uF (cam 2 secunde)", dar in postarea ta am vazut o schema complicata. Ma vad nevoit sa imi cer din nou scuze ca nu inteleg cum lucreaza un filtru RC (am aflat acum ce inseamna) si cum se calculeaza, sau nu inteleg "poti folosi o rezistenta de 150-180ohmi la 1-2W (pentru H2A) si 220-240ohmi la 1-2W (pentru RAS)" (H2A si RAS???!!!). Am accesat acel link, dar acolo este teorie elevata, este vorba despre frecventa de taiere sau alte chestii care nu-mi sunt la indemana. Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 2, 2019 Partajează Postat Ianuarie 2, 2019 Studiază aici Sint mai multe scheme de protectii. Link spre comentariu
zvonacfirst Postat Ianuarie 2, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 2, 2019 (editat) @sesebe am citit acel topic dar schemele de acolo sunt mult prea complexe si pretentioase pentru ce vreau eu sa fac. Am cautat o schema cat mai simpla, cu componente putine, si sa rezulte un montaj compact. @Thunderer2018 am modificat din nou. Nu sunt sigur ca am inteles exact ce ai vrut sa spui. Editat Ianuarie 2, 2019 de zvonacfirst Link spre comentariu
modoran Postat Ianuarie 2, 2019 Partajează Postat Ianuarie 2, 2019 Merge asa, doar ca D5 ar fi bine sa o montezi invers ( merge si asa cum e acum ) Link spre comentariu
Mircea Postat Ianuarie 2, 2019 Partajează Postat Ianuarie 2, 2019 Un pic de ajutor: se doreste intarzierea comenzii tranzistorului, nu alimentarea montajului complet. Daca schema cu piese colorate e complicata... poate ca ar trebui sa renuntati la experimente electronice. Fara suparare! NB: schema o va face OP, eu doar indrum cu exemple. 3 hours ago, Thunderer2018 said: Din 19V faci un filtru RC din 1M + 1uF (cam 2 secunde). Ceva ca asta, dar calculata cu ce ai tu pe acasa: Aici ai calculatorul online pentru RC: http://sim.okawa-denshi.jp/en/CRtool.php Circuitul care intarzie comanda tranzistorului este R14/C14. R16 este rezistenta serie cu bobina releului. Intre V+ si emitor sunt cam 50V in montajul de fata. Schema poate fi adaptata pentru 19V cu indrumarile primite. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 2, 2019 Partajează Postat Ianuarie 2, 2019 Cu zenner-ul vad ca nu te pot convinge. Asa zis-ul filtru RC se referea la timpul de incarcare a unui condensator printr-o rezistenta. Aici e vorba de R10,R12 si C6. Link spre comentariu
zvonacfirst Postat Ianuarie 2, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 2, 2019 Poate nu m-am facut inteles. Schema aceea colorata nu este complicata in sine ci doar comparativ cu afirmatia urmatoare: 12 minutes ago, Thunderer2018 said: Din 19V faci un filtru RC din 1M + 1uF (cam 2 secunde). Ma asteptam efectiv la un rezistor si la un condensator, cu niste valori date mura-n gura, ca unuia care acum invata sa monteze piese pe placa iar cu partea de conceptie, teorii si calcule sta mai putin bine, ca sa nu zic prost, cum s-a exprimat un coleg mai devreme. 14 minutes ago, Thunderer2018 said: poate ca ar trebui sa renuntati la experimente electronice. Fara suparare! Nicio suparare. Mai pateam asa cand eram copil si ma bagam in discutii cu oamenii mari. Ulterior, fizic vorbind, am ajuns si eu om mare. Ca sa nu lungim inutil discutia, mai fac o incercare: VA ROG sa-mi spuneti ce valori au rezistenta si condensatorul din filtrul RC si, daca este un sfat, ce vrea sa insemne "se doreste intarzierea comenzii tranzistorului, nu alimentarea montajului complet". Daca va referiti la filtrul RC eu am inteles ca acesta reduce tensiunea de alimentare de la 19V la 12V, bineinteles daca aflu valorile celor doua componente. Daca nu este posibil, probabil ca am sa renunt. Pana la urma pot trai si cu acel pocnet in difuzoare. Si daca s-o strica vreodata ceva din cauza acelui pocnet, voi arunca atunci niste boxe pe care oricum le-am salvat acum. Multumesc. Link spre comentariu
zvonacfirst Postat Ianuarie 2, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 2, 2019 (editat) 26 minutes ago, cocochannel said: Cu zenner-ul vad ca nu te pot convinge. Am tot modificat la schema asta ca am scapat acel zener. La un moment dat am intors-o, ulterior am modificat inca odata alta varianta a schemei unde era pusa gresit. 26 minutes ago, cocochannel said: Asa zis-ul filtru RC se referea la timpul de incarcare a unui condensator printr-o rezistenta. Aici e vorba de R10,R12 si C6. Dar nu era vorba de reducerea tensiunii de alimentare a montajului? Eu asa am inteles. Releele pe care le am au bobinele la 12V, de aceea pusesem acel LM317. De fat de unde am luat eu schema, alimentarea era la 12V. Ulterior mi s-a sugerat sa scot LM317 si sa pun un filtru RC. Probabil ca am facut eu varza informatiile primite. Editat Ianuarie 2, 2019 de zvonacfirst Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 2, 2019 Partajează Postat Ianuarie 2, 2019 Eu te ajut cu mare placere. Vreau sa fac o fapta buna pe anul asta. Totusi ar trebui sa ajuti si tu un pic si impreuna iese cel mai simplu montaj posibil. In acest caz se poate renunta si la stabilizare si inlocui cu o rezistenta, dar ar trebui macar stiuta rezistenta bobinei releului. Am inteles ca e de 12V, are contacte duble, folosesti unul sau doua ? Link spre comentariu
Mircea Postat Ianuarie 2, 2019 Partajează Postat Ianuarie 2, 2019 (editat) 5 hours ago, Thunderer2018 said: Ceva ca asta, dar calculata cu ce ai tu pe acasa: 3 hours ago, zvonacfirst said: Am verificat ce am prin cutie. BC nu am dar am gasit urmatoarele: BD136, BD139, BD138, BD238, 2N2904, T1N2, T6N5P, TB6N5. Habar nu am daca pot fi utilizate. Referitor la dioda 1N4728A, am gasit DZ3V6 SI PL3V3. Le pot folosi? In schema colorata: 1. V+ = 19V 2. Emitorul lui Q3 este la masa. 3. Q3 = 2N3904 4. R16 este dupa cum am spus pe pagina precedenta (in functie de ce releu folosesti), dar tu avand 2 relee foloseste 100ohmi pentru H2A si 150ohmi pentru RAS. (NB: daca dupa anclansare ai mai mult de 12V, mai cresti rezistenta pana scade la 12V - teoretic ar trebuie sa mearga cu ce ti-am dat). 5. R14 = 100k 6. C14 = 47u - pentru 2.5 secunde, 100u - pentru dublu, samd. 22u - 1 secunda, 10u - 0,5 secunde, samd. Condensatoarele se pun in paralel ca sa obtii capacitate mai mare. 7. R15 = 100k - poate lipsi 8. VD3 = 3V3 in serie cu 3V9 - se conecteaza ca-n schema, nu invers. 9. VD4 = 4007, 4148 10. JP1 nu e necesar. Conectezi direct. 37 minutes ago, cocochannel said: ... trebui macar stiuta rezistenta bobinei releului. Am inteles ca e de 12V, are contacte duble, folosesti unul sau doua ? Tu ai cautat pe internet DS de la releele disponibile? Se pare ca nu. Pai, asa ajuti tu, nicule? 9 hours ago, zvonacfirst said: Tot in cutie am doua relee H2AK012T si 4 relee RAS-1215, toate de 12V, care cred ca se preteaza. Ambele sunt SP, unul de 40mA (H2A), altul de 30mA (RAS). Editat Ianuarie 2, 2019 de Thunderer Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 3, 2019 Partajează Postat Ianuarie 3, 2019 Foloseste 2 relee RAS, o rezistenta de 125 ohmi/2W. Link spre comentariu
zvonacfirst Postat Ianuarie 3, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 3, 2019 Gata, am ajuns acasa de la serviciu. Imi cer scuze pentru ca aseara am cam disparut ca magarul in ceata, dar a trebuit sa ma culc pentru ca la 5 trebuie sa fiu in picioare. Deci: am redesenat schema utilizand schema colorata oferita de @Thunderer2018 1. V + = 19.5V 2. Emiterul lui Q3 este la masa 3. Q3 - aici am o problema. Am scris ca am 2N2904, nu am 2N3904 4. Rezistenta R16 este marcata 100 ohmi dar masurata are 119 ohmi, aproape de ce a scris @cocochannel 5. R14 este 100K 6. C14 = 47uF la 25V 7. R15 = 100k, am pus-o totusi 8. VD3 = DZ3V6 si PL3V3 in serie 9. VD4 = 1N4007 10. Eliminat Cu toate conditiile de mai sus respectate am obtinut urmatoarea schema: Aste corecta? Este o mare problema ca nu am acel 2N3904? Link spre comentariu
Mircea Postat Ianuarie 3, 2019 Partajează Postat Ianuarie 3, 2019 2904 e PNP, deci nu va merge. Pune BD139. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum