Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare leduri serie paralel

costy

Postări Recomandate

Măsoară cit de imbalansate sint COB-urile și abia apoi vezi ce faci mai departe. Din punctul meu de vedere niște simple rezistente THT de 1/4 W sint suficient de mici și suficient de rezistente ca să fie soluția corecta. 

Link spre comentariu

Cred că ar fi frumos să mai folosim și termeni echivalenți din limba română, sună complet aiurea ,,imbalansul,,.......e chiar așa greu de spus dezechilibru ?

Cred că acele COB-uri puse toate în paralel vor necesita un curent destul de mare, iar reglajul curentului prin ele va fi destul de critic și dificil de făcut într-o manieră sigură.

Editat de validae
Link spre comentariu

Daca doresti sa faci direct o "lustra" respectand schema mecanica  propusa atunci probabil ca merita sa o faci mai solida decat varianta propusa de mine, care era numai "de cercetare".

Eu insa sustin varianta pe care am propus-o, pentru ca a reusi din prima ceva folosibil este putin probabil. Mai mult, daca faci o varianta de test pur si simplu o faci si o pui in functie, si faci pe ea masuratorile de curent direct intr-o varianta functionala.

Era interesant sa ne spui si noua cat vor fi diametrele celor doua cercuri de sustinere / lungimea unui COB / daca le-ai probat si sunt cositoribile, sau numai sudabile / daca pana la urma sunt 40 sau 56, ca ai mentionat ambele cifre / daca lustra este numai cadrul descris sau mai sunt si alte parti mecanice de genul parti care reflecta sau sunt transparente / daca in becul original aveau vreun fel de racire si cum...

Link spre comentariu

Catenele dintr-un ,,becoled,, cu imitație de filament au răcirea cea mai proastă posibil, dat fiind că sunt și închise într-un balon de plastic sau sticlă și suportul lor fizic e foarte îngust. Nu am avut la dispoziție unul să-l cercetez în amănunt, dar deduc din lumina destul de firavă că ledurile nu sunt supuse la curentul maxim, ci probabil pe la jumătate din ce pot, ca astfel să se evite supraîncălzirea lor și distrugerea rapidă. Montarea acelor catene pe un suport extern care să preia și să disipe căldura degajată de ele poate permite un curent și implicit o luminozitate mai mari decât în becul original.Putem să le asimilăm întrucâtva unor benzi cu leduri care vor fi montate pe un radiator mult mai lat decât lățimea lor constructivă, față de varianta în care acele benzi ar funcționa fără niciun radiator, adică ,,în aer,,....

Cred că ar trebui ca suporturile acelor COB-uri sau catene de leduri, să fie ceva mai solide, astfel încât să poată disipa ușor și rapid căldura degajată în cob-urile conectate.

Editat de validae
Link spre comentariu

am uitat sa mentionez diametrele: cerc mare 30cm si cerc mic in fct de unghiul ledurilor dar evident nu sunt batute in cuie, parca ar merge si mai mare, 40cm.... o sa fac un cerc si vad cum arata

lungimea ledurilor este de appx 4,5cm

Link spre comentariu

Pai si ai incercat sa le cositoresti? Merge?

Oricum 40cm ar insemna ceva destul de "dens" tinand cont de puterea pe care o injectezi in atat de multe COBuri, ma asteptam la un diametru mai mare... dar cred ca tu ai oricum idee mai buna.

Ce zice Validae este cu adevarat important... crezi ca exista variante de a mari racirea?

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

se cositoresc foarte usor, maine as vrea sa ma apuc sa masor cat de bine s-ar imperechea.

As vrea sa folosesc metoda cu sursa curent constant pentru ca nu am sursa stabilizata de o asemenea tensiune, am doar o sursa a unui amplificator dar e clasica cu traf si cum variaza tens la priza asa variaza si tens in cc

Voi folosi sursa originala a beculrilor (cc) dar mi-e teama ca multimetrul meu n-are suficienta rezolutie la tensiunea asta pt imperechere, afisand 2 secimale adica 10mV  rezolutie

Link spre comentariu

Eu zic sa nu pierzi deloc timp cu imperecherea.

Mai bine te axezi pe a realiza o varianta expermentala si SIGUR nedefinitiva, in care pui toate COBurile in paralel si cu ceva rezistente serie (singura conditie ar fi ca rezistentele sa fie riguros egale ca valoare). Apoi alimentezi dintr-o sursa de curent constant, daca se poate chiar cea care va fi folosita in final.

Masurand (fara a necesita lipire) doar tensiunea pe rezistente ai toate informatiile necesare, si asta chiar la curentul de lucru.

Daca este cazul vei calcula corecturi sau vei stabili ce COBuri se exclud - si apoi cand treci la o varianta mai "definitiva" care va merge mai  usor si repede.

Din moment ce ai avansat deja banii pe COB nu vad de ce / pentru ce,  ai avea ezitari sa cumperi si sursa, oricum presupun ca nu doresti sa abandonezi la jumatatea drumului.

Iar sursa ramane disponibila pentru un nou proiect in cazul ca este un dezastru total... insa cred ca nici nu intra in calcul asa ceva

Daca mergi pe sursa cu tensiune dubla, poti sa faci si o geometrie "derivata"

P2KY.md.jpg

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

crezi sau nu, am luat in considerare si varianta aia cu 2 cob in serie pt care facusem un alt desen, dar problema e ca nu stiu daca pot lega mijloacele  tuturor perechilor in comun, cred ca apar totusi diferente de potential

hv option.png

Link spre comentariu

Depinde daca doresti sau nu sa "economisesti" rezistente de echilibrare.

Daca dispui rezistentele de echilibrare in serie cu fiecare COB, atunci geometria de mai sus, cu "priza" de V/2 nu are absolut nici un motiv sa produca neplaceri, defapt cu cat sunt mai multe COBuri, cu atat (probabilistic) tensiunea acolo va fi mai aproape de V/2.

Atat timp cat te bazezi pe rezistentele de echilibrare sa echilibreze 2 COBuri, esti in exact acelas caz marind ORICAT numarul de COBuri. Deci nu vad cu ce ar creste riscul cu un numar mare, asa cum ai tu, ba dimpotriva.

Poti insa sa economisesti ceva munca de lipire si poate sa faci fixarea mai rigida, tinand seama de faptul ca daca folosesti si conexiunea serie, atunci numarul de rezistente neaparat necesare este N/2, adica pui doua COBuri inseriate, si in mod evident cu ele nu este necesar sa inseriezi decat o rezistenta.

In cazul asta ai avea insa N/2 de puncte mediane, cu usoare diferente de potential si nu ai putea sa le conectezi impreuna...

Apropos...

Masurarea tensiunii pe COB este foarte "volatila" mai ales ca nu ai garantie 100% ca nu variaza un pic si curentul, si cum spuneai te intereseaza sutimi de volt... Adica ar fi necesar ceva cu minim 4 digiti semnificativi.

Masurarea corecta (este corecta, in sensul ca o poti face mai precis si comod de realizat) este cea a masurarii curentului, dar prin intermediul rezistentelor de balansare ca traductor curent->tensiune. In cazul asta vei masura tensiuni mici, de cateva zeci/sute de milivolti, dar iti ajung doua cifre semnificative.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

ok, am masurat tensiunea pe fiecare cob la 6mA si variaza intre 66.52 si 67.12 adica diferenta maxima este de 0,6V

iar asa arata un grafic ,

tens led.png

Editat de costy
Link spre comentariu

Pai eu as pune in "carantina" exemplarele 1, 2, 56.

Dar nu le-as elimina inca... pentru ca relevanta este numai masuratoarea la curentul definitiv...

Ar ramane 53 COBuri, poate mai trebuie eliminat unul , daca ai nevoie de numar par.

Daca folosesti o sursa de 700mA si 52 COBuri ar rezulta cam 13,5mA pe fiecare.

Diferenta de tensiune estimata ar fi sub 0,4V asa ca eu as pune rezistente de echilibrare de 47-82 Ohmi urmand ca sa fac cu aceste valori testul relevant, cu alimentarea finala.

Oricum, chiar daca folosesti 100 Ohmi totusi pierderea pe rezistentele de echilibrare va ramane sub 2%, ceea ce aste acceptabil.

Link spre comentariu

Pai eu cred ca in becurile OEM COBurile chiar erau legate direct in paralel, fara echilibrare...

Ramane sa ne confirme Costy...

Iar la cat de multe foloseste el, este putin probabil sa se intre intr-o cascada de defectari...

Pe de alta parte nici pierderea calculata mai sus nu are mare importanta deci totusi sfatul este sa procedeze corect.

Link spre comentariu

in becul original erau grupate 2 serie apoi 2 astfel grupuri in paralel  incerc sa-mi fac timp sa mai avansez cu ideile dar  mai greu in timpul saptamanii : servici apoi cate o mica ciubucareala si pe acasa

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări