Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Prizele

Vizitator Pisleag George

Postări Recomandate

Eu cunosc un caz ( in vecini ... ) cu un nene care a murit ascultand la casti , in cada , un radiocasetofon auto alimentat la o baterie de accu de 12V , tot auto ... Din pacate , nu e banc .

P.S. - am luat destule "busituri "electrice ... de cateva ori la 380 V . D'aia industriali ... ma rog , atingere cu dosul degetelor , la ceva cutii de borne , o data la o bara de Cu intr - un aparat , si carcasa . In ziua aceea m - am dus direct acasa de la servici , dupa vreo ora ... n - am mai facut nimic . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Si care ar fi legatura de cauzalitate cu tensiunea de 12V? 

Electrocutare sigur n-are de unde, 12V e o tensiune prea mica sa omoare.

Sigur, nu tensiunea omoara, ci curentul, insa curentul este raportul dintre tensiune si rezistenta, si ar trebui minim cateva zeci de mA pentru deces, ori rezistenta pielii nu-i niciunde atat de mica.

Link spre comentariu

Pai in apa din cada , rezistenta corpului uman e mica . Destul cat o tensiune de 12 V sa produca fibrilatia . Ce o fi facut omul , nu stiu . Am inteles ca toata " mustaria " , ma rog , niste fire , au alunecat in cada . O fi incercat sa le scoata , cine stie ce si cum a atins . Diagnosticul pe certificatul de deces ... stop cardiorespirator prelungit , produs prin electrocutare . Ma rog , asta au spus medicii . Autopsie , caz de moarte suspecta . Poate gasesc ceva pe net ... la vremea respectiva s - a comentat pe plan local in media . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Prin dreptul inimii este suficient numai vreo 7mA daca imi aduc aminte bine.

La 12-14V ar trebui ca rezistenta totala sa fie sub 1.5K ceea ce-i cam putin probabil dar nu tocmai imposibil.

Cel cu acumulatorul este mai posibil sa fi murit daca i-a cazut acccumulatorul in cap cind inccerca sa-l puna sus pe un raft decit prin simpla electrocutare.

Link spre comentariu

Eu nu recomand nimanui sa incerce ... desi e foarte simplu . In apa ( cada ) , valori de zeci de ohmi se pot obtine usor la suprafata mare a epidermei . Ca aceasta e principala " protectie " , deja derma e bine mineralizata , iar corpul in interior are fluide destule , si circulatorii , si imbibatie . Cu ceva adaosuri cosmetice , e si mai usor ... pH - ul e diferit de cel neutru , iar apa nu e distilata . Unii se mai clatesc cu otet pe cap ... Ma rog , fiecare cu parerile si cunostiintele lui . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Ce sa zic ... m - am gandit si eu ... eventual sa fi coincis ( imbaierea )  cu vreun atac de cord etc . Persoana era pustan ... ma rog , tanar ... la vreo 21 de ani . Nu era cunoscut cu afectiuni cardiace . Dupa cum am scris , moartea s - a anchetat de organele competente . Autopsie , medic legist etc .  Rezultatul poate fi discutabil ... eu am expus ce stiu . Personal , cred ca e posibil . Am scris mai sus de ce , " electric " vorbind . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Tinerii  au o rezistenta mai mica decat adultii. Nu cred ca 12V i-au pus capac. O fi avut si uscatorul , o masina de spalat, un prelungitor pe-acolo sa-l ajute. Mie mi-a scapat neonul in acvariu si nu s-a intamplat nimic. Nici nu mai stiu cum l-am scos. In graba, nu mi-a mai picat fisa sa decuplez sigurantele sau sa il scot pe el din priza.

Link spre comentariu

Curentul circula in corpul uman intre 2 puncte . Ca in orice consumator . Eu am bagat mana in cana de apa cu fierbator , din acela cu lamele la 220 V . Pot atinge oricand conductorul de faza al retelei casnice , in aceleasi conditii . Fara probleme . Papuci , parchet etc . Daca intra si celalalt pol ( nulul ) in ecuatie , lucrurile se mai schimba . In baie e umiditate , mozaic ... Un coleg al tatalui meu a murit cu o masina de spalat in brate , vroia s - o scoata din baie . Ma rog , 220 V C.A. O fi fost direct , sau ceva rezistenta proasta de izolatie ? Ca sigurantele n - au sarit , familia era in celelalte incaperi ... si nu s - a sesizat . Apropo , mai stie cineva prizele acelea comuniste , de la hoteluri , pentru masina de ras ? Cu automat PATA , contra tensiunilor de atingere ... decuplau la cativa mA , in caz de defect ... si nu puteai sa conectezi in ele o veioza ( lampa de citit , cu carlig , din ebonita ) cu bec cu fasung mic , de 15 W ... decuplau , am facut proba .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Mediul intern al omului are conductivitatea unei solutii de NaCl 1%. Pielea are conductivitate variabila in limite foarte largi. Daca este grasa si uscata conduce foarte slab. Daca este imbibata cu apa de mare (2,5% saruri) conduce mai bine decat mediul intern. Daca este imbibata cu electrolit de acumulator (acid sulfuric peste 10%) conduce excelent.

Link spre comentariu
3 hours ago, puriu said:

Daca este imbibata cu electrolit de acumulator (acid sulfuric peste 10%) conduce excelent.

Nu vad cine ar fi atat de "curios" ( sa nu zic altfel ) ca sa-si bage mainile in acid sulfuric ( fie el si ala diluat de la acumulatori ).

Dar presupunand ca ar exista un asemenea "destept", conductia aia excelenta de la o mana la alta sau de la o mana la picior, este documentata sau doar estimata de tine?

Nu de alta insa periodic trantesti pe sectiunea asta cate o perla de se pune mata'n coada...

Link spre comentariu

Citind despre cazul celui ce a murit la 12V ma intreb cum de mai scriu eu mesaje pe forum la 25 de ani de când am încasat 250V  curent continuu :rade:. Secunde bune ...  ca or fi fost 5,  ori 6 sau 9 nu știu.

Ideea e ca nu tensiunea conteaza, poate nici timpul expunerii la curent. Mai degrabă unii sunt mai (sau foarte) sensibili la acțiunea curentului și efectul e fatal, chiar la tensiuni mici/curenți mici prin corp.

Link spre comentariu

Rezistenta pielii uscate este de 100kohm. Rezistenta mediului intern, sange si limfa, este de 600 ohm iar concentratia in NaCl este asemanatoare cu a celor perfuzabile de 0,9%. De aici deducem ca atat timp cat pielea este intreaga riscul de electrocutare este scazut. Situatia se schimba in urma unei mici zgarieturi sau a transpiratiei in zona de atingere. Curentul periculos incepe de la 10mA in C.A. si 50mA in C.C. Asta inseamna ca, pentru a avea acest curent, pielea se strapunge electric.

Alegerea tensiunii de 220V (mai nou este 230V, aceeasi Marie cu alta palarie) este luata pe considerente economice ale circuitelor electrice si necesitatea standardizarii conectorilor (prize steckere, etc) dar si de cine a produs cele mai multe echipamente intr-un anumit standard. La echipamentele portabile, cum ar fi radioreceptorul din discutie, standardul este dat de bateriile disponibile. Ca idee, daca puneti in serie 3 baterii 6F22 (de 9V) se obtine 27V si sunt conditii ideale gen maini zgariate si umede/transpirate, se poate muri electrocutat. Acestea pot debita continuu cam 200mA.

Curentul electric alternativ este mai periculos decat cel continuu pentru ca o caracteristica a inimii il face asa. Inima este un muschi care se contracta in functie de frecventa impulsurilor primite. Daca muschiul inimii, mai exact partea de comanda a acestuia, primeste impulsuri cu frecventa de 50Hz, adica 3000 de impulsuri pe minut, va incerca sa "urmareasca" impulsurile dar nefiind biologic posibil va "sari" din impulsuri. Cam asa se traduce fibrilatia. Curentul continuu forteaza muschiul sa se contracte la maximum pana la ruperea acestuia. In ambele cazuri functia de pompa a inimii este afectata, aceasta nu mai pompeaza sangele necesar si creierul intra in starea de lesin urmata de restul starilor. Daca curentul prin organism este mare atunci "sangele fierbe" cu toate efectele termice si chimice.

Un alt aspect este panica care apare la atingere si care creeaza mai multe probleme decat "atingerea".

PS: poti bloca o inima si cu 3V-4V (3-4 baterii de 1,5V inseriate) daca se aplica tensiunea direct in muschiul cardiac. Totul depinde de traseul curentului si de densitatea acestuia in zona inimii fiind cel mai sensibil organ la actiunea acestuia. Restul organelor tolereaza ceva mai bine efectul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări