Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce osciloscop folositi?

valentin78ro

Postări Recomandate

Acum 4 ore, Ion_Bumbu a spus:

In perioada " de service" a activitatii mele foloseam 2 trafo de separare de 500W, unul eu celalalt colegul,  aduse de patron din Germania, chiar nemtesti, era prin `92, invazia asiatica inca nu aparuse, separatoare din care alimentam echipamentul de reparat.

Ne simteam mult mai sonfortabil sa stim ca faza nu poate fi atinsa in nici un fel.

Dupa ce am plecat din service activitatea de depanare s`a redus considerabil da nu am reusit sa o evit.

Bineinteles ca nu mai aveam un separator dar am rezolvat lucrarea romaneste cu 2 trafuri de 24Vac de vreo 300-400VA puse cap in cap pe 24Vac, urit, mare dar mergea bine

la surse mici.

@valentin78ro, sa`l folosesti sanatos si fara probleme!

Multumesc !

Link spre comentariu

Inca n randuri scrise fara raspuns la intrebare.

Spuneti-i clar unui copil de 18 ani care este diferenta intre cele 3 modalitati de utilizare a oscului: fara traf separator si impamantarea scoasa, cu traf separator alimentand oscul si cu traf separator alimentand sarcina. Iar asta strict pt depanarea unei surse in comutatie, situatie intalnita atat de des la capitolul depanare radio-tv.

CITAT:   Erau toti ingineri ... si buni , era atelierul de proiectare la o firma mare de echipamente industriale ,

Si eu ce am scris?       CITAT:    Ca un inginer in caz de forta majora scoate impamantarea el are acoperirea pregatirii superioare care ii permite sa cunoasca toate implicatiile operatiunii. 

Link spre comentariu

Ca sa răspund direct la întrebarea lui @miticamy,  intotdeauna osciloscopul trebuie sa fie într-o priza cu împământare bună și intotdeauna aparatul testat trebuie sa fie alimentat prin traf de izolare.

Ca exista în practica situații în care nu se pot îndeplini aceste cerințe (cum sint unele din cele enumerate de @gauss) nu neg dar în acele situații speciale nu lucrează începătorii sau n-ar trebui sa lucreze, si ar trebui sa lucreze numai specialiști special antrenati.

Link spre comentariu
Acum 8 ore, sesebe a spus:

Felicitări, să-l stăpânești sănătos! 

In principiu orice AMC trebuie sa fie calibrat la cumpărarea de nou dar dacă nu primești și certificat de calibrare (la cele de pe net nu prea primești) nu știi cit de bine s-a realizat acea calibrare existind și riscul ca să nu fie bine calibrat. 

Legat de transformatorul de separare eu recomand întotdeauna alimentarea aparatului testat din transformator și osciloscopului direct în priza impamintata. Din doua motive: electrosecuritate - masa osciloscopului va avea întotdeauna potențialul zero=impamintarea și nu te curentezi și, din motive de reducere a zgomotului captat de osciloscop care este mai mic dacă osciloscopul este impamintat.

Eu personal folosesc un transformator de separare făcut la Petra Iași după specificațiile mele (are și ieșire de 110V de exemplu) făcut pe miez de 350W dar catalogat de ei la numai 250W-300W. Este perfect acoperitor pt alimentarea osciloscopului meu dar eu alimentez cu el aparatele testate. Am alimentat cu el inclusiv invertor de sudura, fără probleme pina la generare arc cind după citeva secunde a declanșat siguranța rapida de 2A cat B ("standard" se folosește cat C prin tablourile de siguranțe - mai lente) aflata în primarul trafului.

În cutia trafului mi-am pus și o "talpa" de fier de călcat de 1500W pe care o pot în seria cu ieșirea trafului cu un comutator pt a limita curentul maxim tras de montajul sub test în caz ca totuși mai am defectiuni pe care nu le-am eliminat înaintea primei alimentari. 

Deci pt mine puterea trafului de 250W-350W este suficienta pt mai orice test. 

Multumesc de informatii! Utile.

Link spre comentariu
On 11/22/2018 at 1:35 PM, gauss said:

... lucra in tablou si a bubuit o petarda de DT ... lucru imposibil dupa cum s - a demonstrat pe forum . In fine ...

Domnule, acelasi lucru l`am crezut si eu obisnuit cu batrinele analogice pina`n 92 sau 93, cind le`a pocnit in mina la niste amici un multimetru digital luat de la Conrad, adevarat era din acelea mici si ieftine fara nici un CAT pe el. Norocul lor a fost ca au lucrat in atelier si tabloul era nou, nout cu disjunctoare magnetotermice.

Pur si simplu s`a desfacut in 2 ca o scoica.

Bineinteles ca n`a facut arc electric din cauza sigurantelor, pe bare era catastrofala situatia.

A fost ultima scula ce au luat`o aiurea, toate luate dupa aia erau minin CAT 4.

Link spre comentariu

Da ... pacat de persoana de care am facut vorbire . Imprudenta ... ochelarii si i - a dat jos de la ochi , era spre seara , si tabloul nu era iluminat ( defect ? ) . Nu stiu ce s - a intamplat ... probabil o fi facut si vreun scurt , cert este ca o flama puternica i - a lovit fata , se apropiase sa vada mai bine ... DT - ul s - a facut bucati topite ... a luat foc plasticul carcasei . Stiu intreprinderea si tabloul respectiv , e din vremea lui Pazvante ... In fine ...

Link spre comentariu

Necazul este cind apare o descarcare electrica in aparat, conturneaza ceva pe carcasa de 2 bani a chinezariei.

Urmarea este topirea conductoarelor de masura urmate de un glob de plasma.

In cel mai bun caz scapi cu mina arsa, daca n`ai manusa, ala este si motivul pentru care exista cleste de siguranta MPR cu manusa.

Link spre comentariu

Da, pentru ce a fost conceputa e 100% sigura. :limb: 

Pana acum nu am vazut meserias serios sa masoare pe bare cu DT9205. Asa cum exista motociclistii donatori de organe asa exista si "mesterii" cu DT9205 din piata.

Link spre comentariu
2 hours ago, Stefan. said:

Cu ce osciloscop masura in tabloul electric?

Asta e 100% izolat de retea si il poti atasa la chei pe post de breloc.

IMG-20181123-180118.jpg

Nu osciloscop ... un multimetru DT xxx , din cele de 20 de lei ...

Link spre comentariu
La 22.11.2018 la 13:09, miticamy a spus:

Si ministrii, cand sunt prea aglomerate soselele, folosesc elicopterul.

Aici problema este clara, inginerii nu au nevoie de sfaturi. Forumul este sursa de inspiratie/ ajutor pt persoane cu pregatire modesta sau medie in domeniul tehnic. Si care nu lucreaza cu trifazat sau kilowati. Cand ajung acolo primesc o instruire specifica, cu semnaturi, responsabilitati. Ei pun o intrebare simpla, pertinenta: cum ma pot proteja cand lucrez direct pe retea cum este cazul  cel mai frecvent la sursele in comutatie? Sa le raspundem ca regina aceea, daca nu au paine de ce nu mananca cozonac?

Raspunsul unui inginer trebuie sa fie clar, la obiect pt un "pusti" de 18-25 ani care a primit cadou un osc si vrea sa treaca la un nivel superior in meserie. Oscul are impamantare si asa trebuie folosit, nu cred ca vreodata protectia muncii de oriunde ar accepta sa fie scoasa in utilizarea curenta de catre un muncitor. Ca un inginer in caz de forta majora scoate impamantarea el are acoperirea pregatirii superioare care ii permite sa cunoasca toate implicatiile operatiunii. 

Am pus de curand simularea cu potentialul punctului de "masa" al tensiunii rezultate dupa redresarea retelei dar Valentin nu a avut nicio reactie. De fapt toti vor sfaturi simple, ceva fara dureri de cap, cum treci la scheme sau elemente de teorie i-ai pierdut. Cu simularea aceasta se intelege ce se intampla cand scoti impamantarea oscului si in timpul testelor ai nevoie sa pui masa sondei la masa iesire sau la masa retea.

Sa mor io, daca la protectia muncii am auzit vre-o data ca inginerii, sub acoperirea pregatirii superioare, au voie sa scoata impamintarile! iar daca sint dintre cei scoliti la FF sau ID, presupun ca nici cu impamintare nu e bine sa se apropie de un utilaj.

Nu observa nimeni cind se cere ajutorul pe forum, ce lucrari de absolvire primesc viitorii ingineri in anul 2018?? majoritatea nedepasind nivelul de casa pionierilor si soimilor patriei?

Iar personal, cu rusine in suflet, sint nevoit sa recunosc ca la nici un loc de munca avut, nici eu nici colegii mei mei nu foloseam impamintari la osciloscoape! Si am lucrat in locuri destul de interesante unde se foloseau curenti maricei si tensiuni peste suta de kv, CC chiar!

E adevarat ca nici nu foloseam osciloscopul asa de kiki dor pentru ca aveam si chiar ma intreb cita nevoie este de el la depanarea electrocasnicelor, de ex. masina de spalat din subiect!

Link spre comentariu
Acum 3 ore, gauss a spus:

Da ... pacat de persoana de care am facut vorbire . Imprudenta ... ochelarii si i - a dat jos de la ochi , era spre seara , si tabloul nu era iluminat ( defect ? ) . Nu stiu ce s - a intamplat ... probabil o fi facut si vreun scurt , cert este ca o flama puternica i - a lovit fata , se apropiase sa vada mai bine ... DT - ul s - a facut bucati topite ... a luat foc plasticul carcasei . Stiu intreprinderea si tabloul respectiv , e din vremea lui Pazvante ... In fine ...

si nu e de mirare ca mii si mii de depanatori utilizeaza aparate de masura ieftine si nu a explodat niciunul? ala a fost un accident, se incadreaza probabil in ceva statististici, nu bubuie multimetrele toata ziua!

Si de ce ai masura direct pe bare cu multimetrul? sau in tabloul electric cu osciloscopul? un aparat de masura, oricit de inteligent ar fi, nu poate inlocui pregatirea celui care il foloseste!

Link spre comentariu

Eu ce sa zic ... am relatat ce am aflat . Intamplarea e reala , mai multe nu stiu ce sa zic . In rest , nu vreau sa reiau discutii care s - au mai purtat . Nu se schimba nimic . Nici in bine daca e rau , nici in rau daca e bine ! Fiecare si le stie pe ale lui , poate masura si cu coltzul halatului ... personal nu ma supar ! Despre pregatire nu cutez sa vorbesc ... a mea e minima . Ca dovada , nu masor in tablouri . Nici macar nu le deschid ... chem electricianul ! Intamplator , asa zice si legea . Stiu ca e un non - sens ( legea ) aici pe forum , si plin de mistokari , dar ... exista mai multe dar(uri). Eu vreau sa ma bucur de ele , asta m - am straduit toata viata . Pana acum , mi - a reusit . Restul ... nu conteaza 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Si daca in tabloul electric ai niste VSD-uri si vrei sa masori linia de comunicatie sau EMI pe iesire? Cu ce le masori? Metru de tamplarie merge? E izolat.

Cand "te joci" cu corentul conteaza sa lasi experienta de meserias si sa o cauti pe aia de om ce trebuie sa ajunga acasa.

Am deviat cam mult de la subiect.

Nu va uitati la clipul de mai jos daca sunteti mai "sensibili":

Editat de Stefan.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări