Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce osciloscop folositi?

valentin78ro

Postări Recomandate

Citat:      Iar personal, cu rusine in suflet, sint nevoit sa recunosc ca la nici un loc de munca avut, nici eu nici colegii mei mei nu foloseam impamintari la osciloscoape!

Da la intamplare 3 exemple de masuratori pe care trebuia sa le faceti cu osciloscopul sa vedem ce grad de periculozitate prezenta montajul. Ca asa poti lucra la o centrala cu 220kVcc dar osciloscopul sa-l folosesti sa depanezi radio si casetofoane.

Link spre comentariu

Am mutat discuțiile despre accidentul nefericit al militarului român aici: 

Vă rog să nu mai deviați subiectul, era vorba de osciloscoape, nu de linii de înaltă tensiune sau de protecția muncii în general.

Editat de validae
Link spre comentariu

Pai instructiunile de baza sunt in documentatia primita odata cu produsul. Primul ajutor de la noi este tocmai in a prezenta o situatie in care folosirea oscului este periculoasa. Dupa aceea beneficiarul incepe cu butonarea lui si cand se loveste de o problema punctuala nu-l opreste nimeni sa vina cu intrebari noi la care va primi raspunsul adecvat. Eu nu vorbesc d-le doar de protectia muncii ci am pus o intrebare tehnica la care si d-ta esti invitat sa raspunzi lucrand in domeniul electric: Care este diferenta in exploatare intre folosirea unui traf izolator care alimenteaza doar oscul si folosirea unui traf care alimenteaza doar sarcina. Ce nu este clar? De unde sa stie asta un elev sau un incepator indiferent de varsta?

Link spre comentariu

Zic ca nu conteaza unde pui trafoul izolator dar e mai convenabil sa-l pui la osciloscop deoarece ala ramane mereu acelasi si pe el vrei sa-l protejezi (uneori si sarcina sau operatorul). Nu mai stai sa te gandesti daca sarcina e dupa trafoul izolator sau daca depasesti puterea maxima a trafoului in cazul testarii sarcinii.

Editat de Stefan.
Link spre comentariu

Dar nu osciloscopul il protejezi, chiar si fara traf de separare si daca masori in primarul unei surse smps "live" nu osciloscopul se arde :)  Ia pune mana pe "masa" sondei cand masori ceva "live" cu impamantarea scoasa la osciloscop ( ca asa nu se "arde" nimic )

Te protejezi pe tine daca folosesti traf separator la aparat si folosesti osciloscopul cu impamantare cu tot, asa cum a fost conceput.

Alta metoda de protectie e daca vrei sa masori doua semnale simultan cu masa flotanta , cum ar fi in portile unor IGBT-uri, pentru asta trebuie sonde diferentiale, scumpe ( dar nu are legatura cu ce vorbim aici )

Link spre comentariu

Am precizat ca uneori si operatorul! Depinde de la caz la caz dar oricum evit sa ating partile conductoare aflate in contact cu partea primara a unei sursa SMPS, chiar si cu trafo separator la sarcina si la osciloscop.

Daca vreau sa ma protejez pe mine las doar siguranta diferentiala la sarcina, oricum in cazul meu e nelipsita la putinele SMPS-uri reparate.

Editat de Stefan.
Link spre comentariu

Citat:    Dar nu osciloscopul il protejezi, chiar si fara traf de separare si daca masori in primarul unei surse smps "live" nu osciloscopul se arde :)  Ia pune mana pe "masa" sondei cand masori ceva "live" cu impamantarea scoasa la osciloscop ( ca asa nu se "arde" nimic )

In sfarsit raspunsul util pt Valentin. Desi a mai fost explicat de cateva ori vad ca de fapt fiecare si-a vazut de viata lui si de cum a inteles raportarea la lumea inconjuratoare. Sa spui pe un forum de electronica in anul 2018 "Zic ca nu conteaza unde pui trafoul izolator dar e mai convenabil sa-l pui la osciloscop deoarece ala ramane mereu acelasi si pe el vrei sa-l protejezi"...

Citat din nou:         Ia pune mana pe "masa" sondei cand masori ceva "live" cu impamantarea scoasa la osciloscop ( ca asa nu se "arde" nimic )

Pai am postat de 2 ori ce simti. Asta:

330936415_masaosc.jpg.8632d420e19146c9e8995a9ee5c9cb23.jpg

Link spre comentariu

Da miticamy, am vazut clipul asta acum cativa ani asa ca nu dvs. ati inventat apa calda. Fiecare isi asuma pe unde baga mana dar eu prefer sa nu o  bag cu sau fara traf izolator la sarcina.

In anul 2017 puteam afirma asta dar in 2018 nu? :rade:

Editat de Stefan.
Link spre comentariu

Nu este vorba ce-ti asumi dumneata acasa, poti sa stai cu fire neizolate sau poti sa ai instalatie de 24V sa fii total in siguranta. Dar nu raspunde la o problema serioasa daca nu te pricepi. Oare noi cum ne-am descurcat in anii 70-80 fara YT? Lucram la plezneala, vedeam cine se electrocuta si nu faceam ca el? Pai de aceea am pus intrebarea care este diferenta intre locul unde pui traful separator si de ce se lucreaza cu impamantarea scoasa. Daca nimeni nu a considerat ca merita deranjul sa raspunda nu vad de ce am mai continua. Romanii se pricep la bascalie sau il iau in brate pe vesnicul "lasa ca merge si asa".

Iar cu clipul ala nu stiu ce contradictie ai scos la iveala. Spune cu vorbele dumitale ce ai de spus. Cu atatia ingineri pe forum punem clipuri de la altii de parca toti ne-am ocupat cu agricultura pana acum.

Sa spuna cine a urmarit clipul intreg, dar pe sarite eu am inteles ca trateaza problema doar cu impamantarea conectata permanent, deci tipul nu prea s-a gandit ca cineva va lucra cu ea deconectata. Oricum nu stiu de ce ai pune masa sondei pe o tensiune oarecare de iesire, nu stiu cum de eu am reusit 40 ani sa pun masa sondei doar la masa montajului, fie ea masa de iesire sau masa retelei redresate.

Link spre comentariu
2 hours ago, modoran said:

Dar nu osciloscopul il protejezi, chiar si fara traf de separare si daca masori in primarul unei surse smps "live" nu osciloscopul se arde :)  Ia pune mana pe "masa" sondei cand masori ceva "live" cu impamantarea scoasa la osciloscop ( ca asa nu se "arde" nimic )

Adica diferenta de potential, care a prezentat-o si userul @miticamy nu produce nici o dauna osciloscopului ? Acea diferenta este pusa la impamantare prin masa osciloscopului.

Este exact ca si cum ai dori sa pui minusul de la condensatorul de filtraj din primarul smps-ului la impamantare

Link spre comentariu
Acum 1 oră, miticamy a spus:

Nu este vorba ce-ti asumi dumneata acasa, poti sa stai cu fire neizolate sau poti sa ai instalatie de 24V sa fii total in siguranta. Dar nu raspunde la o problema serioasa daca nu te pricepi. Oare noi cum ne-am descurcat in anii 70-80 fara YT? Lucram la plezneala, vedeam cine se electrocuta si nu faceam ca el? Pai de aceea am pus intrebarea care este diferenta intre locul unde pui traful separator si de ce se lucreaza cu impamantarea scoasa. Daca nimeni nu a considerat ca merita deranjul sa raspunda nu vad de ce am mai continua. Romanii se pricep la bascalie sau il iau in brate pe vesnicul "lasa ca merge si asa".

Iar cu clipul ala nu stiu ce contradictie ai scos la iveala. Spune cu vorbele dumitale ce ai de spus. Cu atatia ingineri pe forum punem clipuri de la altii de parca toti ne-am ocupat cu agricultura pana acum.

Sa spuna cine a urmarit clipul intreg, dar pe sarite eu am inteles ca trateaza problema doar cu impamantarea conectata permanent, deci tipul nu prea s-a gandit ca cineva va lucra cu ea deconectata. Oricum nu stiu de ce ai pune masa sondei pe o tensiune oarecare de iesire, nu stiu cum de eu am reusit 40 ani sa pun masa sondei doar la masa montajului, fie ea masa de iesire sau masa retelei redresate.

Dece spui ca nimeni nu s-a deranjat sa răspundă? 

Am răspuns clar cu 1-2 pagini în urma ca osciloscopul trebuie sa stea TOTDEAUNA în priza cu împământare bună. 

Solicit unui moderator sa blocheze acest topic și chiar eventual să-l ascundă pt ca se face de prea multe ori recomandarea de a utiliza osciloscopul cu împământare izolata, recomandare care vine de multe ori chiar de la persoane ce pina acum păreau ca știu ce spun. 

Pe nimeni nu interesează prea mult cum măsoară ei în propriul laborator (balcon) și cit de tari sint ei ca deși folosesc osciloscopul cu impamintarea flotanta și măsoară direct în primare la surse SMPS, nu s-au curentat niciodata. 

@miticamy a pus clar intrebarea:

Nu ce face fiecare acasă îl intereseaza ci cum este corect sa se procedeze.

Răspunsul s-a dat mai demult dar se găsesc o mulțime de chibiti care nu au altceva de făcut decit să-l contesteze, deși unii dintre ei nici măcar nu au propriul osciloscop. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Cu tot respectul,pentru contestatarii legarii permanente la pamant a osciloscopului!

Nu recomand lucrul cu osciloscopul decat legat la impamantare!

Utilizati traf separator pentru montajul in care faceti masuratorile cu osciloscopul!

Daca, din diferite motive,nu se poate lega la impamantare osciloscopul atunci utilizati traf separator pentru alimentarea osciloscopului!...DAR! mare atentie! in aceasta situatie pot aparea diferente de potential periculoase ca valoare intre sondele de masura si montajul de masurat!

Cer scuze colegilor care au postat in topic pentru ca am bolduit pasaje din postul meu,dar sunt patit-si pe propria piele si pe a altora!- si ma simt dator sa atrag atentia asupra riscurilor!

PS. In 2004 am facut o greseala la o masuratoare cu un osc al intreprinderii...diferente mari de potential intre sonde si punctul de masura pe care nu le-am luat in calcul...am prajit scula si,desi am reparat-o,intreprinderea m-a obligat sa cumpar alta noua pentru ca s-a considerat ca scula veche reparata nu mai corespundea metrologic....vreo 60 de milioane in bani vechi....4,5 salarii de ale mele in acel moment....

Cu scuze de off-topic!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări