Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

LAMPIZARE TUNER

victordascalescu54

Postări Recomandate

M-am procopsit cu acest tuner scapat prin arcul timpului ca neatins (interior/exterior)

Observand ca decodorul iese direct fara un buffer catre preamp. si sigur s-ar putea sa aiba probleme de adaptare de impedanta care strica si filtrul low-pass (constanta de 50 us), ma gandesc sa-i fac o lampizare.

Rog pe colegii avansati si experimentati sa-mi sugereze ceva PRACTIC si simplu de adaptat la acest aparat.

Propos, interiorul este destul de aerisit, asa ca permite interventii fara sa incomodoze alte circuite.

Multumesc anticipat.

image.thumb.png.f2e86e12c0b98b974f1be0cb16d4e75e.png

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Nu este nevoie de nici un buffer la ieșire , toate preamplificatoarele de calitate au la intrari buffere , ca să se " pupe " cu aproape orice sursă de semnal .

Puteți monta un buffer pe tub doar așa.....de amorul lămpilor .

Link spre comentariu

Merita incercat si vazut cum se schimba sunetul.....sigur o sa se schimbe.  

Puteti opta pentru un buffer cu ECC81 sau ECC82. Gasiti pe google scheme diverse si foarte simple. 

Eu mi-am facut un preamplificator cu buffer ECC82 si trec toate sursele de semnal prin acest buffer. 

Link spre comentariu
Acum 30 minute, vlad1980 a spus:

Nu vreau sa incepem o astfel de discutie ca nu mai terminam:)

Cel mai bine este sa se testeze si daca rezultatul este pe placul ascultatorului atunci este un test reusit.

Cred ca am sa incerc varianta lampizatorului polonez cu srpp, dar mi-ar fi placut sa-l fac cu niste tuburi miniatura.

Speram sa obtin niste discutii practice, aplicate si nu de principiu.

Link spre comentariu

Iata si un raspuns pentru cei sceptici:

"The purpose of lampization is simply to squeeze better sound from existing CD, and not by a mere tuning, but by a radical change, taking the sound quality level to the best achevable. We will reach a quality so high, that we will never need or want to buy a better CD player.

The "quality" coming out of a DAC converter chip is very good, but it is being damaged by badly designed analog output stage. We eliminate this stage altogether and replace it with one simple triode. The improvement is not because this is a tube, tubes are not "magical sound improvers" but simply because we simplify the circuit from hundreds of elements to a dozen or so. SIMPLICITY and POWER are the key words. Tube output is the simplest possible, and on top of that - very powerful. In hi fi terms - tube is able to "drive" the amplifier better.

The resulting improvement is not subtle, it is easy to hear: bass becomes deeper and better, mids are magical, pure and rich, and trebles become open, airy, detailed and strong. The soundstage becomes twice as wide and twice as deep, and the pleasure of listening increases significantly."

Link spre comentariu
8 hours ago, victordascalescu54 said:

The "quality" coming out of a DAC converter chip is very good, but it is being damaged by badly designed analog output stage.

Adica nu au fost in stare inginerii de la Dual sau alte firme sa proiecteze un etaj audio altfel decit "badly"?

8 hours ago, victordascalescu54 said:

In hi fi terms - tube is able to "drive" the amplifier better.

Eu cred ca daca tubul era solutia o gaseau si aia care au facut tunerul sau CD-playerul.

Link spre comentariu
Acum 17 minute, d2134 a spus:

Adica nu au fost in stare inginerii de la Dual sau alte firme sa proiecteze un etaj audio altfel decit "badly"?

Eu cred ca daca tubul era solutia o gaseau si aia care au facut tunerul sau CD-playerul.

Acum 19 minute, d2134 a spus:

In acea perioda de timp nu prea au fost interesati sa intercaleze tuburi in calea audio, aproape toti electronistii si firmele consacrate erau cuprinsi de entuziasmul semiconductoarelor si nu dadea de loc bine sa arati un tub pe PCB-uri intesate cu IC-uri, am "muscat-o" si eu intre timp m-am lecuit si parerea mea este ca "lampizarea" este benefica daca sunteaza calea analogica cu SS

Link spre comentariu

Multumesc colegilor de forum gsabac si untold ca au inteles la ce ma refeream.

Iar pentru cei /cel care nu a inteles contextul, iata, explicatia era ff simpla, la acea data sursele erau proiectate sa se adapteze pe amplificatoare cu intrari a caror impedanta era de 470k.

Astazi, fie ca le construim noi sau le luam de-a gata intrarile sunt la nivel de 50 max 100 k ceea ce solicita ff mult o sursa cu impedanta de 22-50k , ca sa nu mai punem nivelul de semnal care pe vremuri era de circa 300 mV iar astazi este de aproape 1V

Iar ca un fapt specific acestui tuner din acea epoca, semnalul iese din decodor direct prin reteaua de egalizare de 50 uS si pina si cablul poate influenta in rau constanta de egalizare.

Eu cand nu inteleg ceva, citesc, intreb, ma documentez si dup, daca am ceva de aratat ....ies in public.

(no offense)

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări