Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator Clasa D

alexy

Postări Recomandate

Schema postata de dv. nu este cea Buna! Trebuie 3 porti invertoare.  Semnalul nedefazat se ia după 2 porti înseriate,  iar cel defazat dupa încă o poarta inserata cu cele doua. Deadtime apare din asimetria IR2110 (asigura Deadtime intern) și din delay introdus de porțile logice. Funcționează excelent. Amplificator ăsta a fost conceput pe când IRS nu se găsea axa ușor.  Are însă o problema Mare! Nu are protecție la scurt pe Ieșire!  La un scurt, adio mosfeti și Driverul IR, poate chiar și 4049.

Link spre comentariu
La 30.10.2018 la 19:59, vijelie02 a spus:

@gsabac eu stiam ca nu e posibil sa obtii atea sute de W doar din 2 tranzistori(mai ales cei specificati), poate intelege si initiatorul topicului acest aspect. Ce o fi asa greu sa faci un amplificator si sa spui ca are real doar 250W. Probabil nu ai vanzare? De la 250W-300W pana la 500W e cale lunga.

@maxente sursa aia(dupa cum se vede si in poze) e cvasirezonanta, semipunte, si cred ca e stabilizata - se vede un optocuplor pe placuta de control. 

Daca controlul pwm este cu SG3525, placuta este montata mult prea apropiat de radiator, parerea mea. Frecventa SG-ului este influentata destul de mult de temperatura( si nu numai ).

@VIJELIE, un mosfet cu Rds on  de 0,01 ohm are, la I drena 20 A sa zicem, o disipare de 4 w. Deci se pot face amplificatoare clasa D cu putere de 200W cu o singura pereche de finali IRF 640, amplasați pe un radiator puțin mai mare decât cel dintr-o sursa ATX.  Contează foarte mult Vds,  Rds on și Ciss.

Editat de dinozoff
Link spre comentariu

Domnule @dinozoff, ati citit cu atentie prima postare ? am zis eu ceva de 200W? am zis ca nu se pot obtine cele 500W(eu m-am exprimat asa: atatea sute de W). Probabil trebuie sa-i explicati celui care a deschis acest topic. Tot dansul tranteste o schema cu 900W si o alimentare de +/-30V.

Link spre comentariu

Am finalizat amplificatorul ,alimentarea amlificatorului are +/- 70V , am avut o problema cu kitul Velleman K4700 nou nout , la probe stateau ambele leduri aprinse si de wait si error (o sa ma uit ce are ), am renuntat la el si am luat alt kit de protectie Dc , am facut un montaj pentru reglarea automata a ventilatorului pentru radiator , la 25c ventilatorul primeste 7v , iar cand creste temperatura ,turatia ventilatorului se modifica , la 35C turatia ventilatorului este la maxim,,si acum teste sant foarte multumit cum merge ca claritate , si putere pentru boxele mele,,,,,,,

TEST
testele sant facute pe o placa de sunet creative sound blaster zxr , si boxele sant cu difuzoare (2 buc pe o boxa ScanSpeak 22W/8851T) , SATORI MR16P 4  , ScanSpeak D2904/7100-03 

Protectia mulumesc domnului Marian

PWvqFAH.jpg

Amplificator

IP44m5u.jpg
DOFTLie.jpg
dbdqTA6.jpg
BVfS5Lw.jpg
nEV9P8K.jpg
eLktTab.jpg
hzhL5jn.jpg
HirkZsu.jpg
940pJCC.jpg
5S1iDZh.jpg
0X0S2Ld.jpg
TOhdCmw.jpg
tcwoTIl.jpg
bv7UrDE.jpg
ghN20Ma.jpg
F4nWhBf.jpg

Link spre comentariu

Felicitari pentru realizare!

O sa fiu putin rautacios si o sa iti atrag atentia ca 3-4 poze ar fi fost suficiente pentru a prezenta realizarea, ne cam pierdem prin tot amalgamul ala de poze,  iar multe dintre ele sunt facute fix aceluiasi obiect.

Spor in continuare!
Adrian

Link spre comentariu

Se incing asa de tare amplificatoarele alea in clasa D, de le-ai pus ventilator ? 

Eu stiam ca la clasa D nu mai e nevoie de racire mare, eficienta fiind peste 90%.

Cred ca mai repede ar merge ventilatorul pus la sursa de alimentare.

Vreau si eu sa incerc un amplificator clasa D cu LM331+CD4093+IR2113 si dupa, o sa mai incerc unul cu IRS2092+TC4420.

Editat de maxente
Link spre comentariu

Nu se incinge asa de tare radiatorul , dar totusi o ventilatie , cu regulator de turatie automata se merita , iar la sursa , nu se incalzeste asa  de tare , am lasat amplificatorul 24 de ore mergand 

Editat de alexy
Link spre comentariu
On 11/13/2018 at 9:48 AM, alexy said:

testele sant facute pe o placa de sunet creative sound blaster zxr , si boxele sant cu difuzoare (2 buc pe o boxa ScanSpeak 22W/8851T) , SATORI MR16P 4  , ScanSpeak D2904/7100-03 

vai.. dar ai ceva sange in tubulatura sa testezi un amp clasa D realizat artizanal pe acele difuzoare 

De curand dupa ce am realizat un amp cu ir2092 si l-am tot ascultat o vreme, am pus la cantat unul din ampurile vechi, clasa AB. Nu stiu cum sa explic, dar mi s-a parut ca o schemuta simetrica fara pretentii prea mari (gen alea apex de pe forumurile de afara) suna cumva mai "carnos" decat ampul meu clasa D. Fireste ca la inceput dupa ce abia finalizasem pe cel clasa D, initial aveam impresia ca n-am absolut nimic sa-i reprosez. 

Mai ales ca dispui de incinte cu difuzoare de-astea mai deosebite, incearca eventual niste comparatii cu ceva ampuri mai conventionale. 

Link spre comentariu

am si un amplificator Technics su-c800u - se-a900s  , boxele stiu cer ceva putere la difuzoarele pe care le are , asa sant difuzoarele scanspeak , si de aia nu stiu ce amplificator sa pun , la aceste boxe

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări