Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator Clasa D

alexy

Postări Recomandate

Amplificator Clasa D IRS2092+IRFB 5615   2x500 4ohm si sursa SMS 700w , +/- 25v-------90V  , protectie boxe  Velleman K4700  ( Carcasa de la un Technics SU-V550 )

Luzu27s.jpg
jNtNneq.jpg
rzr6n68.jpg
yTf89xR.jpg
GMBrDb8.jpg
k7LE7Aj.jpg
TymHqXD.jpg
TVfr2v3.jpg
04GPdUA.jpg
POkUIqT.jpg
1i2ZItC.jpg
aMkBNlF.jpg
wGL2ICo.jpg
VPklhlc.jpg
0azxqRS.jpg
kW4wzfz.jpg
4giyAMK.jpg

Mufe RCA + BOXE

KMbUXNv.jpg
AAkLikf.jpg
fD0cuCz.jpg
z9xqo5b.jpg
qBkLNMa.jpg
aWmcc9t.jpg
VHdryEb.jpg
ZsZG3vn.jpg
iw9l22i.jpg
7vsGclL.jpg
bKNiNxd.jpg

CABLURI Pentru potentiometru + legatura boxe

dyMdMBd.jpg
dPAZg6u.jpg
rAOEqPN.jpg
x2kJIyl.jpg
A3aU6mz.jpg
BPzAIl9.jpg
ZHxpqb1.jpg

La protectia pentru boxe Velleman K4700 , sant rezistentele R23,24,25,26 , trebuie sa le scot???????   si masa pentru difuzoare o am comuna la ambele canale este bine asa cum arata in schema legaturile la difuzoare

hqVEvJo.jpg
KSpwbKp.jpg
2NIiXer.jpg

Link spre comentariu

Pina aici se vede doar o amplasare de module si poate ne spuneti ce scheme au si provenienta lor.

Cu sursa de alimentare de 700W se poate obtine maximum 320Wrms pe canal, cu observatia

ca tensiunea de alimentare nu trebuie marita peste +/-60-65V deoarece nu rezista tranzistorii finali.

Cu 2 module de alimentare se pot obtine de 2 ori 500W, daca intradevar radiatorul nu se supraincalzeste fara ventilatie fortata,

deoarece trebuie sa disipe peste 100W la putere maxima cu sinusoida si poate circa 40-70W cu muzica.

@gsabac

Link spre comentariu

Sursa asta nu are reglaj de tensiune. Reglajul este dat de numarul spirelor din transformator.

@gsabac scheme nu cred ca putem vedea, sunt module gata construite mai putin protectia velleman. module ce pot fi gasite pe google. Probabil contributia colegului este prinderea lor in carcasa si interconectarea lor.

Evident ca si sursa cat si amplificatorul au nevoie de ventilatie.

Asteptam rezultatele finale, eventual teste.

Sunt curios cum de a reusit perfomanta cu 2 tranzistori pe canal sa scoata atata putere.

Editat de vijelie02
Link spre comentariu

@vijelie02, v-ati dat seama corect despre putere si raspunsul este aici, se poate obtine o putere de doar 300W:

Features
• Key Parameters Optimized for Class-D Audio
Amplifier Applications
• Low RDSON for Improved Efficiency
• Low QG and QSW for Better THD and Improved
Efficiency
• Low QRR for Better THD and Lower EMI
• 175°C Operating Junction Temperature for
Ruggedness
• Can Deliver up to 300W per Channel into 4Ω Load in Half-Bridge Configuration Amplifier
Description
This Digital Audio MOSFET is specifically designed for Class-D audio amplifier applications. This MOSFET utilizes
the latest processing techniques to achieve low on-resistance per silicon area. Furthermore, Gate charge, body-diode
reverse recovery and internal Gate resistance are optimized to improve key Class-D audio amplifier performance
factors such as efficiency, THD and EMI. Additional features of this MOSFET are 175°C operating junction
temperature and repetitive avalanche capability. These features combine to make this MOSFET a highly efficient,
robust and reliable device for ClassD audio amplifier applications.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

@gsabac eu stiam ca nu e posibil sa obtii atea sute de W doar din 2 tranzistori(mai ales cei specificati), poate intelege si initiatorul topicului acest aspect. Ce o fi asa greu sa faci un amplificator si sa spui ca are real doar 250W. Probabil nu ai vanzare? De la 250W-300W pana la 500W e cale lunga.

@maxente sursa aia(dupa cum se vede si in poze) e cvasirezonanta, semipunte, si cred ca e stabilizata - se vede un optocuplor pe placuta de control. 

Daca controlul pwm este cu SG3525, placuta este montata mult prea apropiat de radiator, parerea mea. Frecventa SG-ului este influentata destul de mult de temperatura( si nu numai ).

Link spre comentariu

Citez: Am vazut o schema cu tranzistori IRFB 5615 cu , alim bias 12v asa cum am si eu  ,,,,,,,,,,,,, de 900w

Asta probabil e o gluma buna, la o alimentare de +/-30V sa obtii 900W. Daca autorul acelei scheme scria 1500W probabil ca atat si scotea :rade:

@miticamy Poate termenul cvasirezonant deranjeaza(probabil ca sa le diferentieze de cele rezonante)....am observat ca este folosit pentru sursele care au frecventa fixa si au in primar un circuit LC. Sursele rezonante au frecventa variabila. De fapt, nu va explic eu cum e cu sursele, la experienta d-voastra in surse.... Daca considerati ca termenul cvasirezonant nu e corect pentru aceasta topologie nu ne suparam daca ne dati o mana de ajutor.

Link spre comentariu

Daca Siemens precizeaza ca se pot construi amplificatoare de pina la 300W, atunci un amator experimentat sau neexperimentat

nu poate obtine aceasta putere in conditii de siguranta in functionare.

Siemens IRFB 5615: Can Deliver up to 300W per Channel into 4Ω Load in Half-Bridge Configuration Amplifier.

Si aceeasi schema ca in postarea lui @alexy, dar cu tranzistorii IRFP4227 de 330W si alimentare de +/-85V este uneori cotata cu 900W.

Pentru cei interesati, in aplicatia IOR (Siemens) IRAUDAMP9, este proiectat un amplificator clasa D de 1700W pe 2 ohmi cu 2 perechi de IRFP4227.

IRAUDAMP9.png.278bf5f7b43140c0f9009116a0feaf03.png

Pe aceasta schema bloc se observa citeva module care asigura siguranta in functionare, alaturi de o proiectare profesionala.

PS. Toate schemele cu circuite TLxxx sunt amplificatoare pentru goarna, deoarece functioneaza la frecvente mici de comutatie,

iar pentru fidelitate trebuiesc folosite circuite performante gen "ultra fast precision comparator 10nS" de exemplu LT1016 care poate functiona

bine la 400KHz, intr-un amplificator clasa D.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu
La 30.10.2018 la 20:10, alexy a spus:

Am vazut o schema cu tranzistori IRFB 5615 cu , alim bias 12v asa cum am si eu  ,,,,,,,,,,,,, de 900w

FLL5U7w.jpg

Schema ăsta am făcut eu și merge perfect. Puterea nu e de 900 w ci de circa 600w cu alimentare dubla de 85v. Dar banda audio este pana la 18khz.  Frecventa oscilație este de 185kHz. Dar: 4049 este bine sa fie de foarte bună calitate pentru ca H ÎN și L ÎN de la IR 2110 necesita circa 2 mA. Se prefera variantele bufferate ale CE.  Eu am avut niște MMC4049 care funcționează perfect. Schema se numește IRS900D și folosește tranzistori IRFP4227 IRFB4227 sau IRFB5615.

Editat de dinozoff
Autocorectorul tabletei de pe care postez
Link spre comentariu

Felicitari pentru realizare, poate ne aratati si poze cu amplificatorul finit.

Schema de 900W pe care o stiam eu este in poza.

1189588596_900WCLASS-DPOWERAMPLIFIERCIRCUIT.thumb.jpg.02d3ee005367f4f147c2ead3c9b852aa.jpg

In continuare am sa fac opozitie constructiva schemei, adica ce hibe vad eu si cum pot fi eliminate.

1 - Niciodata nu se lasa in aer intrarile circuitelor CMOS neconectate, trebuiesc puse la Vss.

2 - Circuitul in ansamblul sau nu realizeaza un "dead-time" deci tranzistorii finali au perioade scurte de timp in care conduc simultan

si astfel datorita depasirii curentului maxim se scurteaza durata de functionare. Circuitul specializat IRS2092 are timpi morti reglabili

de 25, 40, 65 sau105nS, IRS20957 de 15-22nS si IRS20965 de 10-20nS.

3 - In toate documentatiile de circuite specializate se specifica o putere maxima audio de 500W, chiar daca circuitul driver este

cu o capabilitate de 1A sau 2A. Este si cazul lui IR2110 care are 2A, deci este supraincarcat dupa datele de catalog.

165894335_IRS20965utilizare.png.a66bd6a21090e1be01ff8abe946b37a1.png

Concluzia este ca desi la masuratori pot rezulta mai mult de 500W, functionarea la puteri mai mari de 500W este nesigura.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări