Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Defect BV Platinium RML-21QTXT

mario2007

Postări Recomandate

La acest tv am un defect pe baleiajul vertical in sensul ca imi apare cursa de intoarcere, chiar si dupa ce am schimbat cond. de 100uf/35v,2200uf/16v,1000uf/35v,0,47uf/50v de pe LA 78040...unde ar trebui sa mai caut ? Multumesc anticipat !

Link spre comentariu

Domnule ,miticamy si fara suparare asa mare incredere aveti dvs in osciloscop ?eu nu cred asa ceva dar vad pe aici pe forum ca tot comentati cine are osciloscop si cine nu are, eu cred ca ar fi mai bine din partea dvs cu experenta sa dati  indicatie unde ar fi problema , si nu mai vorbiti numai de osciloscop ,si vorbit de sfaturi  utile din experenta dvs  la colegul de mai sus sa rezolve problema, eu cred ca e mai bine asa ce ziceti ???.

Editat de gigi56
Link spre comentariu

Ai incredere in oameni, in animale, in politicieni...In tehnica nu ai cum sa stii cum se comporta un circuit pt ca nu vezi electronii sau eventualele defectele ale componentelor. Cei care nu ati urmat cursul firesc--intelegerea functionarii circuitelor electronice si apoi a diverselor aplicatii cum este si televizorul--este normal sa priviti ciudat folosirea permanenta a osciloscopului. Daca gigi 56 are legatura cu anul nasterii, eu am inca 2 ani in plus de existenta pe Pamant si probabil 42 in plus de folosire a oscului. Crezi ca mai este nevoie sa-ti explic ceva ce am observat aproape zilnic in activitate? Nu am cum, este ca si cand mie mi-ar explica un pictor cum foloseste ustensilele lui.

Cum spuneam se pleaca de la intelegerea circuitului. Ce este un etaj de cadre? Un amplificator de putere ce ataca o inductanta cu frecventa de 50 Hz. Cand ai o inductanta ai energie magnetica inmagazinata care trebuie evacuata dupa fiecare ciclu. Pt ca sa avem o cursa utila pe verticala cat mai mare trebuie sa facem recuperarea in timp cat mai scurt si s-a folosit metoda maririi artificiale a tensiunii pe bobina pe cursa inversa cu acel condensator de 100uF atat de important. El ajuta sa avem un impuls de 1mS de amplitudine mare la iesirea amplificatorului de forta. Dar nu etajul de cadre stinge cursa inversa, adica acel condensator ci acel impuls este folosit pt a genera un alt impuls dreptunghiular ce merge la etajul video ca sa blocheze catozii pe timpul cursei inverse cadre care va intuneca tubul de nu mai vedem acele liniute peste imagine. Deci liniutele sunt intotdeauna doar comanda catozilor le face sa dispara. Asa ca si un defect in alimentarea finalului video poate sa aibe acelasi efect (cond de filtrare tensiune 200V), adica etajul final cadre are comanda de stingere cursa inversa dar catodul nu mai poate ajunge la 200V pt ca nu are energie de la electrolitic.

Tot ce am scris cu oscul se vede in 0,5S, adica daca stii ca pe final cadre este perfect dar vezi pe ecran liniutele te gandesti automat la etajul video. 

Ce face oscul? Te ajuta cand esti fraier (nu esti un inginer cu experienta) sa te descurci sa nu mori de foame. Exemplu azi am vrut sa modific rapid o sursa ATX cu 494 pt uz general pe o singura tensiune dar sa aibe limitare de curent. Am zis sa nu pun o rezistenta de putere pe iesire ci sa folosesc un traf driver ca traf de curent. Pt ca nu stiu ca SMILEX sa calculez compensari am luat-o babeste cum fac si depanatorii ce nu stiu teorie. Am pus diversi condensatori de la valori mai mari--2,2uF--si am urmarit comportarea la diverse tens de retea si sarcini. Daca foloseam doar voltmetru pe iesire totul era minunat --limitarea functiona-- dar oscul mi-a aratat ca erau combinatii in care bucla se cala pe o frecventa si nu mai aveam curent constant prin tranzistori. Am ajuns la o valoare la care a trecut toate testele. Iata ca si pe mine care nu sunt inginer m-a scos din incurcatura si nu a fost nevoie sa pun schema si un film pe forum si sa intreb baietii mai priceputi ce sa fac. Asta nu inseamna ca nu intreb si eu cand nu reusesc sa ma descurc, asta inseamna forum. Dar nici sa intrebi toate maruntisurile ca nu ai scule sau nu ai chef de studiu.

Link spre comentariu

Am cerut ajutorul in rezolvarea acestei probleme deoarece fiind plecat la niste cunostinte in alta localitate am fost rugat sa arunc o privire la acel defect descris si m-am gandit ca as putea gasi putin ajutor pe un forum de specialitate de la alti colegi in rezolvarea mai rapida a problemei.Sunt de acord de a folosi iun osciloscop pe care il detin deja, dar nefiind in localitate nu am acces la el...Acum daca unii dintre noi se cred mai buni decat ceilalti ar trebui sa o dovedeasca prin a da o solutie reala nu prin a explica ceea ce se poate face cu un osciloscop...pentru ca ceea cred ce stiu unii nu le-au descoperit ei ci le-au citit ca si noi ceilalti...

Link spre comentariu

Cursa asta poate apărea și dacă screenul e reglat prea sus.Binenteles că și filtrajul pe video poate da manifestarea.

Daca e pe tot ecranul este una,daca e doar in partea de sus e alta. Asta trebuie să știm.

Link spre comentariu

Schimbat cond. 1uf/160v si CI STV 9302 cu LA 78040 si tv functioneaza normal.

CI din baleiajul vertical original a fost tot LA 78040 dar se pare ca la o reparatie ulterioara a fost inlocuit cu STV 9302.Multumesc tuturor si in special Dan Cod !

Editat de mario2007
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări