Rares Alexa Postat Octombrie 30, 2018 Partajează Postat Octombrie 30, 2018 De ceva timp, lucrez la un corector de ton cu tuburi. Încă nu m-am hotărât ce tuburi să folosesc. ECC83 sau 6N2P. Schema: Link spre comentariu
Untold Postat Octombrie 30, 2018 Partajează Postat Octombrie 30, 2018 Incearca cu ambele si care-ti gadila urechea mai placut, p-alea sa le lasi. Cat dureaza sa scoti si sa infigi un tub in soclu...cat ai zice " acid dezoxiribonucleic" ... 2 Link spre comentariu
Rares Alexa Postat Octombrie 30, 2018 Autor Partajează Postat Octombrie 30, 2018 Așa am să fac. Trebuie doar să montez un mic comutator pentru modificarea alimentării la filamentele tuburilor. Așa ceva ar trebui: Link spre comentariu
gsabac Postat Octombrie 30, 2018 Partajează Postat Octombrie 30, 2018 (editat) Imi place designul corectorului de ton si daca tuburile sunt bune, rezultatele vor fi identice. Am o nelamurire in legatura cu valorile potentiometrelor utilizate si anume, pe schema sunt valori de 250K la potentiometrii de reglaj joase si inalte iar in poza apar potentiometre marcate B1M, adica valoarea ar fi de 1Mohm, valoare care evident afecteaza performantele corectorului de ton. PS. Daca este necesar, poate ar fi bine sa mai introduceti o amplificare suplimentara. @gsabac Editat Octombrie 30, 2018 de gsabac Link spre comentariu
Rares Alexa Postat Octombrie 30, 2018 Autor Partajează Postat Octombrie 30, 2018 Această schemă am gasit-o undeva pe elforum. Acolo am vazut că într-un montaj erau puși potențiometre de 1M liniare și am zis că să pun la fel, deoarece de 250K liniare nu aveam. Link spre comentariu
THOMAS Postat Octombrie 30, 2018 Partajează Postat Octombrie 30, 2018 Valorile potentiometrelor nu pot fi puse asa din burta,acolo fiind vorba de un corector de ton in punte Baxandall valorile sunt strict calculate in asa fel incat diagrama "fluture" de corectie a tonului sa se incadreze in cerintele unui amplificator audio.Bineinteles ca montajul va functiona,dar cum va functiona este o alta problema. Schemele sunt de aici : http://www.angelfire.com/electronic/funwithtubes/Amp-Tone-A.html Link spre comentariu
gsabac Postat Octombrie 30, 2018 Partajează Postat Octombrie 30, 2018 Cu schema din prima postare (250K) se obtin reglaje ca in pozele din pdf adica foarte mici. Prin schimbarea ambelor valori la 1Meg, se regleaza joasele foarte bine, dar inaltele cam putin, ca in poza. Se observa ca limita maxima de reglaj a frecventelor inalte este 10KHz dupa care curba aplatiseaza, frecventa medie neutra este putin mai jos decit trebuie, ca si maximul frecvente de jos. Adica pentru performante bune, de +/-18db la joase si inalte si cu ambii potentiometri de 1Meg, valorile trebuiesc recalculate @gsabac Link spre comentariu
darius_bv Postat Octombrie 30, 2018 Partajează Postat Octombrie 30, 2018 Iti recomand corectorul de ton cu 3 benzi din link-ul d-lui Olimpiu. L-am facut cu 6N1P, cu CCS-uri pe fiecare tub. Isi merita titul de "3 band tone control you can love". Schema trebuie putin modificata, daca te intereseaza. Link spre comentariu
George Postat Octombrie 30, 2018 Partajează Postat Octombrie 30, 2018 Studiati si acest topic https://www.elforum.info/topic/105743-corector-de-ton-cu-6ж1п-6j1p/ Link spre comentariu
Rares Alexa Postat Octombrie 30, 2018 Autor Partajează Postat Octombrie 30, 2018 Valorile de 1M le-am pus pentru ca nu aveam pot-uri de 250K si pentru că așa am văzut în aceste poze: Aici este topicul de unde m-am inspirat: Link spre comentariu
gsabac Postat Octombrie 31, 2018 Partajează Postat Octombrie 31, 2018 (editat) 22 hours ago, Rares Alexa said: Valorile de 1M le-am pus pentru ca nu aveam pot-uri de 250K si pentru că așa am văzut în aceste poze: @Rares Alexa aveti potentiometri de reglaj pentru tonalitate de 1Mohm, se pot schimba citeva valori pentru obtinerea unui reglaj de +/-18dB atit la joase cit si la inalte, ca in schema din poza. Modificarea se bazeaza pe micsorarea valorilor pentru condensatorii din circuitul Baxandall, deoarece s-au marit valorile potentiometrilor de reglaj si micsorarea rezistentelor R11 si R8, care determina o ridicare mai mare a frecventelor inalte. Curbele de reglaj vor fi ca in poza. Daca este necesara o amplificare suplimentara de 10, la ansamblul stereo, se mai poate adauga o dubla trioda. Dupa cum se vede in poza, desi am pus pe schema pentru verificare 7 condensatoare parazite de 10pF(cablajul) frecventa limita este peste 100KHz. PS. Modificarea este simpla si nu afecteaza circuitul existent. @gsabac Editat Octombrie 31, 2018 de gsabac Link spre comentariu
vivian Postat Noiembrie 14, 2018 Partajează Postat Noiembrie 14, 2018 (editat) @gsabac Rugaminte. Puteti face o simulare si la corectorul de ton pe 3 cai postat de @Darius_Bv? Si daca se poate(alta simulare) cu potentiometri de 100K in loc de 500K bineinteles cu schimbarea valorilor celorlalte componente ca sa obtinem aceeasi curba de raspuns. Am aceasta rugaminte deoarece nu se gasesc potentometri de 500k cu 5%toleranta. Am construit o varianta, dar potentometrii pe care ii am nu ma satisfac. Multumesc. Editat Noiembrie 14, 2018 de vivian Link spre comentariu
simson Postat Noiembrie 15, 2018 Partajează Postat Noiembrie 15, 2018 Cand am nevoie de pot-metre stereo cu toleranta mica, din 10-15 buc masor cu ohm-metru fiecare cale rezistiva din componenta pot-metrelor stereo, le demontez si formez perechi identice intr-un ansamblu.Capetele au rezistenta egala ptr. ambele sectiuni, chiar si atunci cand cursorul se afla la un anumit unghi, toleranta se incadreaza in 5%. De regula din 15 buc gasesc 3-4 perechi perfecte si 2-3 acceptabile. Restul le tin ptr. urmatoarea transa cand voi cumpara doar 5-7 buc care impreuna cu cele ramase vor fi imperecheate. Ptr. perfectionisti recomand comutator cu doua sectiuni in locul pot-metrului astfel exista egalitatea absoluta. Link spre comentariu
Kosmin Postat Noiembrie 15, 2018 Partajează Postat Noiembrie 15, 2018 Dacă vorbim de potențiometrii de 2-3lei bucata atunci are sens sortarea. În schimb la Alps sau Piher nu am observat diferențe notabile intre secțiuni. Link spre comentariu
gsabac Postat Noiembrie 15, 2018 Partajează Postat Noiembrie 15, 2018 23 hours ago, vivian said: @gsabac Rugaminte. Puteti face o simulare si la corectorul de ton pe 3 cai postat de @Darius_Bv? Si daca se poate(alta simulare) cu potentiometri de 100K in loc de 500K bineinteles cu schimbarea valorilor celorlalte componente ca sa obtinem aceeasi curba de raspuns. Am aceasta rugaminte deoarece nu se gasesc potentometri de 500k cu 5%toleranta. Am construit o varianta, dar potentometrii pe care ii am nu ma satisfac. Multumesc. As face modificarea, dar nu stiu care este raspunsul in frecventa pe care il are schema cu 3 cai postata de @Darius_Bv, deoarece el arata ca trebuiesc facute niste modificari. La schema originala, pe simulator se obtin rezultate de corectie la frecvente joase +15db si -18dB, la frecvente medii +2dB si -6dB si la inalte inalte de +7db si -12dB, dar nu stiu daca aceste rezultate sunt acelea dorite de dumneavoastra sau poate stie cineva care ar fi cele mai bune corectii cu trei cai. PS. La 5% diferente intre doua valori de rezistente, diferenta de corectie poate fi de 0,4dB si nu este sesizabila decit cu aparate de masura, de aceea cred ca nu toleranta potentiometrilor este aceea care va face probleme. @gsabac Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum