Vizitator C0stel Postat Octombrie 29, 2018 Partajează Postat Octombrie 29, 2018 Salutare la toata lumea Sa fie cu iertare daca ceea ce postez s-a mai discutat, insa am cautat sau am incercat sa caut, si nu am gasit o problema similara printre cele discutate. Am ales sa cer ajutor de la voi, cei experimentati, care poate v-ati lovit de asa ceva sau experienta va ajuta sa va imaginati mai clar rezolvarea. Incerc sa fiu cat mai clar in legatura cu ce caut.nu sunt la curent cu detaliile tehnice, asa ca o sa axplic cum pot. Vreau sa fac un sistem de backup pentru casa, stiti cum e, ba e "lumina", ba nu-i "lumina", nu ca pe timpul lui tataia dar se intampla sa nu fie. La acesta vor fi conectate sistem de supraveghere dvr 8 iesiri ,conectate doar 3 camere si sistem de alarma wireless, care printre senzori, 2 sunt cu fir, acestia functionand la 12v si cand nu este tensiune centrala scoate doar 6v, deci senzorii mor si am eroare la centrala. Ca si consum sa fie, nu stiu, 20w,30w,40w. Deci baterii si incacrator. Sa presupunem ca am 2 baterii de 150-170A legate in serie si 2 "incarcatoare" legate in paralel. Bateriile ca cele de camion,nu gel sau alte minuni. Incarcatorul step-up- 20A Battery Charger =2 X 10A Converters wired in parallel to form a single 20A module. This Battery Charger allows you to charge a 24V Battery from a 12V Battery System. The Unit automatically controls the maximum charge into the 24V battery preventing it from becoming over-charged / damaged. Am vazut cum functioneaza in aceasta configuratie: 2 module legate in paralel, care incarca 2 bat 12v 170A legate in serie, alimentarea lor se face de la o baterie de 12v care la randul ei este incarcata de un alternator de 12v, un fir pleaca de la incarcatoare la alternator, acestea functionand doar daca acel fir detecteaza tensiune mai mare de 13v la alternator. 1. Cum pot alimenta acele redresoare(cred),de la retea? In specificatii se cer 11-15v dc input,output 28v dc 20 A. 2. Conteaza si amperajul la intrare? de exemplu am un adaptor ac-ac 220v-10v si ceva sub un amper la iesire si parca dupa redresare mai creste voltajul in dc, ar merge ? Sau o sursa cum am la camere 220v-12v 15A? 3. Vreau si un modul care in momentul in care bateria e incarcata, sa taie alimentarea de la retea, deci complet deconectat sistemul de incarcare, si sa conecteze cand bateriile sunt slabe.(probabil o data la cateva luni) Bineinteles daca se poate face ce vreau la punctul 1. 4. Eventual acel modul, altul sau in alt mod, spunea cineva cu diode legate nu stiu cum, sa comute de pe retea pe baterie, in caz de cade reteaua. Am vazut relee pe aliexpress la 220v care comuta in cateva milisecunde, e posibil? Si tot acolo acel modul care taie alimentarea in baza tensiunii din baterie ,undeva la 3 euro, dar nu stiu cat sunt de incredere. Avand in vedere ca nu prea sta nimeni in casa, as vrea ceva care sa i-a foc mai greu :). Ma scuzati pentru pomelnicul de mai sus, dar am vrut sa fie clar ce vreau. Multumesc Link spre comentariu
Vizitator C0stel Postat Octombrie 30, 2018 Partajează Postat Octombrie 30, 2018 Circuitele de la punctele 3 si 4 le pot construi daca aveti o schema care functioneaza, dar mai mult ma intereseaza parerea voastra despre alimentarea acelor redresoare de la 220v. Adica este musai un transformator cat toate zilele sau pot folosi altceva? Link spre comentariu
v67 Postat Octombrie 30, 2018 Partajează Postat Octombrie 30, 2018 Salut Pentru punctul3 sunt relee(montaj electronic care actioneaza un releu) pe ali express ,la mine a functionat 3 luni -punea sub tensiune redresorul sau il deconecta deci e ok, eu nu m-as complica cu 2 redresoare montate in paralel,acumulatorii se incarca cu zece la suta din capacitatea lor 15a, redresorul poate fi sursa in comutatie e mai mic si costa mai putin. Trecerea de pe retea pe srezerva in unele cazuri poate fi de 0,2 sec dar invers trebue sa treaca un timp ca reteaua sa fie sigura. 1 Link spre comentariu
Vizitator C0stel Postat Octombrie 31, 2018 Partajează Postat Octombrie 31, 2018 Salut, ms de raspuns. Acele "redresoare" cred ca sunt de fapt ridicatoare de tensiune care au probabil si functia de monitorizare incarcare, nu ma bazez pe asta si din aceasta cauza vreu sa se deconecteze prin releu, total de la sursa de alimentare. Atasez o poza cu cu ele asa cum le-am vazut ca functioneaza, Sper sa le puteti vedea, eu am o avertizare "Conținutul tău va trebui să fie aprobat de un moderator", nu stiu ce inseamna, dar cred ca nici poza care am atasat-o la deschiderea postului nu se vede din moment ce tu,#V67, ai tras concluzia ce este vorba despre un redresor clasic. Urmeaza sa primesc asa ceva, nu ma costa nimic, si daca tot sunt facute sa incarce baterii, am zis de ce sa nu le folosesc exact pentru asta, doar ca nu stiu daca le voi putea alimenta de la 220v. Ce se vede in poza, daca se vede, sunt 2 ridicatoare , fiecare are IN-12v---OUT-24v 10A sau 15A, legate in paralel, iar la iesirea de 24v sun conectate 2 bat de 170A. Am mai incercat sa aflu cate ceva de la prietenul nostru Google, dar fara rezultate ............ Stiu clar ca trebuie un transformator 220v ----11v-15v, dar nu stiu daca si curentul la intrare trebuie amplificat, sa fie la intrare cat iese sau muuult mai mare ca sa suporte sarcina. Alea nu produc ele cumva curent? De exemplu, sursele de 12v 30A nu au un transformator cat aparatul de sudura, si totusi au amperaj mare. Orice informatie este bine-venita. Link spre comentariu
Vizitator C0stel Postat Octombrie 31, 2018 Partajează Postat Octombrie 31, 2018 Acum 12 ore, v67 a spus: Pentru punctul3 sunt relee(montaj electronic care actioneaza un releu) pe ali express ,la mine a functionat 3 luni Si nu mai functioneaza sau nu mai ai nevoie de el?Era precis la setarile minim /max pentru deconectare /conectare ? Sursa in comutatie, din cate stiu, este facuta sa scoata 12v stabilizati si se poate regla mai mult sau mai putin, intr-un prag foarte mic, dar nu trece de 13.5v. Sau tu ai vorbesti de sursa care scoate 14v ? O baterie se incarca la 13.8v - 14.4v si 10% curent, sau chiar mai putin, dar dureaza mai mult. Link spre comentariu
iop95 Postat Octombrie 31, 2018 Partajează Postat Octombrie 31, 2018 E o complicatie inutila. Cautati un incarcator 230/28V sau o sursa de 28V cu limitare de curent la 7-10A care va fi legata in paralel pe acumulatori. Asta e tot. Link spre comentariu
v67 Postat Octombrie 31, 2018 Partajează Postat Octombrie 31, 2018 este in stare buna(decupla la14,2 copla la13,9) ,redresorul era compus din transformator si punte pentru mine era important sa elimin consumul inutil de energie(contactul era in circuitul primar al transformatorului) ,si ce afirma colegul mai sus e valabil . Link spre comentariu
Vizitator C0stel Postat Noiembrie 2, 2018 Partajează Postat Noiembrie 2, 2018 Va multumesc pt raspunsuri, daca mai continui proiectul o sa merg pe redresor clasic. O alta nelamurire, legat de surse coboratoare/ridicatoare dc 12/24 si x++ amperi la iesire. De ce niciodata nu este specificat curentul necesar la intrare si este data doar tensiunea ? Am doua zetagi 24v-12v 10A si la fel, doar tensiune intrare, fara curent. Mi se pare imposibil, poate ma insel, sa nu poata fi folosit si in alte aplicatii decat cele auto, ce conditii trebuiesc implinite ca acestea sa fie introduse in anumite configuratii electrice ? Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 2, 2018 Partajează Postat Noiembrie 2, 2018 Curentul ala pe intrare e in functie si de curentul iesire. Daca montezi la iesire un led, trage un curent, daca montezi un motor, trage alt curent. Puterea de la iesire este egala cu puterea de la intrare plus pierderile. Deci, daca tragi din el 100 W, trebuie sa intre in el 100W+pierderile cauzate de randamentul intotdeauna subunitar. Si cum P=UxI, aplici la iesire, aplici la intrare si inmultesti cu randamentul si deduci curentul pe intrare. Link spre comentariu
Vizitator C0stel Postat Noiembrie 2, 2018 Partajează Postat Noiembrie 2, 2018 (editat) Am inteles, ca sa poata fi folosit, curentul la intrare trebuie sa fie cel putin egal cu curentul la iesire. Practic, cu un transformator sau o sursa capabila sa transforme din 220ca in DC cerut la intrare si minim amperajul de iesire al sursei, se poate folosi o sursa dc dc. Acum am inteles de ce colegii spuneau ca este complicat, multumesc pt explicatie #Fan Elforum. Presupunand ca fiecare dintre voi aveti acasa 2 baterii 12v 150Ah si un sistem de incarcare DC in 12v out 24v 15A, pe care stau paianjenii, mai ramane sa alegeti sursa la care acel sistem de incarcare va fi alimentat, in functie de pret, corect ? Adica -1 traf 220ca 12v dc 180W minim . P=U*I 12V*15A=180W - 2 sursa in comutatie 220- 12v 15A minim - 3 redresor 24v 10A-15A Cu riscul de a lua bataie cu aratatorul la palma, ce vremuri , intreb: oricare din cele 3 de mai sus, pot fi folosite , mai ramane de ales doar pretul, corect ? Editat Noiembrie 2, 2018 de C0stel Link spre comentariu
Vizitator C0stel Postat Noiembrie 2, 2018 Partajează Postat Noiembrie 2, 2018 Asa ca sa va distrati putin, sa vedeti ce inseamna mintea odihnita, eu credeam ca tranzistorii gen 2n3772 , se pun acolo ca sa "fabrice" curent, intra putin iese mult. Acum am inteles ca ei sunt singurii din circuit care pot transporta acel curent mare, fara sa ia foc ceva, in acest caz este logic, cat iese trebuie sa si intre, curentul este "transportat", nu "fabricat". Astept totusi un raspuns la intrebarea de mai sus. Multumesc Link spre comentariu
flomar60 Postat Noiembrie 2, 2018 Partajează Postat Noiembrie 2, 2018 Orice sursa ofera la iesire o tensiune-stabilizata sau nu,variabila sau nu!-si un curent stabilizat ca valoare sau nu,variabil sau nu...toate astea tin de topologia sursei,de schema constructiva aleasa si nu in ultimul rand ,de nevoile utilizatorului.... Dar sursa noastra trebuie sa primeasca si ea energie de undeva!...cel mai des de la retea,in mod direct sau prin adaptor adica transformator...se mai poate primi energie de la acumulatori doar in cazuri specifice-invertoare, automobile,etc... Daca noi nu putem impune sursei primare de putere sa ne ofere aceasta putere la parametrii alesi de noi, putem sa impunem sursei construite de noi sa transforme acesti parametri de intrare-nemodificabili!-in parametri cu valorile dorite de noi...asta face o sursa,acesta e rolul ei...procesul de transformare a respectivilor parametri se face cu pierdere de putere,deci,intotdeauna,randamentul transformarii va fi subunitar...o concluzie logica care se desprinde-intotdeauna sursa primara de putere trebuie sa aiba o rezerva de putere care sa acopere pierderile pe elementele regulatoare din sursa noastra plus inca 15-20% rezerva de putere pentru situatii limita-suprasarcina,etc... Acuma, ca sa fiu on-topic,raspund colegului COstel : oricare din respectivele variante mai sus pomenite pot fi utilizate ca sursa primara de putere...fiecare are avantaje si dezavantaje si nu conteaza doar pretul...ce varianta alege dumnealui tine direct optiunea personala...spor! Link spre comentariu
Vizitator C0stel Postat Noiembrie 2, 2018 Partajează Postat Noiembrie 2, 2018 Foarte clar, la momentul potrivit o sa ma mai interesez care sunt avantajele si dezavantajele surselor primare de putere, deoarece optiunea personala a unui necunoscator poate fi gresita. Intre timp ma interesez de modulul de deconectare cand bateria este incarcata, multumesc #V67, si comutatorul de pe retea pe baterie,care trebuie sa fie suficient de rapid, cat sa nu fie simtita de consumatori. Multumesc Link spre comentariu
iop95 Postat Noiembrie 2, 2018 Partajează Postat Noiembrie 2, 2018 De ce trebuie deconectata bateria cand e incarcata?! Daca tensiunea bateriei va egala tensiunea sursei, cat va fi curentul de incarcare? Link spre comentariu
buleu_alexandru Postat Noiembrie 2, 2018 Partajează Postat Noiembrie 2, 2018 (editat) Depinde care este aceasta tensiune de incarcare. UPS-urile folosesc "Float voltage" sau alta denumire adiacenta este "Trickle Charging". Bateria este mentinuta in starea de incarcare 100% folosind tensiunea de aproximativ 13,5 V. Daca temperatura are variatii mari (in decursul anului de exemplu) acolo unde sunt instalate bateriile, cred ca ar trebui folosit si un circuit de ajustare a acestei tensiuni in functie de temperatura. Cu cat temperatura creste (peste 25 grade valoare de referinta) cu atat tensiunea de incarcare scade. La 30 de grade deja tensiunea de incarcare scade cu aproximativ 120 mV (0,12 V), adica rezulta aproximativ 13,38 V La 5 grade sub 25 de grade tensiunea ar trebui sa fie cu aproximativ 120 mV mai mare. De fapt la fiecare grad variatia este de 4 mV per celula. O baterie Pb-acid de 12V are 6 celule, deci rezulta 24 mV variatie la fiecare grad (fata de 25 grade). Editat Noiembrie 2, 2018 de buleu_alexandru Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum