Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum ati petrecut de cutremurul acesta?

Postări Recomandate

nici in bacau nu sa simt daca erai in stare avansata de somn,deci cred ca trebuia sa fii treaz si sa locuiesti la bloc,cel putin la mine la casa nu l-am simtit, cu toate ca pe cele de cca 4 grade 4+ ce au mai fost in anii trecuti le-am simtit serios cu toate ca dormeam m-am trezit si inca tremura casa,dar asta nu ma deranjat

Link spre comentariu
On 10/28/2018 at 5:05 PM, alcon said:

interesant este faptul ca multi oameni s-au trezit cu cateva secunde inainte de a se resimti miscarea tectonica, ciudat...

La fel si in cazul meu. M-am trezit cu vreo 10-15 secunde inainte sa inceapa zgaltaiala. Ciudat e ca nu imi mai era somn deloc, ma simteam foarte odihnit, desi de abia ma culcasem cu vreo 2 ore inainte.

Link spre comentariu
Acum 5 ore, Marele Savant a spus:

.... mai avem un coleg de forum care a urmat acest liceu si probabil ca isi mai aminteste si el!

Confirm, am facut parte din celula de criza insittuita la nivelul conducerii liceului....aveam 17 ani!....in seara urmatoare cutremurului-pe 5 martie- niste idioti seralisti au venit in casa scarilor din caminul 2, au inceput sa loveasca,zgaltaie balustrada din casa scarilor si sa strige -cutremur!...5 colegi au sarit pe geamuri...fracturi de membre inferioare,superioare si de clavicula...unul dintre ei a avut si o contuzie craniana usoara....sansa lor a fost ca au sarit de la etajul 1...daca era mai sus...doamne fereste!

Acum 13 minute, adrian_pic a spus:

Daca sunt printre noi si cei care l-au prins pe ala din '77 m-ar interesa daca au ramas "marcati pe viata" sau timpul si-a facut datoria si "a dat cu matura". 

Senzatia ,in momentul respectiv,a fost cumplita!

In ce ma priveste , am reusit sa ies din camin printre primii-eram cazat la etajul 1- si am reusit sa "surprind" miscara de balans a blocurilor cu 11 nivele din Craiovita,cartier spre care aveam vizibilitate directa...distanta,aproximativ 1km...cum de nu s-au prabusit a fost o minune!

...si acum ,daca inchid ochii, am in minte foarte clar cum se clatinau acele blocuri!...multe s-au estompat -dupa 41 de ani!- dar,aceste imagini mi-au ramas in minte la fel de proaspete ca atunci!...deci,da,un astfel de eveniment te poate marca pe viata!

Link spre comentariu

Nici in Japonia nu se anunta ca in urmatoarele 30s va fi cutremur. In aschimb in Japonia de la gradinita fiecare persoana e antrnata sa stie ce face in timp de cutremur. Si antrenamentul asta e serios si obligatoriu, e institutionalizat.  In cazul valurilor seismice e alta treaba pt ca se produc la cateva sute de km in larg si este ceva timp pana ajung la litoral.

Ca tot veni vorba de japonezi, ei stiu foarte clar ca cutremurele sunt fenomene naturale si nu cutremurele omoara oameni. Oamenii sunt omorati de constructii, ceea ce e altceva. Acolo nu ai sa vezi locatari de bloc ca-si darama peretii interiori prin apartament ca e proprietar sau mai stiu eu ce mai face pe acolo.

Link spre comentariu
21 minutes ago, flomar60 said:

In ce ma priveste , am reusit sa ies din camin printre primii-eram cazat la etajul 1- si am reusit sa "surprind" miscara de balans a blocurilor cu 11 nivele din Craiovita,cartier spre care aveam vizibilitate directa...distanta,aproximativ 1km...cum de nu s-au prabusit a fost o minune!

...si acum ,daca inchid ochii, am in minte foarte clar cum se clatinau acele blocuri!...multe s-au estompat -dupa 41 de ani!- dar,aceste imagini mi-au ramas in minte la fel de proaspete ca atunci!...deci,da,un astfel de eveniment te poate marca pe viata!

Bbrrrrr .... deci a fost naspa rau.  

Link spre comentariu
38 minutes ago, daniels said:

Nici in Japonia nu se anunta ca in urmatoarele 30s va fi cutremur.

https://www.jma.go.jp/jma/en/Activities/eew1.html

The Earthquake Early Warning system provides advance announcement of the estimated seismic intensities and expected arrival time of principal motion. These estimations are based on prompt analysis of the focus and magnitude of the earthquake using wave form data observed by seismographs near the epicenter.

The Earthquake Early Warning is aimed at mitigating earthquake-related damage by allowing countermeasures such as promptly slowing down trains, controlling elevators to avoid danger and enabling people to quickly protect themselves in various environments such as factories, offices, houses and near cliffs.

Link spre comentariu

adica ai 20s sa faci ceva. Uite si limitarile care sunt pe o alta pagina.

Rețineți că perioada dintre avertizarea timpurie a cutremurului și sosirea tremurului puternic este foarte scurtă, adică o secundă (sau între câteva secunde și câteva zeci de secunde). Ca urmare, zonele care se află aproape de focarul cutremurului nu pot primi transmisia de avertizare timpurie înainte de lovituri puternice. 

Rețineți, de asemenea, că există limite în ceea ce privește precizia avertizării timpurii a seismului, cum ar fi intensitatea seismică estimată. Acest lucru se datorează faptului că sistemul este în mod necesar dependent de date pe termen foarte scurt. 

La noi nu exista o educatie si se va crea haos. Mai multi vor muri calcati in picioare.

Link spre comentariu

Acum 2 ore, adrian_pic a spus:

Bbrrrrr .... deci a fost naspa rau.  

Ala din 77, ala da cutremur. Ala s-a simtit bine si s-a lasat si cu pagube materiale. L-am prins intr-o casa nationalizata pe traseul tramvaiului de la Lic. National spre gara.De fiecare data cand trecea tramvaiul in viteza la vale, si facea curba spre gara, casa se misca putin ca la un mic cutremur.Faza de debut ne-a prins in casa, la etajul 1 si eram nedumeriti ca se misca tot dar nu se auzea tramvaiul.Pe urma am auzit strigate pe casa scarii ''iesiti ca e cutremur'' si am zbughit-o jos.In strada toata zona garii nedemolata inca, cu case evreiesti cu dughene la parter si locuinte deasupra, era plina de praf si se auzeau icnetele celor carora ''au avut bafta'' sa le cada caramizi in spate si in cap de la cosurile de fum. Oamenii n-au fost inspirati sa iese in strada, au ramas pe trotuare, pana s-au dumirit ce se intampla. Locatia asta era cam la 1km de casa parinteasca spre care am fugit instant dupa ce s-a terminat tot. Cand am vazut de la distanta coama acoperisului, am stiut ca nu s-a intamplat nimic rau, desi cam cazuse tencuiala de pe tavane si se cam crapasera peretii, dar nimic grav. Casa construita in 25, a rezistat pana in 87 cand au demolat-o comunistii, pt sistematizare. Pe strada unde locuiam nu a fost afectata grav nici o casa, dar zona garii a fost rasa de pe suprafata pamantului si au construit blocurile care sunt si azi in picioare.Culmea ca pe acelasi loc unde era casa de care povesteam, la parter era o farmacie, si acum la parterul blocului construit in loc, functioneaza aceeasi farmacie. Am ramas in memorie cu zgomotul din timpul cutremurului si furtuna declansata din senin.

Editat de doru3160
Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări