Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum ati petrecut de cutremurul acesta?

Postări Recomandate

Ati dormit cu o ora mai mult sau cu doua mai putin? Cum au reactionat animalele de companie?

Exista o procedura de interactionare / colaborare intre institutiile statului (ISU, IGSU, STS ...) si serviciul de amatori din Romania? Dar nu cu completare de cereri si asteptat 15-30 zile calendaristice.

Link spre comentariu

Ce sa faca institutiile statului? Indiferent de natura calamitatii, lectia e demult stiuta pe de rost: "A venit mai devreme decat ne asteptam". "Autoritatile se declara depasite de situatie". "In aceste momente tragice, trebuie sa fim uniti". Nu e vorba doar de ai nostrii, asa fac toti, inclusiv cei de peste ocean. Concluzia ar fi ca fiecare trebuie sa-si cam poarte si el singur de grija, asadar, o sursa de iluminat si o sticla cu apa la indemana, sunt primele recomandari, alaturi de zonele de siguranta, triunghiul vietii (imbinarea dintre 2 pereti si podea) si tocul usii/ grinzi de sustinere, etc. Fiecare isi cunoaste casa si stie unde e mai in siguranta.

Cutremurul de azi-nopate nu l-am simtit, in schimb m-a trezit sotia, ca e cutremur. Am stat treaz cateva secunde, timp in care am constatat ca e "unul mic" dupa care am adormit la loc.

De "ala mare" sa avem grija, ca e cam in intarziere si nu-i a buna...

Editat de marius75
Link spre comentariu

Nu doream sa stiu cat doarme fiecare ci daca somnul va fost intrerupt de cutremur, dar am spus-o intr-un mod mai "amuzant". Adica daca s-a simtit relativ puternic la voi in zona sau cade casa pe voi si dormiti in continuare. :95

In timpul cutremurului autoritatile chiar nu au ce face! Important e ce fac inainte sau dupa cutremur.

Faptul ca Marmureanu sau altcineva spune ca "ala mare" cam intarzie e total gresit. Ei se bazeaza pe niste calcule statistice ce teoretic nu dau gres dar daca cititi cu atentie mai multe articole o sa vedeti ca statistica e cam la ghici. Am citit un articol si zicea ca e cam la 37, 38 - 40 de ani dar si pe la 64,65,66 ca 37 a trecut si ca ... bla bla. 

Cutremurul asta se aseamana putin cu electronica. :rade: Mai intai faci simulari, cazul exercitiului SEISM 2018, si dupa treci la practica.

Editat de Stefan.
Link spre comentariu

Sint curios cum au acționat autoritățile după, mai ales ca au făcut recent o simulate foarte serioasa.

La știri nu am apucat sa ma uit pt ca încă sint pe drumuri, poate diseară sa vad cite ceva. 

Sint într-un tren personal acum (prin nordul Moldovei) cu multe opriri și lumea urca coboară etc dar nu am auzit nici un cuvint despre cutremur. Se pare ca prin zona asta nu s-a prea simțit..... 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

La mine s-a simtit foarte incet, adica pe cele din anii precedenti le-am simtit mai tare, m-au trezit din somn, desi au fost mai slabe. Probabil a diferit propagarea undei cutremurului.

Cel mai rau l-am simtit pe cel din Marea Neagra (sunt cativa ani de atunci), nu a durat mult, dar a miscat cam tare

Link spre comentariu

Eram la serviciu și am auzit un zgomot puternic pe niște rafturi de lângă mine, dar am crezut că-i doar una din pisicile care se mai urcă  să doarmă pe acolo.Avem trei mâțe care se bagă prin orice cotlon și ocazional mai și dărâmă câte ceva și de aceea nici nu am dat importanță zgomotului.Binențeles că sistemul de alertă național nu s-a obosit să funcționeze, e bun doar de probe....

Editat de validae
Link spre comentariu

@sesebe Am citit doar ca Arafat a zis ca sistemul RO-ALERT nu e pentru cutremure deoarece multi oameni credeau ca suntem in Japonia. In Moldova nici cutremurele nu mai ajung.

Personal l-am simtit destul de puternic pentru ca eram treaz la ora aia, daca dormeam sigur eram la categoria "cade casa pe ei si intreaba ce s-a intamplat".

l.e: La testele RO-ALERT avem doua telefoane unul langa altul pe retele diferite, mesajele CB ajungeau cu intarzieri chiar de 1-2 minute. Deci ce utilitate sa aiba RO-ALERT pentru cutremur?

Editat de Stefan.
Link spre comentariu

Salut!

La ora producerii cutremurului, nu dormeam, asa ca: ,,l-am savurat pe deplin"

De la primele miscari, si ceva ,,unde sau vibratii stranii, sau inexplicabile", posibil sa fi intervenit subconstientul, am simtit

pe deplin toate miscarile.

Am asteptat sa se termine cumva odata, deoarece perceptia mea a fost ca a durat ceva timp.

Singurele ,,avarii", doua umbrele lasate pe hol, sprijinite pe perete in spatiul dintre frigider si o comoda de pantofi, cumva cam aproape de verticala, si-au gasit pozitia de ,,energie potentiala minima" si au ajuns la orizontala.

Apartament etaj 4 din 4, bloc vechi, zona Ozana, Bucuresti.

,,Animalul" de companie, o catea corcitura de Bichon cu Canish, a devenit cam agitata/speriata, dar abia cand miscarile de vibratie si zgomotele produse de mobilier, erau nefiresti si pentru un om cu simturi normale.

In rest, noi sa fim sanatosi, si bine ca fost moderat ca intensitate.

S-a mai descarcat cumva, energia acumulata in zona seismica Vrancea.

P.S. Mai bine mai mici si mai dese, decat rare si mari.

Sa aveti o zi frumoasa!

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări