Dxxx Postat Noiembrie 6, 2018 Partajează Postat Noiembrie 6, 2018 Cred ca vorbesti despre altceva... cu totul alta tema... Un bec "normal" da undeva la 800-1000lm. Pentru un COB bun asa ceva se obtine din 6W. Radiator pentru asa ceva (TME) are cote mai mici decat globul unui bec standard, deci intra perfect in spatiul de bec (cote stanga-drepta) -(vorbesc de pozitia cu COBul privind in sus sau in jos). Renuntand la dulie/fasung defapt ramene spatiu excedentar fata de cazul bec incandescent, inaltimea este de numai 2cm. Calitatea luminii Este problema ta daca tot ce ai reusit sa achizitionezi sunt becoleduri chinezesti cu CRI sub 50... vorbeste cu cineva care are ceva bun, pentru ca de principiu in mod subiectiv nu se sesizeaza diferenta Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 6, 2018 Partajează Postat Noiembrie 6, 2018 Și eu eram de părere ca lumina de la LED-uri este de proasta calitate pina am dat de seria asta de COB-uri cu CRI declarat de 95 și R9 de minim 80. Cu LED-urile astea lumina este chiar mai calitativa decit la becurile cu filament standard pt ca este mai alba fata de lumina gălbuie a becurilor. Din păcate la lustrele concepute din fabricație cu LED-uri nu ai nici un datasheet la LED-urile folosite, iar ca să le schimbi tu (m-am gindit și la varianta asta) e foarte dificil și nici LED-uri SMD cu CRI foarte bun nu se găsesc ușor. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 6, 2018 Partajează Postat Noiembrie 6, 2018 (editat) Dxxx, probabil nu ati avut pana acum ocazia sa lucrati cu aceste chinezarii, acel rezistor serie de care pomeniti exista din fabricatie, are 510 ohmi si se vede in imagine chiar sub diodele adaugate de mine. Editat Noiembrie 6, 2018 de Vizitator Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 6, 2018 Partajează Postat Noiembrie 6, 2018 (editat) Dacă între limitarea cu zener și siragul de LED-uri se afla un rezistor cu o valoare generoasa, atunci soluția este corecta și verificata și de mine. Cu alimentarea originala fără diode am măsurat spike ocazional de 4.5A la conectarea alimentarii, după montarea diodei (eu am folosit și recomand dioda de clampare nu zener pt ca este cu o caracteristica mai abrupta - cel puțin cele pe care le-am analizat eu) spike-ul de curent nu a mai depășit 320-350mA în condițiile unui curent de lucru de 45-50mA si avind diode ce suportau maxim 250mA continu. Valorile exacte depind de la caz la caz dar soluția poate fi eficienta. Ramine numai problema căldurii. Editat Noiembrie 6, 2018 de sesebe 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 6, 2018 Partajează Postat Noiembrie 6, 2018 (editat) De fapt schema e un pic altfel, nu o mai desenez acum, dar o descriu... Condensatorul care asigura reactanta capacitiva este in serie cu o punte redresoare. Pe iesirea puntii este un electrolitic de 4,7 uF/400V, pe care se masoara vreo 250V. Plusul acestui cond. de filtraj "duce" curent la LED-uri printr-un rezistor serie de 51 Ohmi (vizibil in figura) Paralel cu LED-urile sunt puse zenerele. LED-urile merg la 195V, zenerele limiteaza la 200V. Daca apar varfuri de peste 200V, zenerele vor limita cresterile de tensiune, aceste cresteri fiind preluate de rezistorul serie si disipate ca si caldura. Fiind vorba micro/milisecunde, acesta nu apuca sa se incalzeasca/distruga. Solutia merge, pe testate. Plus, repet, e vorba de doua zenere de cate 5W fiecare, 10W Zener nu e o nimica toata... suporta lejer acele varfuri. Editat Noiembrie 6, 2018 de Vizitator Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 6, 2018 Partajează Postat Noiembrie 6, 2018 În cazul acesta soluția este foarte ineficienta. Fără a avea rezistor între zener și LED-uri, folosind dioda de clampare cu 5-7 volți mai sus decit tensiunea de lucru LED-uri, curentul nu s-a redus semnificativ. A scăzut de la 4.5A la circa 2.7A. Ajuta și asa un pic dar nu-i prea eficient în protejare. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 6, 2018 Partajează Postat Noiembrie 6, 2018 (editat) Daca pun zener-ul in paralel cu electroliticul si apoi rezistorul serie si led-urile, diodele zener vor disipa tot varful de supratensiune, rezistorul nu va mai face nimic. Un LED are tensiunea de lucru pe la 3 V, ceea ce inseamna ca efectiv toate LED-urile sunt in serie la acest tip de bec 195V/3V=65 led-uri. Ma rog, sunt 69 de fapt. O crestere permisa de zener de 5V inseamna o crestere de 0,072V/fiecare LED. Chiar credeti ca o crestere de 72mV va arde un LED care merge la 3000 mV? Dar cred ca banuiesc de unde vine neintelegerea... probabil dvs ati lucrat cu 1 LED (2-3-7) alimentate in acest mod, unde 5V conteaza mult/LED. Lucrurile se schimba mult cand cei 5V crestere se impart la 69 LED-uri inseriate... Editat Noiembrie 6, 2018 de Vizitator Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 6, 2018 Partajează Postat Noiembrie 6, 2018 Nu domnu', nu-i neînțelegere ci sint fapte, valori masurate cu osciloscopul și sonda de curent și studiu de fise de catalog. Chiar credeți ca o dioda zener de 200V limitează la exact 200V (+/- toleranta ei)? Nu o dioda zener de 200V va începe sa conducă Incepind de pe la 190V cu un curent de numai citiva mA iar la valoarea de virf măsurată de mine de 4.5A va avea o tensiune de peste 220V. Acestea sint valori din amintiri pt ca nu m-am uitat acum în cataloage. Exact asta este și ideea ca tot virful sa fie preluat de dioda și nu, nu este un virf de supratensiune decit indirect, este un virf de curent. In fine, ai găsit cea mai buna varianta (după părerea ta) folosește-o sănătos. Link spre comentariu
Mircea Postat Noiembrie 7, 2018 Partajează Postat Noiembrie 7, 2018 (editat) 4 hours ago, sesebe said: Dacă valorile alea de CRI sint pe bune, atunci înseamnă că totuși sintem pe drumul cel bun cu becoledurile, măcar unele dintre ele....... De aici vine informatia. Sper ca stai bine cu limba rusa . http://geek-mag.com/posts/252686/ @Dxxx, repet: vreau doar sa arat ca se poate ilumina decent cu efort minim (munca + investitie). IKEA ramane o marca de buget. Pretul nu este mereu o masura a calitatii. Becoledurile de acum nu sunt ca alea de acum jumate de acum cativa ani. Editat Noiembrie 7, 2018 de Thunderer Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 7, 2018 Partajează Postat Noiembrie 7, 2018 Sesebe, o sa o si folosesc, sper ca si sanatos... Nu pretind ca e cea mai buna varianta, spun doar ca e una care merge. Am inteles ca asta nu conteaza, ca mai nou singurele variante "oficial acceptate" sunt cele manufacturate si cu investitii de sute de dolari in"cercetare". Imi cer scuze ca am deranjat pe Mariile Voastre cu o idee simpla, lucru care se intampla tot mai rar pe acest foram, iar de acum incolo se va intampla si mai rar... Link spre comentariu
Dxxx Postat Noiembrie 7, 2018 Partajează Postat Noiembrie 7, 2018 (editat) Dyogenes Vezi ca ironia se poate interpreta ca adversitate... nu ma fa sa recurg la penalizari, Sesebe isi pierde timpul cu tine, incearca sa pricepi ce zice, ca zice bine. Ideea ta simpla nu este deloc noua, dar mai este si gresit implementata. Rezistenta aia este 51 Ohmi (marcata 510, dar zero este multiplicatorul). Desi mi se pare foarte mare, probabil ca asta este datorita curentului mic. Si nu gresesti deloc - nici nu am umblat cu asa ceva / nici nu intentionez. Oricum, ca sa ai ceva protectie de la Zenner TREBUIE sa o pui inaintea rezistentei, paralel cu condensatorul. Explicatie Defapt echivalenta a ce obtii este o sursa de tensiune constanta (condensatorul de limitare + Zennerul) + driver serie pasiv (rezistenta) + leduri, adica o solutie modesta, cu pierdere de putere, dar care functioneaza si este clasica, si care nu distruge ledurile. Tine cont ca acolo sunt jonctiuni si o crestere mica de tensiune insemna creste foarte mare de curent. Si jonctiunile au PRONUNTATA variatie termica, in cazul asta inversa intre Zenner si led. Mai este si faptul ca Zennerul sunteza progresiv si nu brusc, adica in mod ideal. Cum zice Sesebe, poate un TVS este mai eficient... Deci tinand cont de toleranta tensiunii Zenner + variatia Vf si Vzen cu temperatura in majoritatea cazurilor ledurile vor proteja Zennerul daca le pui direct in paralel - poti sa faci calcule sau mai bine grafice ca sa te convingi, asta daca vrei sa studiezi. Numai cu Zennerul inaintea rezistentei obtii protectie reala. BTW - am zis ca o sursa lumina pe care o poti face mult mai buna ca orice becoled poti sa o finantezi cu 75 lei - unde or fi acele "sute de dolari" ? Editat Noiembrie 7, 2018 de Dxxx Link spre comentariu
manolo Postat Noiembrie 7, 2018 Partajează Postat Noiembrie 7, 2018 Domnule Dxxx va rog sa nu mai faceti presupuneri ca am folosit becoleduri ,nu am asa ceva folosesc niste becuri incandescente Osram . Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 7, 2018 Partajează Postat Noiembrie 7, 2018 (editat) Pt @dyogenes Comparatie Zener vs TVS: 1N5388B: tensiunea 190V-210V @5mA, max clamping voltage=nespecificat @surge curent max=0.9A (eu am masurat peak de 4.5A), TVS 1.5KE200CA : tensiunea 190V-210V @1mA, max clamping voltage=274V @surge curent max=5.5A (eu am masurat peak de 4.5A), Zenerul ales chiar daca este de 5W se arde la un curent mai mare de 0.9A. In aceste conditii este de inteles dece s-a ales sa se puna Zenerul dupa rezistenta - inaintea rezistentei se ardea. TVS-ul are specificat un maxim de 5.5A - mai mare decit maximum masurat de mine => rezista fara sa se arda. Toleranta initiala a tensiunii este aceeasi de +/- 10V dar la Zener nu este specificata tensiunea la curentul maxim de surge pe cind la TVS este specificat. La TVS (pt ca la Zener nu-i specificat) variatia tensiunii intre starea de blocat la limita ( I=1mA ) si curentul maxim de 5.5A este de 274V-190V=84V. Din masuratori si observatii proprii la un Zener variatia este mai mare chiar daca raminem in limita de I surge. Cum variaza curentul prin niste LED-uri conectate direct la bornele Zenerului daca variatia de tensiune este de 84V? Tu ai considerat numai o clampare ideala la o tensiune cu NUMAI 5V peste cea de lucru a sirului de LED-uri. Concluzia este ca circuitul ales face o protectie dar foarte limitata. Totusi aceasta mica protectie asigura o prelungire (cit de importanta se va vedea in timp) a duratei de viata a LED-urilor. Editat Noiembrie 7, 2018 de sesebe Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 7, 2018 Partajează Postat Noiembrie 7, 2018 (editat) Dxxx, ma gandesc ca sunteti o persoana relativ tanara daca va imaginati ca amenintarile dvs cum ca "veti lua masuri" au vreo rezonanta asupra mea. E o gluma buna. Chiar credeti ca eu nu am ce face cu timpul meu liber si postez pe aici pentru ca am eu nevoie sa ma vad scriind? Ma intreb daca nu cumva de fapt Elforum e cel care are nevoie de participanti la discutii? Eu zic ca reactiile astea sunt absolut disproportionate si inutile, nici eu si nici altii (inclusiv sesebe) nu suntem tocmai novici in electronica, ne stim de la topicul de radioamatorism, unde avem amandoi publicate ceva realizari... Dar in fine, nu despre asta discutam aici. Vad ca tot timpul se aduce in discutie curentul acela tranzitor de 4 A... Considerand ca led-urile au o rezistenta finita si bine definita, acele variatii de curent trebuiau sa se traduca in variatii de tensiune. Ca eu prefer sa masor tensiuni iar sesebe prefera sa masoare curenti, cred ca e chestiune de comoditate din partea mea. Oricum, vad ca subiectul ramane incalcit, astfel incat ma vad nevoit sa il abordez si eu mai temeinic. Voi pune si eu arsenalul (osciloscop, sursa HV reglabila, etc) pe becurile respective si vom elucida misterul... Editat Noiembrie 7, 2018 de Vizitator Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 7, 2018 Partajează Postat Noiembrie 7, 2018 (editat) Eu am preferat sa masor curentul pt ca in conductie directa curentul este cel ce afecteaza LED-urile (bine, si temperatura). Da, cea mai buna abordare este cu osciloscopul. Sa ne tii la curent. Eu cind am facut acea investigatie care a dus in final si la o modificare a schemei nu m-am gindit sa documentez pe undeva rezultatele obtinute, desi este posibil sa mai fie pe undeva pe osciloscop prinscreenurile. Editat Noiembrie 7, 2018 de Dxxx Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum