validae Postat Octombrie 29, 2018 Partajează Postat Octombrie 29, 2018 (editat) Dacă o să ajungem să punem ventilatoare ca să răcim ledurile, am ajuns rău ca evoluție tehnică. Dacă ne-am schimba mentalitatea ca și consumatori și nu ne-am mai crampona de veșnicele și depășitele lustre sau monturi de becuri clasice, nu ar fi greu să realizăm corpuri de iluminat eficiente și economice totodată..... Există tuburi cu leduri care au și preț decent, dar și lumină bună. Am de peste un an două exemplare ,,Evotools,, care funcționează fără probleme.Unul (model T8) e în bucătărie și e sursa principală de lumină, iar celălalt (T5) în baie, deasupra oglinzii de chiuvetă. Editat Octombrie 29, 2018 de validae Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 30, 2018 Partajează Postat Octombrie 30, 2018 La 29.10.2018 la 10:56, sesebe a spus: 8W-9W cu COB de 28W, dintre alea pe care le utilizez eu, imi asigura circa 1000-1200lumeni. La puterea asta radiatorul pe care-l utilizez imi mentine LED-ul la maxim 54-55 grade in conditii de ventilatie naturala optima (in aer liber fara glob) si 68-69 de grade plasat intr-un glob orintat in jos similar cu instalarea intr-o lustra. Temperaturile sint masurate. Detalii se pot gasi aici: 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 2, 2018 Partajează Postat Noiembrie 2, 2018 (editat) Racirea activa nu inseamna numai ventilator. Pentru mine racirea cu apa e pe locul unu, din vazute si pipaite, mai demult a postat aygun ceva cu racire cu freon si niste radiatoare dragute. Editat Noiembrie 2, 2018 de Vizitator corectarea unui nume greșit Link spre comentariu
buleu_alexandru Postat Noiembrie 3, 2018 Autor Partajează Postat Noiembrie 3, 2018 (editat) La 29.10.2018 la 23:29, validae a spus: Există tuburi cu leduri care au și preț decent, dar și lumină bună. Am de peste un an două exemplare ,,Evotools,, care funcționează fără probleme.Unul (model T8) e în bucătărie și e sursa principală de lumină, iar celălalt (T5) în baie, deasupra oglinzii de chiuvetă. Folosesc si eu T8 LED in bucatarie, si i-am facut gaurele multe in zona sursei, dar si la celalalt capat, pentru racire mai buna. Vad ca deja sunt becuri LED din clasa energetica A++, la 800 lumeni, 1.521 lumeni, 2.500 de lumeni, etc Peste tot gasesc ca doar Philips face astfel de becuri. Sa inteleg ca acestea (la acelasi flux luminos fata de cele cu A+) se incalzesc mai putin. Editat Noiembrie 3, 2018 de buleu_alexandru Link spre comentariu
turcu_dan Postat Noiembrie 3, 2018 Partajează Postat Noiembrie 3, 2018 Nu are legatura cu caldura, sunt mai eficiente raport lumina/consum, deja au aparut alte modele de leduri. Cel din exemplu are undeva la 140lm/W iar cele comercializate de cativa ani chiar de la Philips au intre 80-90lm/W. Link spre comentariu
buleu_alexandru Postat Noiembrie 3, 2018 Autor Partajează Postat Noiembrie 3, 2018 Multumesc pentru raspuns Probabil este ceva ce nu inteleg eu bine. Dupa parerea mea, daca consumi mai putin ca sa faci tot atata lumina, si caldura degajata va fi mai mica (dupa cum am scris si mai sus). Sa inteleg ca diferenta este insesizabila ? Link spre comentariu
turcu_dan Postat Noiembrie 3, 2018 Partajează Postat Noiembrie 3, 2018 Lucrurile se intampla in practica cam asa: -un led cob de ex, de 25W alimentat la doar 25% din capacitate....., da, va degaja o cantitate de caldura mai mica si va avea un randament mai mare (poate la asta te referi) . Pe principiul acesta am realizat becoled-uri cu led smd. Mai multe in paralel, astfel curentul prin ele scade, caldura degajata este mai mica, randamentul creste.... Practic creste costul investitiei pt ca trebuie sa achizitionezi mai multe led-uri. Pt aplicatii personale unde consideri ca merita, poti aplica aceasta varianta fara nici un dubiu. Ca si ex, am facut cu ajutorul colegilor de pe site, niste becoleduri pentru stalpisorii din curte. Functioneaza la 20-30% din capacitatea ledurilor de 4 ani...... zi de zi la niste consumuri nesemnificative, daca stau bine sa ma gandesc cred ca au undeva la 9000 ore de functionare. In becoledurile din comert, ca cele din ex dat de tine nu cred ca o sa gasesti leduri care sa functioneze sub capacitatiile lor de catalog, pt ca asta ar insemna sa creasca pretul produsului, iar asta nu da bine..... dar asa cum am spus .... au aparut leduri de generatie noua care au performante bune, drept ovada acel Philips din clasa A+. Cu leduri de 140lm/W alimentate la 20% din capacitate am reusit sa ajung 190lm/W, valori orientative.... Sper ca ti-au fost de folos informatiile. Link spre comentariu
UDAR Postat Noiembrie 3, 2018 Partajează Postat Noiembrie 3, 2018 2 hours ago, buleu_alexandru said: Multumesc pentru raspuns Probabil este ceva ce nu inteleg eu bine. Dupa parerea mea, daca consumi mai putin ca sa faci tot atata lumina, si caldura degajata va fi mai mica (dupa cum am scris si mai sus). Sa inteleg ca diferenta este insesizabila ? Ai dreptate, între eficacitatea luminoasă ( lumeni/w) și eficiența energetică ( % din puterea consumată transformate în lumină ) este o legătură directă . Deci puterea transformată în căldură scade procentual cu creșterea eficacității. Totuși, la eficacități de ordinul a 100-200lm/W randamentul energetic rămâne scăzut, de ordinul a 15-30% cel mult ( depinde de spectrul radiat ) deci scăderea în puterea disipată sub formă de căldură nu este spectaculoasă. Link spre comentariu
buleu_alexandru Postat Noiembrie 3, 2018 Autor Partajează Postat Noiembrie 3, 2018 Multumesc pentru raspunsuri. Am facut referire in primul rand la caldura pentru ca la asta se refera topicul: la fiabbilitatea si durata de viata a becoled-urilor. 1 oră în urmă, turcu_dan a spus: Sper ca ti-au fost de folos informatiile. Multumesc pentru raspunsuri. Am facut referire in primul rand la caldura pentru ca la asta se refera topicul: la fiabbilitatea si durata de viata a becoled-urilor. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 3, 2018 Partajează Postat Noiembrie 3, 2018 Cat de fiabil si de rezistent vrei sa fie un bec pana la urma? Cat stai cu el aprins? 3 ore pe zi, 350 de zile pe an (presupunem ca mai si pleci din casa)=1050 ore /an. Daca ai 30 de ani acum, ai sanse sa te ingropi cu el. Vrei sa ramana mostenire? Cat de des vi se ard? Cata caldura face? Va debranseaza de la furnizorul de agent termic? Ati trait cu edisonu mult si bine. Am becuri la tara pe care nu le-am schimbat de cand ma stiu si am ceva anisori si eu. Link spre comentariu
buleu_alexandru Postat Noiembrie 3, 2018 Autor Partajează Postat Noiembrie 3, 2018 (editat) Topicul acesta are rolul unei discutii la modul general. Nu am spus nicaieri ca am eu o problema persoanala din punctul asta de vedere. Mie mi-a atras atentia faptul ca in cutiile de colectare pentru reciclare sunt multe becuri LED care cel mai probabil ar fi trebuit sa aiba viata mai lunga. Eram curios sa stiu daca noi, utilizatorii (la modul general), gresim cu ceva in ce priveste modul cum folosim aceste becuri. Ca sa intelegi rolul discutiei referitoare la incalzirea unui LED sau a unei surse de alimentare, trebuie in primul rand sa stii faptul ca atat temperatura ridicata cat si variatiile de temperatura le scurteaza viata. Ca idee, am avut un bec LED cumparat de la Dedeman (asadar nu de la colt de strada) la care s-a defectat sursa. Am mai avut si un proiector LED cumparat de la Selgros la care s-a defectat LED-ul. Unui alt becoled cumparat de la Dedeman i s-a crapat plasticul exterior si nu imi explic de ce. Asadar este relativa ideea ca daca cumparam ceva pe baza de LED ne ingropam in el. Multumesc PS: Am vrut de mai multe ori sa cumpar becoled Philips, dar in toate magazinele nu se gaseau decat cu lumina calda. De aceea am fost convins ca ei nici nu fac becoled cu lumina rece, altfel cautam si comandam de pe net. Edit: Am cumparat mai demult din Serbia un bec LED marca Tungsram si pot sa zic ca a meritat banii. Editat Noiembrie 3, 2018 de buleu_alexandru Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 3, 2018 Partajează Postat Noiembrie 3, 2018 Acum 3 minute, buleu_alexandru a spus: .................................. PS: Am vrut de mai multe ori sa cumpar becoled Philips, dar in toate magazinele nu se gaseau decat cu lumina calda. De aceea am fost convins ca ei nici nu fac becoled cu lumina rece, altfel cautam si comandam de pe net. Pt asta cauta un magazin serios (eu apelez la Volta pt astfel de comenzi) si comanda dupa catalog. Iti alegi ceea ce doresti din catalog si vezi daca se poate si comanda. Eu la ei am comandat dupa catalog tuburi Philips avind CRI >80 si temperatura de culoare 4000K acum vreo 10 ani, Unele mai merg si acum .........dar le schimb cu LED-uri. 1 Link spre comentariu
buleu_alexandru Postat Noiembrie 3, 2018 Autor Partajează Postat Noiembrie 3, 2018 Asadar, secretul unui becoled cu viata lunga este in primul rand sa fie de calitate. Daca toti am da ceva mai multi bani, am fi inzecit mai castigati. Vorba aia: "Sunt prea sarac ca sa imi cumpar lucruri ieftine." 2 Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 3, 2018 Partajează Postat Noiembrie 3, 2018 Acum 41 minute, buleu_alexandru a spus: "Sunt prea sarac ca sa imi cumpar lucruri ieftine." Si eu sint adeptul ei. Link spre comentariu
Dxxx Postat Noiembrie 4, 2018 Partajează Postat Noiembrie 4, 2018 Daca tot am ajuns la discutia asta, se pare ca merita sa repet... repet... repet... ce am tot spus in diverse topicuri, asa rezumativ si toate la un loc: Becoleduri - incapsularea tip bec este jalnica din cel putin 2 motive majore capsula nu prea poate sa disipe caldura in mod eficient ceea ce este esential pentru led (in peste 95% din cazuri. Pot fi exceptii, vezi ultimile postari ale lui Sesebe cu ceva capsule care au si niscai radiatoare de aluminiu cu aripioare externe...) utilizatorul va avea tendinta sa le monteze in corpuri (lustre) vechi, care nu asigura ventilatie, pentru ca nu sunt concepute pentru LED. - principial un becoled nu are probleme in a atinge 50.000 ore de utilizare prin prisma ledurilor. Insa daca adaugam lipsei de racire si calitatea proasta a unor solutii de alimentare, atunci ne explicam de ce, cele ieftine, rareori depasesc 500 ore. Nu este decat de 100 ori mai putin... - sursele de lumina LED serioase NU sunt incapsulate ca un bec. Ele folosesc COBuri bune (randamente > 150lm/W, in unele cazuri depasesc 200lm/W + cri peste 80, in unele cazuri peste 95 si avand si R9 mare, peste 50,) plus raciri dimensionate cu rezerva si special concepute incat sa asigure convectie in pozitia de utilizare, plus alimentari performante (PFC, dimming, randamente > 90%) Calitate LED / eficienta - randament - un prim comentariu: randamentul unui becoled sau al unei surse de lumina cuprinde si randamentul ledului, dar si cel al sursei de alimentare. Deci chiar daca ledul are 200lm/W, totusi sursa de lumina nu va avea decat sub 180lm/W - eficienta = randament nu este o caracteristica a ledului ca o valoare constanta - in sensul ca are o variatie si neliniara si caracteristica tipului respectiv de cipuri. Adica daca avem o valoare la puterea maxima, aceasta va creste pe masura ce reducem puterea. Mai mult, eficienta este dependenta si de temperatura jonctiunii Tj. Cu cat ea este mai scazuta, cu atat randamentul creste. - daca randamentul emisiei (adica randamentul ledului la temperatura de lucru si in "punctul de lucru"= curentul, deci implicit puterea) poate fi marit prin utilizarea altui led, atunci evident ca va scadea cantitatea de caldura emisa. DECI: pentru constructorul amator este de multe ori de preferat sa folosim un COB de putere mult mai mare intr-un punct de functionare cu putere mica conjugat cu Tj estimat cat mai redus. In acest mod avem eficienta maxima, 200lm/W este actualmente posibil. Folosind astfel de punct avem cheltuiala mai mare pentru COB, dar economisim la cheltuiala pentru radiator, din cauza ca se evacueaza mai putina caldura. adica raportat la ce s-a spus mai sus: da, daca ai o aplicatie unde doresti xxx lumeni - cu cat vei folosi o sursa de lumina mai eficienta, cu atat vei avea de evacuat mai putina energie. Concret, daca ai nevoie de 750lm atunci un becoled de duzina va avea de disipat 10W , in timp ce o sursa manufacturata (sau becoledul ideal si iluzoriu) probabil ca nu va disipa decat 5W Din pacate industria / si in special marketingul asociat acestei industrii nu gandeste asa, nu vei prea gasi becoleduri cu eficiente peste 150lm/W, nici cu CRI>90, cat despre viata REALA >50.000 ore nici nu se gandesc la asa ceva. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum