Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Calibrare fluke179

valentin78ro

Postări Recomandate

Buna tuturor! Tocmai am luat de pe ebay un Fluke 179 nou(mai bine luam sh).Am dubii la exactitate.Ar trebui sa aiba toleranta 0.09%. Cica e calibrat din fabrica. Dar arata 235.6 volti la priza. 90% din condensatori arata mai putin. De exemplu 2200uF arata 2065. 470uF arata 430 . La unii de 330 a aratat exact. Adevarat ca pungile mele cu Conzi sunt din China. La bateria de 9 V. Arata 9.67. In rest pe ohmi pare ok .Unde as putea sa il verific/calibrez? Sau cum sa il verific ? Si o parere sa achizitionez un osciloscop bun gen Hantek 5202 sau Rigol. Si la ce sa fiu atent . Multumesc!

Link spre comentariu

Aveam un vecin care avea mania motoretelor. Cum cumpara una noua si ajungea cu ea acasa cum punea mana pe chei si-i desfacea motorul. Nu a mers niciodata cu ele. Ati luat un Fluke nou si va puneti problema ca masoara gresit. Daca doriti sa-l stricati puneti mana pe surubelnita. Bateria arata 9,67v pentru ca este incarcata si ATATA are. Va luati dupa ce scrie pe componente in loc sa faceti macar un test de comparatie cu un alt aparat de acelasi calibru. Pacat.

Link spre comentariu

Acesta este un multimetru de uz general, un multimetru fără pretenții deosebite de precizie. În schimb este un multimetru foarte fiabil și de încredere. 

Legat de calibrarea lui, este posibil sa fie foarte dificil de calibrat. În multe cazuri de multimetre de buzunar (cum este și acesta) nu se face o calibrare propriu-zisă ci numai o verificare metrologica fără o corectare a valorilor masurate. 

Dupa cum spune și colegul, înainte de a încerca să-l calibrezi, tu sau o firma specializata - ai grija că-i foarte scump, fa măsurători comparative folosind ca referință un multimetru de minim 2 ori mai precis, preferabil chiar de 5-10 ori mai precis. Cauta pe la prieteni, cunoștințe, colegi de forum din localitatea ta, etc. 

Tensiunea masurata la priza are o valoare corecta pt ca acum teoretic ar trebui sa avem la priza 230V +10% / -15% (nu sint chiar asa de sigur legat de tolerante, alți colegi poate sint mai informați). 

Iar la componente valorile masurate cam se încadrează în tolerante, mai ales ca ai zis ca sint chinezești. 

Link spre comentariu

D-l Yokono,Nu va suparati ! Eu intrebam. Eu folosesc de 16 ani un DT -9205A ,de 10 euro nu 350 ca Fluke, care masoara 222 volti la priza, conzii un pic peste valoarea afisata pe ele, dar pana la 10 uF ca atat poate. Si la mai multe componente . Pare mai real. Dar nu zic ca Fluke nu e bun. Oricum imi dau seama clar daca componenta e ok sau nu cu masurarea aproximativa.Ma asteptam ca Fluke sa ma uimeasca!As vrea doar sa stiu daca se face calibrarea cumva. Sau cum sa verific niste componente care sunt mai exacte sa zic asa !

Link spre comentariu

Lasa bree aparatul in pace. Fluke e fluke...nu te pacaleste ala niciodata la masuratori.

Bucura-te de el si nu-ti mai pare rau dupa bani...foarte putini isi permit sa cumpere un Fluke nou. Multi de pe aici masoara cu aparate de 50 de lei...asa ca....

Pentru condensatori sunt alte aparate....

Editat de mac01
Link spre comentariu
Acum 13 minute, sesebe a spus:

Acesta este un multimetru de uz general, un multimetru fără pretenții deosebite de precizie. În schimb este un multimetru foarte fiabil și de încredere. 

Legat de calibrarea lui, este posibil sa fie foarte dificil de calibrat. În multe cazuri de multimetre de buzunar (cum este și acesta) nu se face o calibrare propriu-zisă ci numai o verificare metrologica fără o corectare a valorilor masurate. 

Dupa cum spune și colegul, înainte de a încerca să-l calibrezi, tu sau o firma specializata - ai grija că-i foarte scump, fa măsurători comparative folosind ca referință un multimetru de minim 2 ori mai precis, preferabil chiar de 5-10 ori mai precis. Cauta pe la prieteni, cunoștințe, colegi de forum din localitatea ta, etc. 

Tensiunea masurata la priza are o valoare corecta pt ca acum teoretic ar trebui sa avem la priza 230V +10% / -15% (nu sint chiar asa de sigur legat de tolerante, alți colegi poate sint mai informați). 

Iar la componente valorile masurate cam se încadrează în tolerante, mai ales ca ai zis ca sint chinezești. 

Cat poate costa calibrarea? Aveti idee? Am un multi tester c pe care il.folosesc pentru esr . Si arata si capacitatea. Ala arata f. Bine . Ia sa fac comparatia si va spun . Pun si poze:-)

Acum 5 minute, mac01 a spus:

Lasa bree aparatul in pace. Fluke e fluke...nu te pacaleste ala niciodata la masuratori.

Bucura-te de el si nu-ti mai pare rau dupa bani...foarte putini isi permit sa cumpere un Fluke nou. Multi de pe aici masoara cu aparate de 50 de lei...asa ca....

Pentru condensatori sunt alte aparate....

Asa este ! Am esr metru si altele. Era vorba de toleranta lui afisata! Adica sa nu iau tzeapa cumva. E din anglia si fabricat in statele unite in ianuarie 2018.asa scrie pe el! 

Link spre comentariu

La un multimetru de laborator de 6.5 digiți cu toleranta de măsură de 30-50ppm, calibrat la gramada cu multe alte aparate, calibrarea costa peste 200E, nu știu să-ți spun exact pt ca nu ma mai ocup de mulți ani de activitățile astea. 

Oricum ca persoana particulara sau liber  profesinist depanator, nu ai nevoie de certificare de calibrare la echipamentele utilizate. Pt liniștea ta poți cauta la cineva sa faci citeva măsurători comparative cu un multimetru dintr-o clasa de precizie mai buna. 

Un Fluke 179 folosesc și eu la servici ca multimetru de lucru nu pt măsurători oficiale și nu am fost niciodată dezamăgit de el. 

Ca un fapt divers, dacă îl cumperi de la un distribuitor oficial, ai garanție pe viata la el. Cit înseamnă pe viata nu pot să-ți spun exact dar știu sigur ca mi-a fost schimbat gratuit unul vechi de vreo 5 ani care în urma expunerii la pulsuri ESD puternice (teste de la servici) a început sa pape foarte repede bateriile 1-2 saptamini dar masurind încă la fel de precis ca înainte. 

Foarte important, acest multimetru este unul True RMS pina pe la 8khz. 

Să-l stăpânești sănătos!

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Multimetrele FLUKE nu prea gresesc ( in limita specificatiilor ) . Eu n - am intalnit ... si am avut peste 100 buc . Vreo 10 mai am si acum . Cele mai de sus , la portative . Folositi - l cu incredere ... Eventual , cand intalniti pe cineva cu unul identic , sau superior ... faceti cateva masuratori comparative . Verificarea metrologica , daca vreti si certificat si marca ... costa mult . Calibrarea , daca e nevoie ... doar la unii distríbuitori . ARC Brasov e unul ... luati legatura cu ei , sant amabili si va vor informa . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Multumesc sesebe!  

Aveti toti dreptate. Fluke ul cred ca este ok ! Am pus condensatorii pe testerul de ESR si capacitate si aceia testati cu fluke arata tot 2.06 uF . Deci Fluke cu 2065 arata perfect! Sunt fantome condensatorii. Eu iau cate 100 de buc si vin din toate tarile. Astia au venit din china hong kong. 

Link spre comentariu

Păi te aștepți la un condensator de 2200uF să aibă FIX 2200 uF ?? De toleranțe de +/_ 20% nu ai auzit ?   Iar tensiunea rețelei crezi că e bătută-n cuie, poți avea fluctuații între 210 și 245 V fără probleme......lasă calibrarea, că și alea de 40 Lei sunt destul de precise când sunt noi, de Fluke nici nu trebuie să-și faci probleme.

Link spre comentariu

Virgilio, daca as putea sa dau de matale as opri posibilitatea sa mai postezi ceva pe vreun forum....pentru ca nu ai mai avea maini ! Fluke nu are reglaje! Doar am intrebat! Iar pentru matale care esti un inteligent asa de tare...te-as invita sa mergi si pe la scoala! 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări