Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Componenta rezistiva in COBuri

Dxxx

Postări Recomandate

Mai lansez o problema in discutie.

Indiscutabil in cazul unui COB firele de interconectare intre cipuri au o rezistenta proprie, asta pentru ca sunt extrem de subtiri si fiind numeroase incepe sa conteze si lungimea totala. Sa notam rezistenta tuturor firelor dintr-o catena cu Rc.

Deci schema echivalenta a COBului ar cuprinde inseriate pentru fiecare catena numarul respectiv de cipuri/jonctiuni plus o rezistenta Rc.

Apoi structura se va multiplica cu numarul catenelor, acestea fiind montate in paralel.

Cu mentiunea ca in mod uzual sunt 12 jonctiuni in serie / iar conectarea in paralel a catenelor se face cu metalizari similare cu PCBurile, deci in zona respectiva rezistenta este chiar neglijabila.

Fara sa faci ceva distructiv si micoscopic...  cred ca este dificil sa apreciezi valoarea Rc, insa se pare ca ea este considerabila, am motive sa cred asa:

- un COB normal se aprinde undeva pe la 30V, dar la curent maxim se ating peste 39V. Panta de crestere este prea mare pentru jonctiuni, imi este clar ca este o rezistenta serie si cu o valoare semnificativ de mare.

- COBurile puse in paralel se comporta mult peste asteptari, practic curentul prin ele este identic fara a folosi rezistente de echilibrare in majoritatea cazurilor... Asta pentru ca Rc intrinsec COBului este mai mare ca valoare fata de o rezistenta de echilibrare uzuala, deci are un efect de echilibrare mai bun, la montarea directa in paralel.

- arderea COBurilor se face uzual  prin degradarea termica a cipurilor. Insa in cazul distrugerii prin supra-curent, ce se distruge sunt cfirele de interconexiune, care se comporta ca fuzibile, ajutate in a genera caldura si de rezistenta lor, relativ mare.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Nu pare a fii nici o problema. Colegul, curios din fire, a procedat la disecarea unor COB-uri si acum ne impartaseste din ceea ce a gasit el acolo. 

E un subiect didactic.

Link spre comentariu

Cum am mai deschis subiectul cu "baking"/coacere, exact asa este si de aceasta data, deschid un subiect sa vedem daca cineva are experienta sau poate chiar a reusit sa masoare Rc... si cum...

Nu are legatura cu demolarea COBului, acolo nu am recuperat nimic utilizabil sau masurabil, are legatura cu cele 3 observatii din deschidere.

Si are insemnatate practica:

- se pare ca "constructia" unui COB insemna sa pui in paralel X catene, care deja au Rc si sunt practic compensate - asta face ceonstructorul.

- pentru utilizator INSA, daca pui Y COBuri in paralel nu inseamna decat o marire a numarului de catene la X x Y si daca sunt din aceeasi serie ai putea deci sa folosesti Y oricat de mare, fara nici o grija de echilibrare.

... Eu zic ca suntem forum si discutam teme interesante ...

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Daca cauti topicul meu cu divagatii ai sa vezi ca am masurat tensiunea la mai multe COB-uri la un curent mic special ca sa nu incalzesc LED-urile.

Pe graficul trasat acolo se poate vedea ca la COB-urile provenite din acelasi batch tensiunea era foarte asemanatoare si varia identic pe toate COB-urile iar la cele cumparate anterior si deci probabil dintr-un batch diferit tensiunea era putin diferita dar variatia era tot identica la toate COB-urile.

Ce vreau sa spun aici este faptul ca LED-urile din acelasi lot aveau tensiunea de deschidere foarte asemanatoare chiar daca a fost masurata la curenti mici (ar fi trebuit sa pun toate COB-urile pe un radiator mare comun ca sa folosesc curenti mai mari) si deci este explicabil dece punind direct in paralel COB-uri din acelasi lot imbalansul de curenti este foarte mic.

Daca au sau nu rezistori integrati.......hmmm......n-as crede dar este posibil ca bond-wire-urile folosite fiind foarte subtiri sa aiba rezistivitate mare si sa actioneze ca niste rezistori de balansare.

Crezi ca ar merita sa arunc 30-40 lei si sa distrug un COB ca sa masor firele? Pot masura cu precizie rezonabila diametre incepind de pe chiar de la 1µm (optic pe un echipament-microscop calibrat) in sus si deci as putea masura acele fire dar nu am chef sa-mi distrug un COB si nici nu prea am timp la servici de astfel de masuratori.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Nu cred că e foarte mare rezistenţa firelor...  la lungimea aia de max. 2 mm şi 0,1mm diamentru dacă sunt din aluminiu au sub 1mohm, ceeea ce la 350mA înseamnă o treime de milivolt cădere. Mai degrabă să fie rezistenţa de contact sau mai probabil caracteristica joncţiunii. Şi la diodele normale cu siliciu tensiunea creşte odată cu densitatea curentului.

Link spre comentariu

Eu am pus numai niste ipoteze, si nici nu am cum sa progresez peste acest stadiu.

Oricum si obsevatia lui @sesebe vine sa confirme imperecherea catenelor din acelas lot si de acelas tip, iar uzual semiconductorii au ceva dispersie, de aia exista binningul care creaza subtipuri.

Se poate sa nu fie un Rc semnificativ , doar imperecherea cipurilor sa rezolve asta.

Dar se poate ca si Rc sa se adauge... sau sa fie chiar primordiala.

Firele de conexiune au diametru foarte redus dupa aprecierea mea, chiar daca au 2-3mm lungime, pentru 12 jonctiuni deci de poate ajunge la 33mm, care este ceva pe un fir subtire.

Link spre comentariu

Tocmai am taiat un COB chinezesc de 5W.

Este compus din 10 LED-uri mici de 0.2mm x 0.5mm dispuse pe o arie circulara cu diametru 20mm si sint lipite cu cositor....fara bond-wire.

N-am avut ce masura.

Link spre comentariu

Am investit prea mult în cercetarea pe care am făcut-o cu ocazia construcției lustrei și a celorlalte corpuri de iluminat ca să-mi permit sa mai arunc încă 20-40 lei pe un COB "adevarat" pt poze la fire.... 

Dacă am sa ard vreo unul și n-am sa uit de topicul acesta poate am sa fac și măsurători mai detaliate. 

COB - ul ala chinezesc era de la un coleg care cumpărase vreo 50 buc cu 8 $ pt a ilumina garajul cu ele. Acolo nu avea nevoie de o calitate deosebita a luminii iar încărcarea era mica pe COB, sub 1W la COB de 5W puse pe mici radiatoare. COB - ul s-a ars în timpul testelor cind l-am stresat ca să-i vedem limitele. A dus lejer peste 7W timp de peste 1h pe un radiator generos și s-a ars cind i-am dat mai mult ca să vedem cit rezista - era deja fierbinte.... 

Link spre comentariu

Ce zici daca si "Rc-ul" ala nu e mereu acelasi? La 20°C e unul, la 100°C e altul. Daca acea sarma mai creaza si un "Ccp"? O capacitate intre catene? Daca alimentezi in pulsuri? Mai bagam si o frecventa in ecuatie si ne dam doctoratul sa parem cititi.

Link spre comentariu

Chiar dacă am avea o capacitate semnificativa între catrene, la bornele capacității avem aceeași tensiune și deci prin capacitate nu circula curent și deci nu avem dece sa ținem cont de ea, e ca și cum nu ar exista deloc acea capacitate. 

Link spre comentariu

Ce zice @sesebe este corect... aici incercam sa avem o discutie constructiva, insa era necesar sa apara si astfel de opinii.

Dar trebuie sa ai un anumit orizont ca sa vezi partile cu adevarat important de a fi analizate, cat si posibilele beneficii ale discutiei.

Asta nu inseamna ca tema este in vreun fel ingradita, dar macar sa vina cineva cu amanunte care au fost trecute cu vederea, insa au o semnificatie, o importanta, sau care merita dezbatute.

Sa vii cu chestii derizorii in primul rand arata cine esti si cat poti tu sa gandesti, plus ca mai si iriti cativa colegi, asa, de placere...

Cu capacitatea ti s-a raspuns.

Cu variatia termica a rezistentei - pai daca materialele sunt identice pe catene - de principiu geometria este intotdeauna simetrica si deci lungimile egale - asa ca toata variatia este spre bine, fiind fire metalice rezistenta va creste pe masura incalzirii atunci curentul cel mult va scadea (asta in cazul ca driverul nu isi face datoria si nu forteaza curentul la a fi chiar constant).

Ramane ca singurul care debiteaza chestiuni iluzorii si doreste sa para "citit" este usor de identificat. Daca taceai, destept ramaneai.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări