gauss Postat Octombrie 24, 2018 Partajează Postat Octombrie 24, 2018 (editat) Sincer ... nu stiam ca un rezistor nealimentat ( nestrabatut de un curent electric ) genereaza zgomot electric intrinsec . Si ca ar avea marime masurabila cu un osciloscop . Ma rog ... stiinta a mai evoluat , eu am invatat ( f . putin ) acum multe sute de ani . Nu e o tragedie ... mai aflu noutati si de la userii colegi , macar ca titlu de palmares ... , oricum nu - mi folosesc fiindca nu le inteleg . Topicul prezent e cel mai bun exemplu ... Editat Octombrie 24, 2018 de gauss Link spre comentariu
gauss Postat Octombrie 24, 2018 Partajează Postat Octombrie 24, 2018 Capacitor cu tantal ... 200 microfarazi , 50 V . Produs in fosta URSS ... ianuarie 1986 . O fi audiofil ? ... Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 24, 2018 Partajează Postat Octombrie 24, 2018 https://www.tubes-store.com/index.php?cPath=35_41 Cica astia ar fi Link spre comentariu
gauss Postat Octombrie 24, 2018 Partajează Postat Octombrie 24, 2018 (editat) Trist ... Am trait 25 de ani in mijlocul audiofiliei si habar n - am avut ! ... P.S. - din cei ca in foto schimbam cu galetile ... Erau denumiti KGB - uri ... Altfel , carcasa deschisa cu grija se putea folosi pentru incasetarea altor montaje electronice ... carcasa la masa , o borna ( trecere prin sticla ) alimentarea , cealalta iesirea ... Erau si de dimensiuni mai mari , unii cat cateva pachete de tigari la un loc . Si chiar mai mari , si cu alte forme . Interiorul cositorit , se putea lucra ceva RF cu succes ... adauga pereti despartitori cu treceri etc . Sau orice altceva , cablaj lipit pe contur etc . Editat Octombrie 24, 2018 de gauss Link spre comentariu
THOMAS Postat Octombrie 24, 2018 Partajează Postat Octombrie 24, 2018 (editat) M-am jucat intr-o simulare cu un ECC83 si am modificat rezistenta din anod de la o valoare de 90K pana la 120K,din proiectare trebuie o rezistenta de 100K,dar am incercat cele patru valori urmarind spectrul armonic (distributia armonica) FFT-ul si THD-ul.Am pus pe grafice si curentul anodic dar si tensiunea pe iesire efectiva la o tensiune de intrare de 70mVeff. Concluzia mea este ca se prea poate ca unele urechi educate/instruite sau chiar nativ sensibile sa remarce acele mici diferente de spectru armonic si probabil mai cred ca daca vom aplica la intrare un semnal venit de la un instrument muzical,exemplu un fulier,unii sa-l perceapa ca fiind un fluier iar altii nu,ar fi posibil,nu?.... schema de test: analize spectrale: P.S eu am invatat in scoala si imi aduc aminte ca au fost printre primele lucrari de laborator,ca masurarea zgomotului rezistoarelor se facea cu totul altfel, sigur era si un osciloscop pe acolo...! Mare dreptate aveti @gauss,cred ca sute de amplificatoare de antena am facut in "corpurile" aceste condensatoare audiofile,acum lumea este schimbata nu mai este transmisie radio e "wireless",acum un cablu de semnal (microfon sau altceva) nu este ecranat este "scheldat" componentele nu mai sunt imperecheate sunt "meciuite",amplificatoarele fara transformatoare de iesire sunt OTL... progresul si tehnologia sa Le bata Dumnezeu! Editat Octombrie 24, 2018 de LMOlimpiu Link spre comentariu
gauss Postat Octombrie 24, 2018 Partajează Postat Octombrie 24, 2018 (editat) Eu am folosit pentru masurarea zgomotului unor fotorezistente un circuit serie , cu un rezistor fix ( si calitativ ) spre borna pozitiva , alimentare C.C. baterii variabila , semnalul preluat de la punctul comun printr - un condensator de valoare convenabila ( practic mai multi comutabili ) , introdus intr - un amplificator de masura de banda larga , si iesirea microvoltmetru selectiv ( comutabil si banda larga ) de J.F. , osciloscop si inregistrator cu hartie ( toate in " paralel " , cu ceva separatie ) . Circuitul ( serie ) primar ecranat si la intuneric , cu temperatura incintei reglabila ... P.S. - viata merge inainte ... unele deprinderi , acumulari de cunostiinte ( greu si laborios obtinute ) , si oameni ... se pierd pe drum , terminologia si cutumele se schimba , totul spre mai bine ! ( pt . dl . LMOlimpiu ) . Editat Octombrie 24, 2018 de gauss Link spre comentariu
tm07uxo Postat Octombrie 24, 2018 Partajează Postat Octombrie 24, 2018 D-l gauss care au fost motivele ? de trebuiau schimbate cu galetile Link spre comentariu
gauss Postat Octombrie 25, 2018 Partajează Postat Octombrie 25, 2018 (editat) Explicatia e relativ simpla . Se foloseau ca filtraje , in anumite echipamente . Unde nu vedeai electrolitici ... erau substituiti de baterii de asemenea condensatoare . Inteligent construite ... combinatii serie - paralel , defectarea unuia ( scurt sau lipsa capacitate ) nu afecta drastic ansamblul , care ramanea functional . Ma rog , cu scaderea capacitatii . Cei conectati cu " vinovatul " in mod direct , in caz de scurt ( mai rar intalnit ) , erau supusi cresterii tensiunii ... conditie pentru defectare in continuare . Dupa 2-3 evenimente de genul ... apareau probleme . Echipamentele stateau afara , zi - noapte , vara - iarna . Functionare 24 din 24 , alimentare grupuri electrogene . Care o mai luau si razna ... din diferite motive . Nu fac subiectul topicului . Cert ca la revizia - reparatie generala , teoretic la 2 ani ... dar se depasea ... , se schimbau in totalitate , pentru a micsora premizele pentru urmatoarea perioada . De unde si numarul ... zeci si sute , chiar se colectau intr - o galeata de plastic . Eu , cel putin , foloseam aceasta metoda de depozitare , la final se returnau . Unii erau in parametri , dar nu risca nimeni sa - i pastreze in montaj ( durata de viata era deja scazuta ) , oricum interzis de instructiuni ... astazi s - ar fi numit proceduri . S - au produs in masa ... de unde si explicatia ca se vand astazi ca " audiofile ", din stocuri ... echipamentele au disparut natural , cu ani de fabricatie mai mici ca multi dintre useri . Editat Octombrie 25, 2018 de gauss Link spre comentariu
gauss Postat Octombrie 25, 2018 Partajează Postat Octombrie 25, 2018 (editat) Acum ... ca e evident ... da ! Mai exact ... " zona " de radiolocatie " din complexele de rachete antiaeriene ... toata tarlaua era mai mare , incapeau cu greu pe un stadion . Cel putin cele fixe , mai vechi ... Acum , intr - o curte de parlamentar , incap mai multe ... si ramane loc si de Maserati ! Editat Octombrie 25, 2018 de gauss Link spre comentariu
mojnost Postat Octombrie 25, 2018 Partajează Postat Octombrie 25, 2018 (editat) On 10/24/2018 at 1:47 PM, gauss said: Capacitor cu tantal ... 200 microfarazi , 50 V . Produs in fosta URSS ... ianuarie 1986 . O fi audiofil ? ... Orice saiba cu suficient marketing devine audiofila, darmite un condensator. Lasand gluma la o parte acela e un condensator de foarte buna calitate, dei baban ca dimensiuni, nu am vazut nici unul explodat cum am vazut multi condensatori cu tantal romanesti. Si are valoare de revanzare buna, chiar si defect - contine argint pur de vreo 4-5 lei, pe langa tantal. Pentru audiofilii care-si recableaza boxele cu fire din argint s-ar asorta in montaj. Editat Octombrie 25, 2018 de mojnost Link spre comentariu
gauss Postat Octombrie 26, 2018 Partajează Postat Octombrie 26, 2018 (editat) Aveti dreptate . Sincer , nu m - as gandi sa valorific condensatoare de genul ... pentru materialele refolosibile . Am cateva bucati , si alte valori si tipodimensiuni , cumparate in anii '90 de la vizitatorii de peste Prut . La care am vazut tot felul de componente , pe care le cunosteam ... dar si altele destul de exotice , le stiam doar din cataloage . Ma rog , ce mai " scapa " spre Ploiesti , majoritatea le valorificau dupa intrarea in tara , in zona Moldovei . Pe unele se cereau ( si ) preturi exorbitante ... Poate la pensie ( cand si daca va fi ) , voi lucra cate ceva cu ele . A cam disparut " moda " lor ... acum toata lumea alearga dupa ESR cat mai mic , si altele ... s - a schimbat si structura montajelor de interes . S - ar merita si o discutie despre tantalul romanesc , n - au fost toti condensatorii foarte prosti . Unele CTS - M , axiale , cele vopsite kaki erau comparabile cu cele rusesti . Cand s - a schimbat sursa de electrozi si dielectric ( initial erau de import ) , si s - a " optimizat " procesul de fabricatie ... au aparut cele ( din ce in ce ) mai putin calitative ... CTS - M vopsite gri , albastrui , si detestatele CTS - P . As putea posta ceva foto si masuratori . In fine ... Editat Octombrie 26, 2018 de gauss Link spre comentariu
Postări Recomandate