Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

probleme backlight monitor SyncMaster 245 BPlus

myshyk

Postări Recomandate

La acest monitor, tuburilede backlight  palpie., tensiunea de alimentare  placa invertoare are doar 17v in loc de 24. Sursa e  de tipul BN44-00195A, echipata cu un MC33067. Stie cineva cum se blocheaza protectia la acest integrat?

Link spre comentariu

Ai verificat cu un osciloscop la bornele condesatorilor de filtraj? 

Ai înlocuit sau măcar lipit pe spatele plăcii alți condesatori? 

Sau numai i-ai verificat cu un ESR-metru? Eu nu am încredere deplina in ceea ce măsoară aceste ESR-metre "home made". 

Am acces la servici la aparate profesionale pt asa ceva, aparate ce costa mii de euro, și tot este foarte greu sa masor cu oarecare precizie ESR-ul la condensatoare. Dacă este asa de ușor de măsurat atunci dece se mai fabrica și se și cumpara aparate ce pot chiar depăși 10000E?

Sa revin.

Celelalte tensiuni de la ieșirea sursei principale sint OK? 

Dacă sint ok atunci ai probleme pe redresarea și filtrarea acelei tensiuni. Sau poate un consum exagerat pe acea ramura dar atunci ar trebui sa frigă serios redresorii. 

Dacă sint și acelea modificate substanțial atunci ai probleme cu bucla de stabilizare sau oricum cu primarul sursei. 

Link spre comentariu

Sunt curios cum ai dedus că-s bune tuburile, le-ai verificat consumurile individual sau le-ai desfăcut și inspectat vizual ?  Fiindcă pot fi chiar bune, dar pot avea conturnări pe izolatorii de capete și atunci fac figuri.Din păcate defectele astea de izolație se văd numai scoțând tuburile afară, nu orice panel are capetele tuburilor accesibile...

Link spre comentariu
On 10/24/2018 at 7:44 PM, myshyk said:

La acest monitor, tuburilede backlight  palpie., tensiunea de alimentare  placa invertoare are doar 17v in loc de 24. Sursa e  de tipul BN44-00195A, echipata cu un MC33067. Stie cineva cum se blocheaza protectia la acest integrat?

Am avut modul defect cu aceeasi manifestare(24V mai mica) si defect a fost integratul MC33067.Verifica sursa si cu lampile neconectate,este stabila 24V ?

Link spre comentariu

Tuburile au fost verificate individual cu un invertor extern, masurat consumul pe fiecare in parte si consumurile erau egale. Celelalte tensiuni corespund. Se intampla cateodata ca sa se stabilizezesi cea de 24 la 24,4 si atunci merge bine un timp. Dupa care, tensiunea pe piciorul 10 al MC33067 sa creasca de la 4.5 la 5.2, tuburile isi maresc luminozitatea si intra protectia.

Asa arata tuburile, le-am desfacut in prealabil. Intr-adevar, am verificat condensatorii doar cu ESR-metrul, voi incerca si prin schimbare.

Cum cu lampile neconectate, doar tuburile sau tot invertorul?

blacklight.jpg

Editat de myshyk
Link spre comentariu

Conform datasheet, tensiunea in pinul 10 trebuie sa fie sub 1V pt ca la 1V se activeaza protectia. In schema din datasheet aceasta tensiune este obtinuta de la un traf de curent ce monitorizeaza curentul de cumutare prin traful de forta. Daca la tine tensiunea in pinul 10 este de 4.5V atunci inseamna ca deja exista un regim de protectie.

Esti sigur ca invertorul mai mergea cind aveai aveai 4.5V? Poate ai luat o referinta pt masura diferita de pinul 4 pt ca-mi vine greu sa cred ca invertorul mai functioneaza cu o tensiune asa de mare de 4.5V cind el ar trebui sa se opreasca la 1V

Oricum daca tensiunea asta este prea mare trebuie sa urmaresti feedback-ul care o formeaza. Poate sa fie o conditie de avarie pe iesirea invertorului (cel mai probabil pt ca tensiunea creste cind creste si luminozitatea) sau pot fi defecte componente care o formeaza defecte. 

Cei 24V reprezinta alimentarea partii de forta a invertorului acesta sau sint iesirea din acest invertor? Este invertorul pt lampi sau este convertorul principal ce se alimenteaza din retea?

Ps: nu ma mai ocup de mult timp de servisat TV-uri asa ca nu mai stiu ce topologii sau integrate sint folosite prin ele.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

24V pleaca din sursa si alimenteaza modulul invertor.Trebuie verificata sursa si stabilit daca defectul e de aici sau din modulul invertor.Sursa se verifica separat de celelalte module:pe 24V se pune un consumator(eu pun un bec de 24V/60W) si cu 3,3V din exterior pe pin ON/OFF sursa trebuie sa functioneze.La sursele acestea de Samsung,trebuie inlaturata si porcaria aceea de rasina folosita pentru fixarea unor componente.

Link spre comentariu

Am reusit sa-mi rezolv monitorul, multumesc pentru ajutor. In final, problema a fost de lipituri crapate la QB581, dar care fiind fixat cu rasina, nu se vedeau ,in prima faza.Dupa ce am facut toate verificarile recomandate, fara rezultate pozitive pentru ca defectul se manifesta aleator, si am ajuns la concluzia ca".La sursele acestea de Samsung,trebuie inlaturata si porcaria aceea de rasina folosita pentru fixarea unor componente." (multumesc cristronic!) Despre care mai citisem si pe net, dar am zis ca "la mine nu e cazul". Oricum, inlaturand rasina, au aparut vizibile lipiturile crapate , le-am refacut si "voala-de-vezi! toul a devenit ok. Inca odata multumiri la toata lumea pentru implicare si ajutor.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări