Blacksmith Postat Octombrie 24, 2018 Partajează Postat Octombrie 24, 2018 Salutare ! O sa incerc sa va prezint problema cat mai pe scurt. Lucrez la un program de nutritie... Am o baza de date cu nutrientii alimentelor si vreau sa fac o cautare dupa "alimente bogate in X (nutrienti buni) dar sarace in Y (nutrienti nedoriti)". Deci se vor selecta 2 nutrienti, unul bun si unul rau... si programul trebuie sa sorteze alimentele dupa cat de sanatos e fiecare (cel mai sanatos sa fie primul). Eu m-am gandit sa fac raportul lor "bun/rau" si sa sortez dupa aceasta valoare. E clar ca valoarea va fi mai mare daca ala bun e mai mare si daca ala rau e mai mic. Dar apare totusi o problema... Sa zicem ca avem asa: - Aliment A: 6g bun - 1g rau raport = 6 - Aliment B: 35g bun - 7 g rau raport = 5 - Aliment C: 20g bun - 10 g rau raport = 2 Daca sortez dupa raport, alimentul A va fi cel mai recomandat, ca are raportul cel mai mare. Dar daca ne uitam si la nutrienti vedem ca A e foarte sarac in nutrient bun, doar 6g, fata de urmatorul aliment care are un raport un pic mai mic, dar care este foarte bogat in nutrient bun, 35g ! Deci nu ar fi corect sa fie A mai recomandat decat B... Intelegeti ceva ? Link spre comentariu
Bandi Szasz Postat Octombrie 24, 2018 Partajează Postat Octombrie 24, 2018 Se stabileste un anumit procentaj de importanta pentru nutrient bun si raport dupa care faci inca un calcul. Sa zicem ca cantitatea de nutrient bun conteaza 20% si raportul bun/rau 80%. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Octombrie 24, 2018 Autor Partajează Postat Octombrie 24, 2018 Buna idee ! Mersi. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Octombrie 24, 2018 Autor Partajează Postat Octombrie 24, 2018 Edit: Dar totusi... cum sa pun asta intr-o formula matematica ? Link spre comentariu
Bandi Szasz Postat Octombrie 24, 2018 Partajează Postat Octombrie 24, 2018 nutrient Bun x 0.2 + raport x 0.8 0.2 = 20% 0.8 = 80% Link spre comentariu
d2134 Postat Octombrie 26, 2018 Partajează Postat Octombrie 26, 2018 Incearca o abordare "fuzzy". https://cours.etsmtl.ca/sys843/REFS/Books/ZimmermannFuzzySetTheory2001.pdf Vezi capitolul 12 si mai departe. Link spre comentariu
Postări Recomandate