Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Evaluarea starii de uzura a contactelor unui releu fara demontarea acestuia

Gogured

Postări Recomandate

Salut,

vreau sa stiu daca exista posibilitatea evaluarii ( verificarii ) gradului de uzura a contactelor releelor electromagnetice capsulate in carcase de culoare inchisa prin care nu se poate vedea ...

In multe cazuri sunt nevoit sa schimb preventiv  relee care au contactele foarte bune , cu uzura foarte mica ....

Simpla masurare a rezistentei contactelor cu un ohmetru ( chiar si miliohmetru ) nu da rezultate , deoarece la actionari repetate in timpul testelor au valori apropiate de zero , iar in functionare pe sarcina reala pot ramane lipite ( cele cariate ) sau nu fac contact bine cele oxidate existand riscul sa produca incendii ...

Multumesc anticipat celor care imi pot da un sfat ...

Atasez cateva poze cu relee demontate, care la masuratori aratau bine ... , o parte au contactele uzate  , altele sunt inca foarte bune aproape noi ...

Rtzv7XR.jpg

5NFgZxM.jpg

V1itgAG.jpg

afdO5Hy.jpg

Link spre comentariu

Măsurarea contactelor cu ohmmetrele de la multimetrele obișnuite nu e relevantă, fiindcă acestea lucrează cu curenți foarte mici, de ordinul miliAmperilor.

Cea mai bună metodă e măsurarea cu puntea Kelvin sau ,,metoda cu patru fire,, .

Acest tip de măsurătoare se face injectând un curent constant semnificativ prin contactele închise ale releului și măsurând căderea de tensiune pe ele cu un milivoltmetru.Schema e simplă, prin două fire se injectează curentul constant și prin alte două fire se măsoară direct pe contacte tensiunea de ordinul milivolților.Dacă faci o sursă de curent constant cu LM317 și injectezi un curent de 100mA vei putea folosi orice multimetru ieftin, comutat pe scala de 200mV, unde vei avea corespondentul direct 1 miliVolt/ 10 miliOhmi. Peste 50 miliOhmi un contact de forță e dus....ori îl cureți, dacă se poate, ori îl arunci.

Dacă ai posibilitatea, compari rezistența contactelor unui releu identic nou, sau care funcționează perfect.Datele astea se găsesc oricum și-n fișele (datasheet) ale releelor.

Link spre comentariu

Sarcina directa pe contacte ... un bec ( alimentat ) cu curentul nominal aproape de cel maxim al releului ( poate diferi in C.A. sau C.C. ) , acesta comutat repetat , lasat cuplat o perioada , decuplat etc . Se pot vedea eventual variatii de luminozitate etc . Avantajul e solicitarea mai consistenta initial ( filamentul rece ) . Asta empiric ( practic ... ) , metoda descrisa de dl. Validae e foarte buna , si mai " stiintifica " ... se pot nota ceva valori la relee noi , uzate sau " cariate " ... cu timpul intra in reflex aprecierea .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Dar daca injecteaza cu LM317 un curent de 1 A  nu ar fi chiar mai bine ?    Adica ar fi mai aproape de situatiile reale in care sunt folosite acele relee.

(stiu ca s-ar reduce timpul permis de testare  -  in functie de dimensiunea radiatorului)

Ar mai trebui doar facuta o conversie a milivoltilor afisati de aparatul de masura.

Link spre comentariu

Metoda punții Kelvin folosește curenți proporționali cu rezistența de măsurat.Exemplul cu sursa de curent constant de 100mA și LM317 nu-mi aparține, l-am găsit acum câțiva ani pe net și era prezentat de un inginer din domeniul aeronautic. http://www.aeroelectric.com/articles/LowOhmsAdapter_3.pdf

Se pot folosi și curenți de ordinul Amperilor dacă situația dată necesită astfel de curenți, dar din experiența personală nu e nevoie de astfel de curenți mari decât la măsurarea unor rezistențe extrem de mici.Aveam la serviciu o punte Kelvin care era folosită la identificarea lipiturilor reci și la scurtcircuite la motoarele de locomotive electrice, motoare care pot atinge vârfuri de curent de 1000A și au secțiuni ale barelor de bobinaj de ordinul centimetrilor pătrați.Puntea necesita o sursă capabilă de 4-5A din ce-mi amintesc. Vă dați seama că un biet releu miniatură care poate suporta 10-15 A poate fi testat absolut satisfăcător cu 100mA, dacă la un motor de 1000A era folosit un curent de test de circa 4-5A......

Editat de validae
Link spre comentariu

Uzura contactelor este inevitabila, in special la utilizarea in c.c. pe sarcina inductiva. Verificarea cu tensiune mare si cu curent mare este mai putin relevanta, contactul electric se stabileste fortat. Eu verific contactele masurandu-le repetat caderea de tensiune la curent mic si dintr-o sursa de tensiune mica, 1,5 V in serie cu o rezistenta de sute de ohmi. Daca dupa 10 actionari tensiunea masurata este aceeasi (sau zero mV), contactul este in stare buna, fara "cratere" si "afumare". In acest caz se poate face si proba la curent nominal si tensiune nominala.

Link spre comentariu
Acum 12 ore, puriu a spus:

In acest caz se poate face si proba la curent nominal si tensiune nominala.

Nu vreau sa para ca va contrazic  (cu siguranta aveti mai multa experienta decat mine).

Totusi unii ar putea fi indusi in eroare de ideea cu testarea la tensiunea nominala a contactelor.

Din cate stiu, o tensiune mai mare pe contacte ajuta la o inchidere mai buna   (spre exemplu strapunge mai bine oxizii).

Dupa parerea mea mai corect ar fi fost spus:  testarea  contactelor la cel mult tensiunea de lucru a lor.

Astept eventuale completari la ideea formulata de mine

Multumesc

Referitor la intrebarea lui  @Traian B

Problema masurarii folosind multimetrul pe gama "jonctiuni"  este ca efectiv nu poti sa faci diferenta intre un releu bun si un releu mai putin bun.

Cu multimetrul pe "jonctiuni"  este suficient ca acele contacte sa se atinga foarte, foarte  putin si deja aparatul vede circuit inchis.

In schimb  masurand caderea de tensiune pe contacte (la un anumit curent)  poti  cu adevarat sa faci diferenta intre relee bune si relee mai putin bune.   Poti sa iti dai seama cat de bine inchide contactul.

Asadar nu este absolut nicio complicatie,   este metoda de rezolvare a problemei.

Link spre comentariu

Cred ca poate fi incomoda scoaterea fiecarui releu de pe placa, se vede in foto ca sunt lipite pe PCB si verificarea prin diverse metode, Simpla verificare in sarcina, la mai multe anclansari consecutive, a caderii de tensiune pe contactele inchise, poate sa dea o idee despre calitatea contactului. Ideal ar fi 0V insa producatorii dau si la releele cu contacte din aur sau platina o anumita rezistenta de contact. Cred ca masurarea tensiunii pe contactul inchis, pe o scala cat mai mica, ar putea indica starea contactului. Un contact imperfect mai poate produce zgomot, lumina si caldura (arc electric). Producatorul ar trebui sa specifice rezistenta de contact si se poate deduce caderea de tensiune maxim admisibila.

Link spre comentariu

In multe cazuri releul poate fi alimentat si testat direct pe placa.

Intr-adevar, daca exista posibilitatea de a masura  caderea de tensiune pe contacte atunci cand releul este folosit in instalatia originala,  nu mai este necesara injectarea unui alt curent.

Totusi inca nu imi este clar in ce masura se poate deduce daca contactul este ok  sau nu  atunci cand  nu stii sigur valoarea curentului.

Adica, masori milivoltii,  dar cred ca tot trebuie sa ii raportezi la un curent.

Daca stii sau banuiesti care este curentul prin contacte, atunci e ok.   In cazul asta poti sa iti faci o idee.

Eventual se poate face masuratoarea cand releul este nou (abia inlocuit),  ca sa ai o valoare a milivoltilor la care sa te raportezi.

Editat de buleu_alexandru
Link spre comentariu

Măsurătoarea cu puntea Kelvin e cea mai relevantă, cred că e foarte clar de ce.Dacă se ia ca și referință valoarea rezistenței unor contacte noi, nu mai e nici problemă....

Credeam că experiența unui inginer din domeniul aeronautic e de suficientă încredere, acolo nu se joacă cu așa ceva. Vedeți articolul postat de mine în a doua postare a mea.E un dispozitiv ușor de realizat, cu un LM 317, o  rezistență, trei baterii R6 și ceva cabluri...

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Eu as merge pe varianta tensiune mica si curent mare, un acumulator de 6-12V si un bec auto sau rezistenta de putere adaptata la curentul releului. Se foloseste un termometru fara contact in partea cu contactele pentru supravegherea incalzirii si un voltmetru pentru masurarea tensiunii pe contacte. Ce depaseste 0,1V-0,2V este in zona de atentie. Tensiunea mica este necesara pentru a nu "rupe" stratul de oxid fiind usor de observat prin tensiunea mare masurata pe contacte. La fel se poate identifica o problema mecanica. O alta metoda ar fi folosirea unui osciloscop si observarea "bouncing"-ului (vibrarea contactului) la unul nou si unul vechi. Cele "cariate" au alta mecanica si masa inertiala si oscileaza diferit. Prin folosirea unei tensiuni mai mici pentru alimentarea bobinei se mareste fenomenul plus ca o presiune mica de apasare poate mari rezistenta de contact marind astfel diferentele. Se va experimenta pe model de releu in parte pentru ca fiecare gama are alta abordare de masura. Asta e...

In general, oxizii de argint sunt conducatori electric asa ca este mai dificila detectarea "cariei" dar orice alti oxizi, inclusiv cei de cupru, sunt izolanti, fiind usor de detectat.

Link spre comentariu

Cite complicații pt a nu schimba un releu de 2-3 lei. 

Avind în vedere cit de solicitate sint contactele în timp, dacă exista o bănuială întemeiată ca ar putea fi probleme atunci mai bine îl schimbi. 

Cit de des trebuie sa schimbi relee? 

Schimbi, în medie, mai mult de 2-3 pe zi sau schimbi cu zecile. 

Dacă e vorba numai de 1-2-3 bucăți pe zi, atunci mai bine le schimbi și gata. Problema adevărată apare dacă ai de schimbat cu zecile pe zi și atunci într-adevăr ai de cistigat dacă le poți identifica corect pe cele cu probleme. 

La un moment dat am avut de testat chiar și la servici ceva releie mai speciale.

Testarea se poate face în mai multe feluri, depinde ce anume te interesează mai exact. 

Cea mai buna metoda (după părerea mea) presupune un setup destul de complicat:

Presupune alimentarea în impulsuri cu factor de umplere de 50% și frecventa de 10hz max 50hz (releiele uzuale au un timp de răspuns de 5-10msec) iar cu un sistem de achiziție, poate fi și un osciloscop digital dar preferabil un multimetru rapid cu posibilitate de trigerare externa, se măsoară rezistenta de contact la 2 curenți unul mic - citiva miliamperi și unul mare de 50-80% din curentul nominal. Se fac citeva zeci de măsurători, 5-10 secunde în total, iar rezultatele se interpretează statistic, adică pe scurt dacă valoarea este stabila și nu fructueaza nici la curent mic nici la curent mare atunci releul este bun. Bineînțeles că se face o automatizare pt asta nu se face la mina. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Eu le testez altfel și nu m-am fentat niciodată. Pun sursa 15v/5A-10A depinde de releu pe contactul ND și îi dat câteva impulsuri alimentând bobina scurt. Daca la 3-4 cicluri îmi dă sursa in protecție e ok. Clar dacă veți alimenta releului mult timp îl stricați și daca e bun.

De ani de zile probez așa relee și nu puține și nici nu am stricat niciunul nici nu am dat verdictul greșit vreodată.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări