Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

DILEMA: Angajat la..''STAT'''sau la ...PRIVAT ???

Postări Recomandate

Cand vad publicate cifre vizand indicatorii macroeconomici ma uit in general cine le-a publicat: daca sunt de la INS sau EUROSTAT sunt un pic mai credibile, daca sunt de la Comisia nationala de strategii si prognoza le privesc cu suspiciune fiindca stiu ca-s umflate de Valcov. Ca o analogie sunt ca watti masurati dupa standardul DIN si watii chinezesti.

Apoi mai trebuie sa stim si metodologia de calcul aplicata adica care sunt datele prelucrate care au generat acele statistici. Turbez cand aud ca s-au facut de ex.  80.000 noi locuri de munca, dar asta nu inseamna ca s-au angajat 80.000 noi persoane din somaj sau care nu au lucrat niciodata. De ex o firma cu 50 salariati a fost bagata voit in insolventa, patronul a trecut activitatea pe alta firma cu tot cu angajati dar Valcov - PSD  spune ca guvernarea lor a generat 50 noi locuri de munca.  Acelasi lucru se intampla si cand de ex un mare lant de supermarketuri este cumparat (absorbit) de un al supermarket (de ex. Real de Auchan) la ITM apar in plus ca noi toate cele 5000 de locuri vechi de munca.Teoretic Valcov are dreptate dar in realitate nu s-a creat niciun nou loc de munca. Crestere economica de 5% (cea mai mare din UE) inflatie tot atata sau mai mare, cresterea economica ajustata (cea reala, bazata pe plusvaloarea productiei) e zero sau negativa. Cresterea salariului cu 50% a fost facuta artificial prin mutarea contributiilor dintr-un buzunar in altul)

Atata timp cat cresterile salariale nu au la baza productivitatea muncii sau cresterea calitatii serviciilor publice prestate acestea vor genera numai deficit (de orice natura).

Editat de Kreator
Link spre comentariu

De-acord cu productivitatea..dar nu vad cum elevetienii astia au asa o mare productivitate, nu vad cum noi nu avem productivitate mare cand ramuri intregi au, totusi, tehnologie noua..La noi mai este o chestie cu slujbasii..Aveti statistici cu privire la sectorul de stat (numar, salarii) in alte tari UE? Poate astia rod din productivitate!

Editat de gica70
Link spre comentariu

Acum 1 minut, Kreator a spus:

Cand vad publicate cifre vizand indicatorii macroeconomici ma uit in general cine le-a publicat: daca sunt de la INS sau EUROSTAT sunt un pic mai credibile, daca sunt de la Comisia nationala de strategii si prognoza le privesc cu suspiciune fiindca stiu ca-s umflate de Valcov. Ca o analogie sunt ca watti masurati dupa standardul DIN si watii chinezesti.

Apoi mai trebuie sa stim si metodologia de calcul aplicata adica care sunt datele prelucrate care au generat acele statistici. Turbez cand aud ca s-au facut de ex.  80.000 noi locuri de munca, dar asta nu inseamna ca s-au angajat 80.000 noi persoane din somaj sau care nu au lucrat niciodata. De ex o firma cu 50 salariati a fost bagata voit in insolventa, patronul a trecut activitatea pe alta firma cu tot cu angajati dar Valcov - PSD  spune ca guvernarea lor a generat 50 noi locuri de munca. Teoretic Valcov are dreptate dar in realitate nu s-a creat niciun nou loc de munca. Crestere economica de 5% (cea mai mare din UE) inflatie tot atata sau mai mare, cresterea economica ajustata (cea reala, bazata pe plusvaloarea productiei) o sau negative. Cresterea salariului cu 50% a fost facuta artificial prin mutarea contributiilor dintr-un buzunar in altul)

Atata timp cat cresterile salariale nu au la baza productivitatea muncii acestea vor genera numai deficit (de orice natura).

Si eu incerc sa(nu)ma uit la cifre...DAR cand ma duc la cumparaturi...surpriza !:nerv Au crescut preturile cu ..3%,5%...80% s.a.m.d.p ! Este PERFECT adevarat, dar átat timp cat NU creste...PRODUCTIVITATEA...????:dans:  Culmea, ''birurile''(taxe,impozite etc),afecteaza in primul rand pe cei care ..PRODUC plusvaloare,altfel de unde creste economia?:95 FARA INVESTITII...ce facem?? RASPUNS(corect): Promisiuni..electorale !:92

Link spre comentariu
2 hours ago, gauss said:

Mi se par cum sant . Bune , ar spune unii . Rele ,  ar spune altii . Daca va referiti la autenticitate ... nu ma pot pronunta . Am mai spus de ce . Prefer de la sursa , inainte sa fie " mulse " , sau " indopate " . Numai ca nu se poate .

Eu zic ca nimeni nu detine cifrele exacte. In orice tara exista piata neagra care manevreaza sume importante de bani. Deci de la bun inceput eu cred ca trebuie sa acceptam ca vorbim de aproximari. Nu ai cum sa cuantizezi exact totul. Daca iau un singur domeniu, cel al drogurilor, cred ca nimeni nu-mi poate spune cu exactitate care este suma care se invarte in acest domeniu. Prostitutia (includ si pedofilii straini care vin sa se satisfaca in RO) la fel, produce bani frumosi dar .... nu se stie exact cat. In plus, la noi, datorita celor 4 milioane de romani plecati in pribegie mai apare o masa monetara deloc de neglijat care este trimisa in tara cu diferite destinatii. Acesti bani sunt "pusi la saltea" si scosi doar cand este nevoie. 

Nu cred ca C I A nu este la curent cu tot ce misca pe planeta asta. Au bani sa cumpere orice sau pe oricine, totul este de vanzare. Ce afiseaza publicului sunt .... date publice. Cifrele de la import si de la export nu cred sa nu bata cu realitatea. Mie astea imi sunt suficiente sa vad daca o tara sta bine sau rau. Germania exporta cu 7,3% mai mult decat importa, Elvetia exporta cu 11,5% mai mult decat importa iar noi am importat cu 2.1% mai mult decat am exportat  in 2017 si anul asta se pare ca se va ajunge la import cu 6-7% mai mult decat exportam. 

Link spre comentariu
24 minutes ago, gica70 said:

dar nu vad cum elevetienii astia au asa o mare productivitate, nu vad cum noi nu avem productivitate mare cand ramuri intregi au, totusi, tehnologie noua.

Pai in ce am pus eu apare clar:  goods and services  daca stai si te gandesti numai la sectorul bancar elvetian si iti dai seama de unde vine o mare parte din productivitate. Este adevarat ca bancile elvetiene nu mai sunt ce au fost dar totusi nici nu s-au dus la vale. Turismul este un alt sector din care Elvetia scoate bani frumosi. Cu ceasurile nu cred ca mai fac cat faceau in trecut dar si aici daca nu curge macar picura. 

P.S.Ca tot suntem la Elvetia, ia vezi odraselele politicienilor nostri pe unde s-au scolit? Magnatii (in special rusnaci) unde isi cumpara vile ? 

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu
33 minutes ago, gica70 said:

De-acord cu productivitatea..dar nu vad cum elevetienii astia au asa o mare productivitate, nu vad cum noi nu avem productivitate mare cand ramuri intregi au, totusi, tehnologie noua..La noi mai este o chestie cu slujbasii..Aveti statistici cu privire la sectorul de stat (numar, salarii) in alte tari UE? Poate astia rod din productivitate!

Ceva ce-mi vine repede in minte: un ceas elvetian poate costa cat un Logan (sau mai bine). Care e costul de productie al ceasului (materiale+salarii) si care e al Loganului.   

Link spre comentariu
Acum 33 minute, Kreator a spus:

Atata timp cat cresterile salariale nu au la baza productivitatea muncii...bla, bla, bla.

Teoretic asa e. Am sa-ti dau un exemplu concret. Fabrica de preparate din carne. Jobul? Macelar.Transare carcasa in sectia transare.Munca la catarama min 9 ore pe zi cu extindere aproape permanenta pana la 10...11 ore.Tragea baiatul asta de rupea.La fel si ceilalti, ca nu lucra singur pe sectie. Salariul? Minim pe economie plus ceva cota produse pe luna. Astea le luau toti angajatii. Bun, omul pleaca in Germania fix pe acelasi post, intr-o fabrica de profil de acolo. Salariul de 4 ori mai mare decat la noi, 8 ore pe zi munca si ce era in plus sau alte zile considerate libere ce trebuiau lucrate, era pontat la dublu. Ce pana mea productivitate mai mare sa ceri unui asemenea om? Cand a venit in tara peste 2 ani de lucru acolo l-am intrebat ce si cum. A zis ca e incomparabil ca volum de munca fata de ce e la noi. Se munceste serios, dar nu epuizant cum e aici. Asa ca eu zic sa mai vedem si ce fac patronii nostri cu angajatii, nu una doua sa ne plangem ca nu avem productivitate. Pai daca romanul era puturos, nu mai pleca cu milioanele din tara si nu mai rezista in conditiile unei industrii bine puse la punct cum e la altii. Aici evaziunea, munca la gri( ca sa nu spun la negru), pofta de imbogatire rapida indiferent cu ce pret, si as putea continua...sunt motivele pt care ne este ''bine''.Cireasa de pe tort bineteles, sunt cei care s-au perindat la conducerea tarii, preocupati de propria bunastare si mai putin de respectarea juramantului de investitura.Daca ar fi sa fie condamnati toti care au jurat stramb si au purces la conducerea tarii, cred ca am putea  exporta borfasii care ocupa acum inchisorile si tot nu ne-ar ajunge locurile ramase libere ca sa-i inchidem pe toti.Asa ca eu zic ca si cresterea productivitatii are o anumita limita, care odata atinsa, poti da cu biciul in om, si mai mult nu se poate.

Link spre comentariu
52 minutes ago, Alphsoo said:

Tot un drac. Strainul vine aici pt. ca are sclavi ieftini...

Propaganda asta ieftina pentru prosti prinde la noi doar pentru ca romanii nu au capacitate de aprofundare a unei probleme.

In timp ce multi la noi se plang ca vin strainii "ca au sclavi", la ei si mai multi se plang ca le pleaca firmele si nu mai au ei locuri de munca si acuza firmele ca nu isi ajuta co-nationalii dand locuri de munca strainilor.

Poate e mai bine sa murim de foame ca oameni liberi decat sa mancam o maine muncind. Oare atunci ne-am destepta ? Crezi ca ajutoarele sociale s-ar mentine "fara sclavii" ?

Majoritatea mancati o paine de pe urma "sclaviei" pe care o criticati, cand nu exista primeati ratie de puscarie, cartela, limitata. A existat si vremea fara "sclavie" la straini, chiar foarte curand, multi dintre noi am prins-o, repede uita unii ca principala grija era mancarea atunci, acum e iphone-ul ultimul model, mancarea deja o aruncam.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu
4 hours ago, adrian_pic said:

Eu zic ca nimeni nu detine cifrele exacte. In orice tara exista piata neagra care manevreaza sume importante de bani. Deci de la bun inceput eu cred ca trebuie sa acceptam ca vorbim de aproximari. Nu ai cum sa cuantizezi exact totul. Daca iau un singur domeniu, cel al drogurilor, cred ca nimeni nu-mi poate spune cu exactitate care este suma care se invarte in acest domeniu. Prostitutia (includ si pedofilii straini care vin sa se satisfaca in RO) la fel, produce bani frumosi dar .... nu se stie exact cat. In plus, la noi, datorita celor 4 milioane de romani plecati in pribegie mai apare o masa monetara deloc de neglijat care este trimisa in tara cu diferite destinatii. Acesti bani sunt "pusi la saltea" si scosi doar cand este nevoie. 

Nu cred ca C I A nu este la curent cu tot ce misca pe planeta asta. Au bani sa cumpere orice sau pe oricine, totul este de vanzare. Ce afiseaza publicului sunt .... date publice. Cifrele de la import si de la export nu cred sa nu bata cu realitatea. Mie astea imi sunt suficiente sa vad daca o tara sta bine sau rau. Germania exporta cu 7,3% mai mult decat importa, Elvetia exporta cu 11,5% mai mult decat importa iar noi am importat cu 2.1% mai mult decat am exportat  in 2017 si anul asta se pare ca se va ajunge la import cu 6-7% mai mult decat exportam. 

Ar mai fi indicatori ... pentru o analiza completa si profesionala . Gradul de indatorare ( defalcat ... stat si sectorul privat ) , inflatia , deficitul balantei de plati , rezerva valutara si in aur , creditele garantate de stat ( certificatele pe 10 ani emise de BCR ) , ratingul de la Standard & Poor's si alte institute de analiza  , dobanzile si structura imprumuturilor , dobanda interbancara si cele interne ( depozite si credite catre persoane fizice ) , arieratele si creditele neperformante , nivelul investitiilor externe , ... si inca vreo cateva . In baza lor , se vede transparent si sintetic situatia la zi , si se pot face simulari si prognoze apropiate ( peste 90 % ) de adevar . 

P.S. - apropo de INS ... acolo si femeile de serviciu sant cel putin subofiteri .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Dany nu te inflama aiurea ca o sa-ti plesneasca ceva.Nu am nimic cu strainii dar tu ai impresia ca investeste  cineva intr-o tara precum Romania, una din ultimele din Europa la infrastructura si servicii doar de dragul de a veni? Toti umbla dupa profit, iar patrontașul strain la el acasa este strans de coaie sa respecte legea si toate beneficiile angajaților pe când la noi stim destul de bine cum sta treaba. Aici nu ma refer la marile companii, alea au reguli mult mai stricte desi sunt destule exceptii unde managerii autohtoni  se comporta cu angajatii precum americanii cu negrii pe plantatie acum 150 de ani.

Link spre comentariu

Inainte sa continuam discutia despre indatorare si sa aruncam cu noroi cu asta trebuie sa remarcam: tarile cu cele mai mari datorii sunt exact alea in care nivelul de trai este ridicat in timp ce la polul opus se numara Republica Dominicana, Africa, Afganistan, Uzbekistan, Albania, Haiti, Somalia si intr-o perioada se numara si Romania, exact in perioada cand mancam juma de paine pe zi pe cartela. Va las pe voi sa fiti bucurosi ca nu aveti datorii si sunteti printre tarile mai sus mentionate, orice fiinta rationala trage alta concluzie.

In privinta datoriei cele mai mari SUA conduce detasat urmata de Anglia, Franta, Germania, etc... Cat de prosti pot sa fie astia ca nu isi platesc datoria cum a facut Ceausescu, nu ? Banuiesc ca de aia traieste populatia lor atat de prost, sau nu ....

@Alphsoo deja am specificat: in timp ce noi ne plangem ca vin aia si ne dau de munca (nu ne obliga !) ai lor se plang ca pleaca ei si raman fara locuri de munca in tara lor. Se pare ca nu ai reusit sa intelegi asta, citeste-o pana o intelegi !

Tot timpul problema romanilor este ce se afla in buzunarul celuilalt, nu al lui. In loc sa se bucure ca i se ofera locuri de munca (fara sa il oblige nimeni, cu cat mai multe cu atat se dezvolta tara si apare concurenta pe angajati = salarii mai mari), ei se uita repede un buzunarul patronului. Dar de ce nu te faci tu patron daca ai impresia ca ala trebuie sa isi imparta portofelul cu tine ? Tu nu esti asociat la afacere, esti angajat. Crezi ca te-ai descuca mai bine ? Atunci nu mai sta cu matura in mana, fa-ti propria firma si produ tu ! Sa vina alti romani care stiu doar sa dea la matura si sa se uite in portofelul tau.

El te plateste sa strangi 200 de suruburi pe zi, te si invata sa faci asta, daca iti convine vi, daca nu - nu. Ce treaba ai tu cu ce face el mai departe cu suruburile ? Daca ti-ai facut treaba - ti-ai primit salariul.

Eu, daca am de sapat o canalizare, ar trebui sa le dau parte la negrii care sapa pentru toata viata cat functioneaza canalizarea aia ? Nu e de ajuns ca ma inteleg la un pret cat le convine lor sa sape, le dau banul si bafta ? Ce conteaza ca patronul se duce unde e mai ieftin sau mai scump, aia e problema lui, nu e usor, ieftin si neriscant sa deschizi o fabrica in alta tara si sa muti productia acolo. Treaba noastra e sa ne primim banii pentru cat ne-am inteles, nu ce face el mai departe in viata.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări