morocanosul Postat Octombrie 23, 2018 Partajează Postat Octombrie 23, 2018 Cei mai multi dintre noi/voi lucreaza in mediul privat ! Sunt curios,ce se va intampla DACA:Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat vineri că ministerul lucrează la majorarea salariului minim pe economie de la 1 noiembrie anul acesta, şi nu de la 1 ianuarie 2019, cum era iniţial programat, precum şi la diferenţierea lui în funcţie de studii sau vechimea de peste 15 ani. De asemenea, ea a promis că Legea salarizării se va aplica aşa cum a fost ea adoptată de Parlament, etapizat până în 2022 şi creştere anuală cu 25 la sută din diferenţă până la grila din 2022. Vasilescu a mai spus că „aşa cum nu ne-am blocat până acum şi cum am găsit fondurile necesare plăţii pensiilor şi salariilor, aşa se va întâmpla şi anul viitor”. Şi Comisia Naţională de Prognoză, prin strategul economic al PSD, profesorul Cristian Socol, a transmis că strategia implementată până acum de guvernare, respectiv creşterea economică bazată pe salarii (wage led growth), continuă. Socol a insinuat şi că salariile angajaţilor la stat nu vor fi îngheţate, deoarece atunci „când creşti salariul minim este imposibil să îngheţe salariile bugetarilor”. În schimb, Guvernul a transmis către Comisia Europeană ....bla,bla Ce ziceti de diferentierea(salariului minim)'' in functie de studii,SAU vechimea de PESTE 15 ani...'' in campul muncii..!! WOW !! Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 23, 2018 Partajează Postat Octombrie 23, 2018 La privat nu exista criteriul asta, cum sa il impui din noiembrie cand astia nu sunt pregătiți? Link spre comentariu
gauss Postat Octombrie 23, 2018 Partajează Postat Octombrie 23, 2018 Cea mai mare dilema este ... angajat sau nu ! Link spre comentariu
franzm Postat Octombrie 23, 2018 Partajează Postat Octombrie 23, 2018 2 hours ago, morocanosul said: ... atunci „când creşti salariul minim este imposibil să îngheţe salariile bugetarilor”. Ce treaba are salariul minim pe economie cu sectorul de stat? Diferentierea dupa vechime, calificare etc. este o aiureala demagogica. Poti face eventual o diferentiere dupa munca prestata, de ex pentru conditii deosebite de munca (subteran, etc.). Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Octombrie 23, 2018 Partajează Postat Octombrie 23, 2018 Acum 3 ore, franzm a spus: Ce treaba are salariul minim pe economie cu sectorul de stat? Diferentierea dupa vechime, calificare etc. este o aiureala demagogica. Poti face eventual o diferentiere dupa munca prestata, de ex pentru conditii deosebite de munca (subteran, etc.). Angajatii la stat in marea lor majoritate, erau si inca mai sint cei cu PCR(Pile Cunostinte Rrelatii) angajati pe posturi bine platite fara a avea habar ce trebie sa faca. Daca te duci la unul din astia, si-i ceri sa-ti rezolve o problema, te trimit de la unul la altul, pina cind ajungi la cel care lucreaza de-i sar capacele si care-ti rezolva problema. Link spre comentariu
icar Postat Octombrie 24, 2018 Partajează Postat Octombrie 24, 2018 Propaganda electorala, nimic mai mult! Cind vorbim de "angajati la stat", toata lumea se gindeste la amarastenii care trag la saiba prin ce a mai ramas din fabricile comuniste sau amploiatii de prin mai stiu eu ce birouri. Nu e vorba de aia, ci de maharii care infunda curul in scaunele a tot feluri de birouri pe salaii imense! Treaba cu salariu minim pe economie loveste in patroni. Si se stie de ce, nu mai sunt bani la buget, asa ca trebuie scosi de undeva. Treburile sunt subtile si trebuie sa fii economist ca sa le intelegi. Link spre comentariu
Kreator Postat Octombrie 24, 2018 Partajează Postat Octombrie 24, 2018 (editat) Treaba sta in felul urmator: obligativitatea asigurarii salariului minim pe economie se aplica atat angajatilor de la stat cat si celor din mediul privat. Guvernantii aplica acesta masura pentru a aduce mai multi bani la bugetul de stat, chiar daca teoretic el cheltuie cu salariile celor de la stat, statistica arata ca doar o mica parte din angajatii de la stat au salariul minim pe economie, asadar sunt afectati doar angajatorii. Dar cum se aduc mai multi bani la buget? O cale este cea directa, prin sarcina fiscala aplicata angajatului sarcina fiscala care este de aproximativ 50% si care se duce direct in buget. O consecinta a maririi salariului minim pe economie e cresterea consumului (cei cu minim sigur nu economisesc) si de aici colectare indirecta de taxe prin TVA si impozit pe profit la comercianti. Si nu in ultimul rand, cresterea masei monetare aflata in circulatie genereaza inflatie si de aici cresc preturile , cresc si taxele din consum, se slabeste leul astfel valorile de referinta ale EUR la care se calculeaza gazele, kWh etc folosite la accize sunt mai mari si de aici mai multi bani la buget. Pana la urma aceasta crestere artificiala a costului muncii este in detrimentul chiar a celui care parea avantajat fiindca in cateva luni sporul de venit e absorbit sau mai rau, puterea lui de cumparare scade. Si mai sunt si alte consecinte... Editat Octombrie 24, 2018 de Kreator Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 24, 2018 Partajează Postat Octombrie 24, 2018 Va spun eu ce fac astia. Ard case si otravesc fantani. Ei stiu ca mai au putin si pleaca. Pur si simplu, isi bat joc de guvernele viitoare din care nu vor mai face parte. Isi pregatesc terenul. Maresc si pleaca. Apoi platesc sau taie cei care vin. Link spre comentariu
yo9hrb Postat Octombrie 24, 2018 Partajează Postat Octombrie 24, 2018 Hai sa vedem si cine ia salariul minim. Dintre membrii forumului, cred ca nimeni. Acestia au niste abilitati speciale. Nu oricine stie electronica. Deci este vorba de niste munci cu o calificare minima. Gen maturatori, femei de serviciu, paznici. Probabil mai sunt si oameni care iau pe hartie salariul minim si in realitate mai iau si ceva la negru. In principiu, munca trebuie platita conform calificarii. Mai precis, proportional cu banii pe care ii aduci firmei la care lucrezi. In concluzie avem cam asa: - Cei care lucreaza pe mai mult decat minimul pe economie - raman asa. - Cei care lucreaza pe minimul pe economie, fara alte "adaosuri" vor avea leafa crescuta, cu riscul de a li se mari "portia" de munca (iar altii vor fi trecuti in somaj). Patronii vor trebui sa pastreze niste preturi, astfel incat sa ramana pe piata. Deci vor trebui sa pastreze cheltuielile la un anumit nivel. - Cei care primesc minimul, iar restul la negru, vor primi un salariu mai mare, iar "bonusul" substantial mai mic. Personal mi se pare aiurea ca guvernul sa imi stabileasca nivelul de salarizare. Cata vreme gasesc amatori pentru un anumit salariu (fie el si sub cel minim legiferat azi) inseamna ca unii se vand prea ieftin. Cui nu-i convine salariul minim, sa-si caute ceva mai bun. Daca poate. Link spre comentariu
alcon Postat Octombrie 24, 2018 Partajează Postat Octombrie 24, 2018 Cum se calculeaza salariul minim pe economie, in functie de "Angajat la..''STAT''' sau la ...PRIVAT ???". Cosul minim de subzistenta, inflatia, intra in calcul? Link spre comentariu
gauss Postat Octombrie 25, 2018 Partajează Postat Octombrie 25, 2018 (editat) Cu voia dumneavoastra ... aduc in atentie un indicator economic de care nu vorbeste nimeni . Putini il cunosc , e mai tehnicist si mentinut in umbra . Personal mi - e limpede de ce . Intr - o tara , se produce un PIB . De o anumita valoare . O parte din el ... se reintoarce la cei care l - au produs . Vorbesc de retributii . Strict . Fara dividende , parti de profit , profesii liberale si alte transe si moduri de restituire . Strict retributia , conform contractului individual de munca . In tarile care merg bine ... este in jur de 30 - 35 % . La unele ... mai mici si potente economic , gen Elvetia ... urca spre 40 % . La noi , si la alti saraci , este sub 20 % . Nu spun cat sub , nu am date de ceva timp ... , oficial se gaseste greu informatia , e la Institutul National De Statistica . Nu e publica ... dupa cum nici institutia ... sa nu zic altfel . Cunoscatorii ( si cei de - acolo ) stiu de ce . Pana ce acest procent nu va creste semnificativ si continuu ... , lucrurile vor sta tot ca acum . Adica sintagme productivitate - nivel salarial , si alte tinte false . Producatori de plus - valoare si de servicii prost platiti , si alimentati cu teorii si explicatii . Se intampla de zeci de ani in Romania , si inainte si acum . De unde si rezultatele ... exodul e numai unul . As mai enumera , dar nu foloseste la nimic . Editat Octombrie 25, 2018 de gauss Link spre comentariu
dany_cta Postat Octombrie 25, 2018 Partajează Postat Octombrie 25, 2018 (editat) Ieri s-a dus un prieten sa radieze o masina si s-a lovit de piedici la tot pasul desi s-a chinuit sa aiba toate documentele cerute. A facut doar un ping-pong intre FISC si politie si nu a ajuns la nici un rezultat pana la urma, mai urmeaza cateva zile de alergatura cu toate ca pasii sunt simpli dar angajatii nostrii la "Stat" se pare ca nu sunt la fel de interesati in a te ajuta ca cei de la "Munca". Editat Octombrie 25, 2018 de dany_cta Link spre comentariu
gauss Postat Octombrie 25, 2018 Partajează Postat Octombrie 25, 2018 (editat) Una - i una , alta - i alta . NU de PIB am spus sa creasca ( e o falsa problema ) . Ci de un procent din el , care se duce pe cardurile noastre . Adica lefurile . Sa fiu mai sintetic . Romania are un PIB de 10 RON . Salariatii iau din el 1,8 RON . Elvetia are un PIB de 10 RON . Salariatii iau din el 3,8 RON . Aici vad eu problema . Si nu e important ca o vad eu ... ci cei care mentin acest procent . P.S. - pt. dl . Dan85 Editat Octombrie 25, 2018 de gauss Link spre comentariu
gauss Postat Octombrie 26, 2018 Partajează Postat Octombrie 26, 2018 (editat) Discutia este mult mai complexa . Ma rog , am putea - o purta in termeni din domeniu , sa vorbim de modele de structuri economice , cu exemple si alte cele , peste " economia " vulgara de forumuri si bodegi . Intre PIB si retributii nu exista decat doua legaturi . Un calcul aritmetic , ce arata cat din el ( PiB) ajunge la slujbasi , in valori absolute ( RON ) , si valoarea initiala procentuala de calcul . De cateva postari ma straduiesc sa arat ca procentul este fix si independent , o valoare conceptuala care alaturi de altele cateva ( sub 10 ... ) definesc total structura economiei unei tari . Se stabileste de cei care conduc tara . Procentele sant adimensionale , n - au nici o legatura cu valoarea absoluta , in unitati monetare , a PIB - ului . Arata practic aprecierea statului fata de cei ce - l sustin . Produci 10 RON , statul roman considera ca meriti sa primesti 1,8 RON . In Elvetia produci 10 RON , primesti 3,8 RON . Valorile sant de fapt mai mici , fiindca se aplica impozite . Teoria si practica economica arata ca tarile cu procente mari de reintoarcere a valorii la salariati au economiile cele mai stabile , sant statele cele mai eficiente , cele mai putin afectate de crize , cu monedele cele mai stabile , care devin de referinta si forme de valori de acumulare . Prin mecanisme destul de subtile , devin si statele cele mai stabile politic , previzibile , cu pace sociala si nivel de trai ridicat , respectate de facto si cu cuvant greu in relatiile internationale , neamestecate in scandaluri de orice fel etc . Nu e obligatoriu sa fie foarte " mari ". Nici o entitate economica de pe glob nu - si va face rezerve de lei ... ci de monede (ale statelor) mentionate mai inainte . Paradoxal , sant considerate si monede ale unor state mici ... gen francul elvetian . De ce o duc bine cei cu nivel mare de retribuire , e o discutie ce se poate dezvolta ... nu stiu cata lume e interesata . Editat Octombrie 26, 2018 de gauss Link spre comentariu
gauss Postat Octombrie 26, 2018 Partajează Postat Octombrie 26, 2018 (editat) Ar fi nedrept sa nu va dau integral dreptate ... eu nu fac asa ceva ! Ca atare ... Editat Octombrie 26, 2018 de gauss Link spre comentariu
Postări Recomandate