Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Controller de Temperatură REX-C100FK02-M*AN

Vizitator Catalin Niculae

Postări Recomandate

Vizitator Catalin Niculae

buna seara am un Controller de Temperatură REX-C100FK02-M*AN, si nu prea ii dau de cap ma depaseste, vreau sa reglez temperatura intre 110-125g. am setat 110g am vazut ca incearca sa o tina constanta cupleaza si decupleaza releul la rezistenta electrica

Link spre comentariu

Controller-ul este un controller inteligent folosind un algoritm de control PID. Pentru a a avea o eficienta maxima trebuie ajustati parametrii P, I, D.

Factorul P (proportional) controleaza cat de repede incearca sa ajunga la temperatura setata.

Factorul I (integrativ) ajuta la a elimina interferentele. Spre exemplu, daca factorul P "impinge" cu o o anumita "viteza" pentru a ajunge la temperatura setata intr-un cuptor, daca tu ai lasat usa deschisa o sa incerce pana la "sfantu' asteapta" daca se va baza doar pe factorul P initial care a fost setat tinand cont ca usa cuptorului este inchisa. Factorul I practic va tot creste factorul P pana eroarea (adica diferenta de temperatura intre cea curenta si cea dorita) incepe sa se reduca.

Factorul D (diferential) tine cont de cat de rapid te apropii de tinta si pe masura ce esti mai aproape de temperatura tinta are o pondere tot mai mare. Practic se impotriveste ajungerii temparaturii la tinta astfel incat sa nu treci in partea cealalta, sa nu creasca prea mult, rezultand in oscilatii.

Nu exista o solutie unica pentru reglarea acestor factori, fiindca intra in calcul si inertia termica a cuptorului si altele. Practic se incepe cu un factor P suficient incat sa ofere o viteza de incalzire decenta, apoi se regleaza factorul I pentru a acoperi situatiile cand deschizi usa la cuptor si factprul D il ajustezi urmarind ca oscilatiile in jurul temperaturii tinta sa fie cat mai mici.

De regula nu prea ai nevoie de factorul D decat daca vrei sa controlezi extrem de exact temperatura, spre exemplu daca faci bere.

Editat de mars01
Link spre comentariu

Încercați să activați funcția autotuning .Eu o folosesc ceva de genul ca statie de lipit de vreo 5 ani.Variatia temperaturii este de max 1 grad.Acum.... depinde si cat de performant este controllerul .Având în vedere faptul că are ieșirea pe releu si nu pe ssr posibil să nu scoateți o variație mai mică de 1 grad decât dacă faceți ce a spus mars01 mai sus

Editat de bobinatorul
Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Cum se seteaza tip senzor ,eu am tip PT 100 si nu vrea de loc cu el ,singurul senzor ce il recunoaste e unul de aparat de masura digital ce avea si functia temperatura.

De precizat ca setarile nu sunt identice cu cele din manual .dar nu o lungesc mult poate e dornic cinva sa ma ajute.

Link spre comentariu

Acel PDF il detin ,dar nu corespunde si pentru acest tip ,dupa ce am perdut timp si mi-am facut o roaba de nervi ,am gasit intre factura fiscala si garantie acesta fila atasata

care corespunde 90% pasi fizic din aparat .

Multumesc si atasez foto fila din cutie ,dar cum e in Chineza ,Domnul stie ce spune Chinezul.

20200703_092906.jpg

Link spre comentariu

MULTUMESC foarte mult de ajutor, ce e corect in domeniu temperatura nu am experienta dar acum vreau sa introduc acest sistem la o statie cu aier cald sa controlez si temperatura cat mai aproape de cip .

Sper in limita timpului d-voastra liber sa reusesc instalarea .

Se revin la subiect-conf tabelului de mai sus am modificat tip senzor ,memorat dar  afisaza temperatura de 550 grade si nu sezizeaza nimic la incalzire ,racire si am incercat in soft modificari fara rezultat privind temperatura .

Practic el functioneaza nu mai cu acel senzor de la un aparat de masura digital prevazut cu domeniu de temperatura care are 10 ohm ,am scos senzoru de la un termometru cu domeniu de masurare 0-110 G cred tip K si cu rez 8 K  dar nu sesizeza nimic real , am incercat cu setari conf tabel- B,S .......J  rezultat negativ .

Mrntionez ca tabelu de mai sus corespunte Ok modului de setari fizic din controler.

20200704_081550.jpg

Link spre comentariu

In poza atașată mai sus este dat PT100 deci trebuie să setați controllerul pentru senzorul PT100 si sa-l conectați la bornele potrivite.

Din ce îmi amintesc PT100 si termocuplu aveau o singura bornă comună, celălalt se conecta fiecare pe altă poziție.

Link spre comentariu

De setat la-m setat pe  Pt ,dar cuplaju senzor nu am  reusit tot temperaturi aiurea ,cred ca la cuplare senzor sa afijeze cu rosu o temperatura prezenta in camera dar el  spune mult mai mari .Senzoru are 3 fire 1-alb si 2 rosii ,intre alb-fire rosii rez de 100 ohmi ,rosu cu rosu rez 0 .

Din informatii senzor PT intre borna 8-9  .
Multumesc ,azi mai incerc si revin .

Link spre comentariu
Acum 4 ore, vizicon a spus:

De setat la-m setat pe  Pt ,dar cuplaju senzor nu am  reusit tot temperaturi aiurea ,cred ca la cuplare senzor sa afijeze cu rosu o temperatura prezenta in camera dar el  spune mult mai mari .Senzoru are 3 fire 1-alb si 2 rosii ,intre alb-fire rosii rez de 100 ohmi ,rosu cu rosu rez 0 .

Din informatii senzor PT intre borna 8-9  .
Multumesc ,azi mai incerc si revin .

Ce model de aparat este al dumneavoastra, cel din titlul topicului?

Editat de valivoi
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări